Hullámtörés

Bakancslistához adom
Breaking the Waves
dán-finn-francia-német-holland-olasz-norvég-svéd filmdráma, 153 perc, 1996

Értékelés:

115 szavazatból
Szerinted?

Bess mélyen vallásos lány, aki megőrizve ártatlanságát megy férjhez Janhoz. A férfi olajmunkásként dolgozik a tengeren, idegennek számit abban a zárt közösségben, ahova Bess tartozik. Az idegileg labilis lány, amikor megismeri a testi örömöket, nem tud betelni vele, de Jannak vissza kell térnie a fúrótoronyhoz, ami megviseli a szerelmes asszonyt. Bessnek várakozással telnek napjai, éjjelente Istenhez fohászkodik, hogy férje mihamarabb haza térjen. Imái meghallgatásra találnak, Jan ugyan haza tér, de egy súlyos baleset következtében egész teste lebénult. Igazi próbatétel ez mindkettőjük számára, de a szerelem hatalmas erő, mely csodákra is képes. Bess engedelmeskedve a belső hangoknak, feltétel nélkül teljesíti mozgásképtelen férje, egyre perverzebb kívánságait.
Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Cannes-i fesztivál

  1996
  Zsűri Nagydíja: Lars von Trier
 • Európai Filmdíj

  1996
  Legjobb film: Peter Aalbaek Jensen
 • Európai Filmdíj

  1996
  FIPRESCI-díj: Lars von Trier
 • Európai Filmdíj

  1996
  Legjobb női alakítás: Emily Watson
 • Golden Globe-díj

  1997
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • BAFTA-díj

  1997
  Legjobb női alakítás jelölés: Emily Watson
 • Cannes-i fesztivál

  1996
  Arany Pálma jelölés: Lars von Trier
 • Golden Globe-díj

  1997
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Emily Watson
 • Oscar-díj

  1997
  Legjobb női alakítás jelölés: Emily Watson

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Oooo 2019 jún. 29. - 00:34:38 8/10
Mi a pediget nyomul itten , aki nem vágja ? :€
hanguktaekwondoo 2019 jún. 28. - 20:17:22 Előzmény sostenuto

Értek én mindent. Azt is, hogy jószándékúan próbálsz rávezetni arra az esszenciára, amivel ez az istenmajma rendező még az értelmes kultúrnépek értékítéletét is sikeresen megdolgozta.
De attól, hogy valamit ért az ember, még nem adott, hogy éljenezze is azt.
Végtelenül cinikus ez a megváltás -sztori.
Ki van hagyva ugyanis a lényeg:
egy gyengeelméjűnek és vagy agymosottnak nincs megváltástudata.
ő csak áldozat.
áldozat a karakter filmvásznon;
de bizony áldozat maga a színésznő, hogy ilyen szabadon szárnyalt, nagyon koppant aztán s nekiment a falnak Arany után szabadon,
no meg a közönség, amely hajlandó volt magát megmérgeztetni.
A megváltás -történetek felemelnek és megtisztítanak.
A katarzis mibenléte és minősége a lényeg.
és itt még katarzis sincs.

Nagyjából akkora itt a különbség ezen helyzet meg egy valódi megváltás -történet között, mint egy liliomkert és egy mindenjóban fortyogó, meg.. de csak lepetésekkel tröttyöző pöcegödör között. vagy barátok közt.
10/10
sostenuto 2019 jún. 28. - 18:19:17 10/10 Előzmény hanguktaekwondoo
Érdemes beleolvasni, 2006-2009 között a többség itt jobban értette...Megváltástörténet, témája az egyik legnagyobb, legkomolyabb fogalom az életben, pont ezért nagyon próbára teszi a nézőt, de ez hozzátartozik, nekünk is meg kell szenvednünk vele.
hanguktaekwondoo 2019 jún. 27. - 20:24:12
mocsok. egy kártékony, beteg ürge rendezésében.
10/10
sostenuto 2019 jún. 27. - 20:03:02 10/10
Nagyon nagy filmje ez Lars von Triernek, /az egy dolog hogy teljesen félremagyarázzák néhányan, és semmit sem értenek belőle./ Egy darabig nekem sem volt világos hogy pontosan mit akar, aztán akkorát üt, amilyet kevés ilyen alkotás tud,- persze nagyon kemény, megrázó, de mégis nagyon felemelő. Számomra benne van a legnagyobb hatású filmek között, amiket láttam.
2/10
gladiolus 2018 dec. 27. - 16:03:36 2/10
Hát nem tudom....sokallom a 8.6-ot. Sok hozzászólást elolvastam, és úgy látom, eléggé megoszlanak a vélemények. Azt is gondolom, hogy Chuchk Norris és eme film között -ami a két véglet- azért létezik egy szépséges középút is, ami a normális filmek világát jelenti. És előre is elnézést, de a kommentem nem lesz barátságos színezetű.

SPOILER------------------------------
-ezt gyorsan kiteszem, mert tartalomról nem beszélni szinte lehetetlen ez esetben.

Én ezt a filmet egyszer megnéztem már pár éve, és nem maradt meg bennem a történet -azért ez is jelent valamit. Inkább érzetek maradtak meg, emlékfoszlányok, és két szó-gusztustalan és nyomasztó.
Aztán, amikor most újra megnéztem, tudtam már, hogy miért emlékszem így. Adott ez a gusztustalan, behemót, skandináv ürge, ahogyan lógatja a lógóját a néző arcába, és egyáltalán, egy taszító, primitív személyiség. Semmi olyan tulajdonsággal nem rendelkezik, amiért érdemes ekkora áldozatot hozni.
Bemutatja azt a közönséges férfitípust, akinek a lógója jelenti az életet, és amennyiben már nem lóg, akkor már nem is érdemes élni-szánalmas, mintha más érték nem is létezne. Végülis mégsem a fejét vagy a tüdejét vesztette el.

És a másik oldalon adott egy szerencsétlen, lelkileg, agyilag agyonmanipulált, infantilizmusban szenvedő, és a végtelenségig idegesítő mimikájú leányzó, aki tudatlanságában elalél az első férfitól, akihez közel kerül, és misztifikálja, piedesztálra emeli azt, ami egyáltalán nem oda való. Aztán rá is farag természetesen, mert felfedezi azt, amit eddig elfojtott, és nem tudja normálisan megélni. Az orvos meg mit gondolkodik a diagnózison? Jóság? Hülyeség-"az infantilizmus fejlődésbeli elmaradottság: a gyermekkort jellemző egyes testi v. szellemi tulajdonságok visszamaradása a felnőtt korra."
Szinte elkerülhetetlen, hogy egy ilyen beállítottságú teremtést ne használjanak ki a férfiak, mert ezzel az egész attitűddel elsőfokú céltábla.
A harangoknál a végén pedig nagyobb giccset már régen láttam. Szóval nem. Ne misztifikáljuk ezt a filmet, mert sajnos gyengécske. Szokatlannak , és szokatlanul naturalistának mondanám inkább, valóban hiányzik belőle a szokásos filmes cukormáz, de nem is kellemes nézni. Drámának dráma, de nem igazán életszerű dráma. Az egyház hülyeségét és képmutatását valóban bemutatja, ez a fajta vallásosság többet árt, mint használ. Azért vakon ne higyjünk már el mindent, amit fekete szoknyás férfiak mondanak. Kell, hogy legyen egy egészséges életösztön, ami megvéd minket az elhülyüléstől. Az ember biológiai lény, nem fojthatja el a testi lételemeit, mert akkor egy idő után megállíthatatlanul borul a bili. A természet törvényei ugyanis sokkal nagyobbak, mint az egyháziak.

Érdekes koncepció, hogy itt az egyik kommentelő szerint egy női Krisztust látunk. Nem tudom. Tényleg? Annyiból azért más, hogy Krisztus nem volt naív és butácska, nem volt ideggyenge, és nem csinált égbekiáltó hülyeségeket. Nem volt hisztérikus. Nem volt nevetséges. A legundorítóbb dolog, hogy az Ő tanítása mögé bújva, és az Ő nevében különböző emberek és csoportok kábítják az ártatlan embereket.

Azonkívül Jézus Krisztus magára vette az emberiség bűneit, és ártatlanul meghalt, mert ez volt a küldetése. Nagy felelősség bárkit is hozzá hasonlítgatni.

Kicsit más, és kicsit nagyobb dolog, mint hülyén és felelőtlenül meghalni egy perverz -bocsánat a szóért-pöcs-miatt.

SPOILER vége -----------------------------
10/10
Nira1900 2015 júl. 19. - 22:17:55 10/10 Előzmény fourdogs
Egyetértek :) Üres érzés lehet a puszta felszínt látni csak... Ugyanakkor az is lehet, hogy nem általános érzéketlenségrõl van szó, hanem talán van valamilyen momentum a filmben, amire érzékeny az illetõ, és emiatt elkezd hárítani.
No de ez nem a film hibája.
10/10
fourdogs 2015 ápr. 04. - 23:19:52 10/10
Valóban, vannak olyanok (RDoo, Éluah, Segítõ Béka), akiknek elfecsérelt idõ volt megnézniük ezt a mûalkotást, nekik feltétlenül ajánlanám mondjuk a cizellált lelkû Chuck Norris kifinomult mimikával eljátszott, finom ívû, intellektuális kamaradrámáit, bizonyára nem fognak csalódni.

Azokat, akik magasra értékelték a filmet, illetve a közeljövõben szándékoznak megnézni, emlékeztetném, hogy itt egy nõi Krisztust látunk legalább fél tucat analógiával, amelyet nem részleteznék: Júdás árulása, megkövezés, a fõpapok ítélete, a tanítványok elfordulása, kereszthalál és megdicsõülés.

És hogy eredményezhet-e gyógyulást a lelki és érzelmi kapcsolat, akár a nyugatinak mondott orvoslással szemben, az ma már nem kérdés, és legkevésbé csoda. Természetesen nem mindenki számára, mint hogy nem mindenki képes irányítani a belsõ fiziológiai folyamatait.
1/10
Éduah 2014 ápr. 20. - 00:23:52 1/10
********spoiler*******

egy végtelenül nyomasztó és unalmas film, amiben a megnyomorodott férj ráveszi a feleségét, hogy mással k*féljen, és mesélje el neki. az elmebajos nõ hiszi, hogy a férje azért marad életben mert õ ezt megteszi.
elõtte nyálas esküvõ, semmitmondó párbeszédek, szüzesség elvétel a mosdóban, telefonszex, gusztustalan mûtétek. mindez 2 és fél órásra nyújtva...

*******spoiler******
10/10
Gina424 2014 febr. 24. - 15:39:57 10/10
Nekem is nagyon tetszett. A környezet hozzáállása hátborzongató. Az egyházat ennél rosszabb színben már nehezebb lett volna feltüntetni, hozzáteszem nem minden alap nélkül.
7/10
convar 2013 nov. 25. - 17:01:57 7/10
Én a befejezõ képsorról beszéltem.


SPOILER

Tehát a harangról az égben. Ekkora baromságot...

SPOILER VÉGE
frenchbullie 2013 máj. 16. - 10:34:58
Üdv! Spoileres lesz...Tegnap este néztem meg a filmet, azóta is a fejemben jár... Ez pár napig így lesz, az biztos. Az is biztos, hogy megnézem majd még néhányszor. A történet megható, letaglózó, idõnként könny szökött a szemembe. A film zenéje csodás, és az is jó, hogy Trier hagy idõt arra, hogy hallgassuk, miközben a festményszépségû képsorokat nézzük, a "fejezetek" elején. Emily Watson nagyon meggyõzõ volt számomra, és csodáltam, hogy egy filmen belül hogy tud ennyire szép, és csúnya is lenni, ahogy a pillanat kívánja éppen. Nekem a vége is tetszett, a mennybéli harangzúgás azt bizonyította szerintem, hogy Bess elérte, hogy bekövetkezzen a csoda, melyre annyira vágyott, nem volt hiábavaló az áldozathozatala, megnyugodhat, a szó jó értelmében véve.
7/10
convar 2013 febr. 23. - 21:05:58 7/10
Fantasztikus film... volna, ha nem azzal a képsorral fejezõdne be a film amivel igen.


7/10
8/10
csineva-xx 2013 jan. 29. - 23:17:13 8/10
Hullámtörés
Igen nehéz *** SPOILER *** -mentesen beszélni egy filmrõl, ha már az ember túl van rajta...
Hát ez egy tévedés...
Jan nem perverz kérést tolmácsolt a lány felé, hanem: csak annyit kért, találjon egy szeretõt. Azt akarta, hogy helyette találjon valakit, akivel õ boldog lesz – és errõl akart hallani...
Ez a szerelmes lány a saját határtalan jószándékának, jóhiszemûségének, de leginkább saját butaságának, valamint nagyon nem utolsósorban a bigott, a szerelemrõl és az érzelmek törékeny valódiságáról hallani sem akaró népség vakságának áldozata. Igazából egy szomorú, házasságon belüli félreértés áldozata. Egy gyenge, zárkózott, magányos, meg nem értett kallódó nõ...
Attól tartok, nem csak Bess értette félre Jan kérését...
Mindenesetre én maradok inkább a Dogville-nél, ha már L. v. T-nél tartunk...
leghorn 2012 okt. 06. - 11:49:49 Előzmény RDoo
Jó film!
(Te meg jól megmondtad:) acélbetétes, pasik, ész megáll,...... "egggyüttérzés" és társai) Nem baj. A film nem vidított fel, mégis könnyesre röhöghettem magam a hozzászólásodon. Köszi!
user11 2012 júl. 26. - 07:17:27
Egyik kedvenc filmem, Emily Watson gyönyörû a kacsa szájával, nagy bírom az ilyen stílust, és sajnálattal nézem szegény Katrin Cartlidge-t, nagyon fiatalon elhunyt
8/10
od.gszal 2012 júl. 03. - 23:10:23 8/10
Nehéz mit mondani, egyszerre tetszett és nem tetszett.
Borzalmasan lassú, alig bírtam végignézni, de érdekes a téma.
A lányt sajnáltam, ahogy magára hagyja mindenki, és egyedül marad a naiv tiszta hitével és szerelmével.
8/10
offtopic
od.gszal 2012 júl. 03. - 00:20:27 8/10 Előzmény oimuka
Kössz. :)
9/10
oimuka 2012 márc. 28. - 11:37:31 9/10 Előzmény Segítõ Béka
A filmet teljes egészében feltöltöttem a youtube-ra. Mindenkinek jó filmnézést!
http://www.youtube.com/watch?v=rPnsFffRAcE
Segítõ Béka 2011 dec. 05. - 10:52:42
"ez egy elmeháborodott beteg agyszüleménye, ilyen nincs"
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu