Három szín: Piros

Bakancslistához adom
Trois couleurs: Rouge
francia-lengyel-svájci filmdráma, 96 perc, 1994

Értékelés:

53 szavazatból
Szerinted?

Krzysztof Kieslowski Három szín trilógiája a filmművészet egyik legérdekesebb és legértékesebb darabja. A három tétel a francia nemzeti lobogó három színét kapcsolja a forradalom három jelszavához: szabadság, egyenlőség, testvériség. A trilógia egyes darabjai e gondolatok köré csoportosulnak, de nem direkt módon, valamiféle tablót festve a történelemről, hanem az eszme lényegét, örök tanulságát megragadva. A filmek egyszerű történeteit, szinte banális sorsait áthatja a minden korban érvényes alapkérdések utáni kutatás, a művész vívódása, hogy megtalálja a válaszokat.

A Piros a trilógia befejező, és egyben szintetizáló része, melyben a rendező megtalálja az egyetlen megtalálható és kimondható végső választ.

"A Piros hősnője fogoly, fotómodellként a konzumkultúrához, magánemberként egy kisszerű, szeretni sem képes, ám féltékenykedő fickóhoz láncolva. Megismerkedik egy bíróval, aki aktív korában legálisan, nyugdíjba vonultan illegálisan ítélkezik embertársai fölött. Az emberek rosszak - mondja. Nem, csak erőtlenek - válaszolja a lány, s a fogolyléten túlra mutatóan minden gesztusa, ellentétben az ítélkezőével, részvéttel teli. Kapcsolatuk az idegenségtől közelít a szeretet felé, mígnem a bíró följelenti magát, s egyszer csak álmodni is képes: boldog jövőt álmodik - nem magának - a lánynak." (Reményi József Tamás)

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
fourdogs 2016 jan. 01. - 11:28:53 10/10 Előzmény gladiolus
Részint igen, részint nem. Egy rendezõ (szerzõi film esetén) szívesen eljátszik a nézõvel, vagy csak a kérdésekig akar eljutni, a válaszokat a közönségre bízza. És a válaszok így eltérõek lesznek.
A végén a kimerevített kép azt mondja nekem: most ér össze a három szín, és most fejezem be mindazt, amit a filmjeimmel mondani akarok. Nincs több film. Két évre rá meg is hal.
k11zoltan 2015 nov. 01. - 02:22:00
Ennél tuti nagyobb. :)
gladiolus 2015 okt. 31. - 16:17:45
:-) Ezen jót röhögtem. :-)

Elég prózai ide, de talán passzol, hogy "én vagyok az egyik koppanás, a Gyula a másik koppanás az Ottó meg a nagy durranás." :-)


A Tízparancsolatból egyet már láttam, mikor legutóbb ajánlottad, és folytatom is, amint lehet. Az Isten nevét szádra hiába ne vegyed címût láttam, hát igen, elég megdöbbentõ volt. De az ötlet is zseniális, hogy a Tízparancsolatot mai környezetbe helyezett történeteken keresztül vezeti végig.
eIemes 2015 okt. 31. - 08:15:51 Előzmény k11zoltan
van, akinek az a nagy durranás, amikor dugás után kimegy a klotyóra és látja, hogy elszakadt a gumi.
eIemes 2015 okt. 31. - 08:14:56 Előzmény gladiolus
Csúcspont, annyiban, hogy összeköt és lezár, de nekem mind a három rész katartikus élmény.

Kieslowski ehhez bámulatosan ért - a tízparancsolat (tíz rövidfilm) dermesztõ, hacsak felidézem.
eIemes 2015 okt. 31. - 08:13:16 Előzmény gladiolus
...azért, mert ez mégiscsak egy misztikus film, bizonyos szinten :)
gladiolus 2015 okt. 30. - 18:17:27
Jó volt a megérzésem, ez a rész a trilógia csúcspontja, elég torony magasan veri a másik kettõt tartalmát és kivitelezését tekintve egyaránt.
De valami nem áll össze.

SPOILER***
A bíró és az ügyvéd azonos személy eltérõ idõsíkokon? Persze ez hülyeség, mert ez nem misztikus film, és Valentine és August többször is elmegy egymás mellett a film során.
Vagy csak annyi akart lenni ez a hatalmas párhuzam August és a bíró között, hogy az élet ismétli önmagát? Magyarul a lány egy olyan ember mellé sodródott végül, aki ugyanazt élte át, mint a bíró?
Ez katyvasz nekem. Van valaki, akinek ez tiszta esetleg? ÉS akkor most mi van? A lány kivel marad?
És miért jelennek meg a legvégén a másik két film szereplõi is, mint túlélõk?
SPOILER vége****
10/10
Prvic 2014 aug. 21. - 22:45:41 10/10
Rangsorom: 1. Kék - 2. Piros - 3. Fehér. - Csodálatos filmek, teljesen feltöltõdtem tõlük. Mélyen megérintettek. Ezekre a filmekre mindig emlékezni fogok, míg csak élek.
4427 2014 márc. 22. - 16:18:30
Bizony! A szeret, a jóakarat erejérõl - giccsmentesen!
k11zoltan 2014 márc. 11. - 22:26:30
Nem volt nagy durranás, de egynek elment.
offtopic
barbolya 2014 márc. 09. - 16:00:16 Előzmény toscana54
Én is kértem már értesítõt, nekem a freemail-ben a film címe után a 2. sorban az adó van. Nem tudom megoldódott-e közben a problémád?
9/10
Caline 2013 jan. 20. - 20:33:42 9/10
...gyengus francia film? :D :D

Tény, hogy lassan "indult el" a film - de talán valóban az összekuszált cselekményekhez szoktattak minket manapság. Nekem a Kék jobban tetszett - az a kedvencem a háromból.
Csodálatos színészi játékot láttunk. Szép volt.
1/10
danton-b 2012 szept. 03. - 23:07:44 1/10 Előzmény Redfield
Nem véletelen hogy nem éretetted ,mert elég zavaros volt sokszor, és a sötét tónusok miatt négerek az alagútban hatása volt ,egyébkent szokásos gyengus francia film.
toscana54 2012 ápr. 27. - 07:26:24
Egy ideje rendszeresen kapok értesítést a filmsorozat egy-egy részének vetítésérõl (ezt az értesítést én kértem). Ugyanakkor nem derül ki, hogy mikor és hol játsszák a filmet. Ha érti ezt valaki, magyarázza el nekem. Az port.hu email címére írtam, de nem érkezett válasz, pedig szeretném látni a filmeket, bosszant, hogy nem derül ki, hol vetítik.
kegon 2010 júl. 07. - 19:19:20
10/10
Redfield 2008 jan. 27. - 07:57:04 10/10
Szerintem jobb lett, mint a kék, a fehér meg kicsit másmilyen, mert az kevésbé mûvészi, és alapból tragikomikus, (mondjuk a fehér írtózatosan tetszett). Több dolgot nem értettem, mert már fáradt voltam nagyon, de majd egyszer újranézem, és akkor talán leesnek. Összességében ez egy jó film lett, és jól lekötötte a figyelmemet is, úgy hajnali 4 tájékában.
Obránszky Ármin 2007 szept. 21. - 00:52:55
Nagyon finom ecsetvonásokkal megfestett portré két ember egymásra találásáról. A magány és a gyengédség nagyon meghatóan ábrázoltak, a képek beszélnek a szereplõk helyett is olykor. Nekem nagy élmény volt az elsõ, a második és a harmadik találkozóm is ezzel a filmmel. Hálás vagyok, h láthattam.
blowup 2006 ápr. 09. - 09:46:17
Ha téged ez izgat, itt egy júzer, fejtsd meg: car5mona6.
(A látszat csal!!!)
blowup 2006 ápr. 09. - 09:40:25
Nem értem mit kötözködsz, ez mellékvágány, nézd meg hozzászólásod arányait, nem a filmmel hanem a júzerrel foglalkozol.Nem kell róla doktori!Továbbra is fenntartom: a niknév "funkciója" viselõje eltakarása és nem felfedése!
Befejeztem!
emberi hang 2006 ápr. 09. - 01:21:36
"A választott júzerbõl viselõjére következtetni botorság, kellet egy név amit a szerver nem dob vissza mert már 1000 van belõle na, nehogy'má' lelõdd!!! :)"
- Csak azért mert egyetértesz ezen filmmel kapcsoaltos álláspontjával, nem kell mindjárt magadat "lejáratni" egy ilyen átgondolatlan kijelentéssel!
Gondold át! Az emberek egyáltalán nem ok nélkül választanak maguknak egy nicknevet, fõleg a szellemileg érettnek nevezhetõk nem. Mert ha úgy lenne ahogy Te állítod, akkor logikasan az ember csak vaktában pepötyögne vmit a billentyûzeten, és már mennei is tovább a regisztrációban, azonban a gyakorlat rácáfol erre. Legalább két kritérium szerint történik a választás; az egyik hogy könnyen megjegyezhetõ, és beírható legyen, a másik hogy megsejtetessen vmit a felhasználó személyébõl. Jelen helyzetben pont hogy a második kritérium erõteljes bizonyítást nyert, hisz a felhasználó még annak ellenére is használja a nick-et hogy a beírást tekintve nem tartozik a legegyszerûbbek közé, teszi ezt azért, mert fontos számára a név fogalmi tartalma által magáról közvetített információ.
Most hogy mindezt leírtam ötlött fel bennem egy jóval egyszerûbb érvelés: gondolj a saját becenevedre! Lehetetlen hogy ne fûznének keletkezéséhez érzelmi, értelmi szálak.

Succorbenoth:
Utánanéztem Wim Wenders-nek, és -ugyan még nem volt szerencsém látni tõle (elejétõl a végéig) semmit- elismerésem illeti, mert megállapítottam hogy nagyon szinvonalas, szerteágazó témaválasztás jellemzi munkásságát.
Amint tehetem pótolni fogom ezen lemaradásom.
Tatitól a Playtime mestermunka, azonban Kisvárosi ünnep tapasztalatom szerint rémesen semmitmondó, és fantáziaszegény.

"...és nem blackmetal-zenekar nevét viselem :D"
- Késztetve érezted magad hogy reagálj valamit a "tényfeltáró vizsgálódásomra".... bármit. Pedig szerettem volna ha õszintébb és informatívabb vagy. Kérlek légy az! Elsõsorban magadhoz! :-)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu