Határ

Bakancslistához adom
Hranica / Border
szlovák dokumentumfilm, 72 perc, 2009

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

1946-ban az újonnan meghúzott határvonal elválasztotta egymástól a legközelebbi családtagokat, még a temetőkertet is kettészelte, amikor a Slemence nevű falu egyik része csehszlovák fennhatóság alatt maradt, a másik pedig Ukrajnához került. A szelmenciek kezdetben csak ideiglenesnek gondolták a falu kettéosztását, és csak később jöttek rá, hogy ez az állapot nagyon is tartós. A falu két része között teljesen megszűnt az átjárás, a híreket galambposta szállította, vagy dalba ágyazva szó szerint "áténekelték" a határon.
Bár mostanság a falu két része közti átjárás könnyebb, mint az elmúlt évtizedekben volt, valami mégis visszavonhatatlanul megváltozott Szelmenc életében.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
adamnagysweetmovie 2011 aug. 27. - 21:21:38 9/10
Ne feledjük a stáblistán rendezõasszisztensként feltüntetett, igen tehetséges Prikler Mátyást.
9/10
adamnagysweetmovie 2011 aug. 27. - 21:08:11 9/10
Úgy látszik, kötözködhetnékem van!
"Bár mostanság a falu két része közti átjárás könnyebb, mint az elmúlt évtizedekben volt, valami mégis visszavonhatatlanul megváltozott Szelmenc életében."
A film attól jó, hogy túllép az ilyen szépelgõ-sztereotíp konklúziókon. Semmi sem olyan mint volt, nincsenek illúziók, akkor a "Nagy Testvér" negligálta az ilyen piszlicsáré ügyeket, ma pedig a schengeni határon csak a csempészek járhatnak át, az ukrajnai magyarok nem.
Ahogy a kitûnõ szlovák dokfilmesek be tudják mutatni hazájuk ellentmondásait (amire ez a film is jó példa), úgy kellene a hazai dokufilmeseknek is ezt tenni. Alapanyag van bõven felfordított kis teknõnkben....
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu