Hilarion Alfejev püspök: MÁTÉ PASSIÓ

Bakancslistához adom
magyar koncertfilm, 140 perc, 2009

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Nagyszerdán a Szent István Bazilikában, Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek köszöntőjével.

Előadják: Nemzeti Filharmonikus Zenekar (főzeneigazgató Kocsis Zoltán); Nemzeti Énekkar.

A "Máté passió" nagyszabású, szólistákra, kórusra és zenekarra írt, 48 tételből álló, mintegy másfél óra hosszúságú mű. Benne az eszmei hagyományhűség, a megformálás kifejezőerejével és eredetiségével ötvöződik. Magas fokú mesterségbeli tudás, érzelmi telítettség, mély lelkiség - ezek teszik a darabot a modern zenetörténet egyedi hangú alkotásává. Az orosz ortodox egyház fiatal püspöke, Hilarion Alfejev által 2006-ban írt művet, hatalmas sikerrel mutatták be Rómában, Moszkvában, Torontóban, Melbourne-ben és a világ más nagyvárosaiban.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
BicskaMaxi 2012 febr. 25. - 23:12:03 10/10
http://www.youtube.com/watch?v=tEomy1Kz5Io

Ha ez nem ZENE, akkor mi?
10/10
BicskaMaxi 2012 febr. 25. - 22:36:52 10/10
Valóban csodálatos, mennyei zene. Minden évben ilyenkor újra és újra meghallgatom az egész mûvet. Azt mondom, hogy ha a XXI. században még születik ilyen zene, akkor van remény. :)

Hoztad a nyitó tételt, akkor én hozom a zárót: http://www.youtube.com/watch?v=aUW54okJiok
2/10
kgyuri0 2009 ápr. 18. - 02:14:58 2/10
Sztem egy MátéPassió létezik, amit JSBach alkotott. Ez blaszfémia. Természetesen nem vallási , hanem zenei értelemben. Szerintem a kettõ közül ez a megbocsáthatatlanabb. Ez az igazinak még csak nem is halvány visszfénye, amely fényévekrõl hunyorogna.

Mintha az igazi paródiája lenne.
Szó szerint: a magyar nyelvû liturgia számomra annyira szokatlan és eröltetett, hogy kifejezetten nevetséges. Biztos vagyok benne, hogy ez a viszony ugyanez az igazi zenéje és ezé között, mint az igazi szövege és ezé között, vagyis zeneileg is nevetséges.

Le vele!