Így is, úgy is Laurence

Bakancslistához adom
Laurence Anyways
15 éven aluliak számára nem ajánlott kanadai-francia romantikus dráma, 168 perc, 2012

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

A 90-es években a tanárként dolgozó Laurence elárulja barátnőjének, Frednek, hogy igazából nőnek érzi magát, és akként is szeretne élni. Esélyeik és önmaguk ellenében szembeszállnak barátaik előítéleteivel, felrúgják családjaik tanácsát és felülemelkednek a társadalom fóbiáin. Tíz éven át próbálnak együtt élni ezzel az átmenettel, nem tud-ván, hogy a hősies vállalkozás a szerelmükbe is kerülhet.

Stáblista:

Szereplők

Laurence Laurence Alia
Fred Belair
Laurence anyja
Stéfanie Belair
újságíró
Michel Lafortune
Andrée Belair

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Judga 2023 szept. 10. - 12:49:05 10/10
Xavier Dolan filmjeit nézem sorban. Iszonyú tehetséges rendező. Filmjei pszichológiailag rendkívül pontosak és hitelesek. Ez a film is érzékeny, és kifejezi a rendező hitét, hogy a szeretet/szerelem alapszükséglet, ami sokszor minden fontos vagy fontosnak mondott körülményt felülír. Szép film.
8/10
GoodMovies 2022 szept. 19. - 22:12:04 8/10
Maga a film szerintem túl hosszú és valahogy ezt az időbeni többletet nem érzem, hogy kihasználta volna.
Most már több Xavier Dolan film után azt gondolom sok olyan jelenetet igyekszik belezsúfolni a filmekbe,amik inkább amolyan mozgó festmények. Szinte látom, ahogy ezeket a jeleneteket megálmodja. Nem véletlen, hogy ha jól tudom a díszleteket, a berendezést az öltözéket is sokszor ő tervezi. Ezeket hangulatok megfestésére használja (és tényleg lenyűgözőek) , ami kell, de nekem már sok és elég öncélú, már abban az értelemben, hogy elvesz a film ritmusából.
Akkor is kap egy 8-ast, mert a Dolan srác iszonyat vonzó és tehetséges. A rajongók figyelmébe ajánlom, hogy fél másodperc erejéig feltűnik a bálban. :)
perry 2013 okt. 22. - 14:25:34 Előzmény Bolond Pierrot
A " Miért is lépett vissza Louis Garrel?" kérdés pedig egyszerû.
Szerelem nélkül soha
(Les bien-aimés, 2011) forgatása elhúzódott így válaszani kellett az elindult és a már munka alatt álló film között.
perry 2013 okt. 22. - 14:19:48 Előzmény Bolond Pierrot
Mi van akkor ha a "bõr amiben élünk" nem stimmel ránk? Már csak így finoman célozva az Almadóvar filmre. Akkor bizony jön a gondolat, mi végre is vagyunk mi a világon egy idegen test börtönébe zárva ami olyan mint egy megunt héj amit az elsõ adandó alkalommal levetnénk, eldobnánk.
Persze, emberi identitás probléma rengeteg módon létezhet akár lelki akár testi valójában, a kettõ szorosan összefonódik. Az érzéseiben és személyiségében nõ Laurence, ha ezt csak önmagában vagy titkos zárt világában mûvelné akkor a társadalom szokásos reakcióját kapná: ".... addig nem érdekel amíg négy fal között mûveli , de nem tûröm , hogy mások elõtt akár a gyermekem ellõtt....".
Valljuk meg, kiállni mások elé és bármilyen másságot megmutatni és felvallani komoly kihívás, arról nem is beszélve méltán számíthat a kihívó annak haragjára és retorziójára.
A rendezõ Xavier Dolan úgy látszik szereti a család a másság és a társadalom viszonyát boncolgatni , mint az megtette már a Megöltem az anyámat filmjében is.
Mindkettõ
arra a tézisre épül, mi történik akkor ha a "deviancia" romboló ereje tönkre teszi a személyiséget, valamint a társadalom reakciója vissza hat rá, arról nem is beszélve a családi közösségben milyen drámákat vált ki.
Laurence kényszerbõl viselt világa a férfi lét, és nyomon követhetjük miképpen próbál elõször csak kicsiny engedményeket tenni a nõi létnek. Titkos arcfestés a tükör elõtt, szubkultúrák mélyén történõ megjelenés, majd egyre inkább az önazonosság felé való törekvés, és a vállalás pillanatait követhetjük nyomon..
Az Így is, úgy is Laurence nem bonyolult történet és nem is dokumentarista szociológiai tanulmány, csak egy identitását keresõ személy stációinak ábrázolása, olyan úton ahol boldogság a tét.
10/10
Bolond Pierrot 2012 aug. 31. - 12:56:47 10/10
Ettõl a filmtõl picit félek... Miért is lépett vissza Louis Garrel?