Halloween - A rémület éjszakája

Bakancslistához adom
Halloween
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai horror, 91 perc, 1978

Értékelés:

119 szavazatból
Szerinted?

Halloween éjjele - a Mindenszentekről Halottak napjára virradó éjszaka. Michael Myers, a mániákus gyilkos ekkor tör ki az elmegyógyintézet falai közül, hogy visszatérjen egykori rémtettének színterére. A maszk mögé rejtőző, bomlott agyú férfi útját halottak szegélyezik...
Bemutató dátuma: 2014. október 31. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.
FEA2 FEA2

Stáblista:

Szereplők

Michael Myers
Dr. Sam Loomis
Laurie Strode
Annie Brackett
Lynda VanDerclork
Leigh Brackett
Judith Margaret Myers
Morgan Strode

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
sawyerx 2020 nov. 12. - 20:07:20 3/10
A középszarű, szar horrorfilmek egyik tagadhatatlan keresztapja. Másfél órából negyed óra az érdemleges tartalom, ahol történik is valami, a többi általában vágás nélküli picsogás, sétálgatás (a csajnak a végén 6 perc átérni a szemközti házba, fel az emeletre...) A szereplők a hétköznapi helyzetekben is ostoba, életszerűtlen monológokat szajkóznak, életveszélyben főleg ostoba döntéseket hoznak. Az orvos fickó mint egy papagáj, csak azt szajkózza különböző szinonimákkal, hogy eljött a halál a városba, a tinik unalmasan picsognak vagy viszket a pinájuk, Myers pedig úgy gyilkol, mint egy betanított darab szar. Ha jól emlékszem, a remake-t láttam, abban cseppet fürgébb volt, itt még az öregek otthona összes lakója simán elfutna előle. A seriff volt az egyedüli értékelhető karakter.
A sokszor hosszan tartó vágás nélküli jelenetek eleinte bejöttek, aztán unalomba fulladtak, ráadásul a temetős résznél az operatőr olyan ügyes volt, hogy a maga mögött lévő ágat bal felül behúzta a képbe :D
A zenék nem voltak rosszak, de többet ezt biztosan nem nézem meg.

3/10
Ivy00 2019 nov. 05. - 03:22:08
Ha már október 31, nézzünk horrort, gondoltam késő este. Hát ezt találtam az aznap esti választékban, de nem is bántam, rég láttam, nosztalgia. Lekötött, és a retro-feeling is megvolt. A maga idejében jó kis horror volt ez. A zenéje meg nagyon hatásos. Ami viszont idegesített, az a szereplők végletesen irracionális viselkedése (ez mondjuk horrorban gyakran előfordul). Bemennek egy lakásba, vagy kimennek a konyhába, és még csak nem is keresik a nyavalyás villanykapcsolót! Inkább paráznak, meg tapogatóznak a sötétben. Mai szemmel sajnos némely jelenet már nem félelmetes, inkább vicces (pl. amikor Jamie megtalálja a hullákat) . Ezek ellenére azért egy klasszikus darab.
8/10
King Diamond 2018 okt. 23. - 22:05:31 8/10
SPOILER IS LEHET!!!
Mivel most csütörtöktől kezdik el adni a mozikban az utolsónak beharangozott, 40 éves évfordulós Halloween-részt, úgy döntöttem, épp itt az ideje megnézni azokat a részeket, amiket még nem láttam korábban, még ha nem is mind kapcsolódik a legújabb részhez, sőt (emlékeim szerint ezidáig mindössze a Halloween 20 évvel később és a két Rob Zombie-s remake-et láttam).
Eddig 4 részt néztem meg és elolvastam, hogyan is kapcsolódnak egymáshoz az epizódok.
Megy itt a vita arról, hogy unalmas, vontatott ez a rész, egy hülye még a gagyi effekteket is felhozta negatívumként. Azt ki lehet jelenteni, hogy ezt akkoriban, 1978-ban biztosan befosatós/állat lehetett moziban megnézni. És igen, nem a temérdek véres jelenet, testrészek miatt az, hanem leginkább a zseniális feszültség adagolás teszi azzá. Mert hogy legjobban ezt éreztem én is, már az első 5 perc olyan szinten feszültséggel teli és vészjósló, hogy le a kalappal. Nagyon eltaláltak a saját szemszögből látható jelenetek (POV). Az, hogy mennyi történet van, épp elegendő egy ilyen széria első részének, ami a továbbiakban folytatódik. Michael Myers karaktere jól el van találva, bár nincs olyan jó, mint Jason Voorhees. Remek a maszkja, ám olykor már eléggé érezhető vele kapcsolatban az, mint egy idő után Jasonnel is, hogy halhatatlan, nem hiába hivatkozik rá mindig úgy Dr. Loomis, mint a Gonosz, vagy a Halál. A színészek hozzák, amit kell, Jamie Lee Curtis első mozifilmje ez, és teljesen jól hozza, amit kell. Van benne néhány jó csaj, akikből látunk is valamennyit (John Carpenter és Debra Hill jól választották meg a színészeket--aztán, hogy hányan is futottak be igazán közülük, az már egy másik kérdés). Az, hogy az effektek, gyilkolások olyanok, amilyenek, igen, kezdetlegesek, de hát mit várunk egy 1978-as filmtől. Én ezeket nem rovom fel negatívumnak. Ugyanezt tudom elmondani a végéről is, szerintem nagyon jól megágyaztak a második résznek.
A film zenéje szintén zseniális, szinte élteti a feszültséget. Ha ez valakinek unalmassá vált a film folyamán, az abszolút nem tudta magát beleélni a cselekménybe és nem ragadta magával a film, és ez nem feltétlen a film hibája. A magyar szinkron is jó volt, nem volt vele problémám és annyira azzal sincs eddig, hogy a következő részekben változnak a szinkronhangok.
Épp itt volt már az ideje nekiülni a Halloween-szériának, egy újabb kultikusnak/klasszikusnak mondható horrornak, aminek az első része ugyan régiesnek hathat (főleg most megnézve), de ettől még egyáltalán nem szar vagy unalmas, sőt. Megkerülhetetlen a horrorok között.
8/10
8/10
wrtsnyrdck 2018 jún. 01. - 21:51:31 8/10
Szerintem remek film Halloween-re, nosztalgikus. Mondjuk nem fostam annyira, de azért jó volt. A többi részét már nem is akarom megnézni, nehogy elrontsa a feelinget. :)
5/10
ger812 2018 jún. 01. - 20:01:05 5/10 Előzmény tonymontana
Jó-jó.Fekete karácsony 1974...
tonymontana 2018 máj. 24. - 03:32:58 Előzmény Statham20
Hát azért az az 1/10 azért durva nyugodtan meg lehet nézni te fasszopo
tonymontana 2018 máj. 24. - 03:28:22 Előzmény boom48
Barátom olvasd már el a slasher történetét hogy ha John Carpenter nem készíti el ezt a filmet akkor sem a Péntek 13 sem a Rémálom Az Elm Utcában nem készül el..
tonymontana 2018 máj. 24. - 03:18:03 Előzmény gimbiikeeh
Azért klasszikus kedves gembiikeeh mert ez volt az olyan első slasher horror film ami nélkül létre se jött volna a Péntek 13 vagy a Rémálom Az Elm Utcában, amúgy meg gyenge unalmas vontatott volt, tudod nem attól lesz horror egy film ha vér folyik meg test részek hullanak össze vissza..Ez ettől olyan jó film ha végig nézed és észre veszed hogy milyen feszültség van a filmben...
2/10
kittyccc 2018 márc. 18. - 19:40:43 2/10
gyakorlatilag én végiguntam a filmet.nem éppen egy mozgalmas eseményekben gazdag film.még ha a 70-es évekhez is viszonyítjuk akkor is nagyon gyenge.azért egy Péntek 13-at vagy egy Rémálom az Elm utcában filmet szivesebben nézek :)
9/10
nikato 2017 nov. 08. - 16:15:19 9/10
SPOILER: A 2. részben derül ki, a másik tesóját megölte, Laurie-t nem tudta, õt közben örökbe adták azt hiszem. Valami ilyesmi.
6/10
gimbiikeeh 2017 nov. 08. - 00:51:23 6/10
Lehet, hogy 39 éve nagyot ütött a film, de szerintem mai szemmel nézve megkérdõjelezhetõ, hogy miért lett ez klasszikus? Unalmas, vontatott. A sztori gyenge, a színészek is amatõrök. Ráadásul semmi félelmetes nem volt benn. Egyedül talán Jamie Lee Curtis-t tudnám kiemelni, aki egész jól játszott. A zene egyébként zseniális, hogy pozitívumot is mondjak. Nem értem miért szeretik ezt a filmet olyan sokan, nekem az 1998-as, és a 2002-es verziók jobban bejöttek.

SPOILER!

Lehet, hogy én nem figyeltem rendesen, de egyszer sem hangzik el a filmben, és egyszer sem utalnak rá, hogy Michael Laurie testvére lenne. Ez melyik részben derült ki? Aki nem tudja, az nem is érti, hogy Michael miért pont ezeket a fiatalokat szemelte ki magának.

SPOILER vége!

6/10 (Csak mert klasszikus.)
9/10
nikato 2017 okt. 30. - 18:46:54 9/10
Nekem az a fura, hogy az egész utca kihalt, semmire nem reagálnak a szomszédok, meg, hogy Michael ott van pár másodperc alatt mindenhol.... Jamie Lee miért lett Sikoly Királynõ? Abszolút nem nyújtott nagyot egyik részben sem és ezért elnézést kérek... A trapéza viszont valóban jó. :) A film amúgy tényleg borzongatós. Egy nap alatt 5 részt megnéztem. :) :D
10/10
Keresztes³ovag 2016 okt. 26. - 18:23:18 10/10 Előzmény boom49
sima átlag filmnek tartom ezt amúgy. Vagyis csak tartanám annak, de ez az a film aminél 4-5 pontot dob rajta az eszméletlenül jól sikerült filmzene. 5/10 helyett így 10/10
9/10
nikato 2016 aug. 22. - 16:49:58 9/10
Nekem ez még mindig történéstelen unalmas. De Jamie Lee trapéza viszont nagyon tetszik! :)
raven1011 2015 okt. 23. - 08:21:09
Igy október végén kötelezõ ez és/vagy az ehhez hasonló filmek megtekintése. Másfél óra nosztalgia egy kis nasi társaságában.
Bodellger 2015 okt. 01. - 03:31:45
Közben rájöttem, hogy a magyar szinkronos késõbbi verzió, ami alatt már elkészült a Carpenter féle The Thing, míg az eredeti nyelvû Halloweenban az 51'es Thing jelenik meg a Tvben, mondjuk nem m1....
Bodellger 2015 okt. 01. - 03:19:31
Sziasztok.
Egy dolgot nem vágok. A filmben a gyerekek a TVben a A dolog címû filmet nézik, hallani alatta pl a film zenéjét is, de a Dolog 1982-es Carpenter film, ez pedig 78-as. ???
boom49 2015 máj. 13. - 22:42:42 Előzmény Meklód fia
Ha elolvasod a 2-hoz írtkritikámat, pont aztetszett benne hogy nincs benne feszültség. Myers amúgyis elpusztíthatatlan, és így halál unalmas fazon, a 2-ben pedig különösen egyszerûre sikerültekagyilkojai, a szokásosnál is kevesebb karakterrel.
Amitõl ez szerintem jó lesz pont az unamas elpusztíthatatlanságára való rájátszás: Myers nem gyilkos, hanem maga a Halál.

Ílymódon pedig összecsapásról értelmetlen is beszélni.

Megjegyzem ikonok nem pusztítják el egymást, ezért támad föl folyton az összes Marvel-hõs és -gonosz is. Amúgy viszont Jason nagyon is legyõzte Freddyt, lenyiszatolta a fajit. Persze Freddy is kiírthatatlan amúgy, lévén alapból halott, míg ellenben Jason nagyon is halandó (de legalábbis testhez kötött).

----

Ja, ésmég mindig nem mondtál semmit arról, miért is kéne másként éreznem a béna Haloween franchise-al kapcsolatban.
Meséld el mitõl teremtõdik meg benned a feszültség, mik azok a részeletek amik miatt érdekesnek találod õket. Mintha irodalom érettségin lennél, csak itt nem kell annyit írni.
ÉRVELJ miért szereted a Haloween filmeket.
Mert én megpróbáltam megnézni az összeset, de teljesen élvezhetetlennek találtam õket. Rosszabb mint a Pokemon. De nosza, gyõzz meg.
Meklód fia 2015 máj. 10. - 13:54:02
nekem meg pont hogy ennek a 2. része nem tetszett, mert nagyon vontatott és semmi olyat nem tett hozzá, ami az elsõben már ne lett volna.
Még valami: Myerst még régebben próbálták összeereszteni Jason-nel, de Jason még Freddyt sem tudta lenyomni, akkor kétlem, hogy ez ellen a Myers ellen, aki porrá is égett már egyszer, bármi esélye is lett volna.
boom49 2015 máj. 10. - 12:40:11
A Péntek13 filmek talán szériában készült sorozatgyilkolások, és így filmszakilag kicsit jobbára egyszerûek (azért az elsõ és az X külön tészta, fõleg a legelsõ ami klasszikusan jó megoldásokat alkotott),

ám hogy a Haloween-filmeknek általában szólva nagyon cikik és laposak.
A 2. Haloween az eltalálta a karaktert, ahogy az elsõ Rob Zombie-s is, de egyébként hangulat? Bármilyen fillmtechnika? Ugyan már.

Persze egyesek szerethetik, csak ne várják el hogy objektíve elismerjék õket.
Kivéve ha valami lehetetlen módon mégis bebizonyítanád korrekt érveléssel hogy az egyéni ízlésficamon kívül bármi oka lehetne bárkinek arra hogy nézze a Haloween-filmeket.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu