Hawaii hatalmas vulkánja

Bakancslistához adom
Hawaii's Megavolcano
dokumentumfilm

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A hawaii Mauna Loa tűzhányó immár 25 éve megszakítás nélkül aktív, s ezzel a hatalmas pajzsvulkán a szigetcsoport
történetének leghosszabb folyamatos kitörését produkálja. Ennek a geológusok természetesen örülnek, mert a
csúcsrégióból aláhömpölygő lávaárak kitűnő kutatási alkalmat nyújtanak számukra, az őshonos növény- és állatfajok
alkalmazkodóképességét azonban alaposan próbára teszik ezek a véget nem érő tüzes "tereprendezések". Vajon miként hat az élővilágra a Föld belső erőinek haragja? És milyen leleményes praktikákat vetnek be az egyes fajok az életben maradás érdekében? A látványos film ezekre a kérdésekre keresi a választ, többek közt a legpusztítóbb hamueső után is megújulni képes ohiafák (Metrosideros polymorpha) és az ismét elszaporodóban lévő hawaii barátfókák titkait kilesve.

Hozzászólások

Szerinted?
Ford Mustang 2011 aug. 29. - 23:52:33
A sziget valamennyi tûzhányója forró pont típusú bazaltvulkán. Ennek megfelelõen kevés hamut és sok, hígfolyós bazaltlávát termelnek (illetve termeltek). A kürtõbõl kilövellõ láva sebessége elérheti a 40 km/órát, eközben különleges formákat hoz létre, mint például hosszú lávaszálakat („Pelé haja”) vagy lávaszökõkutat. 1924-ig a Kilauea melletti vulkáni katlanban lávató is volt. Mivel a környéken a tenger mintegy hatezer méter mély, a Mauna Loa teljes, a tenger fenekétõl számított magassága több mint 10 000 m.
A Mauna Loa ma a Föld egyik legaktívabb vulkánja, átlagosan 3 és fél évenként tör ki. A kitöréseket 1912 óta külön obszervatóriumból figyelik. Nem csak a kitörések keltenek nagy figyelmet, hanem az azt kísérõ jelenségek és a Föld belsejében játszódó folyamatok. Ezeknek a tanulmányozására Hawaii szigete az egyik legmegfelelõbb hely, hiszen a Föld egyik „forró pontja” felett fekszik. A kutatások kiderítették, hogy Hawaii szigete mindössze 700 000 éve keletkezett. Ma is emelkedik fel új vulkán a sziget délkeleti partjai elõtt.


<---- Lávaszökõkút és lávafolyás hasadékvulkánban.
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu