Hatalmas szív

Bakancslistához adom
A Mighty Heart
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol filmdráma, 100 perc, 2007

Értékelés:

64 szavazatból
Szerinted?

2002. január 23-án Mariane Pearl élete örökre megváltozott. Férje, Daniel, a Wall Street Journal dél-ázsiai irodájának vezetője a cipőbombás Richard Reid sztoriján dolgozott. A szálak Karacsiba vezettek, ahol egy összekötő azt ígérte, elvezeti Pearlt egy nehezen megközelíthető informátorhoz. Danny elindult a találkozóra, és azt mondta Mariane-nak, hogy lehet, hogy későn ér haza vacsorára. Soha nem tért vissza.

A halállal szembenéző Danny megingathatatlanul hitt az újságírás erejében. Ez a kitartás arra ösztönözte Mariane-t, hogy férje eltűnését, a megtalálásáért folytatott küzdelmet és meggyilkolásának történetét megírja memoárjában Hatalmas szív: Férjem, Danny Pearl bátor élete és halála címmel. A szörnyű történet kezdetén Mariane hat hónapos terhes volt fiával, akinek Danny az Adam nevet szánta. A könyv azért született, hogy bemutassa Adamnek az apját, akivel sosem találkozhatott. Mariane vallási, faji és nemzeti szempontokon felülemelkedve próbál kiemelkedni abból a keserűségből és gyűlöletből, ami folyamatosan mérgezi a 9/11 utáni világot, és ezzel a legtisztább módon közvetíti azt az életörömöt, ami rá és férjére is oly jellemző volt.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Mariane Pearl
Daniel Pearl
Asra Q. Nomani
Kaleem Yusuf

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2008
    Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Angelina Jolie

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Nótárius 2015 nov. 10. - 11:14:30 8/10
Természetesen az élet nem úgy pörgõsen akciódús, hatásosan drámai, dramaturgiailag komponált, mint azt a kedvenc filmjein kényeztetett nézõ elvárná. Engem e filmben talán épp ezen valósághoz közelibb esetlegesség, bizonytalanságokkal teli, mindenható szuperhõsöket nélkülözõ életszerûség ragadott meg.
Egy számomra ennyire távoli kultúrával való érzékletes, de így is csak érintõleges szembesülés mindig jólesõn elgondolkodtat a "minden tõlünk ered, körülöttünk fordul" szemléleten.
(Utánanézve: Pakisztán ~ 190 milliós lakosságú ország hazánknál majd 10-szer nagyobb területen. Csak a Karacsiban 20 milliós népesség él hét (!) budapest-nyi területen.)
olahmiki1959 2012 júl. 16. - 04:24:15
Nagyon szomorú és tragikus a történet, de abszolút alkalmatlan megfilmesítésre.
Ha már mindenáron meg akarták örökíteni ennek az újságírónak az életét, a keresésére indított erõfeszítést, a nyomozás fordulatait, a feleség reménykedését és kitartását, akkor egy dokumentumfilmet kellett volna készíteniük, semmiképpen nem játékfilmet.

Európai nézõ számára egy idõ után követhetetlen az ottani, pakisztáni vagy afganisztáni helyzet, az összefüggések megértése, a rengeteg idegen név, szervezet, vallási és politikai vezetõ megjegyzése, a szerepük elhelyezése a történetben.
Az újságíró után indított hajtóvadászatnak és a nyomozásnak az ottani körülmények között való ábrázolása a film egyik erõssége, de még ez sem tudja megmenteni a filmet attól, hogy egy zavaros, idõnként vontatott, sokszor érthetetlen történetet lássunk.
Angelina Jolie kitûnõ színésznõ, bár itt sokszor volt az az érzésem, hogy csak a neve miatt tették a szereplõk közé.

Végül egy kényes kérdés, amit valaki alább felvetett, és amin már én is sokszor elgondolkodtam.
Amerikai újságírók zsidó származásáról van szó.
A nagy tapasztalatú amerikai újságok, tv társaságok miért nem gondolnak arra, hogy a világnak ezeken a tájain, ezekben a fanatikus iszlám országokban egy zsidó származású újságíró, riporter vagy fotós pusztán a származása miatt komoly életveszélybe kerülhet?
A fanatikus iszlám hívõk, a terrorista szervezetek tagjai valósággal vadásznak az európai, vagy amerikai turistákra, újságírókra, segélyszervezetek munkatársaira, a legtöbbször emberrablási szándékkal, és ez a figyelem meghatványozódik, a kegyetlenség és a konkrét életveszély pedig a sokszorosára növekszik, ha zsidó ember kerül a kezeik közé.
Ugyanis rögtön megvádolják õket, hogy a Moszad, vagy a CIA emberei, és azzal gyakorlatilag a halálos ítéletüket is kimondják.
Az arab-zsidó konfliktusra most nem akarok rátérni, csak arra, hogy ezt a veszélyt miért nem veszik komolyabban, és miért nem küldenek arra a tájékra a szerkesztõségek egy jó sztori reményében, de a munkatársaik védelmében - esetleg - nem zsidó származású riportereket, újságírókat, fotósokat?
Ezt olyan nehéz felfogni, és megérteni? Õk sokkal nagyobb veszélyben vannak ott, mint mások, amint ez ebbõl a filmbõl is kiderült.

Jó szándékú, de elhibázott koncepciójú, gyengén megvalósított film lett a Hatalmas szív. Kár érte, sokkal többet ki lehetett volna hozni belõle.
1/10
SÜNDÖG 2012 júl. 08. - 22:44:25 1/10 Előzmény mizuki
Nálam egy erõs 1-es !! :-)

Pocsék az egész,úgy ahogy van ! :(
mizuki 2010 nov. 08. - 09:39:26
Én feliratosan láttam és nekem nagyon bejött ez a dokumentarista stílus, az egész rettentõ valóságos volt. És természetesen borzasztóan tragikus és szomorú.

Bár õszintén megmondva azt nagyon-nagyon furcsáltam, hogy a férfi nem tagadta a zsidóságát v. nem hallgatta el ott, Pakisztánban!!! Ezzel nyomatékosította a halálos ítéletét... vagy nagyon vakmerõ volt és/vagy a másik lehetõség, hogy nem volt tudatában, hogy ezzel mekkora veszélynek teszik ki magát ott...= hihtetelen .
6/10
gyurker 2010 júl. 26. - 13:03:46 6/10
Nagyon szeretem Angelinát, de ebben a filmben nem tetszett. Szerintem a film is eléggé gyengére sikerült. Én nem tudtam átérezni!És idegesített engem is hogy nem értettem mikor arabul beszéltek!
10/10
Dior_Tenshi 2010 máj. 28. - 23:44:11 10/10
Csodálatos film, ennél jobban szerintem nem lehetett volna megfilmesíteni - ez így önmagában is tragikus, hátborzongató. A legjobb formája a dokumentumfilm minden bizonnyal. Azt hiszem, egy darabig nem szeretném ezt látni, de csak azért, mert megrázott. Adott valamit, ez is biztos, csak most sokat kell ezen gondolkoznom... Keserûen gyönyörû. Igaz. Élet.
4/10
Rahar 2009 szept. 16. - 17:18:29 4/10
Számomra nagyon unalmas és érdektelen ez a film. Szinkronizált változatot láttam, de nem értem, hogy miért várják el tõlem vagy bárki mástól, hogy Európában tudjon arabul, mivel sok helyen arabul beszélgettek szinkron vagy felirat nélkül. Szerintem felesleges az embernek az idejét elpazarolni eme film megtekintésére.
2/10
benyovszkytunde 2009 júl. 15. - 19:39:43 2/10
Szerintem ebben a filmben egyedül az alaptörténet a jó, ezen kívül unalmasan mutat be mindent. Egyáltalán nem éreztem semmilyen feszültséget a film nézése közben. Az érzelmek szerintem nagyon gyengén kerülnek kimutatásra, a keresés egyáltalán nem érdekfeszítõ, sõt kifejezetten hosszú és vontatott, a lázas izgalom nálam elmaradt. Angelina Jolie magyar hangja katasztrófa.
7/10
Demolition Man 2009 febr. 18. - 19:49:22 7/10
jó film
az alakításért Jolie-t Golden Globe-díjra jelölték
és a Santa Barbarai filmfesztivál legjobb színésznõ,
és az Arany Medál-díj különdíját kapta
http://aranymedal.gportal.hu/
bourne 2009 jan. 28. - 19:05:24
nem kétlem h AJ jó szinésznõ ... de ebben a filmben engem momentán annyira irritál, h azt elmondani nem tudom ...
ezek a kirohanásai annyira erõtlenek ...
és maga a történet ... hát nem tudom ... persze persze az élet irta a dolgokat , de hát ennyire nem kellett volna unalamsan interpretálni ...
pacica 2008 dec. 18. - 13:39:18
Ma nézem meg. Tartalom alapján tetszik. Szóval jót remélek.
10/10
Hesztia 2008 okt. 24. - 23:25:27 10/10 Előzmény Zempy
Pont azért jó, mert nem fut felesleges köröket, nem operál könnyfakasztó zenével, nem pályázik kasszasikerre és népszerûségre, csupán realisztikusan bemutatja, mi is történt az alatt a pár nap alatt. Egy bizonyos jelenet miatt pedig pláne érdemes végignézni.
Zempy 2008 febr. 23. - 21:33:02
Minden tiszteletem a stábnak, hogy belevágtak egy ilyen filmbe, és nagyon szeretem AJ-t, de ezen filmet én már jó ideje képtelen vagyok befejezni. Itt van a gépemen, és nem tudom magam rávenni, hogy végignézzem... számomra iszonyat unalmas (a feléig néztem), inkább dokumentumszerû, és már rég elvesztem a fura nevekben. Inkább nem is mondok így véleményt, talán majd ha egyszer befejeztem, de gondolja meg mindenki mielõtt belekezd.
k11zoltan 2008 jan. 24. - 12:08:40
Elnezest kerek, de en anno lemaradtam errol a hirdoban, igy nem tudtam kirol van szo.

Nekem uj volt a vegen a gyilkossag.
k11zoltan 2008 jan. 24. - 12:07:05 Előzmény DRusza
"Ez a kitartás arra ösztönözte Mariane-t, hogy férje eltûnését, a megtalálásáért folytatott küzdelmet és meggyilkolásának történetét megírja"
10/10
Castia 2008 jan. 24. - 10:45:16 10/10 Előzmény k11zoltan
Ez nem egy thriller vagy krimi, amiben bármilyen csattanónak is kellene lennie. Daniel Pearlt Karacsiban elrabolták, megkínozták és lefejezték, ezek tények. Csattanónak vagy spoilernek nevezni olyan, mintha valaki meglepõdne, hogy pl. a World Trade Center címû filmben repülõgépek csapódnak az épületekbe és azok összeomlanak, maguk alá temetve az embereket.

Szerencsére a film a feszültséget annak ellenére meg tudja teremteni és tartani, hogy a végkifejlet ismert. A nézõ átérzi a feleség és az újságíró után kutató rendõrök, barátok aggodalmát, az egyre reménytelenebb várakozást, a kétségbeesett kapaszkodást a legapróbb reménysugárba is. Amikor elõször láttam, furcsa volt a nyers, dokumentarista stílus, de ma már azt mondom, el se tudnám képzelni másképp.
DRusza 2008 jan. 24. - 01:10:26
Hol írnak szerinted ebben a végkimenetelrõl?
k11zoltan 2007 nov. 28. - 19:26:41
Kár volt ezt így leírni a tartalomban, hogy mi lesz a csattanó, mert a film igazából nem a könyv készítésérõl, és Daniel Pearl életérõl szól, hanem az elrablásáról, és keresésérõl.

Jó tudom, hogy ez egy igaz történet, ami nem is olyan régen történt, de lehet, hogy van olyan nézõ, aki nem ismerte a végkimenetelt...
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu