Holtak hajnala

Bakancslistához adom
Dawn of the Dead
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai horror, 100 perc, 2004

Értékelés:

288 szavazatból
Szerinted?

Miért és hol kezdődött, senki sem tudja. Akármi és akárhogy is történt, a világ egyik napról a másikra szürreális rémálommá vált, az emberiséget felfoghatatlan halálos kór támadta meg - és a holtak nem maradnak holtak. Zombik vadásznak a túlélőkre, az étvágyuk kielégíthetetlen. Miután sikerül elmenekülnie otthonából, Ana maroknyi túlélővel találkozik: a fekete zsaruval, a szerény eladóval, a dörzsölt nehézfiúval, és ennek terhes feleségével. Az alkalmi csapat a modern kor erődítményében, az elhagyatott bevásárlóközpontban remél menedéket találni.
Bemutató dátuma: 2004. július 15. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Marton12 2020 dec. 11. - 22:00:13 1/10
Nagyon szar film. Kár az időért.
10/10
Linczike 2020 okt. 13. - 01:42:38 10/10 Előzmény tamas patkos
Hát egyetértek!
10/10
Linczike 2020 okt. 13. - 01:37:23 10/10
Ez a zombis filmek közül az egyik legjobb! De, ha ilyen lesz is valaha, akkor haljak meg az elsők között! Nem bírnám elviselni, amit ezek a szereplők a filmben végig csináltak.
Antiochus Epiphanesz 2020 márc. 18. - 21:39:39
A nagyon kevés sikerült zombifilmek egyike szerintem, 10/10, a legjobb. A többi zombis filmben sok az unalmas, lassú rész. Ez viszont nagyon pörög, ugyanakkor sokkal reálisabban is mutatja be a zombikat, nem túl lassúak, nem túl gyorsak vagy erősek. Pont úgy mozognak, mint az emberek. Realista, izgalmas, nagyon látványos film is, nem csoda, hiszen Snyder rendezte. (Ez még nem lett túlságosan látványos, mint néhány későbbi filmje.) Az első 10 perc parádés. Valóban átélhetően, realistán mutatja be, hogy festene egy ilyen helyzet. A humora is kiváló, ill. a karakterek. Jól megtalálta az egyensúlyt a film.

Tele van ilyen feszült jelenettel. Pl. amikor nagy nehezen átverekszi magát a másik csoport, és bejutnak a plázába, majd ott leülnek, pihennek... Egyikük meghal, letakarják, felemelkedik, és megtámadja az egyik embert... Vagy amikor este ülnek az asztaloknál, és beszélgetnek, milyen volt az életüket... Vagy amikor megúsznak egy támadást, és beszállnak a liftbe, ahol kellemes zene szól. Majd a tévében számolnak be az eseményekről.


9/10
tamas patkos 2017 dec. 17. - 21:54:35 9/10 Előzmény sawyerx
Továbbra se néz zombi filmeket, nem Neked való!!!!
sawyerx 2017 jún. 25. - 17:07:55
Nem szívesen nézek zombis filmeket a Z világháború és a Walking Deadnek köszönhetõen, de mondom ezt most kivételesen megnézem, egész jó az értékelése itt porton. Hát kár volt... SPOILERES

Aki ezt a filmet tekinti a világ legjobbjának, 10/10-essel, annak komoly ízlésficama van :D
Az elsõ 10 percben azt hittem, hogy ez csak a csajnak valami sztorifelvezetõ lázálma, olyan paródiaszerûen jött a zombi-dolog. A Johnny Cash-felvezetés nagyon tetszett, de az is Cash, az énecash dalának köszönhetõ. A legnagyobb gondom a filmmel, hogy egy lélektelen nulla. Se a szereplõkkel nem lehet azonosulni, sztori nincs, és töltelék jelenetekkel van megspékelve, hogy kitöltse azt a bõ másfél órát. Ha jól tudom - és meg is fogom nézni -, az eredeti film komoly társadalmi kritikát hordoz, na ettõl is valami hasonlót vártam, de agyatlan hentelésen kívül mást nem láttam. A szereplõk közti kapcsolat kidolgozása minimális, szomorú, de az egyetlen karakter a filmben a nagyszájú plázaõr, aki mindenkit oltogat. Pedig egy Ving Rhamestõl többet várna az ember. A tipikus sablonok tömkelege kíséri a filmet; a logikus viselkedés hiánya, felesleges picsogás és veszekedés, minél több zombi, ami végül több százas csoporttá verbuválódik, és a karakterek szükségszerû elhullása - ami kurva unalmas, mert körülbelül statiszták szintjén voltak jelen egyesek. Na és amikor a csaj szegény kutya után furikázik, és abból lesz a végkifejlet... xD Lezárása természetesen nincs a filmnek, de legalább nem sütötték el a mindenki meghal-kézikamerás sémát. Egyszer nagy nehezen végig lehet kínlódni, ami pozitívum volt, az a szép kép, a lassítások és a zenék.

5/10
9/10
Xxy92 2015 máj. 14. - 00:51:30 9/10
Alapvetõen kerülöm a zombis filmeket, mert semmi értelmüket nem látom. Ez viszont kivétel (és nem is akármilyen) a sok sablon-film között. Itt megannyi, teljesen különbözõ ember kényszerû egymásra utaltságáról (összekapcsolódásáról és konfrontálódásáról) van szó. Nagyon emlékeztetett a Stephen King-féle Ködre (s még a drámai végkifejlet is megvan)

10/9
8/10
krumplisteszta 2014 nov. 15. - 09:56:43 8/10
Azt kell mondjam, hogy többet vártam ettõl a filmtõl, bár rossznak nem volt rossz.
A zombis kategóriában nem ez a legjobb film, viszont aki szereti a mûfajt annak kötelezõ darab.
merkel 2014 jan. 14. - 20:34:47 Előzmény kofak
Akkor ezek szerint neked nem jött be. Csak azt írtam, hogy számomra az egyik legjobb film (persze sok van még). Itt legalább a zombik nem csigalassúak, mint más filmekben, és a plázában lakás is jó ötlet. Az elsõ 10 perc pedig önmagáért beszél. Sokkal realistább, értelmesebb film, mint a többi zombifilm. Egyébként már az eredeti változat is a zombifilmek királya.
kofak 2014 jan. 13. - 02:40:37 Előzmény merkel
Egyik legjobb film? Még ha csak a zombis filmeket vetted volna ide, rántok egyet a vállamon és mormogok, hogy ízlés dolga, de egyik legjobb film a világon?

Ne túlozzunk azért most már komolyan.
kofak 2014 jan. 13. - 02:38:11
Kedvelem a témát, hallottam a filmrõl, félre is raktam majd egyszer megnézni, de mikor megláttam Zack Snyder nevét pár perccel a kezdés elõtt, egybõl tudtam mire számíthatok. Nem is volt semmi különös élmény, a sztori tipikus semmi, ami még lassan is halad, számomra teljesen érdektelen és unalmas. Semmi különleges dolog nem volt benne, ami kiemelné a zombifilmek közül, nem értem ezt az óriási osztályzatot.

Annyi esetleg, hogy látványra valóban végre nem B és Zs kategóriás filmeket kaptunk, de ennyi, nem tudok több pozitívumot mondani.
3/10
pupacs 2013 júl. 20. - 12:38:00 3/10
Hõsködés hogy megmentsük a kutyát? Meg a zombik egész jól lépést tartanak a busszal? Az ilyenek miatt lett ez csak maximum egy nagyon halovány közepes szint. Pedig az eredeti hatalmas nagy film! S ennek ráadásul kajak mindegyik jelenete kiszámítható volt.
pathfinder 2013 máj. 19. - 23:20:43 Előzmény Jagdglück
Pedig azon ritka kivételek egyike, amiket sikerült nem elrontani, sõt. Tudom, mert szinte az összes létezõ klasszik zombifilm remake-et volt 'szerencsém' látni. (Kell hozzá némi mazochizmus.) Snyder nagyszerû munkát végzett; meghagyta az eredeti film társadalomkritikáját (kevésbé hangsúlyosan), ugyanakkor más ritmust-tempót adott hozzá a kornak megfelelõen. Ebben a témakörben mindenképp ajánlott film, ha remake-rõl van szó. Ettõl függetlenül természetesen vagy mûködik valakinél, vagy nem. (Ha nagyon nem, akkor a többi remake sem fog, mert általánosan elmondható, hogy csak rontanak az eredeti filmen, és ez jellemzi sajnos a legtöbb horror-újragondolást.)
6/10
Jagdglück 2013 máj. 05. - 11:57:04 6/10
Jobbat vártam a jó pontok és hozzászólások alapján. Nem találtam benne egyedi elemeket, nem volt izgalmas sem, amolyan "rakjunk bele még pár dolgot, hogy kitöltsük a filmidõt". Viszont arra tökéletes volt, hogy az agyam kikapcsoljam :D + a zombik jól megvoltak csinálva.
8/10
Sonic8 2013 ápr. 21. - 19:13:37 8/10 Előzmény denyiro
Szeretem Snyder filmjeit.

Ez fõleg nagyon bejött.

A zene,a színészek,a story. Rendben volt minden.Kaptunk egy jó kis zombis filmet.
A vége kicsit szar volt, de ettõl eltekintve élveztem.

10/8
denyiro 2013 ápr. 12. - 20:22:14
Jó film és nem szabad kihagyni a kezdõ képsorokat sem a zenével (Johnny Cash) mert már magában az nagyot üt. Igaz nekem a vége nem tetszett de minden mással elégedett voltam. Zombis horror a javából.
10/10
DrAnthony 2013 ápr. 12. - 19:35:34 10/10
Össze lehet hasonlítani az eredeti Romero filmet ezzel, de szerintem felesleges, mert hasonló, mégis teljesen két különbözõ fimrõl van szó.
Romero alapgondolata ugyanis egészen más. Neki a lényeg az volt a filmjeiben, hogy azt akarta bemutatni, miképp fajul el, állatiasodik le az ember akkor, ha egy szûk környezetbe van valamiért kényszerítve. Romero filmje egy nagyon komoly pszichodráma és lélekelemzés is, és a fõ mondanivaló az összezárt emberek viselkedésének bemutatása. Ehhez "csupán" "körítés" az, hogy a zombik miatt vannak ezek az emberek összezárva, és az is "csupán" "körítés", hogy az emberek viselkedésének bemutatása mellett liternyi a vér, belek, felboncolt testek láthatóak, stb. A maga nemében (és ugyanilyen a holtak napja is Romerotól) ezért különleges az a film.
A remake sokkal jobban "ráment" a filmben lévõ akció lehetõségére, sokkal jobban kiaknázta az ebben rejlõ lehetõségeket, ahol a zombik, a vér, az emberi testrészek már nem csak "körítés"-ként szolgálnak, hanem ez lesz a fõ motívum, a fõ mozgatórugó, és kisebb súllyal esik az emberi kapcsolatok bemutatása - bár nem marad el teljesen az sem.
Furcsa, mert a Romero-fenok fikázzák a remake-eket, hiszen elrugaszkodtak a mester fõ gondolatvilágától, és túlontúl zombi-akció filmeket készítettek. Akik meg ezt a filmet istenítik, azok legtöbbször fanyalognak Romero-n, hiszen az sokkal vontatottabb, "unalmasabb", kimértebb.
Ezért nem lehet összehasonlítani a kettõt. Mindkettõ kiemelkedõ alkotás, az alapgondolat (sõt, a történet fõ vonulata is) ugyanaz, mégis két teljesen különbözõ filmrõl beszélünk.
Én a magam részérõl azt mondom: ez a létezõ LEGJOBB remake, feldolgozás. Izgalmas, végig leköt, feszültséget kelt, kellõen nyomasztó, mégis nem maradt el teljesen az emberi rész sem, az emberek "bemutatása" sem. A maga nemében az egyik legjobb zombis filmek egyike, kihagyhatatlan és örök klasszikus, mely minden zombis filmnek megmutatja, hogyan is kell(ene) jó és izgalmas zombis filmet készíteni.
opposing force 2013 ápr. 12. - 10:35:17
Zombis filmek között kiemelkedõ alkotás. Szerintem ez jobb film, mint a Romero-féle "eredeti" változat. De egyébként felesleges összehasonlítani a kettõt, mert nem ugyanarról szólnak csak az alapkoncepció ugyanaz. Van néhány átfedés meg utalás a 78-as holtak hajnalára, de ennek inkább olyan 'survival' jellege van, míg a régiben azért volt társadalomkritika is. Ahogy a zombik le-föl közlekednek a mozgólépcsõn meg kóvályognak a plázában, bámulják a kirakatokat az egy létezõ jelenség :)
merkel 2013 ápr. 12. - 09:13:18
Az egyik legjobb film, amit valaha láttam, pedig "csak" egy remake. És ahhoz képest, hogy zombis, nagyon realisztikus film, nem olyan bénák benne a zombik, mint egyes filmekben. Az elsõ 10 percet mindenkinek ajánlom.
Még órákig el tudtam volna nézni, sajnáltam, hogy véget ért másfél óra után. Szerintem nagyon jó az ötlet, hogy zombik elõl elbarikádozzák magukat, és ott élnek az emberek, persze közben mindig történik valami.
10/10
JuttAngel 2013 ápr. 12. - 08:44:03
Szeretem a klasszikus horrorfilmeket, és az újakat is. A régi Holtak hajnalát nem láttam, ahhoz képest nem tudom milyen. Egy biztos: a Zack Snyder féle rendezésben nekem maradandó élmény volt.
Moziban láttam, kicsit késve értünk be, a barátomat kérdeztem, mire hozott el...
"Horror". Ja, oké, rákészültem lelkiekben a borzongásra.
Leültünk, Sarah Polley hazaért a munkából...
...és az elkövetkezõ 15-20 perc számomra iszonyatosan sokkoló hatású volt a filmben. Annyira ráparáztam a filmre, hogy életemben elõször ki akartam menni a moziból, hogy én ezt nem bírom, nem akarom látni. Rendesen bepánikoltam. Pedig rengeteg horrort láttam már (Freddy Kruegeren, Halloween-en, Alien-en, Sikolyon, stb. nõttem fel, szóval idegrendszerileg elvileg nem vagyok gyengusz).
Aztán barátom rábeszélt, hogy maradjak, és nézzem végig, ez csak egy zombis film. Hát a film többi részét már kicsit jobban bírtam. És végül is nem bántam meg, mert a vége is nagyon jól lett megoldva, szerintem.
Viszont amit még nem tapasztaltam horrorfilmet látva: hetekig rémálmaim voltak, és zombikkal álmodtam, de még az utcán lõdörgõ részeg emberre is azt hittem egyszer, hogy mindjárt nekem esik, és elharapja a torkom.
Szóval szerintem bárki bármit mond, Zack Snyder nálam elérte azt, amit egy horror film rendezõjének el kell érnie a filmjével: rám hozta a frászt.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu