Harcosok szövetsége

Bakancslistához adom
Taegukgi hwinalrimyeo
dél-koreai akciófilm, 140 perc, 2004

Értékelés:

75 szavazatból
Szerinted?

Archeológusok csoportja egy csontvázat talál, amelyet Lee Jin-seok maradványaiként azonosítanak. Ám Lin Jin-seok nem halt meg, békében élte meg az öregkort. A testvére, Jin-tae viszont eltűnt a koreai háborúban. Megelevenedik a múlt, 1950-ben járunk. A háború kirobbanásakor mindkettőjüket besorozzák a hadseregbe, és a frontvonalra viszik őket. Jin-tae alkut köt a feletteseivel: ha elég hőstettet hajt végre, akkor korábban hazaengedik az öccsét. Minden küldetést elvállal, miközben féltő gondoskodásával szinte megfojtja testvérét. Ám Jin-tae az ellenség fogságába esik.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
clownworld88 2021 okt. 16. - 01:19:37 10/10
A háborús filmek nagy része egyszerű propagandafilm, vagy Bay- féle robbantásorgia és borzalmas fegyverkezelés egyvelege. Többek között ezért is ennyire kiemelendő ez a darab. Zseniálisan fogták meg a háború karakterét és valódi mélységét. Az egyik legjobb, amit a műfajban láttam.
durumdara 2019 júl. 04. - 16:49:08
Nem tudom, ez a háborús film nekem nem tetszett, ezért egyszer nézős kategóriába pakoltam - alig vártam, hogy véget érjen, hátha a vége megmenti...

A következők miatt:
1.) Egyes jelenetek, de még zenéjükben is a "Ryan közlegény megmentése" koppintásai.
2.) A magyar szinkron sem volt "hűdekiváló", de emellett a szereplőknek volt egy olyan khmmm... "nemistudom"... régi kungfu filmes túljátszásuk. Aki látta a "Kígyó a Sas árnyékában" v. hasonló filmeket, az lehet, hogy megérti, mire gondolok, túlzott mimika, a beszéd túlságosan harsány...
Aha, pl. mint amikor Artúr király találkozik Tim varázslóval és az ripacskodik.
Hogy ez most keleti stílusjegy-e? Nem tudom, a Hős c. filmben ezt nem tapasztaltam ekkora mértékben.
De emiatt az egész film karikatúra jelleget ölt, mert mindig rá-rápakolnak a már eleve erőteljes/erőltetett játékra. Van ahol ez átcsap bárgyúságba is.
3.) A film másik része húsdaráló. Rendben, háború, de mintha kicsit túllőttek volna a célon, minél zaftosabb, minél rútabb, stb.
4.) Egyes jelenetek a végtelenségig nyúltak. Pl. harcok-küzdelmek. Ez is kungfu film jellegűvé vált, ahol fél órán keresztül ütik egymást, de még talpon vannak. Innentől nevetségessé válik, elveszti a komolyságát.
5.) Sok a túlságosan heroikus a jelenetvezetés.
6.) Nagyon hosszú a film és elvész benne a mondandó, főleg az ide-oda csapkodás miatt. Néha a kevesebb a jobb , többet sugall.
---
Ha összevetem olyanokkal, mint az 1944 (finn testvérháború), vagy a Csata Szevasztopolért, vagy a Fehér Tigris, akkor talán érezhető, miért nem tudok lelkesedni ezért a filmért.

Maga a történet drámai és meg tudna fogni, de a kivitelezése természetellenesre sikeredett.
Kevesebb akció, kisebb "füst", mérsékeltebb színészi játék, kevesebb szöveg, rövidebb játékidő talán megfelelőbb keretbe tudták volna foglalni.
AdiRicka 2018 dec. 06. - 10:41:12
Úgy látszik a rendező szereti Spielberget, érezni, hogy ügyetlenul utánozza a Holliwoodi sémákat, ez néha kicsit komikus, de legalább nem lett olyan nyálas és pátoszos, mint a Ryan közlegény. Kicsit kaotikus, a fontos történések egy pillanat alatt játszódnak le, a harci jelenetek pedig már-már unalomig húzódnak el. A film nagyon ki van hegyezve az erőszakpornóra, aki szeret bombától darabokra szakadó embereket, fröcsögő vért és tetemeket nézni, annak tetszeni fog. Viszont van egy nagyon erős drámai része is, ami a két testvér kapcsolatáról, és emberi jellemek változásairól szól háborús környezetben. Annak ellenére, hogy a háborút déli szemszögből vizsgálja, a film néha áttakint a túloldalra is és az ott lezajló drámákba, és képes a déli oldalt is kritizálni, úgyhogy viszonylag pártatlan marad, ezért ez nem egy propagandafilm. Kicsit túl van értékelve, 6,5 pontot adnék rá.
STARset 2018 jan. 25. - 12:54:57
Kifejezetten utálom a távol keleti filmeket, beleértve az indiai moviekat is. Ez viszont óriási darab, már 3x minimum láttam és legalább még ennyiszer fogom is. Tartom olyan jónak, mint pl az Ellenség a kapuknál c.filmet. Aki szereti a háborúsdit nézze meg mindenképp!
6/10
pihes 2017 okt. 25. - 14:59:17 6/10
Ennek a filmnek mondanivalója van.
Made in Korea!
csicso82 2017 okt. 24. - 17:59:42
Lélegzetelállító, legnagyobb háborús filmek egyike.
Andi9670 2016 szept. 22. - 09:13:42
Règi nagy kedvencem talàn az egyik legnagyszerübb koreai hàborus film ami a testvèrisègröl szol :) aki mèg nem làtta nagyon ajànlom!
Samai Tamás 2015 aug. 18. - 22:29:07
barátom te azért estél ki a történetbõl, mert rossz filmet néztél... és mi az, hogy sok benne az érzelgõsség? ez egy dráma... nem egy háborús akciófilm... a háború itt a helyszín és az alap háttér. a történet kizárólag a 2 testvérrõl és a közvetlen környezetükrõl szól. hogyan változnak meg a háború alatt, egyik az egyik, másik a másik irányba. nem tudom feltûnt-e, hogy a végén az sem derült ki, hogy melyik oldal nyerte a háborút... persze, hogy nem, mert teljes mértékben lényegtelen a dolog, mivel nem arról szólt a film. és ha ez neked csak 7.5 akkor tényleg sajnálni tudlak.
10/10
NADALFAN 2013 máj. 14. - 16:26:59 10/10
ez hibátlan film ! Korea vérzivataros évszázadokon ment keresztül, irtották népei állandóan egymást, úgy látszik ez a genetikai átok máig is kitart. és kitudja mi lesz még? a koreaik nagyon tudnak háborús filmeket csinálni 10/ 10 ez is...
10/10
fruti01 2013 febr. 19. - 16:57:09 10/10 Előzmény greeen
Ajánlom mindenkinek ezt filmet.
A háborúban örök igazsága, nem az ellenséggel harcolunk igazából, ha nem egymásért.
greeen 2011 nov. 04. - 21:49:02
semmiféle propaganda nincs a filmben.Ráadásul van benne erõs önkritika is,a déliek önmagukkal elkövetett bûneiket mutatva.Mint az ártatlan polgári lakosságot irtó antikommunista csoportok,a katonák erõszakos,vagy "cseles" besorozása stb stb. Egyetlen hibát láttam a filmbe ami eléggé fura,bár lehet távol keleten ez szokás.:)Furcsáltam hogy a film legelején,és ez emiatt nem spoiler,a két 20-30 éves fiútestvér annyira szereti egymást hogy kézen fogva rohan a villamosra!Olyan 6-8 éves korig nem lepne meg...:)

Ettõl függetlenül egy eposzi alkotás! 8/10
bgabor911 2010 dec. 03. - 22:07:58
Megnéztem én is, de sokakkal ellentétben én nem voltam hasra esve tõle.

Nagyon meglepett, hogy mennyire propagandaízû a film, az észak koreaiak mind velejükig gonosz vadállatokként vannak beálítva, még csak véletlenül se kerül szóba, hogy a másik oldalon szolgáló kiskatona kábé pont annyira nem saját akaratából van a harcéten, mint a dél koreai. Ehelyett meg a mocskos komcsizás végig, kábé félpercenként süti el valaki, mintha nem minden észak koreai egy brutális diktatúra elnyomott áldozata lenne.
Hihetetlen, hogy a film olyannyira politikai ideológiai alapokra van felépítve, hogy ha a "komcsi" szót kicserélnénk "imperialistára", simán elhinném hogy az észak koreaiak csinálták a filmet. A Dél Koreaiaktól én sokkal felvilágosult gondolkodást vártam, nem gondoltam volna hogy az északiak ostoba propagandájának déli tükérképével lesz az egész film átitatva.

Emellett számomra a legtöbb karakter nem hiteles, egyes jelenetek túl vannak játszva, szóval elég gyenge az egész. A történet is elég óvodás, a megtévedt fõhõssel aki "pillanatok alatt átáll a gonoszokhoz, hogy aztán kedves testvére nagy nehezen visszafordítsa". Megmosolyogtató, hiteltelen sztori aminek semmi köze a valósághoz. Továbbá az egész filmen nagyon érzõdik, hogy ott lent dél koreában még csak tanulják ezt az egész Hollywood dolgot, de nemigazán megy még.

Az is elég bosszantó, bár nyilván ilyen filmnél természetes, hogy európaiként tizenötperc után belezavarodik az ember feje a sok lehetetlen nevû, tökugyanolyan arcú sárgába, sokszor nagyon nehezen követhezõ, kivel mi történik. Még akkor is ha szemmel láthatóan a fõszerepre megpróbáltak egy európaisabb arcú sárgát találni.

Szóval van még mit talulniuk a Hollywoodi stílusú háborús film készítésrõl odalent dél koreában, és a legközelebbi próbálkozáskor igazán elhagyhatnák a propagandájukat belõle. Kiábrándító volt megtudni, hogy a dél koreaiak majdnem olyan durva propaganda befolyásolás alatt élnek, mint északi testvéreik, és ennek egyik eszköze ez a film. Sokkal, sokkal többet vártam tõle.
10/10
Jenasai 2010 szept. 23. - 12:21:48 10/10
Most fejeztem be a filmet, sztem elég ha csak annyit mondok, hogy láttam már sok-sok filmet de ennél az egynél éreztem azt a kéztetést, hogy feljöjjek ide és népszerûsitsem.
Mindenki nézze meg!
7/10
Rahar 2010 márc. 03. - 15:51:00 7/10
Az alaptörténet nagyon jó, a cselekményvezetés viszont a film elején és a vége felé fantasy jelleget ölt, nekem nagyon nem tetszik. Legalább 25 percet kell várni, hogy a film beinduljon, az emberek egy része nem vár ennyi idõt, hogy történjen már valami, én azért kivártam. A harci jelenetek elég jók, bár néhány helyen lehetett volna dolgozni rajta (repülõk). A film elején és a végén az öreg színészi játéka és/vagy a szinkron szerintem nagyon nem hiteles, de a többi rész igen. A történetrõl az 1998-as Ryan közlegény megmentése jutott eszembe, szerintem ezen film készítõit megihlette, bár ennek a filmnek a története sokkal jobb és valósághûbb, de a cselekményvezetés, a feszültség fenntartása a Ryanben jobban tetszik. Az a problémám a filmmel, hogy nehezen indul be és amikor beindul, akkor nem marad meg a pörgés a végéig hanem hullámzik. Úgy tûnik ezek a dolgok eddig csak engem zavarnak, mivel az elõttem hozzám szóló összes fórumozó csak dicséri.
***SPOILER***
A történetben a végén nem értem, hogy az idõsebb testvér miért nem ismerte fel az öccsét, ez számomra érthetetlen és hihetetlen.
***SPOILER VÉGE***
9/10
seemur 2010 febr. 23. - 12:55:07 9/10
Bezony jó.
Tomee83 2010 febr. 23. - 06:54:57
Csak ajánlani tudom azoknak az embereknek,akikben még megtalálható az emberi érzés értéke!!!
Ha nem néztem meg már vagy 15-szõr,akkor egyszer sem,és egyszerûen nem tudom megunni!!!
10/10
verdeleth 2009 dec. 13. - 15:14:13 10/10
gyönyörû témájú, megrázó film
bõvebb írásom a filmrõl itt:
www.mozifalok.blogspot.com
10/10
11messi87 2009 máj. 18. - 21:30:26 10/10 Előzmény Vico
Köszi szépen!
Látom élnek még a Földön verebek!
Most akkor megnézem úgy a filmet, hogy már tudom mi a vége..érdemes volt megrendelni, kifizetni... köszike!!!!!!!
10/10
feeco 2009 márc. 25. - 19:55:26 10/10
Intelligens forgatókönyv, kíváló színészi alakítások, profi látványvilág, nagyszerû rendezés, remek zene - valóban messze veri az amerikai háborús filmek többségét.. Nézze meg, aki még nem látta!!
10/10
NORBI155 2008 dec. 29. - 19:03:39 10/10
10/11 nagyon jó film volt bekerül a favoritok közzé
Összes hozzászólás