Ideiglenes paradicsom

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 92 perc, 1981

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

A második világháború idején a Magyarországra menekült francia katonákat nem adták ki a németeknek. Félhivatalosan itt maradhattak, várhatták a háború végét. A film főhőse ilyen francia menekült, aki magyarországi tartózkodása során beleszeret egy fiatal zsidó nőbe.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
LajtaJ 2016 okt. 07. - 02:49:36
A film bemutatja, hogy a Magyarországra menekült francia foglyok milyen védelemben és jó bánásmódban részesültek a "fasiszta" Magyarországon..

Ezzel szemben tudnunk kell, hogy a háború végén a "demokratikus" Franciaországba került magyar hadifoglyoknak milyen embertelen bánásmódban volt részük a franciák részérõl. Ütötték-verték, lépten-nyomon megalázták õket, enni sem adtak nekik. A betegségeken, járványokon túlmenõen rengetegen éhen haltak közülük.
feketevipera 2009 máj. 04. - 22:30:22
Történelmünk egyik legizgalmasabb, ugyanakkor bizonyos részleteiben talán a legkevésbé ismert idõszakában játszódik a film. A középpontban egy szerelem áll, a történelmi eseményeket néha szinte csak jelzésszerûen láthatjuk. A hivatalos kurzust képviselõktõl eltérõen a hadsereg tisztjeit nem "Horthy-fasiszta" vadállatoknak állították be, hanem hús-vér emberekként ábrázolták. Talán kevésbé érthetõ a katonaság dilemmája, amit a filmben is láthatunk. A szövetségesek ugyanis megígérték a tapogatózó magyar küldöttségnek, hogy elég lesz akkor szembefordulni a tengelyhatalmakkal, amikor õk partra szállnak a Balkánon, addig nem kell tenni semmit. A magyar elit természetesen örült ennek, és teljes joggal vélekedett úgy, hogy akkor ölbe tett kézzel lehet várni. Ez volt az egyik nagy tragédia. Ez persze bizonyos szempontból kicsit semlegesebb álláspont képviselésére is alkalmat adott, s ezt élvezték a filmben szereplõ francia katonák is. A "jó világ" meglehetõsen rövid ideig tartott, de a semminél ez is jobb volt. A film végén pedig ismét csak olyan dolgot láthatunk, ami talán megint nem köztudott: sok magyar raboskodott francia hadifogoly-táborokban is. Mindenesetre nem volt ez rossz film.
COCCOLINOMACIKA 2009 jan. 27. - 18:48:09 Előzmény bomih
Valamikor sok-sok éve láttam e filmet, mély nyomokat hagyott bennem, mindenkinek jó szívvel ajánlom!
10/10
bomih 2008 nov. 13. - 19:47:14 10/10
Szép film, és jó.
Nézd meg!
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu