Huhogók!

Bakancslistához adom
Chouans!
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia történelmi kalandfilm, 142 perc, 1988

Értékelés:

58 szavazatból
Szerinted?

1793-ban, a művelt, feddhetetlen és széles látókörű De Kerfadec herceg egy francia kisvárosban él fiával, Aurele-lel, gyönyörű, örökbe fogadott lányával, Celinnel és egy lobbanékony, felkarolt fiúval,Tarquinnal. A herceg eleinte szimpátiával figyeli a forradalom eseményeit, ám hamarosan mélyen csalódik benne. A vérontástól megrettenve kénytelen beismerni, hogy a forradalmi hatalom ugyanolyan kegyetlen, pusztító erő, mint korábban a monarchia volt. Aurele és Tarquin régóta szerelmesek Celinbe, ám a lány, úgy tűnik, nem vesz tudomást a fiatalok érzelmeiről. Hamarosan Aurele is kiábrándul a forradalomból és csatlakozik a Huhogókhoz, akik a régi rendet próbálják visszaállítani. Ellenfele Tarquin lesz, aki különös kegyetlenséggel küzd az új rend fenntartásáért.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Dolphus Lundgrennus júl. 24. 23:53:39 Előzmény sexykex
Ennél azért jobb, univerzálisabb és összetettebb ez a film...és az alakítások, színészegyéniségek is megérnek legalább egy csendes misét.
robertsuzuki 2020 júl. 13. - 21:13:19
viktoria88-elöl dupla vvel:"miert csak a kulfoldi filmeknel trollkodtok, a magyar filmeknel mintha szent lenne, ki a fenet erdekli a veszekedes ami itt folyik. "
A magyar film létezik és szt. Írottan volt wala: "...Szentmagyarfilmm.." Kezed róla leveszed és máshová rakod, testét csókkal hintsd vagy hinccsd"
6/10
sexykex 2019 júl. 26. - 17:00:13 6/10
A forradalom mindig vérfürdőbe torkollik: akkor is, ha győz, akkor is, ha elbukik. Nagyjából ennyi a film tanulsága. Kizárólag az utókor történészei szoktak tapsikolni azon, hogy micsoda frenetikus hatásai voltak és mennyire progresszív volt.
Valamikor régen láttam és akkor se tetszett igazán, ezért most inkább csak a háttérből műélveztem. Az én kis Sophiemat viszont ritkán mulasztom el megnézni. Ő bizony a világ összes pontját megérné, de a film még ennyit se.
wiktoria88 2018 jún. 06. - 15:02:50
miert csak a kulfoldi filmeknel trollkodtok, a magyar filmeknel mintha szent lenne, ki a fenet erdekli a veszekedes ami itt folyik.
6/10
Dalmát 2014 jan. 24. - 11:36:23 6/10 Előzmény efes
Mert a wikipédia sosem téved. 1947-ben Jean Marais fõszereplésével készült film a regénybõl. Az 1988-as Huhogók ha merít is ötleteket a regénybõl, nem annak az adaptációja. Tessék elolvasni a könyvet és megnézni a filmet. Szerintem Balzac van akkora név, hogy kiírják egy film stáblistájára, ha az õ mûve alapján dolgoztak.
offtopic
vino-et-veritas 2014 jan. 20. - 21:37:36
OFF OFF OFF

NEM!

Csak arra utaltam, hogy MI errefelé, a "huzatos" K medencében (ez is Európa!) elsõre általában radikálisabb megoldásokban gondolkodunk: "Ennyire nem kellett volna "európainak" lennünk."

Itt be is kellene fejezni, mert kezdünk nagyon elcsúszni a témától.
offtopic
filoszemitabélus 2014 jan. 20. - 20:14:05
Ez burkoltan azt jelenti, hogy nem vagyok elég európai? Akkor javasold a németeknek is, hogy az NSDAP utódpártja, néhány betû elhagyásával hadd alakítson kormányt, Baldur von Schirach vezetésével!
offtopic
vino-et-veritas 2014 jan. 20. - 19:01:20
OFF

Hát, ez a megközelítés is a kb. 400 év demokrácia-deficit eredménye.
Két évtized alatt ezt nem lehet bepótolni...
offtopic
filoszemitabélus 2014 jan. 20. - 17:37:26
"csúnya dolog" felkoncolni az elõzõ rezsim kiszolgálóit..."

Az igaz, de azért kormányalakítást bízni rájuk, mégis csak túlzás. Ennyire nem kellett volna "európainak" lennünk.
vino-et-veritas 2014 jan. 20. - 16:39:44
A válasz a XXI. században, egy fejlett társadalomban, mint mondjuk Svájc megállja a helyét, de egy elkeseredett, nélkülözõ, szegény országban nehezen magyarázható el a "népnek", hogy "csúnya dolog" felkoncolni az elõzõ rezsim kiszolgálóit...
vino-et-veritas 2014 jan. 20. - 16:36:33
OFF

Ez nem nacionalizmus kérdése. 1848 minden bizonnyal a szerencsés kevés kivétel egyike, részben köszönhetõen az európai forradalmi mozgalmak térnyerésének és annak, hogy addigra a reformkor sok-sok éve gyakorlatilag egy békés átmenetet "készíett" elõ.
Ugyanakkor a megosztottság sajnos kezdetttõl fogva ott lebegett körülötte a nemzetiségi kérdéstõl a Habsburgokhoz való feltétlen hûségig. Klasszikus példa a "radikális" Kossuth és a "mérsékelt" Széchenyi szembenállása...

Hát az orosz példa már érdekesebb, mert Szibéria mindig rendelkezésre állt a cári idõkben is (pl. Puskin, stb). De a CSEKA-NKVD-KGB elõdje sem volt tétlen, az OHRANA sem bánt kesztyûs kézzel a "rendszer" ellenségeivel, igaz "nagyüzemi" módszereket még nem alkalmazott...

Az igaz, hogy nem vitték el tömegesen a muzsikokat a cár titkosrendõrei, de a parasztság, felszabadítása ellenére is, tulajdonképpen alávetett helyzetbe kényszerült (pl. a földkérdés megoldatlan maradt, stb).

No, de ezek nagyon messzire vezetnek minket az ON TOPIC témától...
offtopic
Texas Bill 2014 jan. 20. - 16:28:51
Talán a tisztességes, szabad választás lehet ilyen alternatíva. Esetleg a népszavazás. Belefér a békés polgári ellenállás is.
Nem tudom, lehet, hogy bennem van a hiba, de az öldökléssé fajuló politikai harcot rossznak, sõt szörnyûnek tartom.
vino-et-veritas 2014 jan. 20. - 16:17:47
OFF

Ezért írtam csak a "politikai" forradalomról, mert az említett többi általában nem jár közvetlen vérrontással...

DE a fõ kérdés nem a cél (ez szerintem lehet "nemes"), hanem az eszközrendszer, az elérés módja, azaz a radikalizálódás megakadályozható-e? A válasz a legtöbb esetben - mint látható - a nem (1789-tõl, 1956-ig vagy az "iszlám tavaszig").

A politikai forradalom gyökeresebb politikai-társadalmi változást eredményez, mert egy felkelés vagy egy "sima" hatalomátvétel gyakorlatilag nem több, mint egy puccs, valamiféle államcsíny.

Egyébként mi lehet az alternatíva?
offtopic
filoszemitabélus 2014 jan. 20. - 13:40:54
Nem akarok a nacionalizmus csúf bûnébe esni, de 1848 azért egy kicsit más volt, mint 1789. A "Latour nyakán, kötél, Lamberg szívében kés" nem hasonlítható a guillotine származási alapon való folyamatos mûködéséhez.
Vagy vegyük az oroszországi forradalmat és azt követõ diktatúrát: a cár idejében, ha szegénységben is éltek nagy tömegek, nem kellett attól rettegniük, hogy bármikor munkatáborba kerülhetnek, minden ok nélkül.
(elég volt, ha egy fõmérnököt kipécézett a CSEKA, ment vele az egész osztály, hogy összeesküvést produkálhassanak több résztvevõvel)
offtopic
Texas Bill 2014 jan. 20. - 13:18:18
A forradalom nem jó dolog, mert általában káosszal, öldökléssel, rombolással jár. Persze nem az átvitt értelmû forradalmakról beszélek - zöld forradalom, tudományos forradalom, szexuális forradalom, stb. Sok forradalom csupán arról szól, hogy két vagy több politikai-gazdasági érdekcsoport harcol egymással az irányítási pozícióért. A forradalmak zöme nem spontán, elõfordul, hogy külsõ hatalmak segítenek kirobbantani egy-egy forradalmat, stb. Ezért szerintem a forradalomnál jobb megoldásokat érdemes keresni...
vino-et-veritas 2014 jan. 20. - 12:58:16
OFF

Azért az akkori "kissé dekadens világ" már igencsak mély gazdasági, társadalmi és politikai problémákkal küszködött.

A "politikai" forradalmak közül nemigen lehet olyat mondani, ami nem járt áldozatokkal. Ugyanakkor a francia forradalom sem diktatúraként indult, a jakobinus hatalomátvételig igazán nem volt az (közhelyesen "a forradalom felfalja saját gyermekeit”).

Érdekes viszont, hogy a francia forradalom "eredményeit" tulajdonképpen majd csak Napoléon konzulsága, késõbb császársága szilárdítja meg, illetve az azt követõ restauráció...

Még egy kérdés.
Akkor logikailag a forradalom általában is káros, hiszen a legtöbb esetben a meglévõ uralom gyökeres megváltoztatása a célja? Ki mondja meg, hogy melyik a "jó" vagy a "rossz" forradalom? Aki pedig szembefordul a hatalommal az "terrorista"?

Egyébként a terrorizmus miért lenne azonos az állami terrorral?
filoszemitabélus 2014 jan. 20. - 10:31:37
A filmnek kétségkívül sok hibája van, de az üzenete, azaz hogy bemutatja a francia forradalom valódi arcát, igen pozitív.

Aki elfogadja és pozitív folyamatnak tartja a francia forradalmat (ami gyakorlatilag a csõcselék vérgõzös tombolása volt, elpusztítottak egy kifinomult, bár kissé dekadens világot a szabadság , testvériség egyenlõség nevében) az fogadja el a mai terroristák tetteit is, amik a nyugati kultúra ellen irányulnak. Hiszen ezek a népek is szegények, elnyomottak, kizsákmányoltak.
Sok igazság van abban a gondolatban is, hogy "a terrorizmus a szegények háborúja, a háború a gazdagok terrorizmusa".

Az pedig, hogy pusztán származási alapon, futószalagon pusztítanak el embereket nem elfogadható, akár a XVIII.,
akár a XX. században történik. Az pedig nem külön érdeme a francia "forradalmároknak", hogy nem rendelkeztek a német hatékonysággal és precizitással.
vino-et-veritas 2014 jan. 20. - 10:09:38 Előzmény drProktor
Jól követi a klasszikus-kosztümös francia filmek hagyományait. Ebben elég jó.

OFF

A demokrácia-deficithez nyugodtan hozzáadhatunk még vagy 250 évet, mert sajnos a "civil" fejlõdés elõzményei is kimaradtak nálunk "ismert" történelmi okok miatt (török hódoltság, utána majd közel száz év Habsburg "helyreállítás" a XVIII. században, stb...).
drProktor 2014 jan. 19. - 18:28:34
Remek, hagyományos történelmi filmet Noiret iránti tiszteletbõl,
Marceau iránti hódolatból érdemes megnézni. Mint film, nem egy nagy durranás.
Akinek van füle, szeme a szabadság és elnyomás dualizmusát észre venni,
annak érdemes figyelni.
A történeti hûség miatt viszont érdemes megjegyezni,
hogy a huhogók klerikális, királypárti lázadása 1794-tõl
kezdõdõen nagyjából 1800-ig föl-fölütötte a fejét az elmaradott
nyugat-francia parasztok között,
éppenséggel a filmben közölt évszámhoz(1793) nem nagyon köthetõ.
A dátumról viszont az juthat az eszünkbe,
hogy pont 220 évvel vagyunk lemaradva Európától,
az emberi szellem és civilizáció „vágóélétõl”.
Föl kéne kötni a gatyát, magyarok!
tvboy 2014 jan. 18. - 23:48:30
Sziasztok !

Sajna lemaradtam róla aki tudja honnan érhetõ el a film vagy esetleg õ rögzitette elõre is köszönöm email :fervexe@gmail.com

Tvboy :)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu