Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán

Bakancslistához adom
magyar koncertfilm, 58 perc, 2011

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A "Megváltó hét szava a keresztfán" c. darab meglehetősen nehéz, alapvetően homofon szerkesztésű zenéje ellenére Josef Haydn legnépszerűbb művei közé tartozik. Haydn így ír a mű előadásának körülményeiről: "mintegy tizenöt évvel ezelőtt felkért egy cádiz-i kanonok, hogy komponáljak zenekari művet Jézus hét szavára a keresztfán". Akkoriban szokás volt, hogy minden év húsvétján oratóriumot adtak elő a cádiz-i katedrálisban. Közben elhangzottak a mondatok, s a püspök elmélkedést fűzött hozzá. Az oratórikus változat mellett igen népszerű a Mátyás templomban elhangzó vonósnégyes változat is.
Előadja: a Keller Vonósnégyes
Közreműködik: Keller András I. hegedű; Környei Zsófia II.hegedű; Gál Zoltán brácsa; Szabó Judit gordonka; Mécs Károly kiváló művész.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2013 ápr. 01. - 19:34:58
Bevallom, az énekes-zenekari verziót jobban szeretem, de azt sajnálatos módon alig-alig lehet elcsípni valahol. A vonósnégyesre készült változat - szerintem - kevésbé hatásos, bár így is szép és élvezetes. Az ismertetõvel viszont vannak problémáim, akad benne néhány durva hiba: pl. JoseF Haydn, oratÓrikus (ez így nagyon bántsa - sõt: báncsa - a szemet), az ilyesmikre odafigyelhettek volna. Amúgy nem tudom, ki és miért pontozta le a koncertfilmet, bár sejtéseim vannak. Mindegy, morgolódás helyett inkább élvezzük a zenét, Haydn "papa" a zsenijéhez méltó remekmûvet alkotott ezzel is.