Hanussen

Bakancslistához adom
magyar-NSZK-osztrák filmdráma, 108 perc, 1988

Értékelés:

76 szavazatból
Szerinted?

1918-ban, a háború végén a piavei ütközetben súlyos fejsebet szerez Klaus Schneider szakaszvezető. A frontkórház orvos főhadnagya, dr. Bettelheim, betege Schneider kezelése közben felfedezi, hogy a volt illuzionista és artista remekül hipnotizál, és ezt alkalmazni szeretné a gyógyításban. Ám Nowotny százados, a volt varieté igazgató a szórakoztatás világába csábítja Schneidert, aki Bécsben Hanussen néven arat sikereket, jövendölései beteljesednek. Áttelepszik Berlinbe, ahol megjósolja Hitler hatalomra jutását?
A filmmel Szabó Istvánt, a film rendezőjét köszöntjük.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
perry 2008 febr. 21. - 19:03:35
A Hanussen Szabó István trilógiájának szerves része. A történet valós, Jan Erik Hanussen valódi nevén Hermann Steinschneider életérõl szól aki a háború után varietékben lép fel majd gondolatolvasással kezd foglalkozni. A zsidó származását titkoló Hanussen állítólag megjósolta a Reichstag felgyújtását.
Szabót elsõsorban nem az életrajz izgatta. Az õ filmjébõl nem tudjuk meg pontosan, hogyan élt a huszadik század elsõ felének – ne illessük értékelõ szóval – ez a parafenoménje. Szabót a közeg izgatja, az a vesztébe rohanó, demokráciában csalódott, vezéreszmékre fogékony hangulat, amely nemcsak a weimari Németországban vált uralkodóvá, de a háborús vereség sújtotta Közép-Európában is.
A Mephisto a Redl ezredes és a Hanussen olyan világot tár fel mely állásfoglalásra kényszeríti a nézõjét. Azonosulhatunk a korral és azonosulhatunk emberi megnyilvánulásokkal is. A közönség pedig hálásan fogadta az állásfoglalás lehetõségét.Az alkalmazkodás és az árulás a kései Kádár-kor éveiben sokaknak mindennapos tapasztalatot jelentett. Ha a téma nem lett volna eléggé meggyõzõ, Szabó István és alkotótársai filmjeik esztétikai megformáltságával csalogatták magukhoz a nézõket.
Érdemes a három filmet egymás után látni, így kaphatunk teljes képet az egyén és a társadalom
viszonyáról Szabó István felfogásában.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu