I. Péter király

Bakancslistához adom
Kralj Petar I
18 éven aluliak számára nem ajánlott szerb-görög életrajzi dráma, történelmi film, 125 perc, 2018

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Petar Karagyorgyevicset fiatal fiúként száműzi Szerbiából az Obrenovics dinasztia. Petar visszautasítja azt, hogy tartós kapcsolatot ápoljon az országgal, ahol született, az emberekkel, akiknek a királya lehetett volna. Drámai körülmények között tér vissza, bevezeti a parlamentáris demokráciát, megkezdi az ország újjáépítését. Ám az első világháború megakasztja a fejlődést. Az Osztrák-Magyar Monarchiával való összecsapás után a szerb kormány az egyetlen lehetőséget, a visszavonulást választja.

Stáblista:

Szereplők

I. Péter király
Makrena Spasojevic
Nikola Pasic

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
nefefe jan. 10. 17:59:11 9/10
Megmondom őszintén, eddig szinte semmit sem tudtam a szerb uralkodókról. Ha Péter tényleg ilyen király volt, akkor bármelyik uralkodó elé lehet példának állítani. Nekem ez a film hiánypótló történelem. Sokat lehetett hallani az I. vh. történéseiről, de inkább osztrák megközelítésből. Ez a film kiváló arra, hogy megismerjük a történetet a másik fél szemszögéből is. Ezért én egy kicsit elfogultan álltam neki megnézni. És sajnos bármelyik oldalról nézzük, a háború borzalom. A visszavonulási történéseket tényleg le kellett volna rövidíteni, fele idő is elég lett volna ezek bemutatásához. Ettől függetlenül nagyon tanulságos, jó történelmi film.
6/10
sexykex jan. 03. 09:09:28 6/10
Nehéz lenne pár órában bemutatni egy háború harcait és történéseit. A film lényegében jól követi az eseményeket, de a sikertelen mentőakció – a szerb csapatok átkelése Macedónia és Albánia hegyein – túl nagy teret kapott. Ha az egykori uralkodónak szerettek volna emléket állítani, az viszont jól sikerült.
wolfat 2020 nov. 28. - 09:08:19
Én is többet vártam a filmtől. I. Péter életpályája kiváló alkalom lett volna a szerb történelem vitatott kérdéseinek és drámáinak a bemutatására is.
G.I.Joe 2020 nov. 27. - 19:49:28
Sajnos a történelmi hűség távol áll a filmtől.
3/10
pihes 2020 nov. 23. - 15:04:52 3/10
Sok itt a kín, sok itt a szenvedés. Legjobban a gyereket sajnáltam a háború körülményei miatt.
Annak aki kedveli az ilyesmit!

3/10
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu