Hold

Bakancslistához adom
Moon
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol sci-fi, 97 perc, 2009

Értékelés:

504 szavazatból
Szerinted?

Sam Bell asztronauta (Sam Rockwell) egyedül dolgozik a Holdon, számítógépe, Gerty segítségével küldi az itt kitermelt erőforrást a Földre, ezáltal megmentve bolygónk összeomlott energiagazdálkodását. A Holdon eltöltött hároméves megbízásának végéhez közeledve saját magával kerül összeütközésbe.
Bemutató dátuma: 2009. december 31. Forgalmazó: Szuez Film Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    2010
    Az év felfedezettje: Duncan Jones
  • BAFTA-díj

    2010
    Legjobb brit film jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
elemes júl. 19. 23:17:52 Előzmény Fandi1970
tipp: baleset érte
elemes júl. 19. 23:17:12
a hélium 3-ra jól rátapintott
7/10
pikigeri júl. 19. 19:21:01 7/10
Nagyon kis költségvetésből készült független film. Nagyon lassú és nagyon minimalista film. A látvány a kis költségvetés ellenére nagyon rendben van. A zene nagyon jó, de ugyanakkor nagyon nyomasztó és nagyon jól kifejezi a magányt (egy ember a Holdon), a kétségbeesést és az ürességet. A történet, a forgatókönyv és a megvalósítás több helyen erősen bukdácsol. A film végén sok nyitott kérdés marad. SPOILER Több fontos mondanivalója is van a filmnek, de ennek ellenére mégsem tartom egy kiemelkedő sci-finek. Amikor a két Sam klón először összetalálkozik az a jelenet teljesen el lett rontva, mert abszolút irreálisan reagálnak egymásra (egyáltalán meg sem lepődnek, hogy találkoztak önmagukkal, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga, amellett, hogy mindketten az eredeti Samnek hiszik magukat és mindketten a másikat hiszik klónnak). Egyikük részéről sincs megdöbbenés, se kifakadás, se izgatott kérdésfeltevés a másiknak. Gerty viselkedésileg egy totális káosz, mert kiismerhetetlen, mert hol összeszűri a levet és élőben teljesíti a vállalat parancsait és kommunikál velük (az élő kommunikálás lehetőségét elhallgatja Sam elől), máskor együttérzően Sam vállára teszi a karját (érző jólelkű mesterséges intelligencia benyomását kelti), megint máskor akárhányszor kérdezi meg tőle Sam, hogy ő egy klón-e mintha meg sem hallotta volna a kérdést visszakérdez, hogy nem-e éhes Sam (fedezi a társaságot a tények elhallgatásával), megint máskor segít Samnek a jelszó megadásával, megint máskor, pedig viszonylag könnyen meggyőzhető egy kis csellel arról, hogy kiengedje Samet a bázisról a kifejezetten szigorúan ellenkezőjére kapott vállalati parancs ellenére. Egyszer érdemes megnézni. 10/7
Fandi1970 jan. 09. 04:39:50
Borrul, ez mit jelent? Érdekelne.
A filmet egyébként kedveltem, úgy a feléig.
Borrrul 2018 szept. 21. - 03:16:54
Több mint 15 éve nem láttam az eget.
Borrrul 2018 szept. 21. - 03:15:42
Ne haragudj de te nem vagy tisztában mit is képes elviselni egy kemény ember. Persze óriási különbségek vannak köztünk. Igen te valószínüleg nem bírnád elviselni. Viszont én röhögve. Speciel most is ennél sokkal de sokkal keményebb dolgot viselek el. Maradjunk annyiba.
gladiolus 2018 febr. 11. - 14:32:49
Nekem tetszett ez a film, mert olyan kérdéseket feszeget, amin valószínûleg serényen dolgoznak már a nem túl erkölcsös beállítottságú nagyhatalmak, katonai és kutató csoportok.
A Hold, mint környezet ábrázolása egészen élethûen sikeredett, betartották a tudományos eredmények leírásait.
A fõhõs/ök nagyon szerethetõek, én nagyon együtt éreztem.
Az egy kicsit hihetetlen, hogy egy robotnak is több szíve van, mint némely embernek, de ez valószínûleg forgatókönyvbéli akarat.
Elég hitelesen ábrázolja a maximálist teljesítményt hajszoló, el embertelenedett katonai és kutató társaságokat is, akiknek semennyi élet feláldozása nem elég drága.
Egyébként nem tartom reálisnak, hogy három évig valaki egy mesterséges környezetben életben maradjon.
Tanulság: lehet és kell is kutatni az Univerzumot, mert végtelenül érdekes és izgalmas.
De az ember maradjon azon az egyetlen bolygón, ahová megszületnie adatott, hiszen nem véletlenül született éppen oda.
Növények, állatok , levegõ, víz, napfény, hang nélkül minimális gravitációval élni egy két hétig, hónapig érdekes lehet. Utána viszont kínszenvedés.
Rebbeka 2016 okt. 22. - 19:51:50
Hany hetig jatszak ugyan azokat a filmeket? Ha hetente cserelnek, az meg elfogadhato lenne. De hetekig ugyan az es raadasul par honapon belul ugyan azt ismetelve!
barna pólós 2016 szept. 10. - 16:33:12
Pedig nem olyan bonyolult, jól érthetõ film, csak vannak kisebb kérdések, amiket nem magyaráztak el.
SPOILER
A robot azért segít, mert ez a dolga, erre van programozva, ill. nagyon intelligens. Az más kérdés, hogy a társaság is megszabott neki dolgokat. A klón azért akar a Földre menni, mert az az anyabolygója az emlékei szerint, és nem olyan jó érzés távol a bolygótól meghalni, és közben senki sem tudja, milyen disznóságot mûvel a társaság. És sok más klón életét is megmentheti. Személyzetet azért küld a társaság, hogy eltakarítsa a meghalt klón maradványait és nyomait, és ha felmerül valami "probléma", azt megoldja.
3/10
stupek2 2016 szept. 10. - 14:21:12 3/10
Nemigazán értettem a filmet, de itt a hozzászólások között van vásott szemû és agyú akinek sikerült elmagyaráznia. Sajnos nem szeretem az olyan filmeket, amiket utólag kell megmagyarázni, és magamtól nem jövök rá. Nem értem a robotot miért segít, nem értem a klónt miért akar a folder menni, sõt nem értem a földi személyzetet miért küld egységet a holdra, ha tudja, hogy ezek klónok.
9/10
vászonpeti 2016 márc. 19. - 23:35:15 9/10
Zseniális. Az imdb 8 pont nem véletlen.
9/10
Pobeda 2016 márc. 15. - 12:32:58 9/10 Előzmény shoc
Ha nem kedveled, a Holdfényszelencét láttad?
9/10
Pobeda 2016 márc. 15. - 12:30:24 9/10 Előzmény Vinnie731
Az eredeti Sam hazaért. Mikor a "lányával" beszélt, az apját hívta.
Hová ürített? A filmben is rákérdezett Sam.
6/10
fantyoyo 2016 jan. 04. - 20:30:47 6/10
nagyon vegyes élmény volt. a történet, a film megvalósítása baromi egyenetlen nívójú volt. néha kifejezetten elgondolkodtató, néha kifejezetten ócska, néha dícséretesen kreatív vizuális élményt váltotta a zavaróan béna látvány.
a nyomasztóan nagy teher sam rockwell vállán néha túl nagy volt, de akadtak szívszorítóan jó jelenetek is.
a zene néha emelte, néha lehúzta a produkciót.
Vinnie731 2015 aug. 31. - 09:13:24
túl sok kérdést hagytak nyitva

SPOILER

Íme néhány a sokból:
Mi történt az eredeti Sam-el?
Mi lett az elõzõ klónokkal? Ha jól vettem ki, akkor abba a hibernálós bizbaszba megölték õket.
Hova ürített a három napos út során a film végén a földre elindult klón?
10/10
Ignác Gufo 2015 aug. 18. - 20:01:54 10/10 Előzmény eIemes
***** SPOILER *****
"miért kellettek klónok a bányába? az elsõ probléma jelére érkezett három biztonsági õr."

A környezet három év alatt leamortizálja a szervezetet ( bár lehet, hogy csak a klónok "szavatossági ideje pont ennyi). Gazdaságilag sokkal kifizetõbb három évente egy klónt feléleszteni, majd kinyírni, mint egy - egy idõszakra embert odajuttatni, majd vissza. Az sem utolsó szempont, hogy ha a klónnal bármi történik, már meg is van oldva a pótlása, nem kell új embert kiképezni, feljuttatni. A kiképzés szempontjából is gazdaságosabb egy ember klónjait használni, akik már kész tudással ébrednek, mint újra és újra embereket kiképezni.
Ja, és a klónnak nem kell bért fizetni!

A három "biztonsági õr" csak akkor lép szolgálatba, ha gond van.
Egy csapatot kell fizetni az összes bázisra - és ezen a bázison elvileg ez az elsõ "hiba".
10/10
Ignác Gufo 2015 aug. 18. - 19:07:36 10/10
****** SPOILER ********
"Ha Gerty tudott a központtal interaktívan beszélni, akkor mi értelme a jelzavarónak?" - Nyilván Gerty ismerte a kódot, amivel ki- és vissza tudta kapcsolni a jeladót azokra az átmeneti idõkre, amíg a régi klón már nincs, az új pedig felélesztés alatt van.

"És minek kellett a végén ledönteni? " - Hogy az új Sam a földrõl kapcsolatba tudjon lépni a bázissal a bizonyítás miatt.
10/10
Ignác Gufo 2015 aug. 18. - 18:59:56 10/10
Briliáns film! Duncan Jonestól nemrég láttam a Forráskódot, ami lenyûgözött. Gondoltam, megnézem az ez elõzõ filmjét, az sem lehet rossz. Nem gondoltam, hogy ekkorát csalódom. persze pozitív értelemben!
EZT A FILMET BÛN KIHAGYNI!
10/10
rosencrantzhu 2015 júl. 21. - 12:32:53 Előzmény eIemes
SPOILER
ez világos volt benne: mert a környezet nem alkalmas "tartós" ottélésre.
SPOILER
offtopic
eIemes 2015 jún. 19. - 16:57:14 Előzmény mapk
elolvastam, szerintem rendben van, a tartalma alapján egy hármast adtam volna rá (ha osztályoznám), de inkább nem, mert egy tök jó csillagászat órát lehet tartani egy ilyen dolgozatból kiindulva. a srác sok fontos dolgot jól tudott, amit meg nem, ott érdemes utánajárni, hogy miért nem, és hányan tudják még rosszul. no mindegy, elég gáz a magyar oktatási rendszer.
Összes hozzászólás