Hosszú út hazáig

Bakancslistához adom
Long Voyage to Home
1940

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Szemükben asszonyok szerelme, ereikben a tenger sója. Hogy kik ők? Tengerészek. Róluk szól ez a film. 1941-ben egy ír hajó robbanószert szállít az Államokból Angliába. A vad ír férfi, Driscoll, a szelíd svéd óriás, Ollie (John Wayne), a titokzatos Smitty és francia kiejtéssel raccsoló Cocky, a tragikus sorsú Yank - mind egy-egy karakter, akiknek sorsán keresztül betekinthetünk a hajósélet emberi drámáiba. Látjuk küzdelmüket az átkeléssel, a német bombázó repülőgépekkel, a gyanakvással, a szenvedéllyel, az életben maradással. A gyönyörűen fényképezett, míves fekete-fehér film, melyről korábban azt írták, hogy a tengeren zajló élet legjobb ábrázolása, az ír származású - maga is sokáig matrózként csavargó - Eugene O'Neill négy egyfelvonása nyomán készült A filmet a szintén ír származású John Ford rendezte, aki Írországot több filmjében nemcsak témaként, hanem forgatási helyszínként is választotta.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Lyanos1 2018 szept. 16. - 17:57:01
A film eléggé sötét hangulatú, mind szószerint, mint átvitt értelemben.
**** SPOILER ****
Az alaphelyzet az ismertető szerinti. Egyetlen matróz van, aki saját elmondása szerint "végzett a szárazfölddel", mindenki más szeretne haza jutni.
A film végkifejlete, hogy egyetlen matróz van, aki talán hazajut. A többiek közül páran meghalnak, a többség visszakerül ugyanarra a hajóra. Pontosan úgy, ahogy a kapitány jóelőre megmondta.
A szomorú sors okozói részben sajátmaguk: bár többszöt elhangzik, hogy egy kortyot sem addig, míg Olliet a hazafelé induló hajójára fel nem teszik, valahogy mégis Joe krimójában kötnek ki. A kocsma kinézete és hangulata egyaránt lerobbant. Talán hőseink sejtik, hoy pénzlenyúlásra rendezkedett be, de mégis betérnek.
**** SPOILER ****
Az nem spoiler, hanem a port.hu sajátossága, hogy e filmet kétszer is hozza, két külön ismertetővel, "Hosszú út hazáig" illetve "A hosszú út" (https://port.hu/adatlap/film/tv/a-hosszu-ut-the-long-voyage-home/movie-64872) címmel.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu