Hóhér, vigyázz!

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar portréfilm, 89 perc, 2007

Értékelés:

40 szavazatból
Szerinted?

Portréfilm Wittner Máriáról.
A Wittner Mária életét bemutató portréfilmjében nem a szokványos módon örökítették meg az alkotók az egykori '56-os forradalmár és szabadságharcos életét és gondolatait. Megismerhetjük, miként lettek 1956-ban a fiatal lányokból fegyverforgató forradalmárok, majd a halállal büszkén farkasszemet néző kivégzettek. Sokat hallunk Wittner Mária barátnőjéről, Havvrila Bélánéról. Katival nyolc hónapon keresztül voltak cellatársak a siralomházban. Az ő emlékét is idézi a film címe, hiszen Kati arra kérte a hóhért, vigyázzon a hajára, mert szépen akar a túlvilágon Isten elé állni.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
janosit1 2019 okt. 23. - 19:57:53 9/10
Véleményem szerint a gimnáziumokban évente le kellene vetíteni a filmet a készítők küldetésének támogatásaként. Figyelemfelhívásként a bevezetésben azt a részt kéne kiemelni amikor megkérdezik a fiatalokat az utcán 56-ról.
offtopic
mandulavirág 2012 szept. 20. - 02:11:39
"Marika nénihez" néhány adalék:
Wittner Mária is elutasította a kiskunmajsai '56-os múzeum támogatását http://***moderálva***/r/6/101355/#ixzz26xjGBQOT
Wittner is leszavazta az egyetlen '56-os múzeum állami támogatását http://***moderálva***/r/2/72460/#ixzz26xjOwkAO
Wittner Mária sem szavazta meg a szovjet emlékmû eltávolítását http://***moderálva***/r/2/81900/#ixzz26xjWpdLj
Wittner is leszavazta a komcsik kizárását a közéletbõl http://***moderálva***/r/2/77844/#ixzz26xjfUrOH
Wittner is megtapsolta a Hornt éltetõ Orbánt http://***moderálva***/r/26/76640/
Novák-Wittner szópárbaj az Országgyûlésben a kommunistákról http://www.youtube.com/watch?v=Xvmr0qjgys0
A képen épp az ufó-magazint böngészi a parlamentben. Ezen épp nem látszik, hogy cigány jósnõtõl kapott szerencsehozó karkötõt visel. Persze ez nem gond, csak az, hogy az "elvek" pontosan ott érnek véget, ahol a fizetés és az egyéni érdek.
Akkor meg minek süvöltözött a Kárpátia dalán, hogy sose bocsátunk meg? http://www.youtube.com/watch?v=WYLwj-MjR1E&bpctr=1348100575 - eleve nem kellett volna ilyet mondani, akkor se, ha utóbb nem köpte volna szemen saját "elveit" és a halott bajtársait.

Böjte Csaba testvér is addig biztos abban, hogy lopni bûn, amíg nem Schmitt Pálról van szó. Abban a pillanatban úgy dönt, hogy ítélkezni bûn :) Tehát én vagyok bûnös, ha tolvajnak nevezem a tolvajt, és nem a tolvaj a bûnös, aki lop. Persze ez csak Schmitt Pálról jutott eszébe. Mert róla eszébe jutott az a pénz is, amivel MEGVÁSÁROLTÁK A LELKÉT. :(
offtopic
umma 2012 aug. 11. - 17:39:40 Előzmény adamnagysweetmovie
örülök, ha neked is tetszett. smittmariska megnyilvánulásait viszont nem nagyon ismerem.
offtopic
umma 2012 aug. 11. - 17:38:22 Előzmény danton-b
Attól tartok, a legtöbb embernek a hazug propaganda fekszik inkább, és gyûlölik az igazságot. Pedig az mindenkit utolér, akár tetszik, akár nem. Én pedig ráérek kivárni :)
offtopic
umma 2012 aug. 11. - 17:35:14 Előzmény ennyi baromságot...
örülök, ha tetszett, amit írtam :)
1/10
ennyi baromságot... 2012 jún. 12. - 07:30:19 1/10
"ballibek által BITOROLT" :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Józsi! 1944 már rég elmúlt! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
apoa 2012 jún. 11. - 23:07:11
Köszönet a Duna TV-nek, hogy ismét bemutatta a filmet. Sajnos ebben, a ballibek által bitorolt médiavilágban már egy hõs bemutatása is ritkaságszámba megy. Sosem felejthetjük el va kommunisták által elkövetett rémtetteket.
1/10
danton-b 2012 jún. 11. - 22:59:56 1/10
Szükség is van a támogatókra ennyi hazudozáshoz és néphülyítéshez,amit õ elõvezet.
Aspius 2012 jún. 11. - 22:35:38
Örülök hogy nem hagyja cserben O.V.-t.
És még sokkal több hasonló színvonalú támogatót kívánok a Miniszterelnök úrnak!
1/10
ennyi baromságot... 2012 jún. 11. - 11:12:54 1/10 Előzmény efes
Hát igen... Wittnerrõl nekem egy ostoba, rettenetesen rosszindulatú vénasszony jut eszembe, aki csak azért van szabadon, mert a Lipótot bezárták.
Szerintem az a nõ fiatal korában sem volt teljesen komplett.
1/10
ennyi baromságot... 2012 jún. 11. - 11:10:15 1/10 Előzmény Segítõ Béka
Bezzeg ez a sok igaz hazaffy! :D
(ezek miatt kell szégyellnem és letagadnom, hogy ebbe az országba születtem)
1/10
ennyi baromságot... 2012 jún. 11. - 11:08:35 1/10 Előzmény umma
A filmet meg sem kellett néznem, elég volt látni a készítõket és a két soros leírást, hogy tudjam, pontosan errõl szól, amit leírsz.
Hogy meg vagyok lepve... :-)
1/10
danton-b 2012 jún. 11. - 10:44:21 1/10 Előzmény Rahar
Igen valóban érdekes lett volna megtudni ,hogy mi volt az oka annak,hogy egy tini lány "fegyverforgatóvá" vált,mert akárhogy is lelkesedtek sokan a forradalomért ez nem igazán volt jellemzõ az akkori leánykákra,mi több a fiúcskáknak is csak elenyészõ rendezetlen családi hátterû rétegébõl lett "pesti srác".
1/10
danton-b 2012 jún. 11. - 10:34:46 1/10 Előzmény umma
Szerintem hozzászólásod kirí az itteni környezetbõl .Ezt afilmet nem az olyanoknak csinálták mint Te,hanem az olyanoknak ,akik manipulálhatók és vagy túl fiatalok tapasztalat nélkül vagy túl idealisták,mindenesetre fogékonyak a giccses propagandára .Ez afilm egy förmedvény ,nem is alkotás,hanem emlékeztet a Kádár korszak ellenforradalmat sulykoló fehér könyvére,és hazug propagandagyártó klissé filmjeire,csak fordított elõjellel.Mindenesetre ismervén az alkotók korábbi "munkásságát ,ez nem meglepõ,hiszen pl ha nem tévedek,az elõzõ jobboldali kormány alatt a holokauszttagadó Irvinggel készített riportjuk kiverte a biztosítékot ,és ha jól emlékszem akkor távoztak is az inkább nekik "fekvõ " Echo tvhez.Ma pedig már a köztv megbecsült mûsorkészítõi mint a példa mutatja.
adamnagysweetmovie 2012 jún. 11. - 10:15:32 Előzmény umma
100% egyetértés. Miért smittmariska és közintézményének mentalitása jut minderrõl eszembe...
6/10
Rahar 2009 nov. 23. - 23:28:38 6/10
Nekem nem tetszik ez a film, amirõl szól azzal egyetértek, sõt... De olyan rendezetlenül van bemutatva. Ha portréfilm, akkor én szerettem volna a születésétõl kezdve a gyerekkorán át a jelen idõkig az õ kommentárjával ez idõrendi történelmi bemutatást, különösen az 1956-os idõkre, ez meg teljesen rendszertelen, összevissza az egész. De még így is örülök neki, hogy legalább valakik készítettek errõl az idõszakról és errõl a személyrõl egy dokumentum jellegû filmet. Ez azért is fontos, mert sokkal hitelesebb egy akkor élt és a forradalomban részt vett ember beszámolója, mint néhány ott sem volt okoskodó törtész professzor bölcsességnek beállított direkt tényelferdítései.
umma 2009 okt. 26. - 09:26:51
Szerintem ez a film borzasztó. Nem egy ember portréja, hanem bálványgyártó. Wittner Máriáról, mint emberrõl csak összefüggéstelen és homályos dolgokat lehet megtudni belõle, az élete ki van savazva, hogy csak egy bálványmaradjon meg benne. Már a címe is rettenetes és fenyegetõ. Úristen, hiszen egy nõ életérõl volna szó - de ez alig számít, az alkotók célja a "hóhér" megrettentése, Wittner Mária fegyverként való használata. Nem is csoda, hogy õ maga is nyíltan bálványimádó (a koronához imádkozik).
Én elismerem, hoghy nagyon nehéz élete volt, és rengeteg lelki vigaszra van szüksége. Csak ezt nem akkor és nem úgy kaphatja meg, ha bálványként imádják, körbehordozzák, mint egy ikont.
Ez engem a Jacko-kultuszra emlékeztet: mert az a szerencsétlen lelki roncs nem gyógyult meg attól, hogy istenként imádták.
Ráadásul Siklósi-Matúz úgy lúgozza ki és homályosítja el az életrajzot, akárcsak valami szovjet hõsfilm.
A bulvár szintén bálványokat gyárt, de ennél sokkal okosabban teszi: a hõseit nem szentté avatja, inkább a magánéletükkel foglalkozik, így esendõvé, sajnálhatóvá és szerethetõvé teszi a sztárjait (isteneit), közel hozza õket aZ õket (a pénzükkel) imádó hívekhez. Ha egy kis esze lett volna Siklósi-Matúznak, egy könnyekig megható melodrámát vagy mit gyártott volna le. Az érzelmeket kelllett volna felkelteni - de a legtöbb érzelem, amit felkeltett bennem, az a kissé rossz érzés volt Wittner szúrós tekintetét látva.
És igen, én végig azt vártam, mikor lesz már szó a magánéletérõl; és igen, pont az a pár perc tetszett a legjobban, ami a börtön utáni családi életérõl szólt. Meg hogy cipõpasztával kikenték a cella padlóját. Ilyen sztorikból kellett volna összerakni, mert nyilván volna bõven.
Szerintem újra kéne forgatni és egy szemét forgatókönyvírót bevonni, aki jól ért hozzá, hogyan hozzon össze ebbõl az életbõl, mint alapanyagból egy papírzsepis-könnyes-szerelmetes-érzelmes filmet. Meggyõzõbb volna, és nem is hamisabb, mint így.
Mert ez így egy hamis alkotás.
Egy giccs.
Sajnálom.
10/10
salug 2009 okt. 24. - 23:18:55 10/10
Ha csak a filmben lévõ közvéleménykutatást nézzük, elárulja, hogy az oktatás hiánya, a félretanítás mennyire rombolta és ma is rombolja az emberek tudatát.
Olyan ez, mint a szlovákok, románok tankönyvei /ld.Mátyás, a nagy román király/. Lassan azok lesznek a tananyagaink?!
10/10
salug 2009 okt. 24. - 11:57:27 10/10
Meg lehet bocsájtani egy megbánó, megtört embernek, de nem lehet megbocsájtani egy arctalan masszának, egy ideológiának, amit még ma is védelmeznek.
Én még egy megbánó embert sem láttam közülük, hiába is koszorúznak. Az csak manír, kifelé mutatás.
Gyerekként emlékszem, hogy iskolai osztálytársaim szüleit vitték el úgy, hogy sosem kerültek elõ. Ezen gyerekek közül ma már egy sem él, mert öngyilkosok lettek a megaláztatás, a megszégyenítés miatt tönkrement életük miatt. Õk már megbocsájtani sem tudnak, de miért is tennék, mi okuk volna rá?!
Wittner Máriát ne vegye a szájára egy mit sem tudó mai fiatal, mert tõle csak tanulni lehet és megköszönni neki a kiállását. Aki pedig idõsebb, az gondolkodjon el és revidiálja felül ismereteit, mert ma már hozzá lehet jutni az igazság megismeréséhez.
Engem és még sokakat meg lehet félemlíteni ma is, de õt nem! Az õ tönkretett élete "csak" egy a sokszázezer tönkretett magyar élet között. Élõ tanu õ, a Szentatya áldásával.
Rá kellett döbbennem az évek során, hogy Magyarországon még mindig a forradalom megtorlói kezében van az ország. Hiába van un.szabad választás, az eddig nem befolyásolta.
Segítõ Béka 2009 okt. 16. - 20:01:10 Előzmény efes
az ellenforradalom, contra-revolutio szó nem hülyeség.

magának a forradalom szónak több jelentése van.

1. köznapi értelemben forradalom, felkelés

2. a fennálló rend elleni felkelés. a fennálló rend, tehát a királyság, monarchia elleni támadás, ez a kommunista szóhasználatban használatos, de a konzervatívok is használják. Horthy contra-revolutiot csinált a kunbéla féle szemetek ellen. szerencsére.

56 sajnos nem volt ellenforradalom.

mikor gyerek voltam én se értettem, de egyszerû ez, csak ne a kommunisták magyarázzák el, mert ahhoz túl barbárok.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu