Húsz év múlva

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 26 perc, 2010

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az 1990 márciusi marosvásárhelyi magyarellenes pogrom váratlanul érte a város magyarságát a romániai forradalom után éledező alkalmi demokráciában. Húsz év múlva még mindig élénken él a szemtanúkban az esemény emléke. Mi történt akkor a háttérben? Szervezett magyarellenes akcióról vagy évtizedek alatt szított etnikai gyűlöletről beszélhetünk? Hogyan él tovább az emlék a lelkekben? Milyen hatása volt Marosvásárhelyre a "fekete márciusnak"?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
feketevipera 2012 márc. 17. - 19:54:00 Előzmény dantonb
Azért volt egy-két-néhány dokumentum- és játékfilm, amit pl. a Duna Tv nagyjából fõmûsoridõben vagy kora délután (magyarán szólva emberi idõpontban) leadott annak idején is: pl. 2011. január 27., 21. 10.: A béke szigete; vagy az M2(?), 16. zsoltár - Volt egyszer egy színház, 2011. január 24., 14. 04. Ehhez képest pl. az erdélyi magyarok szenvedéseirõl szóló kevés dokumentumfilmet - mint ezt is - legtöbbször éjszakára vagy hajnalra suvasztják be, nekem csupán ezzel van bajom.
dantonb 2012 márc. 15. - 00:43:31 Előzmény feketevipera
mondjál már egy holokauszt filmet ,amit fõmúsoridõben adott le a köztv,vagy csak alap nélkül zsidózol?
feketevipera 2010 aug. 30. - 09:32:48
Minden népnek a szégyenére válik az, ha olyasmit tesz, ami '90-ben Marosvásárhelyen megesett, de az is szégyen, ha az emberek elfelejtik ezt. Ezekrõl az eseményekrõl nem írnak tele oldalakat a történelemkönyvekben, a mai fiatalok többsége pedig talán nem is tud arról, hogy húsz évvel ezelõtt miféle borzalmak történtek Erdélyben. Bûnös az, aki elhallgatja ezt, de az is, aki a bûnösöket futni hagyta. Hangsúlyozni kellene, hogy etnikai indíttatású pogromról volt szó, amelyet szervezetten hajtottak végre, s ezért normális országokban és demokráciákban példás büntetés járt volna. Amúgy pedig az is elgondolkodtató, hogy ezt a dokumentumfilmet éjfél után adták le, szemben a holokausztról szóló filmekkel, amelyek lehetõleg fõmûsoridõben láthatóak a tévében. Pedig a Húsz év múlva is megérdemelte volna, hogy este 8-kor elkezdjék, legalább tágították volna az emberek látókörét.