Háry János

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar zenés film, 104 perc, 1965

Értékelés:

20 szavazatból
Szerinted?

A filmben megelevenedik a magyar Münchausen dicső története. A nagyabonyi kocsmában az öreg Háry János, ivócimborái és a diák szórakoztatására, felidézi hajdani nagy kalandjait. Miután a burkus határon megsegítette Mária Lujzát, a császári leányzó magával vitte a Burgba. Háry itt betörte a vad arabs mént, jutalmul az uralkodóval reggelizhetett. A majlandi csatamezőn magyaros virtussal leckéztette meg a híres Napóleont. Ezek után Ferenc császár neki ajánlotta fel Mária Lujza kezét, Háry azonban kitartott hűséges szívszerelme, Örzse mellett. Az udvar díszlövéssel és kórussal búcsúztatta a karakán vitézt, aki hazatért Nagyabonyba, hogy életét azóta is boldog meséléssel töltse.
Forgalmazó: Mokép

Stáblista:

Szereplők

Háry János
Háry János ének
Örzse ének
Mária Lujza

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
vino-et-veritas 2012 okt. 22. - 10:34:30 7/10
A szereplõgárda jó, bár ez a színész-énekes "szinkron" annyira nem tetszik...
A képi megjelenítés, a díszletek és a jelmezek a hatvanas évek közepén valószínûleg újszerûen hatottak. Az "élõ-" és a stúdiófelvételek nekem nem "illettek" össze...

És arról sem szabad megfeledkezni, hogy ekkoriban színes filmet elég ritkán forgattak még itthon (pl. Várkonyi).

Lehet, hogy ez Szinetár vagy a dramaturgia (vagy mindkettõ) hibája, de a történet itt-ott dözögõsnek tûnik...

Amúgy a 7/10 kb. reális.
7/10
doktormacko 2012 okt. 21. - 19:45:20 7/10
7 / 10 Ennyi.
LexH 2012 okt. 21. - 15:52:27
A film legértékesebb része a hangja, de éppen azt nem tudták felújítani, mert még monóban készült. A tempók azonban (Ferencsik) ma is irányadóak. (Kodály még élt a film bemutatásakor.) Tóth János operatõr, aki a késõbbi Huszárik- és Makk-filmek zseniális képi világát alkotta meg, a bevezetõ és a befejezõ képsorokban ki tudta emelni a filmet a sablonokból. Szinetár rendezõi teljesítménye nem érdemel említést.
molp64 2012 okt. 21. - 15:45:38
A'bia! Még hozzá kiváló szinészekkel. Pld. Bodrogi Gyula Napóleon szerepében, Bánhidi Laci bácsi Marciként, Kiss Manyi, mint Császárné, Márkus László Ebelasztinként, továbbá Koncz Gábor és a mellõzött Harkányi Endre alakítása élvezhetõ. No, hát és kellett ehhez egy Kodály Zoltán is!!
10/10
-greghouse- 2012 okt. 21. - 14:27:04 10/10
Kiváló kis délutáni szórakozás! (És utána a "keleti rangadó", Debrecen-Miskolc meccs...amit jobb tévében nézni önvédelembõl is..)
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás