Ígérem, hogy visszatérek

Bakancslistához adom
Proxima
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-német akciófilm, 107 perc, 2019

Értékelés:

48 szavazatból
Szerinted?

Sarah az egyetlen női tagja az európai űrprogramnak, ami rengeteg idejét veszi el. Egyedül neveli nyolcéves lányát és bűntudata van, hogy nem tölt több időt a gyerekével. Az anya-lánya kapcsolat újabb válságba jut, amikor Sarah-t beválasztják egy egyéves űrutazásba, a Proxima küldetésbe. Sarah látszólag megoldhatatlan válaszút előtt áll: imádott gyerekét egy évre hátrahagyja, és élete álmát megvalósítva a karrierjét válassza, vagy lemondjon mindenről és maradjon a kislányával?

Alice Winocour az egyik legtehetségesebb európai női filmes, aki mások mellett az Oscar-díjra jelölt Mustang című film társforgatókönyvírója volt. Az Ígérem, hogy visszatérek női sorsról, anyaságról, karrierről, megoldhatatlan dilemmákról szól. Az Ígérem, hogy visszatérek versenyben volt az ’A’ kategóriás San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol a zsűri különdíját és az ökumenikus zsűri különdíját is megkapta. A rangos Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is különdíjban részesült. A főszereplő Eva Green-t emellett jelölték a legjobb színésznő kategóriában a Francia Filmakadémia elismerésére, a César-díjra. Az Ígérem, hogy visszatérek Eva Green jutalomjátéka. A nemzetközi hírű, Golden Globe-jelölt színésznő olyan sikerfilmekben szerepelt korábban, mint a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei, az Éjsötét árnyék, a Casino Royale és Fliegauf Bence Méh című alkotása. Green mellett az Oscar-jelölt Matt Dillon (Ütközések, A ház, amit Jack épített, Keresd a nőt!, Én, a nő és plusz egy fő, Vad vágyak, Majd’ megdöglik érte) és Sandra Hüller (Toni Erdmann) a film másik két sztárja.
Bemutató dátuma: 2020. szeptember 10. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Szereplők

Sarah Loreau
Stella Akerman Loreau
Mike Shannon
Thomas Akerman
Wendy Hauer
Naomi Shannon

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
Dörflinger máj. 25. 23:55:40 3/10
107 perc kínszenvedés. A nő végignyűglődi az egész filmet. A háta közepére nem kívánja sokszor az egészet, mintha kényszerből kellene neki az űrbe mennie. Elég pocsék az egész, úgy ahogy van, akciót pedig ne is keressen benne senki... Legalábbis én nem találtam benne.
Az egész filmben az volt a legjobb, hogy vége lett, és meghallgattam ezt a nekem tetsző zenét. https://www.youtube.com/watch?v=b4tPqLLexSs&ab_channel=CrackiRecords
3/10
8/10
Towner 2020 dec. 22. - 10:28:29 8/10
Eredeti nyelven kell nezni mert sokkal realisabb, ugyanis 4 nyelven folyik a film: nemetul , franciaul, angolul , oroszul.
Eva Green egy nyelvzseni...
k11zoltan 2020 dec. 11. - 23:10:44
Nem tetszett.
Unalmas, semmitmondó. (Pedig értem, hogy mit akart bemutatni. )

Se nem "akciófilm" sem pedig nem sci-fi.
csicso82 2020 dec. 09. - 17:13:18
Férfi vagyok és nincs gyerekem de az a véleményem, hogy felelőtlenség egyedülálló szülőként magára hagyni a gyermekünket.
Hasonló az alap a Csillagok között c. filmben de ott az az egész emberiség - és benne a saját lánya életének - megmentése már "menthető" ok, de itt nem érzem ezt a "magasztos" célt.
3/10
offtopic
sexykex 2020 okt. 31. - 16:35:36 3/10 Előzmény EdwardTheBug
Elfogadom, hogy nőként másképp látod az én kiinduló tézisemet („Álmok, kontra gyerek. Tiszta sor, hogy nő írta és nő rendezte.”), hiszen én a kissé félrevezető nickem ellenére, mégiscsak férfi vagyok.
3/10
EdwardTheBug 2020 okt. 31. - 01:55:48 3/10 Előzmény sexykex
SPOILER ALERT.
Mindenben egyetértek, kivéve a női kategorizálással. A film szerintem nem a női megközelítésen bukik el, hanem az általános emberi gyengeségen. Én is felháborodtam, hogy a társai életét és egy olyan küldetés kudarcát kockáztatja, amely milliók életére lehet kihatással. Az pedig kifejezetten nőként zavart, hogy azt a szerencsétlen gyereket miért kellett ide-oda rángatni, újra és újra megsebezni az elválás fájdalmával, ahelyett, hogy még otthon elbúcsúzott volna tőle.
Ez a film inkább szól a női űrhajósok lejáratásáról, semmint tiszteletéről. Tuti, hogy a valóságban sokkal keményebbek és felelősségteljesebbek voltak.
Az meg végképp kiverte a biztosítékot, hogy a film a kilövésig tart, nem tudjuk, mi volt a küldetésen és azt sem, hogy milyen állapotokra jött vissza, pedig az orosz űrhajósnak pont ezt volt egy jó mondata, hogy arra kell ráébredniük, hogy nélkülük is megy tovább az élet.
Ha tudtam volna, hogy az egész a földön játszódó nyűglődés (jól írtad!), nézte volna a fene.
8/10
Ildikó Nóra 2020 okt. 16. - 20:29:57 8/10
A film tetszett, elgondolkodtató; ajánlom. Jól játszottak a színészek, izgalmas volt, hogy mi lesz a vége, figyelve a főszereplő vívódását. Örültem, hogy Matt Dillon is szerepelt a filmben, jó volt látni.
3/10
sexykex 2020 okt. 15. - 08:58:15 3/10
Színtiszta nyűglődés ez a film. Álmok, kontra gyerek. Tiszta sor, hogy nő írta és nő rendezte. Aki egy felkészülés folyamán a gyerekére gondol, aki kiszökik egy karanténból, az kockáztatja az űrutazás sikerét és a társai életét. Magyarul nem alkalmas semmiféle komolyabb feladatra. Úgy viselkedik, mint akit bebörtönöztek és erőszakkal elszakítottak a családjától. A film készítői elfeledkeztek arról, hogy ezt az utat és ezt a munkát maga Sarah választotta, akit simán kivágnának egy nem gyógyuló sebbel és azzal, hogy képtelen távolságot tartani a gyerekétől. Én biztos, hogy kirúgtam volna: először a macskát a házból, utána a csajt a programból. Ja, egyébként vártam az akciókat. (Elnézést a cicótól! Nem konkrétan vele van bajom, hanem a fajukkal, hiszen a házi macska is a Felis silvestrisek közé tartozik. Már sokan mondták, hogy fajgyűlölő vagyok. Na, ugye, hogy kibújt a szög a zsákból.)
5/10
Orsi7 2020 okt. 12. - 22:19:01 5/10
Nem tudtam eldönteni, hogy ez egy űrhajós kiképzésről szóló dokumentumfilm, vagy egy "munkahelyen" és otthon is megfelelni, álmait beteljesíteni kívánó nő drámája. Tán az előbbinek még jobb volt, mint utóbbinak. Mert az örök női dilemmához nem adott hozzá szinte semmit. A kiképzés utolsó pillanatában elkövetett "óriási vétség" pedig elég hihetetlen és felelőtlen. Középkategória.
4/10
itsme1 2020 okt. 11. - 13:58:07 4/10
Az első percben levágtam, hogy nőknek szóló, lelkizős film lesz egy női alkotógárdától, de hogy ennyire ne legyen története, az botrányos.
5/10
nefefe 2020 okt. 10. - 22:28:22 5/10
Úgy látszik nekem nem nagyon jönnek be az űrhajós-filmek. Az Ad Astra-t is közepesnek tartottam.
Értem én, hogy ez a film tiszteleg a női űrhajósok előtt - és természetesen senki nem vitatja a teljesítményüket - , és szembe állítja az anyaságot a munkával. Azért többször a film nézése között az
jutott eszembe, hogy a kettő nem nagyon összeegyeztethető. A filmben sok eltúlzott jelenet volt, ami nem tetszett. --- SPOILER --- Kezdjük azzal, hogy mit keres egy kislány a kiképzőközpontban? Bent eligazításon, elvonva anyja figyelmét a fontos (és gondolom megjegyezendő) infókról. Aztán meg eltűnik, idegbe téve anyját, aki csak úgy kirohan, megint csak lemaradva a megbeszélésről. A sok telefonálgatás (az egyik egy kiképzési feladat előtt, ahonnan emiatt el is késik) szintén figyelemelterelő. Aztán a végén egész éjszakára kiszökik a karanténból, beosonnak a kilövés helyszínére? És mindezt úgy, hogy senkinek nem tűnik fel semmi? Ez mind fikció, a valóságban ilyen nem történhet meg. Mert pl. mi van akkor, ha elkapják, akkor nem engedik fel az űrbe? Neki ez a rizikóvállalás belefér? Felelőtlenségek sorozata. Konklúzió, bárki, aki hasonló (és eredményes) munkát akar végezni, annak nem másra, a feladatra kell koncentrálnia. Még akkor is, ha a lányáról van szó. És ha ez nem megy, akkor ne vállaljon ilyen munkát.
Egyébként a film akciófilmnek van kinevezve, de itt a Makó és Jeruzsálem esete forog fenn. Ez egy dráma.
Amúgy bírom Eva Greent, és természetesen néhányszor itt is meg kellett mutatnia magát ruha nélkül.
Csak az nézze meg, aki szereti a hasonló mély értelmű, de a valóságtól elrugaszkodott filmeket.
8/10
alien1976 2020 okt. 07. - 16:38:22 8/10
Nagyon tetszett a film. Az anyai szerep fontossága mellett, hogy tudja az ember elérni az álmait, s ha ezek az álmok, célok közel vannak, mit, és mennyit tudunk beáldozni. Miközben semmit nem akarunk beáldozni, hiszen a család, és a gyermek az első. S innentől kezdve a mindenhol való megfelelés szinte súlyt, terhet nyom az emberre. Nagyon jól visszaadta a film a főhős szenvedését, gyötrelmét, gyermekének hiányát. A kiképzés bemutatása, jó volt, a zene pedig ügyesen élt a filmmel. Matt Dillon nem öregszik??
offtopic
Tommie7 2020 okt. 02. - 11:24:06
Ma nagyon király voltam. 1x bőven elég rászánnom az időt a komment megírására, mer ezernyi dolgom szokott lenni. Szóval küldés előtt eszembe jutott elmenteni a szöveget, mer ugye a kö**ög oldal kiléptet időnként, és amikor be akar újra léptetni írás előtt, akkor elfelejti mit írt az ember és kitörli a r***dék. Szóval kifejezetten jó érzés,h ma nem sikerült felba**nia, nem kellett újra írnom hála Istennek. Az élet apró örömei haha
Tommie7 2020 okt. 02. - 11:13:24 Előzmény propal
Propaganda filmeket mindig epicre kell csinálni, nem számít milyen áron
2/10
propal 2020 szept. 24. - 17:15:00 2/10
Akkor maradjunk annyiban,hogyan kerul egy ilyen programba egy no, ilyen dilemmaval?