Időbevándorlók

Bakancslistához adom
Beforeigners / Fremvandrerne
norvég sci-fi sorozat, drámasorozat, 45 perc, 2019

Értékelés:

43 szavazatból
Szerinted?

Az óceán fölötti különös fényvillanásokat követően emberek tűnnek fel a múltból: a kőkorszakból, a vikingek korából és a XIX. század végéről. Néhány évvel később a viking nő és rendőrtiszt társa titokzatos gyilkossági ügyben nyomoz.

A norvég sci-fi sorozatban különös jelenségekre figyelnek fel szerte a világon. Fényvillanásokat látnak az óceán fölött, majd ezt követően emberek tűnnek fel a múltból. A rejtélyes elődök három történelmi korból érkeznek: a kőkorszakból, a vikingek korából és a XIX. század végéről. Senki sem érti, hogyan lehetséges ez, és az utazók sem emlékeznek arra, mi történt. Néhány évvel később a viking korból származó nő a rendőrtiszt társával egy titokzatos gyilkossági ügyet próbál felderíteni Oslóban.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
DomiG szept. 08. 23:30:53
Megoldás a Churchill modell: a szavazófülke magányában 'x' a megfelelő helyre
offtopic
Brierley szept. 08. 22:57:51 Előzmény DomiG
De! 1.7 millió a circa 10 millióból. Visz a tömeg mindent, mint bálnasz@rt a monszun! :P
DomiG szept. 08. 22:53:44
A többség? Na ne!
1/10
offtopic
Bullózus pemfigoid aug. 17. 01:49:11 1/10 Előzmény Rojita
Nos, nem talált.
Amikor megláttam a címet, egyből sci-fi sorozatnak véltem és talán valamiféle Americans a múltban-jellegű dolgot vártam, nem is tudom.
De az első rész felénél már egyértelmű lett: ez bizony a skandináv neomarxista liberálisok érzékenyítő tanfolyama lesz, nem más.

De te persze - jó libbanthoz méltón - minden bokorba nácikat vizionálsz, mert hisz aki nem elvtárs eléggé, az csak mocskos náci lehet, a nácikat pedig szabad vadászni. Nem? Hiába no, így van ez a mi generációnkban.

Amúgy az egész párhuzammal van egy qurva nagy gond: a migránsoknak SEMMI közük hozzánk; semmi jogalapjuk a mi javainkhoz; semmi kötődésük hozzánk; semmiben sem közös a kultúránk; semmiféle kötelezettségük felénk; semmit nem is ígérnek és mi sem ígértünk nekik soha semmit. Az sorozatbéli fantazmagória viszont egy egész más felütés, ugyanis azok valóban norvégok, azon a földön születtek, azonos nyelvet beszélnek, azonos tőről fakad a kultúrájuk és joguk van mindenhez.
Na, ez az igazi kultúrmarxista módi: összemossuk a dolgokat, hátha nem tűnik fel senkinek... De, nekem feltűnt.

Ha ti, libbantak, be is vennétek a szátokba azt a méretes, fekete, húsos, véreres kamut, amit Merkel mutti és Gyuri bácsi tett oda, a ti dolgotok, de az én országom bizony tiszta marad. Nincs semmi bajom azzal, ha ti ilyen kis vegyes-felvágottként érzitek jól magatokat. Felőlem szabadon... csak nem itt. Itt nem.
Mehettek ezernyi helyre, akár csak pár órányi autózással elérhető számotokra a megelevenedett Benetton-reklám, ezt az országot meg fogjátok hagyni olyannak, amilyennek a többség akarja.


9/10
Rojita aug. 17. 01:09:51 9/10 Előzmény Bullózus pemfigoid
Próbálom felidézni, mi volt..... propaganda az első részben? Valszeg, maga már a cím összetett szavának 2. része beindította a feltételes reflexedet. Hát, ez így van a mi generációnkban. Így fogsz meghalni, h a beléd táplált gyűlölet nem fog elmúlni, amit érzel a felsorolt rétegek és idegenek iránt. (Gondoljunk vissza az 1930-as évek lelkes, német, fiatal nemzeti szocialistáira. 50 év múlva se változtak meg.)

Ezt a sorozatot kétségtelenül, a 2015-ös világméretű népvándorlás ihlette és ültették át a fantasztikumba. Mi lenne, ha a bevándorlók a túlvilágból jönnének vissza? Különböző korokból, különböző tudással, kultúrával? Mi lenne? (Ha nem halnának meg újból, nagyon hamar, már a civilizációs fertőzésektől, - modern kajáktól, gyenge immunrendszerüktől, nagyvárosi stressztől.) Mi lenne? Először mindenki próbálna ugyanúgy élni, ahogy korábban élt. (Az őskorból jött vadászni akarna, a középkorból jött verekedne, mulatozna, a XIX. századi úri szórakozásokat keresne,..) Aztán mindenki élne, ahogy lehet. Átvennék az új kor vívmányait, a szokásokat is, de nehezen. Aki meg nem tud beilleszkedni, azt szankcionálják. legtöbbször megölték.
1/10
Bullózus pemfigoid aug. 16. 21:41:33 1/10
Én az első részig bírtam nézni, mert utána már a szekunder szégyenérzet miatt sem voltam képes hagyni, hogy elinduljon a második rész.
Ez a leplezetlen, ócska, libsi, komcsi, migránssimogató, kioktató propaganda belehányva a képembe... hát, ennél még a Szex és New Yorkot is többre tartom.
5/10
itsme1 aug. 10. 16:55:24 5/10
Az alapötlet remek, de sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle.
9/10
Rojita 2019 okt. 24. - 16:41:29 9/10 Előzmény sztolics
Megnéztem az 5-6. részt is és igen, sztem is, ez nem lehet a vége. Nincs minden szál elvarrva.
Nem lehet, h ez volt az 1.évad és folyt. köv.?

Néztem a címet könyvtári katalógusban, de nem találtam, h megjelent volna könyvben is.
10/10
sztolics 2019 okt. 16. - 08:19:27 10/10 Előzmény Rojita
Pont ez a bajom. Az IMDB is sajnos annyit mutat, akkor igaz :(
9/10
Rojita 2019 okt. 16. - 00:19:39 9/10
Befejeződött? Vége? 6 rész ment le. ( Még csak az első 4 részt láttam).
10/10
sztolics 2019 okt. 15. - 23:57:51 10/10
Helló, helló, sziasztok. Senkinek nincs hiányérzete ahogyan vége lett? 4 hete várom a folytatást azt hittem a narancsosok leállították :) Amúgy brutálisan jó. A főszereplő csávó olyan mint nekünk Száraz Dénes. Dicsértessék.
9/10
Rojita 2019 okt. 14. - 13:13:05 9/10
Egy letöltött, másolt példányt nézek, ahol nincsenek feliratozva a viking jelenetek párbeszédei. Aki az eredeti csatornán nézi, ott sincs felirat? Gondolom, izlandi nyelven beszélnek a viking - szereplők, de ezt nem tudom.
(Tudom, a viking nyelv kihalt, a vikingek szétszóródtak Norvégia, Izland, Anglia, még Amerika területén is, nyelvük nem maradt fenn. Ma csak feltételezik, h az izlandi nyelv állhat legközelebb a vikinghez.)
9/10
Rojita 2019 okt. 13. - 17:28:11 9/10
Most kezdtem visszanézni, még csak az első 2 részt láttam.
Nagyon ötletes forgatókönyv, a sci-fi és kaland mellett az a gondolat, h a különböző kulturális hátterű emberek hogyan tudnak egymás mellett érni. Mindenki őrzi az eddigi szokásait, ugyanúgy akarja folytatni az életét, ahogy eddig élt, és van, aki fokozatosan egyre több mindent vesz át a XXI. sz. vívmányaiból. Van, aki az új körülményeket egy kiaknázandó harcnak, kalandnak éli meg.
A különböző időkorok, kultúrák nagyon látványossá teszik a filmet.

Úgy emlékszem, a bevándorlókat "csak" fertőtlenítették, nem kaptak védőoltásokat. Mert belegondolva, a sci-fi-vonalat most elfelejtve, - ha napjainkban egy elzárt, dzsungelben, vagy valahol civilizációtól távol élő törzsben felnőtt ember jönne egy világvárosba, nagy valószínűséggel pár hét múlva meghalna. Szervezete, immunrendszere nem lenne elég erős, h elviselje a nagyváros nyújtotta környezetszennyezést, a stresszhatásokat, idegen élelmiszereket.
Persze, ezekkel a veszélyekkel nem tud mit kezdeni a forgatókönyv. Maradnak a kalandok.
10/10
Vargandi 2019 okt. 10. - 22:00:00 10/10
Imádom! Először furának tűnt, de végül nagyon lekötött... Na meg azok a csavarok a történetben! Alig várom a folytatást!
10/10
Vegetable 2019 okt. 06. - 11:40:48 10/10
A viking nő és a rendőrtiszt??? A vikingből lett rendőrtisztnő, és korunkbeli társa... Elvégezte a rendőtrtiszti sulit a nő is, nem baj? Egyébként tipikusan ott maradnak félbe az epizódok, amikor hajat tépsz a folytatásért. Erre most várhatunk kicsit... Nem akarok olyat irni, amit nem tudni eleve, de érdekes fejlemények lesznek :)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu