Harry Brown

Bakancslistához adom
18 éven aluliak számára nem ajánlott angol akciófilm, 103 perc, 2009

Értékelés:

179 szavazatból
Szerinted?

A nyugdíjas Harry Brown London egyik rossz hírű kerületében él. Nemrég halt meg a felesége, azóta egyhangú életét csak a sör és a barátjával folytatott sakkpartik dobják fel. Ezen túl más nem érdekli, így az sem, hogy a környéken elharapózott az erőszak, a kábítószeres bandák rettegésben tartják az utcákat. Harry barátja, Leonard is a bűnözők célkeresztjébe kerül. Állandó zaklatásuk elől a rendőrségtől kér védelmet, sikertelenül. Leonard meggyilkolása kizökkenti Harryt a közönyéből. Az egykori tengerészgyalogos elhatározza, hogy rendet tesz a környéken.
Bemutató dátuma: 2011. október 6. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Dörflinger ápr. 19. 21:48:56 7/10
Az eleje kicsit vontatott. Nem igazán tudja az ember, hogy mi fog kisülni belőle, de a második fele pörgősebb, mikor az öreg tisztogatásba kezd. Minden karakter el van találva, és mindenki jól játssza a szerepét... 7/10
9/10
InteriorLulu ápr. 19. 12:29:46 9/10
Engem a film már a mobilkamerás nyitójelenettel, majd a rákövetkező szikár és letisztult főcím-stáblistával megvett. Drukkoltam, hogy ne csalódjak, ami aztán szerencsére nem is történt meg. Minden karakter teljesen a helyén volt, Caine egy félisten stb...
De a kendertermesztő drogos arc volt az, aki szerintem valami elképesztő. Nem gondolom, hogy amúgy (gyakorló) színész, mert ilyen kinézetet egyszerűen képtelenség bárkire rámaszkolni: meggyőződésem, hogy egy amúgy jó színészi vénával bíró igazi drogos lehetett.
offtopic
sexykex ápr. 19. 09:12:07 Előzmény fourdogs
Próbálok szabad licencű képeket keresni, mert nem mindenki értelmezi úgy az internet szabadságát, mint én. Próbálok kevés időt tölteni képek keresgetésével, mert az idő mindig drága. Úgy véltem Buddha jól alátámasztja a mondandómat. A politizálásról viszont már leszoktam – kiborító műfaj.
offtopic
fourdogs ápr. 19. 02:28:28 Előzmény sexykex
Oké, én Újpesten tartózkodom mostanában, ott mindenféle figurával találkozni (úgy, mint a 4-es 6-os villamoson), de igyekszem elkerülni őket. A másik (a védett faj) ellen nem tudok mit tenni, így kártékonyabbnak vélem. A kép jópofa, elég kopasz, elég kövér, elég barna(?), de hol van mögüle az asszony a cekkerrel.
Vajon ebben is van gyémánt, mint az Álmodó Buddhában?
offtopic
Midnight67 ápr. 18. 22:59:22
Michael Caine-t kedvelem, a drámákat is, de az elejéről már lekéstem, mert épp mást nézek, de lehet, hogy belekukkantok.
offtopic
Midnight67 ápr. 18. 20:38:02
Ezek szerint érdemes megnézni? Bejelöltem, de hezitáltam rajta.
offtopic
sexykex ápr. 18. 15:39:00 Előzmény fourdogs
Nem, nem lehet. A megélhetési politikus védett állat és közel sem annyira tenyérbe mászó, mint a kötözködő erős fiú, aki ritkán van egyedül.
Sweet-But-Psycho ápr. 18. 12:48:49 Előzmény Vidsmidr
A demagóg hozzászólásodat olvasva már csak az jut eszembe, hogy vajon mi lehet az oka, hogy mégis annyi diplomás és egyetemet végzett magyar menekül a "hatalmas jólét"-ből ebbe a "NO-GO putri"-ba, hogy krumplit pucoljon és mások hányását takarítsa fel, vagy éppen gyógyítson a "jöttmentek" között... Gondolom még sosem jártál Angliában. Nyilván máshol sem.
offtopic
fourdogs ápr. 18. 09:37:57 Előzmény sexykex
Nem lehetne a "patkány"-t behelyettesíteni a megélhetési politikussal?
5/10
Gusztav Nickelfinger 2019 aug. 18. - 14:05:26 5/10
Ez a film 7,9-es tetszési indexű?! Óriási hiba volt ennek az adatnak és a lelkendező hozzászólóknak hinnem!

Szerintem borzalmasan gyenge produkció! Max. 5/10!

Kétségtelenül valós társadalmi problémával foglalkozik, éppen ezért és Michael Caine személye miatt szenvedtem végig. Sajnos csak egy elképesztően lassú, unalmas, filmes közhelyekkel teli produkciót láttam.
A cselekmény pontosan annyi, amennyi az ajánlóban olvasható, kb. 100-as szög bonyolultságú. Meglepetést, fordulatot, izgalmat senki ne várjon!

A rendező (és az operatőr) lényegében egy üres (!) lakótelepen forgatta le a filmet, ahol szinte csak a bandázók tanyáznak. Néhány bugyuta jelenet hivatott elhitetni a nézővel, hogy milyen szörnyű állapotok uralkodnak a környéken. A képi világ a BBC - epizódonként 60 perces - tévésorozatait idézi (pl.: The Fixer), nem mozifilm szintű.

Színészi játékról legfeljebb Michael Caine esetében beszélhetünk, a többiektől csak sematikus gengszter/zsaru sablonokat láthatunk. Nem is csodálom, hogy nincs köztük igazi színész egyéniség, még én is szégyelleném kimondani azokat a közhelyes mondatokat, amiket a forgatókönyvíró a szájukba adott! Caine többnyire hallgat és rutinból hozza a figurát, de ez távol van a zseniális alakítástól.
Az akciójelenetekre egy igazi akciófilm rajongó szerintem csak legyint, annyira „látványosak” és „lebilincselők”! Semmi újszerű, csak a megszokott klisék!

Összességében, aki nem akar bosszankodni és másfél órát elpocsékolni az életéből, az ne nézze meg ezt a filmet!
dorog 2019 aug. 17. - 11:43:26
Valahonnan ismerős volt nekem a felügyelőnőt alakító színésznő. Némi agyalás után rá is jöttem, hogy Woody Allen egyik filmjében játszotta a főszereplő menyasszonyát/feleségét. (A film címéhez viszont a port.hu segítsége kellett: Match Point.)
sexykex 2018 szept. 19. - 06:57:47
Annyira a film hatása alá kerültem, amire csak remekművek esetében van példa. Nem a múltat, inkább a jövőt láttam meg benne ugyanúgy, mint amikor a buszon, vagy az utcán összefutok egy-két patkánnyal. Addig kellene kiirtani őket, amíg túlzottan el nem szaporodnak. Sajnos nem tudom, hogy a törvényeink és azok gyermeteg védelmezői képesek lesznek-e megfékezni ezeket, vagy szükség lesz a nyugdíjas hősökre is.
9/10
olahmiki1959 2018 aug. 14. - 06:20:45 9/10
Végre egy jó film a mostani ínséges időkben, amikor hetekig nem lehet találni egy épkézláb filmet a kínálatban.
9/10
koosmiklos 2018 jún. 15. - 17:16:04 9/10
nemcsak a "nyugdijas" filmek, hanem a klasszikus bosszúfilmek között is kifejezetten kemény film és naturalisztikus. Igazat adok azoknak, akik némely jelenetet túl hosszúnak gondoltak (és a filmet sem vitték előbbre), de ez talán megbocsátható. Caine viszont remekelt ismét. A mozgása, az arcjátéka hiteles figurát teremtett. Nem az a film, amit szeretnék újra megnézni, de nem azért mert rossznak tartom, hanem mert az értelmetlenség és az önmagáért való erőszak nem teszi vonzóvá.
8/10
Warthog82 2018 jún. 06. - 14:45:04 8/10
Kispénzből frankó film.
witpen 2016 jún. 28. - 17:01:09
Abszolút pocsék, nézhetetlen film. Kliséhalmaz, abból is a rosszabb fajta.
Újvállalkozó 2014 júl. 20. - 22:50:19 Előzmény Zoli9898
Zseniálistól messze volt. A 9-estõl is. Maximum 4-es. És örülök, hogy nem moziban néztem meg. Egyszer viszont meg lehet tekinteni.
5/10
pupacs 2013 szept. 08. - 16:59:56 5/10
Jóval többet lehetett volna kihozni belõle, kissé kliséhalmaz lett. Elég sokszor tapasztalni lehetett a hatásvadász elemeket és pár jelenetet a kelleténél hosszabbra nyújtottak, vagy néhol "túlragozták", illetve valahogy az érzõdött számomra, hogy a készítõk nem igazán akartak semmivel se kockáztatni. ***Spoiler*** Sok apró kis dolog.: Pl. a "fegyvervásárlós" rész a drogos csávónál kicsit gagyi volt. Ha kevesebb képkockát szántak volna a tag narkós fejére, akkor is átjött volna az életkép, vagy a banális (mert teljességgel értelmetlen) párbeszéd az ott fekvõ bedrogozott lány kórházba vitelérõl is sokat rontott nálam.. De a film végével még mindig javíthattak volna az összesítésen. Pl. valami olyasmiben bíztam, hogy amikor Harry másodszorra az alagút elõtt persze már úgy döntött, hogy átmegy rajta, a már kihalttá lett területrész ellenére valaki gettósuhanc az alagútban mégis lelövi fõhõsünket és így lesz vége, az úgy életszerûbb befejezés lett volna, a film egésze pedig kevésbé felejthetõ számomra.
Zoli9898 2013 júl. 09. - 15:05:27
Egyszerûen zseniális volt. Ez a film a lelkem mélyéig hatolt. Én még viszonylag nyugis környéken élek, de sajnos az ilyesmi kis hazánkban is egyre gyakoribb. Szomorú, de sokaknak már nincs más éltcélja, mint az önpusztítás. Ezzel nekem nincs bajom, pusztítsa magát mindenki ahogy tudja, de sajnos ez mások életére is befolyásal van. Ez a film megmutatta, hogy mire képes az alvilág, egész alacsony berkekben is. Ugyanakkor rávilágítot arrais, hogy ha a törvén nem áll kértünk, akkor egy idõ utá elszakad a cérna. NEm leht egy embert a végtelenségik kihasználni, megfélemlíteni és elnyomni. Ez a film egy társadalmi vészcsengõ. Rávilágít a mai élet súlyos poblémáira.
Pozitívum:
-a rusztikus és brutális stílus ngyon tetszett. Elég elrettntõ és elgondolkodtató.
-Michael Caine zseniális. Fõleg az elején mikor a mindennapi kiséletét éli. Persze utána is.
-a megválaszolatlan kérdések. A film rengeteg kérdést feltesz, de nem válaszol meg, illetve olyan rejtett üzeneteket hordoz, melyeket nekünk kell felismernünk.
-a többi színész is jól alakít
-ne volt sok akció, mégis volt feszültség
Negatívum:
-nem nagyon találam, csupán az a kis PLUSZ hiányzott
Hezitáltam a 10-es en, mert ez a film engem nagyon megérintett. De végül egy nagyon erõs 9-est adok.
Zseniális. Csk ajánlani tudom, de senki se az akcióért szeresse!
9/10
James Uram Benson Madame 2013 ápr. 17. - 22:03:33 Előzmény Segítõ Béka
Hidd el, ezek tényleg fehérek nagyrészt. Bár a kihallgatáson az arany(?)fogú srác olyan félvér-féle volt. Kicsit a Futballmaffia is eszembe jutott, a futballhuligánok ott is nagyrészt fehérek. Eléggé elcseszett hely Anglia is, az egyszer már biztos...

SPOILER

Ami jó a filmben, hogy sok kérdést nyitva hagy, tetszik vagy nem, gondolkozni kell. Biztos, hogy "csak" katona meg tengerészgyalogos volt az öreg? Miért nem valami jobb környéken laktak (nem lehet annyira rossz az a veterán nyugdíj)? A nyomozónõ miért kérte kimondottan oda magát? Miért Sidhez menekültek be, mikor már a leszúrt öreg is megmondta, hogy õ a góré?
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu