Harry Potter és a félvér herceg

Bakancslistához adom
Harry Potter and the Half-Blood Prince
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-amerikai kalandfilm, 154 perc, 2008

Értékelés:

1148 szavazatból
Szerinted?

Roxfort körül egyre szaporodnak az árnyak. Pedig a hatodik osztályba lépő Harry Potter és barátai számára a Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola mindennapjai is bőven elég izgalmat jelentenek: Harry különleges titkokat hordozó bájitaltankönyve, Ron barátnője és Hermione szerelme is épp elég titokzatos és ijesztő. De Harrynek egyre több oka van a félelemre. A halálfalók már mindenütt ott vannak, a dementortámadások szaporodnak, és az iskola fölött megjelenik a Sötét Jegy. Dumbledore abban reménykedik, hogy védence megerősödhet, ha jobban megismeri a múltját. De van veszély, amire ő sem készülhet fel...
Bemutató dátuma: 2009. július 23. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Harry Potter
Hermione Granger
Ron Weasley
Horatius Lumpsluck
Albus Dumbledore
Perselus Piton professzor
Bellatrix Lestrange
Rubeus Hagrid
Draco Malfoy
Minerva McGalagony
Tom Riddle 11 évesen
Tom Riddle 16 évesen
Remus Lupin
Nymphadora Tonks
Argus Filch
Narcissa Malfoy

Alkotók

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2010
  Legjobb vizuális effektusok jelölés
 • BAFTA-díj

  2010
  Legjobb látványtervezés jelölés: Stuart Craig
 • Oscar-díj

  2010
  Legjobb operatőr jelölés: Bruno Delbonnel

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
sorozatneked.hu 2018 jan. 01. - 19:37:23 7/10
7/10

A Fõnix rendjével van egy szinten ez a rész. Kicsit megint rövidnek éreztem, kíváncsi vagyok milyen lesz majd könyvben. Sötét, komor, vészjósló. Talán jobbam tetszett így 9 év elteltével, mint amire emlékeztem. :)
sawyerx 2017 aug. 10. - 18:44:39
A Potter-filmek legalja, a könyvek kiherélése, szégyen. Anno, a könyvek olvasása elõtt láttam többször a filmet, de még úgy is feltûnt, hogy eléggé sántít a dolog. A legbántóbb az, hogy fogták majdnem a könyvek lényegét, kibaszták a kukába, a helyére pedig egy tinikrõl szóló nyálas valamit raktak.

Rögtön a film elején az a metrós dolog micsoda? Inkább belerakták, hogy Harry egy kreol lánygyerekkel flörtöl, és kiszedték, hogy Dumbledore a saját otthonukban látogatja meg Dursley-ékat, és felfedi, hogy Harryt azért nem tudja itt Voldi megtámadni, mert felnõtté válásáig védõbûbáj védi a környéket, amíg Harry ezt az otthonának tekinti, és errõl Petunia néni mindvégig tudott - na azért ez szerintem nem olyan dolog, amit ki kéne hagyni, mert részeken át nem egyszer ugrott be, miért nem nyírja ki náluk Voldemort a kissrácot.

Aztán a másik: a könyv lényege, hogy rengeteg mindent megtudunk Voldemort múltjáról, családjáról. Itt mi van? Az árvaházban Dumbledore elmondta neki, hogy varázsló, illetve Lumpslucktól értesült a horcruxok mivoltáról. Ehelyett kaptunk mozi-hatásvadász ripacs szerelmi szálakat, béna poénokat, mindezt horrorisztikus képi világba és sokszor hangulatba borítva. A Potter-filmek nem ilyenek voltak, ott a második rész, hiába volt a kígyós suttogás, fosatás, CC szépen megoldotta, itt meg sok helyen látni sem lehet, mi történik, olyan sötét.

A vége pedig simán egy rakat szar, a legalja, amikor Harry visszamegy Dumbledore holttestéhez, amit néma csendben állnak körbe a diákok-tanárok, semmi pánik, de még eszük sincs ahhoz, hogy megkérdezzék, mi történt. Ehelyett elõvesz mindenki egy pálcát, és közösen leszedik a jegyet az égrõl, miközben Harry odamegy a direktor hullájához, és elveszi tõle az óráját... Gratulálok David Yatesnek és brigádjának, hogy totál elbaszták a filmadaptációt, és totál kihagyták még Dumbledore temetését is, hogy helyette szerelmi szálakkal töltsék ki a játékidõt.
10/10
Csumbi 2016 dec. 05. - 20:07:52 10/10
Szokás szerint a kritika spoileres! Amikor láttam a Fõnix rendjét, azt hittem az lesz az érzelmi hullámvasút teteje, de hamar rájöttem, hogy nem így lesz. Ez a film eddig a legsötétebb Harry Potter film a szériából (az eleje pl. BvS-re emlékeztetett), a film végefelé már-már horror szintû volt a film. A történet szerkezete alapvetõen ugyanaz volt mint a Fõnix rendjéé, de még így se számítottam arra, hogy egy olyan karaktert mint Dumbledore-t megölnek (igaz ez nem rázott meg annyira mint Sirius Black halála az elõzõ részbõl). A képi világ is nagyon sötét volt, amiket a zenék is rendesen \"támogattak\". Összességében erre a filmre is (csakúgy mint a Fõnix Rendjére) 10/10-et adok!
Rowena_Helena 2015 júl. 26. - 23:53:26
Én viszonylag késõn lettem Potter rajongó, olyan 2005-2006 táján. A Fõnix rendje után a Félvér Herceget láttam másodiknak a moziban. Emlékszem még, hogy nagyon vártam, hiszen a könyvek közül ezt szeretem a legjobban. Sajnos nem azt kaptam, amire számítottam, nem tudták jól feldolgozni a történetet.

***SPOILER***

- A fiatal Tom Riddle-rõl (azaz magyarul Denem) szóló emlékek kb 3/4-e nem szerepelt a filmben, ezáltal például arról sem esik szó, hogy õmiatta nem tud egyik Sötét Varázslatok Kivédése tanár sem egy évig maradni az iskolában, de egyéb mást is ide lehetne még írni.
- Amikor Dumbledore meglátogatja õt az árvaházban, a könyvben sokkal jobban kirajzolódik a köztük lévõ kapcsolat, az, hogy, hogyan viszonyulnak egymáshoz, illetve az is kiderül, hogy Dumbledore az, aki diktálja a feltételeket, és el is mondta Harrynek, hogy késõbb rajta tartotta a szemét, mert igazából nem bízott benne, látta a valódi énjét. Szerintem a filmben ezt túl rövidre vették.
- Az árvaházban Dumbledore felfedi Mrs. Cole ápolónõ elõtt, hogy õ varázsló, és magával viszi Tomot az iskolába. A filmben valószínûleg fogalma sincs, hogy igazából miért jött.
- Egyes részek nincsenek is benne a könyvben, vagy másként történtek: pl. az Odú nem gyulladt fel; és Harry nem beszélgetett azzal a Mugli lánnyal; és Dumbledore Dursleyéknél látogatta meg Harryt, nem a metróban találkoztak.
- Helyenként más hiányosságok is fellelhetõek, a Herceg könyvérõl például alig esik szó, ahhoz képest, hogy az emlékek és a Horcruxok mellet az a fõ témája a könyvnek.

***SPOILER VÉGE***

Ettõl függetlenül azt kell mondanom, hogy, ha nem a könyvhöz viszonyítom a filmet, akkor végül is nem lett olyan rossz. Szerintem itt is kitett magáért a szereplõgárda. Angolul is meg fogom majd nézni, ha lesz rá lehetõségem, úgy, ahogy ezt az elsõ öttel már meg is tettem.
ceia 2015 jún. 28. - 12:21:00
Gyakorlatilag lecsengett a potter láz, dömping áru lett belõle. Alig van hónap, de már-már hét is, hogy ne adnának valahol egy részt. Pedig szupermozi akart lenni. Én a harmadik résztõl kiábrándultam belõle, nem az volt már aminek indult. Ez a sok "h potter és a bigyó (bigyója)" cím meg követhetetlen és kommersz. Azt sem tudom, melyik volt elõbb vagy utóbb.
8/10
offtopic
borkasztik 2015 jún. 07. - 07:35:55 8/10
Ahan xd Megint hoztad a színvonalad :D
offtopic
boom49 2015 máj. 21. - 15:50:10
Ideje megvizsgálni a filmeket egy új oldalról:

MENNYIRE HÕS A HÕS?

Mint tudjuk "a hõs" a mesékben attól "hõs", hogy legyõzi a gonoszt - és jobb ha mindenki félreáll, mert nincs olyan törvény, szabály, vagy etikai norma amit ennek érdekében ne szegne meg "a hõs".
A nekrofil hercegtõl a Hófehérkében a valószínûleg minden idõk legbetyárabb hõséig, Babszem Jankóig (hosszú lajstromába még védett természeti érték - feltehetõleg - utolsó példányának megsemmisítése is szerepel!) számtalan "hõs" bizonyította helytállását kardélre hányva erkölcsöt és társadalmi normákat.

De vajon hogyan áll ebbe a kérdésben Harry Potter [P] és kis csapata, Ron [R] és Hermione [H]?

P:
- véletlen emberölés
- bejelentési kötelezettség elmulasztása
- gyilkossági kísérlet

Azért nevezzük "hõs"-nek, mert pszichopata banditának nevezni túl mainstream lenne.
De legalább úgy tûnik az elszökdösésrõl otthonról leszokott.
8/10
borkasztik 2015 márc. 08. - 07:32:49 8/10 Előzmény Larvitar
Nem teljesen így van. Valójában a könyv szerint is már sejtette Dumbeldore hogy horcruxok lehetnek csak nem volt benne biztos, az hogy ezek a tárgyak fontosak és hogy hol lehetnek úgy jött rá, hogy többi emlékekben kutatott, amiket a filmben szépen nem mutattak meg. Majdnem minden emlékben megjelent valami fontos tárgy, amihez kötõdött és kiderült a Szarkazmusa is. De azt hogy késõbb milyen célt is szolgáltak a tárgyak a törölt emlékbõl tudta meg és igazolódott be a gyanúja, meg persze ebbõl tudták meg mik lehetnek még Horcruxok, és nem úgy hogy megérzi a jelenlétüket HArry mint ahogy a filmben ábrázolták.
és még akkor nem a feltámadás kövét kereste, mert a hetedik rész végén is írja, nem tudott ellenállni mikor felismerte és meglátta mi az, ezért fogta meg miközben tudta hogy átok ül és ezért lett annak a következménye amit már tudunk.
8/10
Larvitar 2015 márc. 05. - 11:13:18 8/10 Előzmény boom49
---SPOILER---

Nem hazudik, csak a film rosszul magyarázza. Eredetileg így volt: "Szüleinek, majd húgának, Arianának halála után élete végéig leghõbb vágya maradt, hogy családtagjait újra együtt lássa. Így amikor megszerezte a Feltámadás Kövét tartalmazó gyûrû-horcruxot, feledve minden bölcsességét és elõvigyázatosságát, használni akarta a követ. A horcruxon ülõ átok azonban mûködésbe lépett, és Dumbledore halálosan megsérült."

Szóval nem a horcrux miatt kereste meg a gyûrût, hanem a feltámadás köve miatt. A követ valamikor a századok során aranygyûrûbe foglalták, így került a Gomold család birtokába. Voldemort -mit sem sejtve- a gyûrûbõl horcruxot csinált.
boom49 2015 márc. 03. - 14:06:12
1) V. a HQ-n van.
2) Mert a rendös varázsolók visszacsinálták, és megvakuzták a népet.
3) Butaajtó hazudik.
8/10
Larvitar 2015 márc. 03. - 13:57:08 8/10 Előzmény Larvitar
---SPOILER---

További kérdések:
- Voldemort hol van, miért nem szerepelt ebben a részben?
- Amikor a halálfalók lerombolják a hidakat a film elején, akkor az nem gond, hogy a muglik ezt észreveszik? Meg hogy ott repkednek az utcában, a városban?
- Ha Albus Dumbledore nem tudta mi az a Horcrux; akkor miért kereste meg Voldemort anyjának gyûrûjét, és miért pusztította el? És miért kereste a "nyomokat" szerte a világban? Lumpsluck emlékének így semmi értelme...
8/10
borkasztik 2015 febr. 22. - 13:00:50 8/10 Előzmény Larvitar
Én ebbõl a filmbõl a a rengeteg emlékek kidolgozásának hiányát sajnáltam, amiket kihagytak mint pl az Árvaház ebben, ezen kívül egy csomó olyan fontos emlék volt még ami egy csomó mindent megmagyarázott volna a 7 ik részben is. ***spoiler pótolva***
Meg ugye Dumbledore temetése, a sorozat egyik legnagyobb alakja halt meg még is kihagyták. Nem volt olyan igazi magával ragadó a gyász mint a könyvben, nem is beszélve a Barlangi kalandról.
8/10
borkasztik 2015 febr. 22. - 12:52:38 8/10 Előzmény pppppppppppppp
Nem így van. A pálca nélkül is tudnak varázsolni, csak sokkal erõteljesebben a pálca segítségével a benne található mágikus anyag miatt Pl fõnixtoll.
Volt egy olyan rész a könyvben már nem emlékszem melyikben ahol HArry elveszti a pálcát de úgy vaktában kimondja a Fénygyújtó varázsigét és mellette fel is villan a pálca. Stb meg ezt meg is írták valahol amit fentebb felvázoltam. A pálca csak egy közvetítõ eszköz.
8/10
Larvitar 2015 febr. 16. - 12:27:25 8/10
Szeretem a HP filmeket, így ezt is. A könyvet nem olvastam, így nincs hiányérzetem. Biztos sok dolog kimaradt, de aránylag szerintem ez így is egy látványos, jó film, mint az összes HP. 10/8.

---SPOILER---
Igaz van pár rész, amit nem értettem... Például az elején a "sárkányvér" nevû dolog... A filmbõl ez nem derül ki, hogy mi ez, és miért volt a falon... A végén sem értettem, hogy Harryt miért nem vitték magukkal a halálfalók; vagy miért nem jelent meg Voldemort... Ebben a filmben Voldemort túlságosan keveset szerepelt.
pppppppppppppp 2015 febr. 11. - 23:41:07 Előzmény BBali06
Pálca vagy nem pálca, ez itt a nagy kérdés... :D
A neten találtam valamit, ami látszólag digitalizált könyv, de erõsen remélem, hogy újrafordított változat, mert rettenetesen pocsék minõségû mind nyelvezetét, mind helyesírását, mind sajtóhibamentességét illetõen.
Na szóval, az elsõ könyvben ugye Harry eltünteti a terrárium üvegét az állatkertben, holott még csak nem is tudja, hogy õ varázsló. Na és valamelyik késõbbi részben meg is magyarázzák, hogy addig nincs gond, az otthoni varázslatokkal, míg nincs pálcája... WTF??? Akkor most ez hogy is van? Amíg nem éri el a tizenegy éves életkort, addig tud pálca nélkül, utána már nem? Aztán... könyv szerint épp a félvér hercegben tanulják a néma varázslást, akkor miért van az, hogy még a "tuggyukki" is ordibálja sok esetben a varázslatokhoz szükséges szöveget?? Hiszen õ a legerõsebb állítólag, ha valakinek, hát neki illene tudni mindezt néma csendben. :)
BBali06 2014 szept. 27. - 09:54:54
Tegnap sikerült megnézem a filmet újra (felvettem az RTL-eseket, és átpörgettem a reklámokat, mert...)
Ez nem film. Legalábbis nem HP film. A legdurvább jelenetek közül néhány:

Harry bemegy Dumbledore-hoz, megkérdezi, jár e Hermionéval...
Harry a kávézóban hagyja a Reggeli Prófétát, ahol egy olyan csaj van, amirõl szó sincs. Pláne metrózás, mikor hitelesen Harry otthon várt 2 hetet a szünidõben.
Amikor Lavander jelenetet rendez a gyengélkedõn, Dumbledore, Piton, McGalagony és Lumpsluck (Slughorn) szépen végignézik.
De még sorolhatnám.
Dumbledore temetése helyett a csókolózós párocskákkal van tele a film, pedig ez az egész világ, ez az egész Harry Potter fanatizmus messze nem errõl szól, hanem varázslatokról, és így tovább.
Apropó varázslatok. Már a pálca sem kell a varázsláshoz. Hermione konfúziós bûbája és amikor a madarak ráuszítja Ronra...
8/10
borkasztik 2014 szept. 01. - 20:07:04 8/10
MA újra néztem a filmet, mondom hátha egy kis szünet után másképp vélekedek róla de nem :/ Sõt egyenesen nézhetetlen. Az eleje valamint egészen addig míg megnézik az elsõ emléket egészen érdekes és varázslatos. Aztán átcsap a film a tömény unalomba és Tuti gimibe. Egyszerûen semmit mondó lett. Még mindig alig tudom elhinni hogy tudták ennyire elcseszni ezt a részt. A könnyed humorok azok jók voltak benne de sajnos ez számomra kevés volt :/
BBali06 2014 júl. 05. - 08:36:51
Te viszont olvasni nem tudsz! Írni meg végképp nem! XD
Hiába próbálkozol kisfiú, szüleid nem tanítottak meg semmire sem, illemre meg pláne nem (tiszteletrõl nem is írok).

Különben a rendezõ honnan szedte azt a néger csajt az elején, a mai napig nem fér a fejembe.
offtopic
boom47 2014 júl. 01. - 15:19:54
Te ígyse-úgyse látsz.
BBali06 2014 júl. 01. - 15:16:16
boom: a szemünkkel látunk, a fülünkkel hallunk, ezt tanuld meg.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu