Hannibál tanár úr

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 90 perc, 1956

Értékelés:

104 szavazatból
Szerinted?

A tragikomédia főhőse egy jelentéktelen külsejű, apolitikus kisember: Nyúl Béla középiskolai tanár. Hannibál pun hadvezér halálának körülményeiről írott teljesen ártatlan tanulmánya miatt a politikai jobboldal, a fajvédő demagógia támadásának középpontjába kerül, amely végül is halálát okozza.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál

    1957
    Zsűri Nagydíja jelölés: Fábri Zoltán

Hozzászólások

Szerinted?
Yuliusz 2020 jún. 26. - 17:08:45 Előzmény dave555
https://www.kviff.com/en/history/1957

A 10. Karlovy Vary fesztivál 1957-ben:

Awards

Grand Prix
Stay Awake / Jagte Raho
Directors: Sombhu Mitra, Amit Maitra
India

Main Prizes
Professor Hannibal / Hannibál tanár úr
Director: Zoltán Fábri
Hungary
dave555 2020 máj. 01. - 21:35:21
Valaki mondja már meg, hogy miért mondja azt a film dvd-jének extrájában Fábri, hogy a film 57-ben megnyerte a Karlovy Vary fesztivál fődíját? Megnéztem több helyen is, nem ez a film nyert, ezt a filmet csak jelölték. Vagy egy másik díjat kapott?
dave555 2020 máj. 01. - 20:33:36
Én csak annyit mondok: Soros!
crash48 2015 febr. 21. - 20:50:44 Előzmény Diablo72
Vesszenek a nyúlbélák?
Ahogy írod-az örök filmek egyike!A fõszereplõ alakítása felejthetetlen!A színészi játék hibátlan(a legutolsó szereplõig),a képi világ,korhûség,hangulat-tökéletes!
A film örök igazsága,hogy az egész életében jószándékú,jellemes kisember csak játékszere az ostoba, nálánál befolyásosabbaknak,mindörökre ki van szolgáltatva a"hatalmasabbaknak".Ennek a jóembernek az igazsága erõtlen,nem tudja önmagát érvényesíteni,hatalma csak az gazembereknek van.
Kommentelõ társaim is el-elkövetik azt a hibát,hogy az általuk megvetett politikai eszmékben,eszméken keresztül látják a filmet.Mentségükre-nem Angliában élünk,ahol az utóbbi száz évben nem változott semmi,miközben nálunk volt:K.u.K.,õszirózsa,tanácsköztársaság,Horthy fehér lovon,nyilasok,rövid köztársaság,Rákosi pajti,enyhülés,56'-os forradalom,megtorlás Kádárékkal,nyugodtabb évtizedek-ezúttal már Kádár apánkkal :),rendszerváltozás,Antallék kereszténykurzusa,Hórgyúl,orbán elõször,Mszp ismét,gyurcsány elõször,másodszor,orbán újra meg újra meg...
Szóval az idõk, és a mikrofonba beszélõ szónokaink folyamatosan változnak(õk sohasem hallottak Epaminondaszról),és mintha mi sem értenénk meg Móra Ferenc Hannibál tanár urát...
Éljenek a Nyúl Bélák(nagy kezdõbetûvel és külön)!
Diablo72 2014 márc. 02. - 21:23:42
Az örök filmek egyike. Nem tud nem eszembe jutni Az ötödik pecsét, A két félidõ a pokolban vagy a Szegénylegények.
10/10
5i 2014 márc. 02. - 09:55:17 10/10
Kitûnõ film, kitûnõ színészekkel!!!!
Mekkora barom lehetett viszont az, aki ilyen SPOILER filmtartalmat rittyentett ide!
GRATULÁLOK ÕSTULOK!!!!
VandaTheVampire 2013 máj. 30. - 13:50:03
Köszi, kedves Port.hu, hogy a leírásban lespoilerezitek a film végét... nem ártana átírni...
adamnagysweetmovie 2013 jan. 15. - 11:11:51
És még ps-ben: a megértés és elfogadás fontos. Kritizálni is csak ezzel együtt van értelme.
Enélkül csak vádaskodáshoz és egyoldalú történelemszemlélethez vezet.
És itt pont, nem aktuálpolitizálok.
adamnagysweetmovie 2013 jan. 15. - 11:02:41
Amit az tett lehetõvé, hogy a konzervatívok az USA kegyeit keresték, hogy kiszorítsák a hatalomból a baloldalt és a szélsõbalt.
Ahelyett, hogy az összefogást keresték volna, rá akarták erõltetni magukat, saját maradi értékrendjüket az országra.
Ennek az ára, hogy a csonka-Anglia megrekedt a falklandi háború szintjén, a szükséges társadalmi reformok elmaradtak, és egy újabb, ezúttal még fájdalmasabb önpusztító háborúba bonyolódott.

Ráadásul mivel az USA átverte Thatcheréket, még annak a lelkiismeretével is el kellett számolnia (a háború kirobbantásának szellemi öröksége mellett), hogy a késõbbi megcsonkítókkal kötött anno háttéralkut, és a saját átverését kénytelen volt békésen tudomásul venni.

Az, hogy trauma ért egy országot, mégha magyarázza is, nem ment fel a hibás, maradi társadalompolitika alkalmazása miatt, a sérelmi politizálás zsákutcába vezetõ volta miatt. Persze ezt ma elítélni könnyû, pont ahogy a fidesz ma naponta legyõzi az 1953-ban kimúlt kommunizmust.... Ez nem bátorság, hanem populizmus, én nem teszem.

Egyébként igen, a traumával szépen birkózott az ország (amit én maximálisan respektálok), de ez nem Thatcher, hanem (a késõbb félreállított, az új háború vérfarkasainak listáin az elsõ számú veszélyforrás) Sir Bethlen és adminisztrációjának az érdeme.

Mind1, a dolgokat összefüggésébe kell látni, nem 1-2 elemet kiragadva.
Részemrõl ennyi.
offtopic
vénasszonyok -nyara 2013 jan. 15. - 09:49:43
"Az általam írt ideológiamentességet,"

lehetnél egy kicsit megértõbb! Gondolj bele abba a traumába, ami az országot érte az I. vh. után.
Képzeld el teszem azt Nagy-Britanniát, ha a falklandi háború úgy végzõdött volna, hogy az argentinok összefognak az USA-val és leszakítják a birodalomból Skóciát, Walest, Yorkshire-t, Észak-Írországot, esetleg még a tengerhez sem juthatnak ki.
Mennyire lenne ott a következõ 50 évben ideológiamentes az oktatás?
9/10
ezustfenyo 2013 jan. 15. - 08:38:41 9/10
A filmet 1956 nyarán forgatták. Ez a cikk a Nõk Lapja egyik 1956-os számából való. A film forgatásáról tudósit.A film bemutatója a forradalom elõestéjén, 1956.október 22-én volt.
offtopic
adamnagysweetmovie 2013 jan. 14. - 23:07:54 Előzmény vénasszonyok -nyara
Off:
Igen, ez kétségtelen tény. De ha csak az erõforrásráfordítást nézzük, akkor a szocializmus volt a második-harmadik legjobb kor.
Az általam írt ideológiamentességet, nyitottságot, önállóságra és életre nevelést, mobilitási-esélykiegyenlítõ funkciót is bele kell számítani, ebben pedig Klebelsberg rendszere (minden érdeme mellett) azért alulteljesített.

Persze az oktatáspolitika mindig egy szélesebb társadalompolitika része, úh. ez nem csak az oktatáspolitika hiányossága volt anno.
Ahogy negatív elõjellel most is látjuk, az oktatáspolitikát egy "perverz", erõszakolt, avitt társadalomkép gyûri maga alá... Ahol szinte a butítás a cél....
De hagyjuk is, ennél jobban tisztelem Klebelsberget.
10/10
stanmore 2013 jan. 14. - 22:59:29 10/10 Előzmény vondermonarchi
Neked van mire szerénynek lenned:)
10/10
stanmore 2013 jan. 14. - 22:56:44 10/10
Figyelj mán,lassan mondom:én semnkire nem gondolok,hanem idéztem a filmbõl,a filmmmel vitatkozz Klebersbergrõl,egyébként pedig elmagyaráztam hogy miért célozgattak rá is .
Egyébként pedig ezek után nem csodálom,hogy nem fogod, hogy nincs semmi félremagyarázni való azon, ami teljesen egyértelmû.
Igazad van jó dolog a békemenetezés pont olyanoknak való ,akik a filmbéli töhötöm szövetség jelszavait kajálták,mert hasonló okos dolgokat szoptak be õk is:)
offtopic
vénasszonyok -nyara 2013 jan. 14. - 22:39:28
Akkor lehet, hogy nem ugyanarra a személyre gondolunk. Akirõl én beszélek az Klebelsberg és nem Klebersberg.

Valóban szörnyû dolog az a békemenetezés. Mennyivel jobb elferdíteni és félremagyarázni egy újságíró szavait, aztán egy nagy rettegés-happeninget rendezni, ahol az összes unalomig ismert arc, az összes bér rettegõ mond valami bornírtságot és örülnek egymásnak, egymás tenyerébõl esznek.
10/10
stanmore 2013 jan. 14. - 22:23:56 10/10 Előzmény vénasszonyok -nyara
Nem én gondolok rá,hanem konkrétan ez hangzott el a filmben.Nyilván nem véletlenül,mert amikor ez a film készült még nem próbálták rehabilitálni a múlt avitt és megõrzésre nem méltó dolgait.Nem turulmadaraztak ,nem Széll Kálmánoztak,Nyirõztek és Wass Alberteztek,és bizony szegény Klebersberg is rossz társaságba keveredett ,azért céloztak rá a filmben.
Egyébként én a grófok közül sokakat becsülök,azokat röhögöm ki ,akik ma befolyásos emberek ,min elnöktõl, államtitkárig ,és akiket akkor a grófok portásnak sem alkalmaztak volna,ma pedig a sok hülye hajbókol elöttük,viktorozik és békemenetezik ugyanolyan ütõdött módjára ,mint akik a filmben a Vesta lángról szónokolnak és éltetik a Töhötöm szövetséget(ld. polgári körök)
offtopic
vénasszonyok -nyara 2013 jan. 14. - 21:03:03
A sorrenddel egyetértek, de gondolom tisztában vagy a gazdasági hátterek közti különbséggel, a monarchia és a két világháború közti Magyarország összehasonlításában. Éppen az volt Klebelsberg érdeme, hogy a kivéreztetett országnak ebben a rossz gazdasági állapotában is ilyen szintre tudta hozni a közoktatást.
adamnagysweetmovie 2013 jan. 14. - 20:43:11
Bár az utóbbiban a cuclizmus sötétebb évei is "jól" teljesítettek. És nekem a legborzasztóbb törikönyvem az Antall-éra alatt volt, ami helyett a 80s végi törikönyvekbõl tanultunk, mert sokkal kevesebb volt benne az ideológiai és több a tényszerû ismeretanyag...
offtopic
adamnagysweetmovie 2013 jan. 14. - 20:40:26
Pár szempont a három korhoz:

- nemzetközi oktatási-tudományos színvonallal lépéstartás, nyitottság (szerintem a monarchia tarolt, szinte az összes Nóbeles ebben az idõben edukálódott)

- közoktatás általános szintje, a bevontak száma, az általános mûveltségi szint emelése: ebben a klebi és a cuclizmus is jól teljesített

- az oktatás, mint a társadalmi mobilitás terepe: az átkos mégsem oly átkos?
- az oktatás, mint a hatalmi ideológia belenevelésének terepe: Klebersberg a nyerõ, beleértve a vidéki katonai iskolahálózatot, ami a felfegyverkezés bújtatott formája volt
offtopic
adamnagysweetmovie 2013 jan. 14. - 20:18:57
Hamár ennyire offolunk:
érdemes összevetni a monarchia-korabeli oktatási nívót a klebersbergivel, illetve utóbbi nemzeti ráfordításarányát a mai forráskivonáséval, 16éves tankötelezettséggel.
Fakkultatív feladatként a cuclizmus idejét is beleveheted.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu