Három óriásplakát Ebbing határában

Bakancslistához adom
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol filmdráma, 115 perc, 2017

Értékelés:

612 szavazatból
Szerinted?

Ez a fekete humorú, Oscar-díjas dráma az 50-es évei elején járó Mildred Hayes történetét meséli el. A nő háborút folytat a helyi rendőrség ellen, mert úgy véli, semmit sem tesznek annak érdekében, hogy megtalálják lánya gyilkosát.
Bemutató dátuma: 2018. január 25. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
Pimpalini márc. 17. 03:05:04 Előzmény biso7
Néhol magam is azt éreztem, tényleg beleláthatók az általad felsorolt negatívumok.
FMD "előadása" a papnak pedig nagyon szánalmas - "kötelezően előadandó" - monológ,
ami valahol a rendező véleménye is lehet (ez elég szomorú volna, mert kb egy hatéves gyermek gondolkodására vall - bár egyébként mit is lehet várni attól a Nyugatról, ahol egy iskolában bukdácsoló tini lehet véleményformáló erő). Másik verzió ezzel kapcsolatban, hogy a monológ a FMD által alakított karakter "egyszerűségét" mutatja be, más szóval élve a liberális/progresszív oldal szócsöveit figurázza ki. Ez esetben ez plusz egy pont a filmnek. Mondjuk én akár ezt is bele tudom látni.

Fentiek ellenére nekem tetszett a film, néhol olyan poénok/gegek voltak benne, mint a Fargo-ban,
vagy egy fekete humorral fűszerezett szatírában.
A karakterek jók, s a színészi játék nagyszerű. Az alapötlet szokatlan, de működik:

SPOILER
Azaz, hogy nem fogjuk megtudni ki a gyilkos.
SPOILER VÉGE

Tetszett, hogy a film inkább szól a haragról, s a tettek következményeiről, mintsem magáról a bűnesetről és annak kinyomozásáról.
A liberális/balos propagandaelemekért kár.
10/10
Rákász Béla márc. 14. 00:14:03 10/10
Elképesztően jó film! Zseniális!
10 pont
6/10
Ildikó Nóra 2023 aug. 02. - 20:27:31 6/10
A filmet érdemes megnézni, újra nézve Sam R., Woody H., Abbie C. alakítása sem tetszett teljes mértékben, néha idegesítőek is voltak. Frances McD-nek jól állt a szerep. A szinkron tetszett.
9/10
Vad Ász 2023 júl. 25. - 14:31:36 9/10

Három óriásplakát Ebbing határában

Felelősek lehetünk mások tetteiért?
Ez a kérdés egy visszatérő elem ebben a filmben, alappillérének is nevezhető. A cím alapján nem számíthatunk erre a történetre. Martin McDonagh-t a film rendezőjét és forgatókönyvíróját 3 óriás plakát ihlette meg, amiket egy buszos utazás közben pillantott meg. A történetben egy brutális gyilkosság áldozatául esett fiatal lány édesanyájának a harcát kísérhetjük figyelemmel egy igazságosabb és észszerűbb igazságszolgáltatásért. Megismerhetjük a cselekmény kibontakozása alatt, hogy milyen fontos, ha az emberek megfelelően tájékozottak és mennyivel nehezebb dolgunk van abban az esetben, ha ellenünk fordulnak, mert a közös az előismeret hiányzik. Az anya gyötrelmes bűntudata és felelősség érzete az események miatt végig kíséri a filmet. Ennek érzékeltetésében főszereplőnk kiváló színészi tehetsége sokat segít. A megtört anya úgy próbálja feldolgozni a saját lánya elvesztését, hogy a jelenleg fennálló, nehezen működő jogrenden változtattat. Tehát nem csak ennek az egy gyilkosságnak az elkövetőjét szeretné megtalálni, hanem a szabályozás hiányosságait is pótoltatná a törvényhozókkal. Abban bízva, hogy ennek segítségével egyszerűbb lesz jövőben a bűntények felderítése. Javasol például egy ma már alkalmazott technikát, miszerint napjainkban már gyermekkorban bekerülnek a -személyigazolványnak hála- az újlenyomatok egy központi rendszerbe.
Amikor egy délután a helyi tiszteletes várja a saját lakásában az édesanyát egy nagyon érdekes felvetést mond a főszereplőnk a papnak. Ebben a Los Angeles-i utcai bandák és az egyház közt húz párhuzamot a mesélő. A bandák visszaszorítására a 80-as években létrehozott törvények értelmében az is bűnös, aki csatlakozott egy olyan társuláshoz, aminek akár csak egy tagja az ő tudta nélkül az utca másik végén bűncselekményt követ el. Nos ennek a törvénynek az értelmében a lelkész is bűnös, hiszen ezekhez a bandákhoz hasonlóan van egyenruhájuk, van gyülekező helyük és az egyházon belül is előfordulnak erőszakos bűncselekmények. A néző egyéb fontos társadalmi kérdéseket is átgondolhat a remekművön keresztül. Ilyenek például a családon belüli erőszak, rendőri brutalitás, hatalommal való visszaélés, vallás kérdése, gyász szerepe a döntéseink meghozatalában, egyén és társadalom felelőssége, öngyilkoság, eutanázia gondolata.
Jason Dixon rendőrt alakító Sam Rockwell ment át a legnagyobb karakter fejlődésen véleményem szerint. Kezdetben egy erőszakos, hatalommal való visszaélésre hajlamos kisvárosi lakos. Mindig is rendőr szeretett volna lenni, ám amikor kirúgta az új rendőrfőnök, akkor célját veszítette egy kis időre. Azonban egy felkínálkozó lehetőség adódott a bosszúra. Ekkor ismét értelmét látta tovább harcolni az igazságért, ebben főszereplőnk is segítségére sietett.
A film az ,,Útközben még eldönthetjük…” mondattal zárul. Ekkor egy vélhetően másik hasonló gyilkosságot elkövető katona tettét indultak számonkérni. A végső befejezést a néző gondolataira bízza a rendező. A „Vajon megtették?” kérdésre szerintem az igen a válasz, hisz már nincs veszteni valójuk, ezzel a tettel pedig akár életeket is menthetnek. Talán még megnyugvást is nyerhetnek. Mind ketten tudják, hogy a rendőrség nem képes megállítani a feltételezett gyilkost, így nincs más választásuk.


10/10
gBandi1983 2023 júl. 17. - 20:49:49 10/10
Ez egy szuper jó film!!
Az elejétől a végéig minden perce. Megható, lebilincselő, olykor humoros.
9/10
Vannabee 2023 máj. 24. - 23:30:05 9/10
Évekig halogattam, hogy megnézzem, mert nem szeretem az ilyen hangulatú filmeket, de nemrég rávettem magam, és hát nagyon beütött. A legjobban talán Sam Rockwell szerepe/alakítása tetszett, váratlan fordulat volt.
9/10
Oooo 2022 ápr. 22. - 00:47:27 9/10 Előzmény kiskocka
Szerintem nem, de ha szerinted mégis, akkor az egy másik film lett volna. ¯\_(ツ)_/¯
kiskocka 2022 ápr. 21. - 18:16:59
Mindegyik színész szinte kivétel nélkül óriásit alakít benne. Egy pillanatra sem lóg ki a lóláb. Egyszer sem éreztem, hogy kiesne a szerepből. A sztori teljesen rendben van, feszült és mértéktartóan komor egy kis aprócska reménysugárral mindig a messzi távolban. De a nagy fordulatok hiányoznak, avagy a történetben való mélyebb elmerülés(mondhatni a mocsokba). Az egész egy nagy felvezetés, de valahogy a végkifejlet elmarad.
De szeretnék feltenni egy kérdést!
Ennek a filmnek nem ott kellett volna kezdődnie, ahol véget ért? Nem lett volna sokkal jobb és sokkal egyedibb?
10/10
offtopic
fourdogs 2022 febr. 24. - 12:23:31 10/10 Előzmény Andriis266
Kedves Andriis266! Elfogadom, hogy sarkosan fogalmaztam az előző hozzászólások alapján, és elsősorban azokkal kapcsolatban, akiknél kétféle osztályzat létezik: az 1 és a 10. Vajon mennyit érnek ezek a vélemények és a "többszörösen" hiányos mondatok?
Egy filmnek nem kell feltétlenül logikusnak, reálisnak, lineárisnak lennie, vannak történetek, amik igénylik az abszurditást, és ez a film is ilyen. Ezt lehet elfogadni vagy elutasítani. Nekem is vannak "érthetetlen" filmeseim (pl. Guy Ritchie), de ódzkodom attól, hogy lepontozzam a teljesítményüket, főleg ha egy masszív többség szimpatizál vele. Elfogadom, hogy a hiba bennem van, és nem csinálok magamról negatív reklámot.
Ha megsértettelek volna, elnézésedet kérem.
9/10
Zsuzsi68 2022 jan. 08. - 17:44:39 9/10
Hát azért Sam Rockwell szerintem elképesztő. Eddig kétszer néztem meg szaggatottan, lehet, hogy lesz harmadik odafigyelve, mert szerintem ez a film megérdemli. Bizonyára nem való mindenkinek...mint ahogy van pár zseniális film, ami voltaképpen nem szól semmiről :) Amit Butch Cassidy írt a haragról, az tetszik, ... mert valahogy csak eljutnak addig az utolsó jelenetig, ami valahol a lényeg lenne szerintem. Van, amikor elég egy félmosoly mindenféle naaagy drámai végkifejlet vagy megoldás helyett.
superzero 2022 jan. 08. - 13:05:37
Régen láttam, de az maradt meg hogy megint egy befejezetlen filmet láthattam, pont a lényeget nem tudjuk meg belőle, úgy hogy pont az ilyeneket utálom. Vagyis ez is egy elcseszett valami volt...hiába voltak benne jó részek de senkinek nem ajánlom, és azóta is messzire elkerülöm én is. A film készítőit kényszer munkatáborba küldeném, hogy jobban becsüljék meg a saját szakmájukat...mert ez így nem szórakoztatás, hanem értelmetlen időtöltés...
Butch Cassidy 2022 jan. 08. - 08:04:31 Előzmény Ragika
Nem te voltál figyelmetlen, tényleg nem derül ki, ki a gyilkos. Mert nem is ez a film kérdése, csak annyira a szabvány krimikhez vagyunk szokva, hogy mindenkit ez foglalkoztat közben (engem is, de a végére elengedtem). A film kérdése sokkal inkább a harag megélése, amire szintén nem ad a film egyértelmű tanácsot, és jó is, hogy nem egy mindent tudó guru akar lenni, csak felveti a problémát. Az mindenesetre figyelemre méltó intelem, hogy bármi a filmben, ami haragból történik - és szinte csak ilyen van - az rosszul sül el.
10/10
Rojita 2022 jan. 03. - 12:43:13 10/10 Előzmény Ragika
Mivel pár napja láttam, még friss az élmény. Sztem,

a konkrét kriminek nincs meg a tettese. Hiszen, végig minden gyanú az erőszakos Dexter rendőrre utalt és csak a végén derül ki, h ő is nyomoz, amikor fültanúja lesz az idegenek beszélgetésének, sőt, a nyomukba is ered.
Kézenfekvő lenne a rendőrfőnök, de ő is nyomozott és őszintének tűnt a Dexternek és feleségének írt levele. (Tehát, nem a bűntudata miatt tette azt, amit tett.)
Lehetett volna az elborult Dexter rendőr borzalmas anyja is, de a mellékes nemi erőszak miatt, még sem.
Az elkövető lehet, h meglesz, ha a Dexter - különítmény nagyon élénken kifaggatja a kocsmában szájaló idegent. Lehet, h 1 fővel többen voltak az átutazók és az elkövető nevét elhallgatták az utólagos kihallgatásukkor. De ez elég képtelenség. Ha végre nyomra akad a rendőrség, akkor ilyenkor eléggé meg szokták szorongatni a gyanúsítottakat.
Marad egy másik átutazó idegen, ahogy a rendőrfőnök is írta.
Lehet, h nem néztem figyelmesen és az egyik szereplő megjelenésekor bejátszottak egy pár másodperces emlékképet a gyilkosságról és ez volt a különleges rendezői leleplezés,


- de nincs kedvem ezért még egyszer megnézni.
Ragika 2022 jan. 02. - 21:53:11
Páran írták, hogy "aki megállás nélkül nézte végig, az tudja, ki a tettes". Szóval úgy látom, én nem vagyok ide elég intellektuel, úgyhogy légyszi, aki nem akkora proszto, mint én, egy hatalmas spoilert felirat kíséretében vésse le pls, hogy ki volt az. Egyszerűen lehetetlen, hogy ennek a filmnek volt vége. És az is lehetetlen, hogy erre a szarra qrtam el 2 órát a vasárnap estémből. Nem is az, vicces volt, meg minden, de én nem ezt vártam. A magasztos mondanivalót, amit mindenki odaképzel, pedig baromira nincs is ott.
10/10
Rojita 2022 jan. 01. - 00:48:27 10/10
Teljesen ötletszerűen kezdtem el nézni a filmet. Azt se tudtam melyik nép forgatta, hogy hol vagyunk? Aztán a harmadánál Dixon rendőr szörnyű anyja adta meg a koordinátákat... USA, egy déli állama. Hát, van itt komment, h "nem elég életszerű," meg "túlzó, szélsőségesek a karakterek," a cselekmény meg unalmas.... Hát, h kit mi köt le, az egyéni, de hogy itt Mo-on ne találjuk életszerűnek egy amcsi-angol alkotócsoport munkáját, az vicces. Talán, jobban ismerik az USA államait, szokásait, mint mi itt. "Hogy a rendőrök fele utálja a feketéket, a másik fele pedig a homoszexuálisokat." Hogy mindennapos az önbíráskodás, a különböző erőszak. Hogy több évtizedes múlt után sincs egyenjogúság, a gyűlölet és előítélet ott él az emberekben. Félelmetes és tanulságos.
Nagyon jó a forgatókönyv, nagyon jó a cselekményvezetés. Végig sejteti, h ki a gyilkos,

akiről az utolsó 15 percben derül csak ki, h ártatlan.

Klasszikus krimi, de egyben egy társadalmi dráma is. Az emberekben annyi sérelem és gyűlölet él, h kérdéses, h egyszer el tudják-e felejteni a múltat. Biztató, h vannak még egymást segítő szomszédok, ismerősök.
Nagyon jók a színészek, különösen Frances McDormand, a magára maradt anya, aki férfiként harcol az egész világgal.
Tetszett, ajánlom mindenkinek, (ill. van két fekete bőrű színész mellékszerepben, aki fél tőlük, az ne nézze.)

6/10
sorozatneked.hu 2021 dec. 28. - 19:38:27 6/10
6/10

Egy erősebb hatost adtam rá. Roszabbra számitottam, mert Oscar dijas filmek ritkán jönnek be, de ez végül is tetszett. Jó szinészek, helyzetek, szinkron. A történet inkább hétköznapi, de egy ilyen drámától nem is várunk mást. Persze volt benne egy két logikátlanság, ami a szereplők viselkedését illeti, lehet ezért nem adtam rá magasabb pontszámot. Viszont a nagy kérdés, hogy ki volt a gyilkos?
6/10
biso7 2021 dec. 26. - 22:21:14 6/10 Előzmény fourdogs
Puzsér és Gödry által összeállított évtized filmjei top 10-ben ez lett az első, én ezért is néztem meg. Teljesen meg tudom érteni, ha ez valakinek a csúcs, de nekem nem volt az. És nem azért, mert 2 órára ki akarom kapcsolni az agyamat. Pl. a Sunset Limited nagyon bejött, ami szintén egy dráma, és egyáltalán nem látványos, mivel két férfi beszélget egy asztalnál.
6/10
biso7 2021 dec. 26. - 22:09:10 6/10
Minden benne van, amit a liberális/progresszív vonal megkövetel: füvezés, eutanázia, buta rasszista fehér rendőr, homofóbia, papi pedofília, szimpatikus fekete srác. Ebből a szempontból 10/10 és manapság ez a legfontosabb mérőszám egy Oscarnál. Viszont filmként nekem annyira nem ütött be, mint ahogy kritikusok és nézők áradoznak róla. Woody szokás szerint nagyon jó, de Frances McDormand alakítása tényleg kimagasló. Vannak vicces jelenetek is benne, de valahogy a karakterek sokszor túlzóak lettek, több esetben éreztem azt, hogy ez nem életszerű. A cselekmény pedig nem ragad magával.
szabzero 2021 aug. 28. - 15:15:43 Előzmény Andriis266
Én érteni vélem mi a problémája. Nyilván annyi pontot adsz,amennyit csak akarsz. Viszont az 1 pont, az egy nézhetetlen , ócska, szar , gagyi produkciót feltételez, pedig ez nem az, a 8,6 -os átlag világosan mutatja. Tehát ha adtál volna mondjuk 4-et, hogy ez még a közepes szintet is alulról súrolja, senkinek nem tűnt volna fel. 1-től 10-ig elég széles a skála.
9/10
ludmilla 2021 aug. 26. - 22:53:46 9/10
Akinek bejön a lynches-miértéppenalaszkás-fargós hangulat, annak tetszeni fog. :)
Összes hozzászólás