Ifjúság

Bakancslistához adom
Youth
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott olasz-svájci-angol-francia filmdráma, 124 perc, 2015

Értékelés:

201 szavazatból
Szerinted?

Paolo Sorrentino a Rómába kalauzoló, Oscar-díjas A nagy szépség után ismét Fellinit idéző, lenyűgöző filmmel jelentkezik. Ezúttal egy Alpok-beli luxusszálloda szolgáltatja a díszletet, itt pihen a már nyugdíjba vonult, világhírű zeneszerző és karmester, Fred (a kétszeres Oscar-díjas Sir Michael Caine) és legjobb barátja, a filmrendező Mick (Harvey Keitel). Fred kíváncsisággal szemléli a hotel többi vendégét, lánya (az Oscar-díjas Rachel Weisz) problémáit, valamint a fiatal és ambiciózus írókat, akikkel Mick együtt dolgozik egy forgatókönyvön. Saját zenei karrierjét lezártnak tekinti, ám a legmagasabb szinten szeretnék, hogy még egyszer vezényeljen: magától II. Erzsébet brit királynőtől kap meghívót, hogy lépjen fel Philip herceg születésnapján. A meghívást rögtön elutasítja, de a királyi család állhatatosnak bizonyul.
Bemutató dátuma: 2015. december 24. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Szereplők

Leda Ballinger
Fred Ballinger
Brenda Morel
A Királynő megbízottja

Díjak és jelölések

 • Európai Filmdíj

  2015
  Legjobb film
 • Európai Filmdíj

  2015
  Legjobb rendező: Paolo Sorrentino
 • Európai Filmdíj

  2015
  Legjobb férfi alakítás: Michael Caine
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb betétdal jelölés
 • Oscar-díj

  2016
  Legjobb betétdal jelölés
 • Cannes-i fesztivál

  2015
  Arany Pálma jelölés: Paolo Sorrentino
 • Európai Filmdíj

  2015
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Paolo Sorrentino
 • Európai Filmdíj

  2015
  Legjobb női alakítás jelölés: Rachel Weisz
 • Golden Globe-díj

  2016
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Jane Fonda

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Hokunda febr. 18. 01:02:49 9/10
Jó ez a film. Arra ösztönzi az embert, hogy ne csak átrohanjon az életén, hanem részt is vegyen benne. A plakátos jelenet egyik jó példája ennek. Egy fantasztikus pillanatot ki kell élvezni. Kiválóan elkapott hangulatok, nagyszerű, magával ragadó események. Erősen művészfilm. Ahogy mondani szokták, nem a történet a lényeg. Szerencsére azért van neki valamennyi története is. Vannak benne jó beszólások, amit mellékszereplők szállítanak, ahogy azt általában az élet is teszi. Azt hiszem, aki elkapja a film hangulatát a főcímig, az végignézi. Aki nem, az ott nagyjából ki is kapcsolja (15. perc). A film végére kicsit rendeződik a főhősünk vívódása is. Miután a filmben annyiszor láttuk, pérbeszédekben hallottuk, hogy kinek mit jelent az ifjúság, a főhősünk is felismeri az életében, hogy számára mit jelentett az ifjúság és mit jelent még ma is. Ezért olyan erős a befejező képsor és szögezi a tekintetet a vászonra az utolsó pillanatig.
10/10
szakatyi jan. 19. 17:34:50 10/10
Ez egy jó film, nagyon tetszett!
Towner jan. 18. 14:00:58
A lany aki a plakaton is szerepel, nos az o minden jelenete emlekezetes..
8/10
InteriorLulu jan. 01. 20:08:04 8/10 Előzmény kinguci18k
@kinguci18k: "Elõször is már a vígjátékot,drámát is csak pornó,meztelen képekkel tudják el adni,el képzelni?Már a borító kép is ezt mutatja.Egyre lejjebb süllyed a nagy amerikai a filmipar.
Másodszor mért nincs vígjáték romantikus sálak,történések nélkül?Csak vígjáték.De lehessen is végre nevetni rajtuk.:)
A dráma meg legyen csak dráma kategória."

A borítóképnek semmi köze a pornóhoz, a filmnek semmi köze az amerikai filmiparhoz, a vígjátékot és drámát pedig szerencsére messze nem csupán "pornó,meztelen képekkel tudják el adni,el képzelni". Továbbá igen, igazad van, egy vígjáték kizárólag és vegytisztán vígjáték-elemekkel, egy dráma pedig csakis dráma-elemekkel bírjon! Mindennek megvan kérem a maga pontos helye, a maga szigorú kategóriája, és vesszenek, akik megsértik az ilyen alapvetéseket, hisz különben maga a világ megy pusztulásba!...
sexykex 2018 nov. 19. - 09:42:27
Óriási film, feledhetetlen dumákkal és felejthetetlen képekkel. Igazán kár, hogy szinte sohasem a lényeges epizódok ragadnak meg bennem ideig-óráig, hanem a perifériáról merítek. Néhány példa: Miss Universe fantasztikus, pőre teste maga a megtestesült szépség és ifjúság; Luna Zimic Mijovic tánca és tökéletes mozdulatai azzal a bambusznád arckifejezéssel; Roly Serrano teniszlabdás Maradonája; Paul Dano Hitlere és az öregek prosztatás párbeszéde:
- „Ma hugyoztam! Kétszer! Kétszer négy cseppet.”
- „Holnap hátha hugyozunk…”
Talán nem így kellett volna befejeznem. Talán ezek nélkül is „populáris” művészfilm lenne az Ifjúság, amit kár kihagyni. (Megjegyzés: Ha van művészi kommersz, akkor miért ne lehetne népszerű művészfilm is.)
Trivia Showtime 2018 nov. 06. - 23:20:12
Frappánsan és szellemesen írtad le a véleményed a filmről. Szívemből szóltál, minden szavaddal egyetértek! Már ketten vethetünk magunkra... ;)
Edmond Dantes 2018 nov. 05. - 21:40:32
Nagyon okos, nagyon szofisztikált, nagyon filozófikus film és nagyon szép...meg nagyon unalmas. Sok nagy névvel, minden kilométerkőre jut egy-egy. Telis-tele mélységes szimbólumokkal és magasságos közhelyekkel. Hosszú és bölcsességekkel kikövezett színes-szagtalan út, sehonnanból sehovába. Magára vessen, aki kezet vagy szót merészel emelni reá. Én máris magamra vetek.
offtopic
perry 2018 okt. 20. - 18:13:24 Előzmény Cukros csirkecomb
Fantörpikus
8/10
Cukros csirkecomb 2018 okt. 20. - 17:20:41 8/10 Előzmény perry
Bagoly mondja. :) Én maximum az a lovag vagyok, aki azt mondja: ni.
perry 2018 okt. 20. - 17:06:15 Előzmény Cukros csirkecomb
Cukroskám :) te az életbölcsesség kereszteslovagja vagy.
8/10
Cukros csirkecomb 2018 okt. 20. - 00:41:56 8/10
Ajaj... az ilyenfajta hasonlítgatások, mint hogy melyik rendező melyik másikat idézi.... ez minek? Csak Fellini tudott Fellini filmeket rendezni, Sorrentino meg nyilván Sorrentino filmeket rendez. :) Esetleg még egy olyan szuperképzavart lehetne bedobni, mint Sorrentino az olasz Fellini, haha!

A filmre térve: sok értéke van, jó pontot is adtam rá, de azért nem 10-et. Szerintem nagyon is jók voltak a dialógusok, jók a jelenetek: emberiek és emiatt sokszor váratlanok és meglepőek. Ha ennyi lett volna a film, lehet, hogy 10 pontot is adok rá. Ha nem lett volna annyira nagyon megszerkesztve a forgatókönyv, akkor talán megmaradt volna azoknál a természetes szálakon futó európai hagyományoknál, amit sokan annyira szeretünk - nem csak Európában. A túlkonstruáltság vonta ki a dologból pont ezt a kellemes természetességet. Kár érte. De még így is sok értéke van a filmnek, örülök, hogy láthattam.
10/10
matezinho 2018 febr. 22. - 12:15:38 10/10
Most láttam másodszor, szerintem minden jelenet tökéletes benne: vizuálisan és tartalmilag is. A jelenetek sokszor szimbolikusak, de nem \"életszerûtlenek\".
6/10
NADALFAN 2017 okt. 15. - 19:20:38 6/10
Eléggé elvont ,sajna nem is fejtettem mi volt az egész film értelme ,szép képek de semmi több.
4/10.
AlfStokes 2017 ápr. 18. - 20:15:20
Klisék, egymásra dobált bölcselkedések, nagy, "mi tudjuk az élet értelmét" összenézések. Életszerûtlen jelenetek. Jutalomjátékok. Svájci luxusszálló reklám. A lány a sárpakolás alól úgy pakol ki az apjának, mintha 10 pszichiáter elemzését olvasná fel. MC nagy formátum, Keitel középszerû. Nagyon meg akarták csinálni, de nagyon izzadságszagú lett sajnos.
9/10
G.Gambino 2017 jan. 14. - 17:29:45 9/10
A film nekem 10/9. Eddig egyszer láttam, de többször tervezem megnézni, mivel magáról az életrõl szól. Számomra Sorrentino a XXI. század egyelõre legjobb olasz rendezõje. Ajánlom figyelmetekbe a \"Szerelem Következményei\" címû filmjét is, nálam az a 10/10. Érdekes módon pont az Oscar díjat nyert Nagy Szépség az a film, melyet a legkevesebbre tartok az eddigi filmjei közül.
10/10
matezinho 2017 jan. 12. - 14:05:48 10/10
Hibátlan film. Minden tökéletes benne, és egyáltalán nem unalmas. Nem kell mindent megfejteni benne, mivel nagyon sokrétû, biztosan lesz olyan rész, ami megtalál - ami pont neked szól. Más részek meg másoknak.
2/10
zizitop 2016 dec. 29. - 22:54:30 2/10
Mûvészfilm-sznoboknak kifejezetten ajánlott megnézni. Nagyon, NAGYON mélyenszántó. Elgondolkodtató. Például engem elgondolkodtatott, hogy miért töltöttem el ezzel két órát az életembõl.
perry 2016 dec. 01. - 14:07:26
Emberek vagyunk, vágyakkal, gyûlöletekkel, elõítéletekkel, meglátunk egy meztelen testet és pornóért kiáltunk vagy csak egyszerûen bigottak. Éljük az életünket, tükrökbe nézünk hol vidám sima arcok néznek vissza, hol ráncos, hol pedig maga az élet. Ezek mi vagyunk válságban levõk, az út elején állók. Majd küzdünk, hogy felépítsük magunkat, hírnevet áhítunk és sikert , elismerést és pénzt, aztán pedig egyedül maradunk. Lelkeink kiégnek hol fiatalon , hol idõsen. Elmegyünk egymás mellett mert önzõek vagyunk átlépünk más életén. Néha keressük a szimfóniát egy tehén kolompban és elmerengünk miért is voltunk olyanok.... aztán pedig arra gondolunk eljátszottuk az életünket minden fontosabb volt annál, hogy törõdjünk szeretteinkkel. Különös dolgokat cselekszünk mert emberbõl vagyunk.
Persze a kérdés akarunk -e megérteni valamit amit alkotásnak neveznek, van-e bennünk alázat annyi, hogy alávessük magunkat egy fikciónak? Persze az is lehet nincs és akkor az egész kompozíció szétesik , nem értjük miért ott és miért pont akkor? Az Ifjúság elmúlik és maradnak az emlékek melyek hol elhalványulnak néha felerõsödnek, megtapasztaljuk , hogy a kor átlépett rajtunk és felesleges híresség lettünk aki már nem jó csak arra, hogy rajongói legyenek és filmtörténeti lexikon. Ezernyi arc, ezernyi karakter sorsok és valami fáradt melankólia egy hatalmas gyógyszállóba zárva. Mert karmesterek vagyunk az életünk karmesterei hol fortissimót vezényelve hol andantét amint a helyet kívánja. Megannyi arc nekem kicsit Fellini világa sejlik fel elemelkedve a valóságtól de túl is mutatva rajta hús-vér életek.
Az Ifjúság kicsit a vágyakról, megbocsájtásról, magányról és minden másról szól ami emberi.
8/10
alien1976 2016 okt. 07. - 20:15:13 8/10
Szép mûvészfilm. Lassú, kicsit vontatott, próbál néha mélyszántó gondolatokat adni, s néha úgy érzem, hogy teljesen elakad benne a film. Vannak benne teljesen jó részek, beszélgetések, de vannak olyanok is amiknek se füle - se farka. A táj fantasztikus, és a színészi alakítások nagyon jók. Egyszer érdemes volt megnézni.
3/10
pihes 2016 okt. 07. - 15:15:03 3/10
Ezek, az ún. mélyenszántó gondolatok, nagyon kuszán akartak vezetni, 1 csomópontba. Nem igen követhetõ.
Nem tetszett.
Összes hozzászólás