Hétköznapi őrültségek

Bakancslistához adom
Příběhy obyčejného šílenství
cseh-német-szlovák játékfilm, 109 perc, 2005

Értékelés:

33 szavazatból
Szerinted?

Az élet csupa morgás, a szerelem azonban örök keresés. Talán ez lehetne a mottója Petr Zelenka új, óriási sikert aratott cseh filmjének. És ezek után, ha még ráadásul föladnak egy dobozban Kuba felé... Petr Zelenka ismét egy eredeti, igazi fekete komédiát forgatott a férfiakról és a love sztorikról. Vannak olyan típusok, akik mindig bal lábbal kelnek fel, nem tehetnek róla. Főhősünk, Petr is ilyen, örök lúzer. Másik főhősünk Petr apja, aki hatvanas éveit tapossa, s egy pillanat alatt lecseréli Petr anyját egy "Lilaharisnyára". Petr egy hangárban dolgozgat, miközben szerelmes Jana-ba, aki énekes egy underground zenekarban. Petrt elhagyja régi nője, s a szomszédjába egy különös középkorú házaspár költözik. Egy este becsönget hozzá szép szomszédasszonya, aki egy pohár italt kér, majd becsönget az öreg férj is. Se szó se beszéd, pár pillanat múlva már a szomszéd ágyába bebújnak, s mindennapi légyottjuknál fontos, hogy főhősünk Petr nézze őket. Közös játékukért pénzt kap cserébe. Ehhez hasonló élethelyzetek sorozatát vonultatja fel a rendező filmjében, mely igazi szórakozást nyújt mindenki számára. Az élet egy nagy játék. Hangoztatja minden filmjében a rendező. Zelenka hősei a hétköznapi abszurditások foglyai. Szívszorítóan mulatságosak és szeretni valóan esendőek.

Díjak: XXXVI. Moszkva Nemzetközi Filmfesztivál 2005 - a filmkritikusok díja
"Finale Plzen" Cseh Nemzeti Filmfesztivál - a zsűri különdíja

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
pihes 2021 jún. 25. - 14:49:01 7/10
Sajnos, mindannyian egyedül vagyunk, igazi társra találni nagy kincs. Humorral körítve ebbe a filmbe.
Semmi problémám nem volt vele!

7/10
10/10
ligetiz51 2021 jún. 24. - 22:04:23 10/10
A magyar jó vígjátékok és komédiák mögött szorosan ott vannak a cseh filmek. Ez is egy nagyszerű vígjáték.
8/10
sexykex 2021 febr. 27. - 10:42:16 8/10
Hiába töröm a fejem, nem emlékszem ehhez hasonló magyar vígjátékra. Talán az Ismeri a szandi mandit? áll hozzá a legközelebb. Amerikában ez a filmtípus ismeretlen. Egyre biztosabb vagyok benne, hogy ezek a hétköznapi őrültségek Közép –Európára és elsősorban a Visegrádi Négyekre jellemző betegség. Mondom ezt még akkor is, ha a lengyelek kicsit mások.
bioscoopfan 2011 márc. 05. - 23:58:58
Szerintem van története, méghozzá tragikomikus. De nem árulom el itt... aki látta, össze tudja rakni bizonyára - aki nem, annak látnia kell(ene)!:-)
perry 2007 ápr. 03. - 16:34:52
Ha nem láttál a mára már mítosszá vált cseh újhullámból semmit.
Vagy nem tudod ki az a Menczel és ts.-i, akkor nézzed meg ezt a filmet és kedvet kaphatsz hozzájuk. A legjobb hagyományokat folytatja rendezésben és szereplõkben.
Ja és végy magad mellé jóféle cseh sört is - persze csak (csaj) ha szereted- . :)