Időbűnök

Bakancslistához adom
Los Cronocrímenes
spanyol thriller, 92 perc, 2007

Értékelés:

139 szavazatból
Szerinted?

Az ördögien agyafúrt időutazásos thrillerben a középkorú Héctor (Karra Elejalde) rémálmait látjuk megelevenedni. Miután a nyaralójához közeli erdőben megpillant egy meztelen nőt, Héctor nyomozni kezd, ám nemsokára egy fegyveres idegen támad rá, és menekülnie kell. Hamarosan kiderül, hogy nincs menekvés, mert a nyomok Héctor saját közelmúltjába vezetnek.
FEA2 FEA2

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
barna pólós2 2017 febr. 12. - 00:33:17 Előzmény nick név
Szerintem is jó film.
SPOILER
Szerintem azért tesz meg mindent, hogy elõzõ énjei úgy cselekedjenek, ahogy, hogy õ létezhessen késõbb. Ha nem így történne, az idõparadoxont is okozna. Kérdés, hogy hogy alakulhatott így már elsõre is, hogy õ mondjuk elõször beszálljon a gépbe.
tesz-vesz 2015 szept. 11. - 19:27:16
vannak benne sutácska jelenetek lásd a lány kényszerítése, de ennek ellenére a film szinte magával ragadó. szinte feszült, és egyedinek, újszerûnek hat amikor odatéved az intézethez és ott téblábol az ösvény lámpáinak felkapcsolásáig.
és nagyon tetszik hogy csak egy fél napot megy vissza az idõben.
kissé erõltetett pár mozzanat, de mégis maradhat egy furcsa kettõs érzés a film megnézése után az emberben, ami miatt nem lehet elengedni fejben.
nandelecki 2015 aug. 22. - 23:14:42
Groteszk, nagyon feszült hangvételû alkotás, szintén a szürrealista filmkategóriából. Csakhogy ezt már nagyon is érdemes megtekinteni, 7/10.
8/10
ammok001 2015 aug. 18. - 11:35:58 8/10
Nagyon jó film,végig izgalmas.
3/10
Viktor6665 2015 jún. 28. - 23:44:34 3/10
Még egy idõhurkos xar film, hurrá...
6/10
nick név 2015 jún. 23. - 18:37:15 6/10
Azzal nagyon is egyetértek, hogy így lehet és kellene is kevés pénzbõl jó filmet csinálni. Olyan európaibb filmet. Itthon nem a pénz hiánya a legnagyobb probléma, hanem a meghalt kreativitás és az iránta sajnálatosan teljesen érdektelenné vált tömegfogyasztás.
Nem rossz film, nekem is egészen tetszett, de nem tartom valami igazán nagyszerû alkotásnak. Nem szeretem az olyan filmeket, ahol a szereplõk úgy cselekednek és a történések úgy alakulnak, hogy az egyszerûen érthetetlen. De pszichológiailag érthetetlen, nem azért, mert zseniálisan fineszes. (spojler)
A tudós miért nem szakítja meg a kört és még ideje korán és mielõtt "Hector I" láthatná és dugja el a hengereket, például? Hector mért akarja kényszeresen beteljesíteni a maszkos alak sorsát, mégis mit remél tõle, hogy miért lesz az jó neki? Hát nem tapasztalta meg, hogy milyen lavinát indított el a bekötött fejû már az elõzõ alkalommal? Õ is erre vágyik? Vagy mire? Az ember az elõzmények tudtában nem így viselkedik.
Egyébként az sem tetszett, hogy Hector I, II, és III-ként szerepelt Hector. Miért I, II és III? Õ nem egy másolata önmagának és még nem is egészen a tükörképe, ahogyan a filmben mondják, egyszerûen csak más idõt él meg és mások a tapasztalatai, mint a fiatalabb, vagy az idõsebb idõutazóknak. Ha önállóan, folyton másképpen cselekedne, mint az elõzõek, nem egy változatlan spirál lenne a történet talán még el is fogadnám, de úgy, hogy mindig ugyanazt cselekszi, mint egy és oszthatatlan, predesztinált ember? Hector karaktere egyébként végtelenül pragmatikus, az is egy kicsit taszító volt a filmben.
Alapvetõen nem egy rossz film, vannak jó pillanatai, de összességében nem több egy egész jó kis filmnél. Persze ha itthon készült volna ilyen, vagy ehhez hasonló, most nagyon örülnék neki és ismét naívan reménykednék.
ReignMan 2015 márc. 23. - 19:50:39 Előzmény svarg1987
Nekem ez picit zavaros. Amikor elered az esõ és Hector 2 bemászik a tartályba, akkor az fizikálisan hova tûnik? Mert akkor ez inkább logikus, ha a folyamatos idõutazással egy végtelen ismétlõdési sort hoz létre. Ahhoz végeznie kellene a két másik alteregójával, hogy nyugossan üldögéljen a karosszékben, ahogy eredetileg is tervezte. Ezért is vetette ki az akksit a gépbõl... Egyébként tetszett.
10/10
sajt0spufi 2015 jan. 27. - 22:30:10 10/10
spoiler
Annyira kiszúrta a szemem az utalás a csaj pólóján és végig azt vártam, mi lesz a jelentõsége. Hát nem csalódtam.
1/10
Dzsudzsuka77 2015 jan. 20. - 21:42:57 1/10
mekkora szar......
8/10
pp13 2015 jan. 08. - 16:42:10 8/10
Jó film az idõparadoxon örök visszatérõ dilemmájával.
buncow 2014 nov. 22. - 17:16:38
Valóban nagyon egyedi film, véletlenül botlottam bele, elõször nem tudtam mire vélni, nem tudtam mirõl szól, így mégjobban tetszett a végkifejlet. Nagyon egyedi a hangulata, tetszik, hogy tulajdonképpen két házban játszódik kb. az egész, mégis milyen jó filmet össze tudtak hozni és végre nem az a Hollywood-i szivárványos, csilivili, szirupos hányás, Májköl Béj féle epilepsziás effektekkel, itt a történet, a hangulat és a szereplõk, amik elviszik az egész filmet, 10/10.

Amúgy valóban nincs még egy ilyen film, de az idõutazás témája persze nem újdonság, csak a tálalás és a történet. Amcsi filmek közül talán a Pillangóhatás lehet hasonló persze csak nagyon távolról nézve.
pie85 2014 okt. 23. - 02:03:17
SPOILER!!

Bár ha belegondolok, a másik 2 Hector csak abban a fél- vagy egyórában létezik, amiben a cselekmény játszódik... vagyis az erdõs résztõl az idõgépig, mivel azzal h beszáll az idõgépbe, gyakorlatilag megszûnik létezni a továbbiakban és csak eggyel több lesz belõle az elmúlt egyórában. Tehát végülis akkor meg lett oldva a film vége azzal h Hector 3 nem idõutazik hanem él tovább, a többi Hector az idõutazásos részhez érve úgyis megsemmisül. Hmmm....

SPOILER VÉGE

Szóval így hogy leüllepedett normálisan (asszem) a sztori bennem, egy kicsit átértékelõdött a film is. Bár azért vannak még fenntartásaim az elõbb említett életszerûtlenségekért, és a lány egyes jeleneteit nem tudom hova tenni.
pie85 2014 okt. 23. - 01:45:11
Érdekes és egyedi film volt, bár idegesítettek Hector logikátlan cselekedetei meg fura reakciói. Amúgy a film maga rendben volt, a megvalósítás is abszolút tetszett, igazi low budget produkció volt, nem kellett ehhez több pompa. A biciklis csaj nagyon nagyon bejött :)

SPOILER!
Azért volt egy pár bugyutább meg életszerûtlen rész meg reakció a filmben, pl a csaj reakciója az erdõben Hector 2 és 3 cselekedeteire, meg h eleve elmegy vele az erdõbe és h ennyire megbízik kérdés nélkül Hector 3-ban, aki akkor esett oda hozzá tökig véresen, ráadásul a vak is látta h õ ugyanaz a bekötözött arcú fószer aki az elõbb még terrorizálta, a hangját felismerhette volna...

Azért felmerült még pár kérdés a filmet illetõen:
-Hector 2 ugye levetkõztette az elájult csajt az erdõben, de 2 perccel késõbb a csaj már felöltözve sikított amikor meglátta Hector 3-mat
-miért kellett mindenképpen úgy alakulnia a sztorinak h a csaj leessen a tetõrõl és Hector a feleségének nézze? amúgy azt se értem h miért nem ment le hozzá, ha már elvileg a felesége...
-a film végén meg lett valami ezzel az egész hercehurcával oldva? szerintem nem... nem derült ki, mi lett Hector 1-el és 2-vel, nem tûntek el, nem haltak meg, Hector 3 viszont elégedetten leült a kertben a feleségével, mint aki jól végezte a dolgát, viszont a 2 alteregóval semmi sem történt. Amúgy a feleség reakciói is teljesen életszerûtlenek voltak.
-a legnagobb kérdésem: HECTOR 2 MIÉRT A KARJÁN SZÚRTA MEG HECTOR 1-ET ÉS MIÉRT HAGYTA ELFUTNI??? ha megölte volna ott és akkor, akkor megldotta volna az egész problémát és folytathatta volna az addigi életét. Értem én h akkor túl hamar vége lett volna a filmnek, de a készítõk kitalálhattak volna egy jobb szituációt erre, pl h Hector 2 meg akarja ölni rendesen az ollóval, de Hector 1 kiszabadul a karmai közül vagy valami.... de ez így nagyon logikátlan h megszúrja a karját és hagyja elmenekülni...
-Hector 2 miért akart mindenképpen idõutazni? Csak el kellett volna kapnia Hector 1-et rendesen

Leszámítva ezt a pár életszerûtlenséget, a film maga tetszett és biztos meg fogom mégegyszer nézni, hátha a helyére kerül bár dolog.
10/10
Nira1900 2014 aug. 12. - 22:53:20 10/10
Nagyon jó kis film!


****SPOILER****

Azt nem mondanám, hogy a fõhõs szemétláda - igaz, nincs a film végén egy kínlódva tökéletesre igazított szituáció, mint az amerikai társaiban. Ahogy én kivettem, valószínûleg a második Hectort nem lehetett volna "visszaküldeni" az idõgéphez, ha nem azt hitte volna, hogy a felesége a lepottyant nõ, ugyanakkor Hector 3 azt mondta a lánynak, zárja magára a padlásajtót, vagyis baleset volt az õ halála...

Most már azt sem tudom igazán eldönteni, hogy Hector változtatott-e a történéseken (mert úgy tûnt, egyre tudatosabb), vagy tulajdonképpen nem is... Nagyon ügyes paradoxon!

Érdekes volt az is, hogy a számunkra legidegenebb, utolsónak felbukkanó Hector valójában a legelsõ, a "mindentudó" szereplõ...

****SPOILER VÉGE****

Csavaros történet, érdemes megnézni, ha úgy érzed elsõre, hogy érted, akkor nem érted :-D
8/10
Multitoxikomán 2014 febr. 25. - 18:53:53 8/10
Így kell kis költségvetésbõl, kevés szereplõvel egyedi, eredeti, izgalmas, szórakoztató, egyszersmind elgondolkoztató filmet készíteni. Idõutazós témában az egyik legjobb, tisztelet az alkotóknak!
Gina424 2013 nov. 13. - 15:43:29 Előzmény LaciSupreme
Érdekes, teljesen egyetértek veled. A fõhõs egy aljas szemétláda, és ez végig baromira zavart a filmben.

SPOILER

Egy bekötött arcú, vértõl csöpögõ pasival biztos bemennék az erdõbe sétálni...
svarg1987 2013 ápr. 25. - 11:23:04
Vagyis Hector na. :)
svarg1987 2013 ápr. 25. - 11:21:28 Előzmény tibicamon
Nem mozgolódik semmilyen alteregó. Viktor 2 ugyanúgy beszáll a gépbe, ahogyan Viktor 1. Ez már megtörtént, nem változik meg. Viktor 3 meg éli tovább az életét, persze csak ha már elmagyarázta a zsaruknak meg a feleségének a dolgokat.
8/10
tibicamon 2013 jan. 31. - 17:42:31 8/10
Nagyon érdekelnek az idõben utazós filmek. Ezt amikor elõször láttam egy éve, megmondom õszintén nem értettem benne mindent. Szerintem ez kétszer nézõs film, hogy teljesen összeálljon a kép! Ami a legzavaróbb az egészben, hogy tulajdonképpen "egyetlen eredeti" fõhõsrõl szól és neki követi végig az idõutazását. Valami ostoba dolog miatt elkezdik õt nevezgetni, illetve saját magát is második, majd harmadik alteregójának. De ez butaság. A filmet abból a szemszögbõl kell nézni, hogy õ az eredeti, így már minden érthetõ. Ami viszont teljesen logikátlan, hogy a film végén maximális elégedettséggel lepihen a kertben abban a tudatban, hogy rendbe hozott mindent. Ennek ellenére a halálba küldött egy nõt. A másik két alteregója pedig továbbra is mozgolódik. Ebbõl arra következtetek, hogy a véget nem érõ folyamat egyre több, számtalannyi alteregót hoz létre (mivel az eredeti hiába száll ki a "játékból", a másikak ugyanúgy "tanulnak a hibáikból" és visszautaznak az idõben, hol elõbb, hol késõbb pár perccel), és egyszer csak nyüzsögni kezdenek a Hector-ok a terepen. NEM...? Ha viszont azt vesszük, hogy este az eredeti kiszáll a folyamatból és nem bújik vissza az idõgépbe, onnantól "a kerti idõpontban" megáll a sokszorozódás, de ott van még akkor is rajta kívül 2 alteregó amivel nem tudjuk mi történt. Mindenképp okot ad ez számomra, hogy jöjjön egy következõ rész amibõl kiderül, hogy mi lesz a másik két Hector-ral. A maszkos amelyik a végén elhajt a kocsival, elvileg bele fog mászni a gépbe és a végén csak az eredeti marad..., de mi van ha nem így alakul mégsem......? Szóval vagy egy marad, vagy nyüzsögni fognak. :-)
Csonger 2012 dec. 20. - 18:00:58
Megnéztem még egyszer! SPOILER! Tényleg ott van a kéz a háttérben, amikor Hector elõször kimászik a gépbõl. Azért arra kíváncsi lennék, van-e olyan nézõ, aki ezt már elsõre észre vette. :)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu