Interjú a vámpírral

Bakancslistához adom
Interview with the Vampire
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai horror, 110 perc, 1994

Értékelés:

564 szavazatból
Szerinted?

A halhatatlanok köztünk járnak. Korunk öt legnépszerűbb férfiszínésze, élükön Tom Cruise-zal, Brad Pitt-tel valamint Antonio Banderasszal az Anne Rice bestseller regényéből készült filmben éppen olyan, mint a film, melyben játszik: csodálatos, hátborzongató, romantikus. Louis, az arisztokratikus, szomorú tekintetű vámpír megjelenik egy fiatal riporternél, hogy a lehető leghitelesebb forrásként beszámoljon neki a vámpírok életének minden részletéről. Története 200 évvel korábban kezdődik: a vámpír Lestat végtelenül gonosz, ám ellenállhatatlan egyénisége rabul ejti a fiatal és gazdag Louist. A különös mámor vonzásában a fiú az elátkozottak sorsát, a halhatatlanságot választja: átalakul vámpírrá. Ettől kezdve élete folyamatos szenvedéssé válik: ahhoz, hogy éljen, ölnie kell.

Stáblista:

Szereplők

Lestat de Lioncourt
Louis de Pointe du Lac
Daniel Malloy
Santiago

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Judit Seregelyes okt. 17. 18:38:27 9/10
Hogy ez Horror?
Kicsit rosszul címkéték fel. :-)
Nekem régi nagy kedvenc egyébként. És Tom Ctuise itt az abszolut alfa a fiatal Brad Pitt mellett. (Brad a Harcosok klubjára érett meg annyira, hogy már hitelesen tudjon eljátszani egy karizmatikus, összetett és alapjában negaív karaktert.)
ControlAlt szept. 15. 13:10:39
Durva film, az örök lét ( vámpírlét) hátulütőit boncolgatja.
buncow febr. 11. 20:57:45
Jól látom, hogy nem kapott még oscar-jelölést sem? Vagy nagyon erős év lehetett vagy csak korrupt volt a zsűri - a díszlet, a smink, színészek, a rendezés, kb. mindent jelölhettek volna. Ok, nem ismerem a pontos kategóriákat.
anonym200 2019 júl. 31. - 23:42:32 Előzmény Bodellger
25 éves film. Akkoriban hatalmasat szólt. Nekem visszaadta most is az akkor érzetteket.
Más világ volt!
Az én pontom épp ezért: 8.5/10
Clutter1959 2019 júl. 21. - 18:33:07
"Irgalmas halál míly; nagy becsben tartod bünödet. "
8/10
pihes 2018 nov. 22. - 15:02:01 8/10
Érdemes volt feleleveníteni ezt a filmet. A XX. század egyik remekműve. Komoly.
Ehhez képest a mai vámpíros tini trágyák, csak cifra mesék!

8/10
Bodellger 2018 máj. 13. - 03:08:44 Előzmény Bodellger
*A Tom Cruiseos resznel arra gondoltam, hogy amikor negativ karaktert kell hoznia, szerintem az sokkal jobban megy neki.
Bodellger 2018 máj. 13. - 03:06:57
Ennek a filmnek a megtekinteset valami 10-15 even at terveztem. A szereposztas, valamint a viszonylag jobb pontozas miatt erdekelt nagyon. Vegul latva azt kell mondjam, hogy sajnos unalmas, vontatott drama volt. A kosztumos es vampirrajongoknak persze kotelezo darab, nekik bizonyara tetszeni fog, de osszessegeben nekem csalodast okozott. Ebbol az alapkoncepciobol, az az a vampir letrol, annak nehezsegeirol, arnyoldalarol ugy velem tobbet is kilehetett volna hozni. Ami a szerepeket illeti: ebben a filmben messze Kirsten Dunst alakitott a legmagasabb szinvonalon. Nem vagyok oda erte, de profin lehozta. Tom Cruise szinten lubickol onmagahoz kepest, nem veletlen, hogy ezen a filmen kivul talan egyedul a Collateralban lattam pezsditoen jatszani. Ez nem azt jelenti, hogy ne volna rengeteg jo filmje, nagyon sok kedvencem van az o szereplesevel, csak nem miatta tartom joknak azokat a filmeket. Brad Pitt az egyik kedvenc szineszem, ugyanakkor nem csak a karaktere, de o maga is szenvedett ebben az alakitasban. Az, amit igazan hoznia kellett volna, meghalatta a kepesseget velemenyem szerintem. Probalkozott, igyekezett, ennyire futotta. Antonio Banderas meg... hat ot hagyjuk is inkabb (kedvelem ot is, de valami pocsek valasztas volt) Ami miatt megis 7es adok a filmre, az az elvezetes irodalmi forgatonyv, nehany zsenialis kep, valamint par szorakoztato, jol felepitett geg. Tobbre szamitottam.
axis85 2017 febr. 08. - 11:40:04
10 éves voltam, amikor láttam a filmet. Teljesen a hatása alá kerültem(hatalmas riadalmat kelve a szüleimben ezzel), azóta is a vámpírfilmek koronájának tartom. Máig az egyik kedvenc filmem. Most kizárólag errõl a filmrõl és az azonos címû könyvel foglalkozom, a vámpíkrónikák többi kötetével nem:
Spoiler
A film és a könyv között a legnagyobb különbség számomra Armand karaktere. Amikor a könyvet utóbb elolvastam, megdöbbentem, hogy mennyire más a filmbeli ábrázoláshoz képest,még úgy is, hogy az Armand a vámpírt még nem olvastam, csak tervben van. A könyvben Armand szinte már naiv és ártatlan, kíváncsi és higgadt. Az emberi szenvedélyt és érzéseket keresi, és azért vágyik Louisra , mert benne még megvan, azt gondolja, õ visszahozhatná ezeket az õ életébe, hogy képes legyen újra "élni" és megtalálni a helyét a jelenben és a jövõben. Sajnos azonban Louis az események miatt, és egy hosszú folyamat részeként kiábrándul, és hátat fordít megmaradt emberi érzéseinek. Szerintem ez nem Claudia halálának, hanem sokkal inkább annak a felismerésnek a következménye, hogy a lány nem képes szeretni(túl fiatalon lett vámpír, a könyvben csak 5 éves, nem emlékszik emberi életére és érzéseire), sõt, inkább gyûlöli Louist. Ez töri meg végkép. Armand még évtizedekig él és utazgat Louisal, és lesi minden kívánságát, reménykedve hogy visszatér a férfiba a régi tûz, és az érzelmek. Végül, mikor rájön, hogy ez nem következik be, szomorúan elhagyja.
A filmben Armand sokkal manipulatívabbnak van ábrázolva, sokkal számítóbb és gõgös is, utóbbi tulajdonsága a könyvben egyáltalán nincs jelen. A könyvben sokkal elvontabb, természetfelettibb, kissé melankolikus figura.
A többi karakter viszonylag jól van ábrázolva, amennyire ki lehetett fejteni õket egy 2 órás filmben.
Érdekes egyébként, hogy bár Louis tûnik az emberibb figurának, Lestert sokkal inkább maradt ember sok tekintetben. A könyvben, ahogy zokog, könyörög Louisnak (hogy hallgassa meg), és Louisért(hogy ne öljék meg adják neki vissza) a színházban, teljesen döbbenetes volt. Sajnálom, hogy a filmbe ez nem fért bele.

Egyébként a vámpír lét iróniáját jól sikerült érzékeltetni a fimben is: Az emberi lélek nem arra való, hogy örökké éljen. Látni, hogy minden változik, minden fejlõdik, csak mi nem, szeretteink meghalnak de mi élünk, szenvedést és halált hozunk, a régi élvezetek már elérhetetlenek...ezeket csak úgy lehet elviselni, ha magunk mögött hagyjuk az emberi életünk és érzéseink. De ezek nélkül nincs igazi szenvedély, szeretet, csak a gyilkolás pillanatnyi megnyugtató ereje. Tehát az élet üressé, cáltalanná és értelmetlenné válik, és végsõ soron ez okozza a vámpírok halálát. Ördögi kör. Ezt Armand a filmeb el is mondja, hogy milyen kevés vámpír viseli el a halhatatlanságot. Ezért haldoklik lassan õ is, és végsõ soron minden vámpír egy idõ után. És ezért olyan különleges számukra Louis, akiben még sokáig ott a szenvedély, a szeretet, a bûntudat, a kíváncsiság és a harc minden ellen. Egy szóval az élet.
Ezt a film nagyon szépen végig viszi, és örülök, hogy ez maradt a központi téma, ahogy a könyvben is ez az.

Spoiler vége

Szerintem aki szereti a vámpíros történeteket, ez kötelezõ darab. A színészek kihozzák a maximumot a karakterekbõl. A jelmezek és a díszletek jól kivitelezettek.
10/10
nikato 2017 jan. 02. - 10:18:05 10/10
Óriási film!
10/10
ammok001 2015 aug. 26. - 16:35:33 10/10 Előzmény boom47
Õ most is hatalmas színész akárki akármit mond róla.
9/10
-NOMAD- 2014 aug. 07. - 01:58:31 9/10
Ja, és a befejezés zenei aláfestése nagyon adja ... :D

---Guns N' Roses - Sympathy For The Devil---
9/10
-NOMAD- 2014 aug. 07. - 01:57:10 9/10
Óriási film volt. :D Nem tökéletes, de toplistás nálam.

Az ilyen filmeknél az erõs drámaiságot díjazom erõsen, ami itt elmaradt és ez az oka annak, hogy lecsúszott a 10-rõl és tõlem 9/10-et kapott.

Viszont mindezektõl eltekintve vicces, so-so drámai, fordulatos és szórakoztató. Teljesen lekötött, amiben nagy szerepe van a narrálásnak és a kitûnõ színészi játékoknak. Még a mellékszereplõk is kimondottan igényesen dolgoztak, ami dicséretes.

Ajánlom mindenkinek. :)
boom47 2014 máj. 25. - 21:58:50
Ezért van a könyvtár.

Btw, A Csontok Szolgálója jobb mint a vámpíros sorozat egésze.
Lillith Morgan 2014 máj. 25. - 21:55:32
Mindenképpen ajánlom, mert nagyon jól meg vannak írva.
Az meg sajnos tény, hogy nem két fillér. :/ Mondjuk megéri.
boom47 2014 máj. 25. - 21:53:27 Előzmény cortezcostello
Tom Cruise bizony ebben az idõben nagy színész volt, de csak két évvel késõbb tudta meg hogy szerepelt ebben a filmben!
Lillith Morgan 2014 máj. 25. - 21:49:14
Nemrég olvastam, hogy Anne Rice megint ír Lestat könyvet. Elvileg idén októberben jelenik meg. Kíváncsi vagyok, több mint tíz év kihagyással milyenre sikeredik majd. Mert tény, hogy a vámpírkrónikák nagyon jók.

Stoker bácsi meg alap. :D
Lillith Morgan 2014 máj. 25. - 21:44:26
Igen, ez jól sikerült film. Nem úgy, mint a másik Anne Rice adaptáció.

Vámpíros témában nekem máig Anne Rice a favorit.
breeder 2014 máj. 25. - 21:31:17
Nem vagyok túlzottan oda a vámpíros filmekért, de ez a film ebben a témában egy igazán lebilincselõ alkotás.
***SPOILER***A vége tetszik a legjobban, amikor Slater-t megtámadja Cruise a kocsiban! https://www.youtube.com/watch?v=1LyG0S_arq8***SPOILER VÉGE***

10/10
offtopic
cellasto 2014 jan. 26. - 08:14:07
:DDD

néha jó feljönni nevetni az ilyen kommenteken :))
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu