Hajnali mentőakció

Bakancslistához adom
Rescue Dawn
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai kalandfilm, 120 perc, 2006

Értékelés:

183 szavazatból
Szerinted?

A film főhőse a német születésű Dieter Dengler, aki egész életében pilóta akart lenni. 18 éves korában az Egyesült Államokba költözött, ahol a vietnámi háború idején beállt a hadseregbe. Egy bevetés során a gépét azonban lelőtték Laosz felett, őt pedig foglyul ejtették. Ám a kínzások, éheztetések nem vették el Dieter életerejét: szökést tervezett, majd meg is valósított néhány társával együtt.

A Hajnali mentőakcióban Christian Bale élete egyik legnagyobb alakítását nyújtja Dengler szerepében. Nagyszájú amerikai katona, megalázott fogoly, messianisztikus törvényen kívüli - Bale a szerep egyes vetületeit olyan szenvedélyes erővel alakítja, hogy Herzog múzsájának, Klaus Kinskinek hasonlóan felejthetetlen játékát juttatja eszünkbe. Az operatőri munka is lenyűgöző, noha egyszerűbb és közvetlenebb, mint Herzog korábbi filmjeiben - a forgatókönyv lendületes.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
pihes 2022 márc. 07. - 14:56:48 5/10
Sokat nem váltott be a hozzá fűzött reményekből.
CB egy gyenge szerepe!

5/10
9/10
sadrok 2021 aug. 07. - 19:38:56 9/10
Elolvastam, amit a wikipedia Danglerről ír. Ez alapján minden igaz, amit a filmben lehet látni. Karakterét remekül megformázza C Dale, annyira élethűen alakított, hogy néha nézni sem bírtam... :) kínzások, giliszta- és kígyóevés... hogy most kaland, akció vagy dráma, nem tudom, de nem is ez a lényeg. Jó film, érdemes megnézni....
5/10
Midnight67 2019 dec. 06. - 00:07:01 5/10
A téma alapján valami nehezen emészthető drámai hatásra számítottam, amolyan kemény "túlélős" filmre, de közelebb áll hozzá a fent megnevezett "kalandfilm" kategória. Jó lehetne ez, ha nem zavarna be Dieter "hurrá-optimizmusa", mert ő még a legkeményebb megpróbáltatások közepette is tud vigyorogni, holott mérhetetlen szenvedést és félelmet kéne tükröznie. Ennél még a Rambo 2 is hitelesebb képet tudott festeni (bocsánat a hasonlatért..), ott a foglyok azt sem tudták, milyen évet írnak, itt meg születésnapot ünnepelnek.. Úgyhogy sajnos, nem igazán sikerült átélnem a történetet, hiába fordult a film a második fele komolyabb hangvételűvé, a kezdés elrontotta.
Nem azt mondom, hogy kár volt megnézni, mert ez így nem igaz, de nem egészen azt kaptam, amit vártam.
Bár, lehet, hogy jobb is így, legalább nem lesznek rémálmaim az éjszaka.
olahmiki1959 2014 dec. 14. - 03:59:20
Én kiskoromban azt hittem, - nem vicc, tényleg megtörtént - hogy a "Tenkes" az egy hajó, azért van neki kapitánya...
Akkor még nem tudtam, hogy ez egyben egy katonai rangjelzés is...
Ez is csak azt jelzi, hogy a szóbeszédekkel ellentétben, még én sem vagyok tökéletes...LOL:)))
stenimore 2014 dec. 14. - 01:25:26
Nos abbbahagytam a nézését ,mert ez az amerikai Tenkes kapitánya csak vontatottabb és bárgyúbb verzió.
stenimore 2014 dec. 13. - 23:21:36
Én sem állítottam hogy ez a világ legjobb filmje lenne,az általad felsoroltak között jó néhány veretesebb is akad mint ez ,de azok az érvek ,amiket felsoroltál azok jelentik a szõrszálhasogatást pontosan,mert ha van hibája a filmnek akkor az pont nem ezek az elhanyagolható és mások számára egyáltalán nem zavaró momentumok.
olahmiki1959 2014 dec. 13. - 23:16:53
Örülök, hogy végre te is megszólaltál ebben a topicban.
A szépen, akkurátusan felsorakoztatott észérveimre ugyan nem tudtál egyetlen ellenérvet sem felsorakoztatni, de ez legyen a legnagyobb problémánk...
Ez egy elképesztõen rossz film, tele bosszantó, nevetséges, és hiteltelen mozzanatokkal, amelyeket egy kis odafigyeléssel ki lehetett volna küszöbölni.

Én egyébként minden JÓ filmet - ahogyan írtam is - felszabadultan, szõrszálhasogatás nélkül, lazán, mondhatni, gyermeki rácsodálkozással tudok nézni, egészen addig a pontig, ameddig a filmben elõforduló hibák, ostobaságok mennyisége el nem ér egy bizonyos mennyiséget, ami utána el tudja nyomni a felhõtlen szórakozásomat.

Apokalipszis most, A szakasz, Jó reggelt, Vietnám!, Gyilkos mezõk, vagy A piszkos tizenkettõ, A halál 50 órája, A Crossbow-akció, A híd túl messze van, Ballada a katonáról, Két félidõ a pokolban, - néhány háborús film azok közül, amelyek nézése közben eszembe sem jutott, hogy észrevegyek bennük hibákat, netán életszerûtlen mozzanatokat, pedig biztosan volt bennük olyan...:)
Csak éppen a színvonaluk, a rendezõ komoly hozzáállása a témához, és rengeteg más szempont feledtetni tudta velem az esetleges hiányosságokat.

A "Hajnali mentõakció" meg sem közelíti ezeknek a filmeknek a szintjét, semmilyen szempontból.:D

De, - mint írtam, - akinek tetszik, annak tessen.
Én csak a saját, teljesen szubjektív - objektív szempontokra támaszkodó - véleményemet írtam meg...:)
stenimore 2014 dec. 13. - 21:57:18 Előzmény olahmiki1959
Sajnálatos hogy egy filmet sem tudsz felszabadultan szõrszálhasogatás nélkül élvezni.Ilyen alapon nagyon kevés film életszerû ,mert az életben kevés a kaland és az izgalom.Arról ugyanis elég unalmas filmeket lehetne csak csinálni.Ez egy jó film ,ami leköti a nézõt és átélhetõ száz százalékig.
olahmiki1959 2014 dec. 13. - 17:09:43
Ezzel nincs semmi baj, ha tetszik, tetszik...

Hofi annak idején egyszer azt mondta, amikor valaki a produkcióit kritizálta:
- Tetszik-e, vagy sem, az olyan, mint a grízestészta. Magánügy. Viszont az, hogy érti-e az illetõ, az már közügy.

Miért írtam ezt a (sántító) hasonlatot?
Mert a film - vagy bármelyik film - bárkinek tetszhet, megfoghatja a hangulata, a képi világ, a színészi játék, a történet.
Különbözõek vagyunk, más-más identitással, neveltetéssel, olvasottsággal, életúttal, könyv-és filmélményekkel, temperamentummal, világlátással.

Én nem vagyok egy amolyan "élõfába is belekötõ", a kákán is csomót keresõ, mindenben csak a hibákat észrevevõ alkat.
Egy JÓ filmnek meg tudom bocsátani a hibáit, hiszen senki sem tökéletes, miért pont egy játékfilmtõl várnánk el azt, hogy hibátlan legyen?...
Viszont, amikor ezeknek a hibáknak a mennyisége elér egy bizonyos "kritikus tömeget", a mennyiség átmegy minõség(telenség)be, akkor azt nem hagyhatom szó nélkül.
Illetve, dehogynem, csak az meg már megint nem én lennék...
Megerõszakolni magam - engedelmeddel, - még saját magamnak sem hagyom (kedves képzavar).

A "Hajnali mentõakció" olyan sok, ordító, bántó, ostoba, nevetséges hibával bír, - amiket megpróbáltam akkurátusan pontokba szedni, listázni - hogy párját ritkítja, ahogy mondani szokták.
És ez azért különösen fájó, zavaró a számomra, mert nem egy huszadrangú, "B" kategóriás, 3 forintból készült akciófilmrõl van szó, amelyik meg sem érdemelne ennyi ráfordított figyelmet, és ennyi leírt szöveget.
Hanem egy neves színészekkel készült, drámai(nak szánt) komoly, színvonalas, megrendítõ filmrõl, amely a háború borzalmairól, az emberi helytállás példájáról szól(na) - az alkotók eredeti szándéka szerint.:D

Ha elolvastad - márpedig ismerlek annyira, hogy megtetted, - a lenti, bõvebb hozzászólásomat, abban minden kifogásom benne van, és sajnos, mindegyik igaz!!!
És ezek a hibák, kifogások olyan tömegesek, olyan nagy számúak, amiket már nem tudtam a filmnek - a legjobb szándékom ellenére sem - elnézni...:)

Elnézést maximum tõled, és mindenki mástól kérhetek, akinek eltér a véleménye az enyémtõl...:)
9/10
Edmond Dantes 2014 dec. 13. - 15:13:04 9/10 Előzmény olahmiki1959
Be kell érned velem mint utánad következõ hszóval :) és nem szedek le rólad semmit :)
Ma este vetíti a köztévé, de már nem emlékeztem a filmre, csak itt látom h "ifjú kommentelõ" (51) koromban láttam, pontoztam (9), tetszett...ééés: akkor még tömören tudtam fogalmazni, na ez manapság ritkábban sikerül..
olahmiki1959 2014 jún. 02. - 02:35:24
Lelki terror, emberi helytállás, színészi alakítások, operatõri munka... - ezek a kifejezések hangzottak el eddig nagyjából, a film erényeit felsorolandó.

Most láttam, friss még az élmény, gyorsan megpróbálok mindent leírni, ami eszembe jut.
Elképesztõen rossz film!
Írom ezt annak a tudatában, hogy tudom, hogy minden utánam következõ hozzászóló énrólam fogja leszedni a keresztvizet.
A film hemzseg a hibáktól, gyakorlatilag 5 percenként volt benne valami égbekiáltó baromság - bocs az erõs kifejezésért...
Egy filmben - általában - kétféle hiba lehetséges.
Az egyik az életszerûség hiánya, a másik a filmes baki, tévedés, mellényúlás, anakronizmus, tárgyi tévedés.
Ebben a filmben mindkettõbõl bõségesen láttunk.

NOS, AKKOR SPOILER - bár szerintem úgyis mindenki elolvassa, én is el szoktam, nem tudom megállni...

Dengler lezuhan Vietnámban, kirepül az égõ roncsból, utána 1 perc múlva felugrik, leporolja magát, és fényes nappal, a nyílt mezõn 30 lövöldözõ vietkong szeme láttára, épségben beszalad a dzsungelbe. Oké.
Egy darabig bujkál, aztán fegyveresek elfogják, és bekísérik egy faluba.
(Fontos apróság: A pilótaruha, a nyakig zárt kezeslábas végig rajta van az egész filmben! Azon az éghajlaton, ahol majdnem 100 százalékos a levegõ páratartalma, és olyan meleg van, hogy 5 perc után nem kapsz levegõt, és szakad rólad a víz! Ha nem veszed le a ruhát, a hónod alatt, a hátadon, és minden testhajlatodban hatalmas izzadságfoltok lesznek. Arról nem beszélve, hogy a pilótaruha alatt egyéb ruhadarabok is vannak, amik néhány nap alatt gyakorlatilag rád rohadnak!!!)
Dengler kezét-lábát kikötözik a falu fõterén, õ pedig nem tehet mást, összecsinálja magát - emberi dolog.
Utána elviszik valahová, és a ruha fenekén egyetlen folt sincs!
Közben megengedték neki, hogy levegye, kimossa a ruháját, megtisztálkodjon, és a száraz ruhát visszavegye???
Amerikai filmesek, te jó ég!
Beviszik egy parancsnokhoz, ahol valamelyik zsebébõl elõveszi az õt igazoló iratokat.
Aha!
Ha valakit elfognak a katonák, teljesen levetkõztetik, és az utolsó négyzetcentiméterig átnézik a ruháját, hogy nincs-e például a bakancsában elrejtve egy kés, a zsebeiben, a nadrágja varrásában, a szíjában egy darab drót, penge, fiolában méreg, iratok, gyufa, stb.
Szarvashiba!
Bezárják egy ketrecbe, más amerikai foglyok mellé.
Rögtön elsõ nap elkezdi magyarázni, hogy meg fog szökni, nem gondol arra, hogy a foglyok között lehet-e esetleg egy spicli, aki rögtön feldobhatja.
Az éjszakára a foglyokra rakott bilincseket egy ügyesen preparált szeggel kinyitja, mutatva a többieknek, hogy õ milyen vagány gyerek.
(Ennek sem lett semmi értelme, ugyanis nem éjszaka szöktek meg, hanem nappal.)
Az egyik fogoly minden éjjel összecsinálta magát, nem tudván tartani a székletét, és minden alkalommal összekente a többieket - borzasztó...
Dengler nem használta fel a bilincsnyitó tudományát, hogy éjszakánként kiengedte volna ezt a problémás foglyot, hogy végezze el a dolgát a többiektõl távolabb, ó, nem... Inkább minden éjszaka végigszenvedték ezt a tortúrát.
Agyrém!

De ez semmi!
A legnagyobb poén jön!
Haha!
Hahaha! (Szúr az oldalam a röhögéstõl!)
A vietnámiak olyan hülék, - a filmesek szerint - hogy amikor elmennek kajálni, mindegyikük otthagyja a fegyverét valahol a szabadban, ahelyett hogy magával vinné, és maga mellett támasztaná le valahová, hogy bármikor a keze ügyében legyen!!!!!!
Ennél a pontnál én szégyelltem el magam a forgatókönyvírók helyett...

Késõbb...
Dengler úgy akar jelezni az õket keresõ helikoptereknek, hogy felgyújt néhány kunyhót, - csodálkozik is, hogy rájuk lõnek - ahelyett, hogy megfogna két égõ fadarabot, és a karjait lengetve, körkörös jelzéseket adna le velük a levegõbe.
Egy perc alatt észrevennék, és megmentenék õket.
... Ez egy kiképzett pilóta? Aki ilyen elemi dolgokat nem tud? Juj, amerikai hadsereg!...

Amikor nagy nehezen végre visszakerül Amerikába, - itt örültem,, mert ez azt jelentette, hogy már nincs sok hátra a filmbõl - a reptéren két CIA alkalmazott (nagyon vagány napszemüvegben, óh, yeah!...) felszólította azt a kb. 50 embert, akik látták Dengler érkezését, hogy ez szigorúan titkos akció volt ám, és errõl senkinek egy szót se!
És ezt halálosan komolyan mondták, miközben én felsírtam a röhögéstõl!
Aztán rátettek még egy lapáttal a kórházban, amikor szigorú arccal kihallgatták Denglert, és közben 5 éves gyerekekhez méltóan "megették" a legelcsépeltebb csibésztrükköt, hogy nem vették észre, hogy a katonatársak a letakart ételhordó kiskocsi aljában kicsempészték a srácot a kórterembõl.
Én azért mindnyájunk érdekében remélem, hogy a CIA alkalmazásában ennél magasabb IQ-val rendelkezõ emberek jelentik az átlagot, mert ha nem, akkor nekünk annyi...:)))
SPOILER VÉGE - meg az olvasók türelmének is...

Christian Bale alakítása rendben volt, bár semmi olyat nem mutatott, amitõl hasra kellett volna esni, vagy meg kellett volna rendülni. A táborban a másik két - a fogságban gyakorlatilag megtébolyodott - amerikai katona figurája sokkal drámaibb és mélyebb volt, mint az övé.

Egy utolsó gondolat.
Ez a film megtörtént eseményeken alapul - állítólag.
Gondolkozzunk el egy pillanatra!...
Denglert Vietnám fölött lelõtték, fogságba esett, aztán egy idõ múlva szerencsésen megmenekült, és otthon elmesélte ezt a történetet.
Ki tudja, hogy mi igaz belõle, és mi nem????
Tanú nincs, az ügy minden szereplõje vagy meghalt, vagy ottmaradt fogságban, bizonyíték semmire nincs, mindenki csak és kizárólag Dengler elbeszélésére hagyatkozhat.
Õ meg azt mond, amit akar.
Biztosan sokat szenvedett a fogságban, de az is lehet, hogy a gyötrelmek, a kínok és a kalandos fordulatok nagy részét csak kitalálta, alaposan kiszínezte a történetet, hozzámondott epizódokat, drámaibbra alakította az egészet.
Miért mondom ezt?
Mert annak a valószínûsége, hogy ez pont így megtörténhetett, szinte kizárt.

Egy nagyon hiteles színészi alakítás azért megmaradt bennem.
Amikor az a nagyon aranyos kutyus két lábra állva produkálta magát, annak reményében, hogy talán kap néhány falatot a foglyoktól, azok pedig szívtelenül elküldték, egészen elszorult a szívem...:)))
9/10
henxmoncsi 2014 jún. 02. - 00:09:34 9/10 Előzmény Forelly
nekem tetszett!10/9,lehett kcsit vontatott de ez nem egy akciófilm hanem háborus dráma!ami az összetartást és a lelki terrort probálta visszaadni,szerinten szencáciosan!
Forelly 2014 márc. 26. - 19:51:24
Csak amiatt néztem meg,mert érdekel a vietnami háborús tematika,sok filmet láttam ezzel kapcsolatban,szinte az összes híres alkotást. Ezt viszont kár volt megnézni,mert olyan unalmas volt,hogy már a harmadánál nagy lélekjelenlét kellett,hogy ne állítsam le a filmet. Néha nem tudtam eldönteni,hogy sírjak,vagy nevessek,mert olyan hiteltelen volt az adott jelenet, például mikor Dieter lezuhan a géppel,és karcolás nélkül kiszökken a pilótafülkébõl. Sajnos nagyon tetten érhetõ volt az alacsony költségvetés, 2006-ban már illett volna jobb látványvilágot kölcsönözni egy repülõgép balesetnek,ez úgy nézett ki,mintha a Magyar Televízió produkcióját láttuk volna,nem egy amerikai filmstúdióét. A film bohókás, néhol ütõdött hangnemét sem tudtam mire vélni, ez valahogy nagyon nem illett egy hadifogolytábor atmoszférájához. Bár lehet így akarta kifejezni a rendezõ a foglyok elméjének megroggyanását,ördög tudja. Minden esetre nekem az egyik legnagyobb csalódás, ami háborús filmek terén ért,kijelenthetem,hogy rosszabb vietnami háborúval összefüggõ filmet sosem láttam. Hacsak a Trópusi vihar címû Ben Stiller förmedvényt nem vesszük ide,az még ezt is jócskán alulmúlja. És ezen Bale amúgy normális játéka sem tudott sokat segíteni.Ha 120 helyett 100 perces lett volna a játékidõ,az megmenthette volna talán,de így pusztítóan vontatott és lassú. Senkinek sem ajánlom. 10/4
6/10
Sadenal 2013 dec. 22. - 22:39:44 6/10
Nekem annyira nem tetszett és szerintem Bale sem élete legjobbját alakítja de a repülõs monológja alapján nekem is a Nap birodalma ugrott be. :)


6/10
4/10
bigcroker 2012 aug. 25. - 01:41:14 4/10
nem igazán tetszett! abban az esetben tudom csak dícsérni a színészi munkát, ha idiótát kellet eljátszaniuk. mintha mindenki lökött lenne a filmben, nincs egy valós, számomra hihetõ karakter a fõbb szerepekben. nem természetes a viselkedésük. a táj gyönyörû, tényleg így néz ki ott a dzsungel: rengeteg zöld és óriási sziklák. a képminõség tényleg olyan mintha a 70-es 80-as években készült volna a film.
ennél sokkal jobb, hitelesebb, megrázóbb háborús filmeket is láttam már:(
de hát úgy látom a hozzászólásokból, hogy ízlések és pofonok................:)
9/10
Edmond Dantes 2012 máj. 26. - 21:08:25 9/10
Nagyon jó film, érzékeny idegzetûek esetleg kerüljék.
***SPOILER*** aki a fõhõs további (érdekes!) sorsára kíváncsi, megnézheti itt, érdemes:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dieter_Dengler ***SPOILER VÉGE***
talec 2012 máj. 16. - 00:18:56 Előzmény Hel Moor
Én is megnéztem vasárnap, eleinte Missing in Action 2 szaga volt. Késõbb már illett volna ide az Õrület határán cím is. Robert De Niro a Dühöngõ Bikában 40kg-ot hízott, itt Bale ledobott egy huszast legalább.
10/10
Hel Moor 2012 máj. 14. - 16:14:58 10/10
nagyon nagyon jó film. Zahnt én is nagyon sajnáltam, de ettõl függetlenül páratlan alkotás, minden háborús filmdráma kedvelõnek (ha lehet annak nevezni) csak ajánlani tudom. nálam 10/10-es
Caca254 2012 ápr. 06. - 20:54:08
Ahogy mondod megfizetik érte, kihívás is neki és gondolom komoly orvosi felügyelet alatt történik a súlyveszteség a szerepre készülõ színészeknél. Charlize Theront és Renée Zellwegert is megemlíteném a hölgyek közül az urak közül pedig sokan sanyargatták már magukat,hogy a leghitelesebben alakítsonak egy karaktert.
Összes hozzászólás