Hon-vágy

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2014

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Wenckheim grófnő (Jeanne Marie Wenckheim Dickens, született 1935-ben Budapesten) sorsán és visszaemlékezésén keresztül bepillantást nyerünk a magyar arisztokrácia egykori és jelenlegi életébe. A film az 1940-es években "kezdődik" a háborúval, a meneküléssel és 2013 telén fejeződik be a kárpótlás nyomán kapott földeken Békés megyében, Póstelek környékén. A különböző helyszíneken a történelemkönyvek száraz leírásai elevenné válnak: Dobozon a gyermekkori kastélyban - amely ma iskola - végigjárjuk a szobákat, ebédlőket, a nagypapa (Wenckheim Dénes) építette templomban imádkozik a grófnő, ahol utoljára 1944 karácsonyát töltötte a családjával és a falubeliekkel, Pósteleken a rommá rabolt kastélymaradványban elmélkedünk a múlton és jelenen, kint a földeken az idős grófnő a jövőt tervezgeti, amelyet Magyarországon képzel el. Ez azért különös - ám ez maradjon a film meglepetése -, mert az elmenekült Wenckheimek közül egyedül Ő települt vissza. A film másik szereplője Szalai Lajos, informatikus mérnökből lett földbirtokos, aki a föld szerelmeseként, kétkezi munkával műveli földjeit. A két főszereplőt a föld köti össze, amely valaha a Wenckheim családé volt és most egy kicsi darabkája a Szalai családé, akik szintén a kárpótlás kapcsán szervezett földárveréseken vásároltak földeket. A film szereplői történeteikkel konkrét és erkölcsi kérdéseket tesznek fel és válaszolnak meg, vagy éppen hagynak nyitva. Ilyenek például, a termőföldhöz való viszonyuk, a magyarországi kárpótlás "igazságtalansága", a múlt sérelmeinek elengedése, Isten és az ember viszonya.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
adamnagysweetmovie 2014 máj. 23. - 20:13:16 8/10
„A búzát el kell vetni. Aki földdel foglalkozik, annak ez nem kérdés, ott van, csinálja.” (vö a kishantosi terepjárós vetemény-kitárcsázókkal).
8/10
adamnagysweetmovie 2014 máj. 23. - 17:34:22 8/10
Ajánlom mindenkinek, nagyon mély, emberi dolgokat és történelmi sorskérdéseket érint a film, kiváló alanyt találtak hozzá. Ez az alázat, felelõsségérzet azért kevés emberben volt és van meg, jó lenne tanulnunk a nénitõl.