Hitchcock

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai életrajzi dráma, 98 perc, 2012

Értékelés:

165 szavazatból
Szerinted?

Alfred Hitchcock minden idők egyik legnagyobb rendezője, a hátborzongató filmek királya. Szinte mániákusan vonzódott a szőke színésznőkhöz, akiknek hűvös szépsége ott kísért a filmjeiben, mégis egyetlen nőhöz fűzte igazán szoros kapcsolat. Alma Reville egy életen át a felesége volt, és a legnagyobb befolyást gyakorolta rá. Hiszen nemcsak férj és feleség voltak, de alkotótársak is. Hitchcock élete legnagyobb dobására készül. Az elhagyott motelben élő skizofrén gyilkos történetét akarja filmre vinni.
Bemutató dátuma: 2013. február 7. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2013
  Legjobb smink és maszk jelölés
 • Oscar-díj

  2013
  Legjobb smink és maszk jelölés
 • BAFTA-díj

  2013
  Legjobb női alakítás jelölés: Helen Mirren
 • Golden Globe-díj

  2013
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Helen Mirren

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
sexykex ápr. 20. 00:15:36 7/10
Sokkal jobb volt, mint amire számítottam. Sok mindenben hasonlítok a filmben látott öregúrra: külalak, házastársi hűség, életkor, lányok skubizása, italozás. Sajnos van, amiben nem, de hát senki sem lehet tökéletes.
5/10
Péterrrrrr ápr. 16. 22:30:13 5/10
Nekem nem tetszett a film. Hopkins maszkírozása nagyon műre sikeredett, mintha Gagyi Mamit látnám.

Ott fekszik Hitchcock a földön, bemegy a nő, és csöppet sem aggódva megkérdezi tőle, hogy jól van-e. Hát hogy lenne jól! Azért fetreng a földön, mert jól van. Aztán meg, ennek a csúnyácska, idős feleségnek ez a félrekefélős sztorija sem túl ízléses.


7/10
InteriorLulu 2019 dec. 26. - 21:10:58 7/10
Nem mondom, hogy nem élveztem a filmet, de van két nagy bajom vele, és mindkettő a hitelességet érinti.
Hitchcock és feleségének viszonya a film központi szála, ehhez képest Alma egyrészt egyáltalán nem ilyen intelligens és emancipált nő volt, mint amilyennek itt bemutatták, másrészt a forgatókönyvíróval való közös, flörtölős munkája sem történt meg a valóságban. Az asszony az egész közös életükben maradéktalanul hűséges és lojális volt férjéhez, akinek soha nem is volt oka féltékenykednie rá. (Egyébként meg eleve volt egy akkor már felnőtt lányuk, aki szerepelt is a Psychóban - erre a talán nem mellékes körülményre még csak nem is utal a film). Lehet persze ezekre mondani, hogy a Hitchcock nem az a fajta, stréberen felmondós életrajzi film, csak éppen olyan dolgokat ültet el nézői fejében, amik egyszerűen nem igazak; azaz hamisít.
A másik nagy bajom a főhős maszkírozása. Hopkins nyilván jó, mint mindig, csak éppen Hitchcock nagyon nem így nézett ki. A néhai rendező és a színész fejformájának elég nagy különbségén persze nemigen lehet változtatni, ám minden máson igen, mégsem sikerült. Gondolok itt az ikonikus, óriási tokára, a szintén hatalmas, lefittyedő alsó ajakra, és a Hopkins-ról hiányzó, ránézésre még vagy ötven kilónyi pluszt elbíró testalkatra. Ha ezt az elváltoztatott Hopkinst nem a szintén ikonikus fekete öltönyben, fekete nyakkendővel látnám, biztos, hogy nem jutna róla Hitchcock az eszembe. Mondjuk így sem mindig.
9/10
Jim Hacker 2019 ápr. 20. - 09:59:02 9/10
Végig élvezetes, látványos kosztümös és rendkívül szórakoztató. Hogy milyen volt a valódi Hitchcock, az engem kevésbé izgatott. Majd mindenkinek van sötét oldala, aki pedig elkészíti a Psycho-t, vagy más horrort, és bemutatja a nagyérdeműnek az meg hiába is tagadná.
Anthony Hopkins most is kimagasló, soha nem klisékkel operál, és a "zseni" emberi oldalát is nagyon jól mutatja. Egy idősödő férfi aki megérti, hogy számára nem volt, és nem is lesz tökéletesebb partner mint a felesége Alma Reville (Helen Mirren). Na és ha az életükben ez nem pontosan így volt, akkor bummm! Hopkins másik remek alakítása a Nixon címszerepe volt. Lehet szeretni avagy utálni a fő karaktert, a színészeket és a rendezőt kell értékelni. A jó film a látványt és a vágásokat is magas szinten képviseli, ez a darab egyértelműen ilyen.
A film csúcspontja ahogy Hitchcock a premieren az előtérből hallgatja a legvéresebb jelenet borzongató zenéjét és a nézők rémült sikolyait, közben vagdalkozik, hadonászik a kezével mint egy igazi karmester.

Akik meg fanyalognak, azok tanulmányozzák a dokumentumokat, nézzenek száraz, hiteles, jól elnyújtott életrajzi filmeket, amikből meg én nem kérek.
Edmond Dantes 2015 okt. 13. - 13:15:33
A "nézhetõ" kategóriába sorolnám mint minden életrajzi darabot, ami nem sikerült túl jóra, de felkelti az érdeklõdést az iránt, akirõl szól. Ez is egy ilyen film. Túl sok nem derül ki itt Hitchcockról, ami kiderül, az meg elég hihetetlen: a különben remek, ám erõsen hervadó Helen Mirrenre lenne féltékeny egy menõ és fiatalabb hollywoodi író "udvarlása" miatt? Nem életszerû és nem tudom, így volt-e a valóságban. Ha meg nem így volt, akkor az egész film lufira épül. Egy jókora poéngyilkosságot azaz spoilert viszont elkövetnek a filmben, úgyhogy annak, aki az alapmûvet = Psycho-t még nem látta, javaslom: azzal kezdje! Ezután már nem érdemes.
pneklara 2015 szept. 27. - 07:18:15
Gondolom, annak lehet érdekes ez a film, akinek van kötõdése Hitchcockhoz és a Psychohoz.Mert mondhatnám egyhangúnak, érdektelennek is a filmet, hisz alig játszódik benne valami.Viszont az, ahogy bepillantást enged a rendezõ és a társa kapcsolatába, ahogy bemutatja, mit tesz hozzá egy film értékéhez a vágás, az ott tartja a nézõt - bár a 4. reklám táján fontolgattam, hogy kikapcsolok.
Hopkins zseniális, félelmetes, mint mindig. Ha nem tudom, hogy õ játssza a szerepet, nem ismertem volna fel. A maszkmester megérdemelt volna egy jeles díjat, de Hopkinsnak is elismerés, ahogy átlényegült, s nem esett ki a szerepébõl.
Kedvet kaptam, hogy megnézzem ismét a Psycho-t.
7/10
Hellas 1903 2015 febr. 24. - 20:08:28 7/10
Jó kis éltrajzi film a mesterrõl, Hopkins nagyon jó benne !
6/10
HurryKan 2014 okt. 19. - 21:24:26 6/10
Semmi extra ez a film. Semmilyen zsenialitást nem lehet leszûrni. Csupán szimpla tiszteletbõl dicsérni nem itt kell, hanem a rendezõ profiljában. Amit a címe sugall azt kapja nézõ. 10/6
7/10
M.Zs.F 2014 ápr. 19. - 12:54:08 7/10
Jó volt látni, egy kis idõ erejéig is, hogyan alkotott és élt egy zseni.

10/7
ad mala 2014 ápr. 18. - 20:38:14
Hitchcock-rajongóknak persze muszáj, de mindenki jól szórakozhat, még ha tegyük fel egy filmjét se látta valaki. szellemes, jó film, no és amikor egy zseni játszik egy zsenit, no az beragyogja a mozi szerelmesének a szívét:).
10/10
Mercike6769 2014 febr. 06. - 12:42:45 10/10
Nekem tetszett! Nem egy hatalmas katarzisra vártam és nem is azt kaptam. Viszont gazdagabb lettem kulisszatitkokkal, érdekességekkel és egy lazítós történettel, ami lekötött.
Hopkins játéka meg...öröm nézni :)

Szóval, nem egy korszakalkotó extraizgalmas katarzist adó valamit kell várni, hanem ha érdekel valakit, hogy is volt, azt megtudhatja :)
Traxler 2013 dec. 31. - 15:48:07
Gyenge film, nekem csalódás volt. A Mester nagy rajongója vagyok, talán 6-7 filmjét nem láttam összesen, azokat is a kezdeti idõkbõl. Tekintve, hogy az életrajzát is ismerem itt-ott, sok újat nem adott.
3/10
-csengõzoli-- 2013 júl. 22. - 18:01:55 3/10
Csalódás ez a film, elképzelni nem tudom mi tetszett a többségnek.
SPOILER

Azon kéne izgulnom,hogy Hitchcock megbukik-e a filmmel?
Ezen kéne tövig rágnom a körmöm, miközben nyilvánvaló,hogy nem fog megbukni?
Ezt azzal fokozza a rendezõ,hogy már ott tart a pár,hogy hétvégén nincs sofõr? Ez a fokozás, ettõl kéne extázisba esve izgulnom?

A szerelmi szál annyi,hogy a feleség flörtöl egy másik forgatókönyvíróval?
Azt is csak úgy immel-ámmal az elsõ összeveszésig?

Végül a szr filmet 5p alatt pompásra vágják és vége, csók! ?
Mi ez? Nem is értem.
Dögunalom.
8/10
deadscott 2013 júl. 20. - 21:51:17 8/10
nagyon kellemes film. Anthony Hopkins hihetetlenül jól hozza a figurát
8/10
kistejes23 2013 júl. 19. - 22:56:04
20 perce nézem és egyszerüen IMÁDOM!!!!Tele van apró humorral és a szinészi játék is zseniális!Ráadásul a történet is nagyon jónak igérkezik!!Pedig csak Anthony Hopkins miatt ültem neki.Többet nem tudok nyilatkozni a filmrõl, de minden esetre nagyon megfogott már az elején. :) Na megyek is vissza nézni.Kiváncsi vagyok a folytatásra! :)
perry 2013 jún. 14. - 15:17:34 Előzmény Attrax
A igazán jó forgatókönyv csodákra képes,vagyis akinek ez nagyon megy az eldönti a film sorsát, persze kellenek jó dramaturgok, vágók, operatõrök, na és rendezõk, azok akik képesek valami olyat kihozni belõlük ami átsugároz a mozivásznon, szíven üt, meghökkent és sok más csodát tesz velünk.
Sacha Gervasi igen csak tudhat errõl , mert már a Terminálban is elvarázsolta a nézõket.
Amitõl a film jobb mint egy tipikus életrajzi film annak számomra két oka van.
Az egyik az , hogy a történetben két helyzetre fókuszál, az egyik Hitchcock magánéleti válságának pillanatai felségével Almával a másik pedig a Psycho forgatása körüli feszültség, mindkettõ felkelti a feszültséget a nézõben és ébren tartja a figyelmet. Láthatjuk a film a filmben érdekes kulisszák mögötti világát, a filmkészítés nézõk számára titkos pillanatait, kissé úgy látjuk a filmet mint az a kukucskáló gyerek aki meglesi szüleit, vagy felnõtt aki szeret mások életébe belepillantani.
A sztárokról hajlandók vagyunk elfelejteni, hogy a gyönyörû arc és smink a csodálatos test mögött hús vér emberek rejtõznek, napi problémákkal lelki és emberi konfliktusokkal bûnökkel, fájdalmakkal, vágyakkal.
A másik ok a szereplõk, már pedig ennyi kiváló színészt megnyerni a filmnek önmagában is hatalmas fegyvertény, na és akkor még nem is beszéltem az ügynökeikrõl akik rábeszélnek.
Sir Anthony Hopkins nagy fegyverténye az átlényegülés, persze a zseniális maszk is sokat számít és vitán felül állva zseniális színész, viszont kevesen képesek nagyon parányi rezdüléssel megmutatni a személy belsõ énjének lelki rezdüléseit.
Számomra mégis a nagy alakítás két hölgy jelenlétében érhetõ utól, Helen Mirren (Alma Reville) szerepében a kihûlõ kapcsolat gyötrelmeitõl a megtalált boldogság a közös munka öröme, odaadás, egy zseni árnyékában élni mind finom és értelmezett színészi alakításként sugárzik le a vászonról.
A másik hölgy Scarlett Johansson (Janet Leigh) szerepében akirõl sokig magam is azt gondoltam, hogy csak egy ügyeletes szõke az amerikai filmpalettán és nem, már az Elveszett jelentés-ben is megcsillogtatta filmszínészi erényeit és erre még rá is tromfolt a Vicky Cristina Barcelona mozijával.
Összességében pedig tény, hogy nem ez a film lesz a feledhetetlen 10 filmem egyike viszont kellemes szórakozást nyújt és rengeteg Oscar díjas színészt ami valljuk be önmagában is élvezet.
10/10
Attrax 2013 jún. 02. - 18:48:49 10/10
Nagyjából egyetértek a véleményekkel.Szerintem is nagyon jó kis szórakoztató film lett.Én nem tudnék belekötni.Valóban kijárt volna ezért az Oscar Hopkinsnak(sokkal inkább mint D.D Lewisnak) de Helen Mirren is óriási volt. A filmet párhuzamba kell állítanom a Lincolnnal ami viszont egy siralmasan unalmas és gyötrelmes Spilberg szégyenfolt!!
8/10
Bellavita 2013 máj. 13. - 00:35:09 8/10
Klassz volt.
Fú, élveztem, élveztem nagyon. Hopkins játéka annyira élvezetes, olyan klasszul hozza a figurát, hogy minden perce öröm! Bár nem ismerem Hitchcock személyiségét, de ügyesen átjött, hogy micsoda szarkazmussal volt megáldva no és persze fantasztikus humorral és tehetséggel.
A színészi játékok és a képek viszik a prímet, a forgatókönyv felejtõs.
Nem értem amúgy, hogy Hopkinst miért nem jelölték Oscarra, szerintem simán megérdemelte volna.
Jó kis korrajz, szuper volt belelátni Hitchcock tolla mögé, ahogy új korszakot alkot a filmgyártásban. Mer szakítani a régivel, van bátorsága új irányokhoz- ez az igazi egyéniség! S én élveztem a lényét is, nem lehetett könnyû ember, de vérprofi és jóhumorú, az biztos. Lelki bizonytalanságait pedig a kajálásban vezette le, ezért a nagy pocak és toka :-)
A színészek és képek miatt megvan a 8-as, de a forgatókönyv és a rendezés még nem volt ott a toppon sajna.
10/10
Atti24 2013 márc. 30. - 19:10:52 10/10
Alapvetõen nem vagyok nagy Hitchcock fan, sõt, a Psycho-t is olyan késõn láttam a Madarakkal egyetemben, amikor már a Texasi remake-ek voltak porondon...a film készítése, kultusza azonban mégis érdekelt,mert bárhonnan nézzük, a Psycho mérföldkõnek számít a horror történetében.
Nekem ez a film úgy volt kerek, és tökéletes, ahogy volt..végigmosolyogtam, Hopkins és Mirren fantasztikus színészek,és feltûnõen szép volt Johansson és Biel is...könnyû hétvégi mozi, amit ki tudja...én még sokszor elõ fogok venni.
7/10
beo71 2013 márc. 17. - 11:50:26 7/10
Egy kicsit közelebb hozták nekünk a zseni rendezõt, Hopkins és Mirren játéka kiemelkedõ, sajnos keveset tudok a nagy emberrõl, nem tudom megítélni, mennyire jellemzõek rá az itt megismert tulajdonságok.Finoman adagolják az infókat, a piálása, a konoksága, flörtölése, minden olyan finoman van ábrázolva ( talán a zsenije elõtt tisztelegnek és nem mernek errõl az emberrõl konkrét negatívumot megfogalmazni )a leghangsúlyosabb a feleségével való kapcsolata.Egynek jó volt, tetszett, 7/10 , kis hiányérzetem mégis van, nem tudom megfogalmazni, talán haver-közelbe akartam látni a rendezõt, de bizonyára ez az igazság : a mester a nején kívül senkinek nem adta ki magát igazán.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu