Hegylakó

Bakancslistához adom
Highlander
15 éven aluliak számára nem ajánlott angol-amerikai kalandfilm, 112 perc, 1986

Értékelés:

345 szavazatból
Szerinted?

Connor MacLeod 1518-ban, a skót felföldön látta meg a napvilágot. Ahogy férfivá érett, a szomszéd klánnal vívott első csata során halálos sebet kapott - s csodák csodája, mégis életben marad. Egy spanyol kalandor, Ramirez veszi pártfogásába, s Connor tőle tudja meg a nagy titkot: mindketten a halhatatlanok rendjébe tartoznak, akiknek csak lefejezéssel lehet elvenni az életét. Felkészíti védencét a velük egyívásúak között folyó halálos párviadal-sorozatra, amelynek végén a halhatatlanok közül csak egyetlenegy maradhat. Küzdelmes évszázadok után, a XX. század végén New Yorkban találkozunk újra MacLeoddal, aki a végső összecsapásra készül: ősellenségével, a gonoszt megtestesítő Kurgannal kell felvennie a harcot az egész emberiség védelmében.

Stáblista:

Szereplők

Connor MacLeod
Juan Ramirez
Brenda Wyatt
Walter Bedsoe
Rachel Ellenstein
Frank Moran
Angus MacLeod

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
deadscott nov. 26. 13:19:43 1/10
Ebben a filmben minden túlértékelt, beleértve a zenét is.
7/10
sawyerx 2022 nov. 17. - 19:28:35 7/10
Újranézve: baromira jó hangulata van ennek a filmek, múltnak-jelennek egyaránt + a jelen eléggé hajaz a Terminátorra - szürke hosszúkabátos főhős, bőrcuccos legyőzhetetlen vadállat és a kép világ, de még majdnem a villámeffektek is. A Queen zenéje is nagyon sokat hozzáad az élményhez, Heather megöregedésén kiskoromban mindig bőgtem, de most is előhozza az érzelmeket. Vannak benn hatalmas dumák (kedvencem a rendőr baszogatása), hangulatos helyszínek, nagyon jó alaptéma, az akciójelenetek pedig borzalmasak. A koreográfia, a rikogatások... és erre még jön egy lapáttal a talán már akkoriban is bénán ható speciális effekt. Utóbbi miatt jogos lenne a remake, de ezt a varázslatosan kurva jó és egyben megható hangulatot biztos, hogy nem tudnák megismételni.

7/10
7/10
sawyerx 2022 okt. 12. - 08:17:24 7/10 Előzmény Mf7hd
Csak a 3-4. borzalmas? Azért kérdem, mert én folytatásokból csak a másodikat láttam, de alig hittem el, hogy az egy hivatalos folytatás, annyira szembe megy az alapkoncepcióval, ráadásul rettenet zs kategóriás. (A 3. a szamurájos, abból részleteket láttam kiskoromban, de az nem tűnt rossznak.)
9/10
Mf7hd 2022 okt. 11. - 21:40:11 9/10
A lassan 40. születésnapja felé közeledő Hegylakóba még ma sem könnyű belekötni, mert annó Russell Muclahy rendező annyira élvezetes, szórakoztató és jól összerakott filmet tett le az asztalra, hogy még ma is hatalmas élvezet megnézni. Adná magát a giccs, ahogy a skót felföld gyönyörű tájai szerepelnek aláfestésként, de a Queen ikonikus dalai (érdekesség, hogy a film vége főcímdala a Kind of Magic egy korai, a lemezen nem szereplő verziója) és fiatalon elhunyt zseniális zeneszerző, Michael Kamen filmzenéje miatt még ezt is sikerül elkerülni. Lambert, Connery és Clancy Brown is telitalálat volt, a film végi leszámolás és a zseniális főcímdal pedig egyaránt bevonult filmtörténelembe. Sajnos a borzalmasnál borzalmasabb, a 3-4. rész esetében egészen hitvány folytatások sokat rontottak az eredeti film ázsióján, de a kultfilm státuszát szerencsére nem tudták tönkretenni. A filmhez több teljesen vállalható szinkron is készült, de zene miatt sokkal érdemesebb eredeti nyelven, jó hangminőséggel megnézni, úgy teljesen más élmény.
4pache 2021 jún. 12. - 01:18:36 Előzmény Márton112
A "nem értelmes felnőttek" alatt mit értesz pontosan? Én magamat értelmes felnőtt embernek tartom, és még ma is tetszik a film, annak ellenére, hogy mai szemmel nézve valóban vannak vicces jelenetei, a színészi játék sem éppen top 10-es, és az akkor látványosnak számító effektek ma már eléggé nevetségesek. Ez utóbbit ennyi év távlatából nem is rónám fel negatívumként. Még ha 10-est nem is adnék neki, de az akkori egyedülinek számító kalandtörténet, a zenével és a hangulattal együtt a 7 pontot szerintem is megér. Azt viszont aláírom, hogy ez a film abban az időben számított nagy durranásnak, mai szemmel nézve a közepes szintet is alig súrolná, leginkább azoknak tetszik, vagy jelent jó emléket, akik annak idején szerették.
Viszont az 1-estől elég távol esik, mert azt ne mondd nekem, hogy nem láttál ennél rosszabb filmeket; és csak azért 1-est adni valamire, hogy az általad túlértékelt szintet negatív irányba kompenzáld, szerintem elég nagy badarság.
7/10
sawyerx 2021 jún. 11. - 12:08:03 7/10 Előzmény Márton112
Értem.
Hááát, nem vagyok benn biztos. Jó ideje minden film kb. egy kaptafa, csak különböző köntösökben. Belekényelmesedtek a ződháttérbe és a sztori/karakterek feláldozásába a látvány oltárán.
1/10
Márton112 2021 jún. 11. - 09:57:00 1/10 Előzmény sawyerx
Persze, az egy dolog hogy ők esetleg komolyan gondolják, de én a realitást és a végső összpontszámot nézem, ami irreálisan magas. Szóval ez alapján adtam neki egyest. Hát igen, a remake érdekes lesz. Filmként biztosan ezerszer jobb lesz, de a fanoknak úgy is az eredeti lesz az igazi.
7/10
sawyerx 2021 jún. 11. - 09:46:26 7/10 Előzmény Márton112
De aki 10-esre értékeli, annak valószínűleg tényleg nagyon tetszik és a számára valós pontot adja.
Neked is a reálisat kellene, így jön ki a korrekt átlag.
Egyébként most készítenek belőle egy remake-et, hát kíváncsi leszek, mi sül ki belőle...
1/10
Márton112 2021 jún. 11. - 09:09:34 1/10 Előzmény sawyerx
Nem értékeltem volna 1-esre alapből (inkább 3-4 körülre) csak ellensúlyózom ezzel kicsit a sok értelmetlen 10-es értékelést :)
1/10
Márton112 2021 jún. 11. - 09:08:30 1/10 Előzmény 4pache
Az teljesen mindegy hogy miért nézek meg egy filmet, erre lehetne válaszolni okosan hogy "csak". A lényeg hogy megnéztem, mert utoljára kb 6 éves koromban láttam és akkor valóban tetszett. De most rá kellett jöjjek hogy ez nem is értelmes felnőtteknek van kitalálva. Nem tudom miért gondolod hogy bármiféle CGI-t preferálok. A film szakmában dolgozom és jóval több "régi" filmet ismerek és szeretek mint a maiakat a silány nem létező filmesztétikájukkal. Ez egy fórum ahol az emberek elmondják a véleményüket hogy esetleg másoknak legyen fogalmuk arról hogy kinek mi a gondolata. Szóval ugyanolyan jogon húzom le a filmet mint hogy valaki 10-esre értekeli. Nincs különbség. Nem kötekedésből írtam véleményt hanem pusztán tájékoztatás jelleggel. És nem... ez önmagában sem egy zseniális film. Ez a szó fényévekre van tőle. A legtöbb ember sajnos összekeveri a minőséget az ízléssel. Attól hogy valami neked tetszik lehet hogy minőségileg borszasztó és ezzel nincs semmi baj. Csak nem szabad összekeverni a kettőt hanem tisztában kell lenni vele. Ehhez persze a filmek alapos ismerete szükséges. Én is amúgy szeretek pl olyan filmet ami minőségileg gagyi (igaz szándékosan) de ettől még szeretem és olyan is van hogy minőségileg kifogástalan, de unom pl vagy csak nem tetszik. Egy szóval hagyd meg nekem a jogom kérlek hogy leírjak egy véleményt akkor is ha az különbözik a tiedtől.
Üdv
7/10
sawyerx 2021 jún. 11. - 08:20:07 7/10 Előzmény Márton112
Akkor kíváncsi vagyok, hogy a másodikat mire értékelnéd.
Pár éve neki akartam állni egy maratonnak (filmek + sorozat), de a második rész akkora fos, hogy elakadtam. Teljesen felrúgja az elsőben felépített alapokat, a kivitelezésre pedig szavak sincsenek :D
Ez egy hangulatos klasszikus, nem tökéletes, de azért ne basszál már ki, hogy 1 ponttal lehúzod...
4pache 2021 jún. 10. - 00:04:04 Előzmény Márton112
Te minek nézel meg egyáltalán ilyen 80-as évekbeli filmet, ha úgyis tudod, hogy nagyjából mire számíthatsz, és amúgy is csak lefikáznád. Miért, mit gondoltál majd CGI effektektől fog hemzsegni minden akciójelenet? Talán nézzél inkább korodbeli filmet, ha ezeket amúgy sem bírod, és még időt is megspórolsz magadnak. Én sem nézek 80-100 éves filmeket - melyekről tudom, hogy biztosan nem kötnének le - csak azért, hogy utána pocskondiázzam, mert amúgy meg lehet, hogy önmagában egy zseniális film, főleg sokan másoknak.
1/10
Márton112 2021 máj. 26. - 16:12:24 1/10
Ennél kevés borzasztóbb film létezik. A Queen dalaitól és a nosztalgiától eltekintve, olyan kínos hogy nézni sem lehet. Igazi 80-as évekbeli trágya film, amiben egyetlen mondat,dialógus,mozdulat sem tűnik valóságosnak, nem beszélve a röhejes sztoriról...
Trevor Belmont 2020 máj. 25. - 19:56:33
Nagyon jó! Tetszik. Megint rákaptam, vagy 20 éve nem láttam. Tetszik a Kurgan figura.
DeanRain 2019 febr. 04. - 21:15:44
Akárhányszor megtudom nézni,mert nagyon jó a története és a zene. A látvány szép,főleg a tájak és a korhű öltözetek,környezet és kultúra. Ami mindig szemen üt az a Kurgannal való harci jelenet a tetőn,ahol látszik,hogy nem a Kurgant alakító színész harcol,hanem kaszkadőr és még a műbőr a fején is látszik,ami takarja a kaszkadőr haját..mert ugye kopaszra nyírta a fejét a karakter "álca" miatt. A másik "amatőr" hiba a végjátéknál amikor a jutalom fogadásakor Mecleod a levegőben pörgésekor látszik a testére erősített fekete kötél/kábel. Hát ez így kicsit ront az összképen a filmmel kapcsolatban,de mivel ezen a filmen nőttem fel és bármikor újra tudom nézni,ezek ellenére is,az osztályzatom 8/10.
10/10
nikato 2018 aug. 06. - 20:33:33 10/10
Nekem a dalok filmbéli változata jobban tetszik amúgy, mint a lemezen kiadott.
10/10
nikato 2018 júl. 28. - 11:54:14 10/10 Előzmény Oh jajj
A Hammer to Fall az volt benne már és a One Vision is, ha jól emlékszem.
10/10
nikato 2018 júl. 28. - 11:52:36 10/10
Pár érdekesség:
Mikor Lambert és Connery megérkeztek a forgatási helyszínre az emberek felkiáltottak, hogy: "Itt a Tarzan és James Bond!"
A forgatás alatt az egyik embert akinek a fejét a víz alá nyomták, majdnem tényleg megfulladt.
Meglepődést váltott ki, hogy Connort olyan színész játssza aki nem tud angolul. Lambert a film kedvéért tanulta meg a nyelvet. (A Tarzan, a majmok urában is angolul kellett megszólalnia, de csak pár szót mondott.)
A francia verzióban saját magát Lambert szinkronizálta.
Connor szerepére Kurt Russelt is megkérdezték, de ő pont egy projecten dolgozott barátnőjével, Goldie Hawn-nal.
A Queen eredetileg csak egy dalt írt volna a filmhez, de a banda tagjait annyira inspirálták a film jelenetei, hogy mindegyik írt egy-egy dalt.
Lamber és Connery annyira jól tudtak együtt működni, hogy mikor nem forgattak is a filmbéli neveiken szólították egymást, és felkérték Connery-t játsszon a 2. részben is.
Connor szerepére Sting is szóba került.
Russell Mulcahy-nek bevallottan a Gimme the Prize című Queen dal tetszett a legjobban, mert szereti a heavy metalt.
Chris Lambert azt állítja csak egyszer látta ezt a filmet- a premieren.
Russel Mulcahy Ramirez páva tollas kosztümét a London Film Múzeumnak adományozta.
A forgatás 1985. áprilisától- 1985. aug. 30-ig tartott.
Lambert a Hegylakó c. sorozat 1. részében szerepel csak, mivel túl sok pénzt kért a munkáért.
Oh jajj 2017 dec. 12. - 19:57:50 Előzmény Oh jajj
Errõl tényleg nem tud senki semmit?
7/10
sawyerx 2017 máj. 10. - 17:01:39 7/10 Előzmény nyugiss
Akkor jó :)
Összes hozzászólás