Isten bárányai

Bakancslistához adom
All the Invisible Children
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-olasz-amerikai-brazil filmdráma, 125 perc, 2005

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

A láthatatlan gyerekek, vagyis az "Isten bárányai" az UNICEF és a Világélelmezési Program projektjeként született, nagyon ismert és kevésbé ismert rendezők rövidfilmjeit fogja egy csokorba. A feladat: bemutatni a világ különböző pontjain élő gyerekek életét, olyan gyerekekét, akikről sosem fogunk hallani, mert túlságosan mélyen vannak ahhoz, hogy a hangjuk elérjen hozzánk. Ez a szkeccsfilm őket kívánja "megszólaltatni".

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
bundi8 2017 máj. 28. - 20:00:14 10/10
10/10!
8/10
convar 2013 márc. 11. - 10:11:45 8/10
Méltatlanul mellõzött és ezzel együtt feledésbe merült alkotás, mind a produkció témája, mind a minõsége miatt.

Ami nálam picit lehúzza az átlagot, azok pont azok a részek amelyeket a "nagy nevek" rendeztek: Kusturica pl. sztem túl Macskajajosra vette (A cigányok ideje stílusa ilett volna ide), Ridley Scott meg 1xûen képtelen volt egy ilyen filmbe illõ "normális", vagyis lineáris cselekményû történettel elõállni. Ja, merthogy õ a Ridley Scott, majd õ megmutatja...

Ill. az utolsó rész, a Song Song and Little Cat. Pedig talán az a legszívbemarkolóbb rész, dehogy ott meg miért kellett egy olyan hatásvadász hologram a végére azt meg csak John Woo tudhatja.

A többi viszont tökéletes, akár egész estés filmként is megállnák a helyüket (más kérdés hogy nem sokakat érdekelne). Persze némelyikben "semmi extra" sincs, mint pl. a João and Bilúde-ben. Dehát épp ez a lényeg, hiszen Katja Lund nem is akart többet mint megmutatni egy átlagos napjukat. Ilyen körülmények között élõ gyerekeknél ez nem elég? Dehogynem.


Szívesen megnéznék még egy folytatást errõl, most mondjuk egy indián, indiai, arab, zsidó, kubai, orosz és egy új-guineai gyerekkel ill. gyerekekkel a középpontban.


8/10
Egy gondolatrendõr 2011 márc. 15. - 00:16:53
Toronymagasan a Spike Lee nevével fémjelzett epizód a legjobb.Mind mélységét, mind (merész)témaválasztását tekintve.
8/10
sanderb 2011 jan. 24. - 08:23:10 8/10
Súlyosan hátrányos sorsú gyerekek történetei ezek a világ periférikus pontjairól. Megrendítõ látni, hogy hogyan váltak idõ elõtt nagyon kiskorúak - akaratuk ellenére - felnõttekké. Számomra a legnagyobb értéke a filmnek az, ahogy rádöbbenti a nézõt: minden viszontagság mellett és ellenére ezek a gyerekek ösztönösen vágynak az elveszett gyermekkorukra !
Volna néhány tippem a folytatáshoz: indiai, pakisztáni, stb. kényszermunkára fogott gyerekek, európai gyermekkereskedelem, prostitúció, szervkereskedelem, hazátlan palesztin kiskorúak, éhezõ nincstelen afrikaiak, és jó lenne olyat is látni, ahol a fejlett társadalmak gyerekei szembesülnek a kortársaik viszontagságos életével például egy osztályfõnöki óra keretében... 10/8
Eper1201 2010 nov. 12. - 21:57:59
Bennem az elsõ és az utolsó, Mehdi Charef és John Woo története maradt meg. Na jó, Emir Kusturica is :-)
rajongólány 2010 nov. 09. - 22:37:15
Azt mondjuk borítékolni lehetett, hogy megrázó, megható, szép filmet akartak csinálni a témából (ezt hívnám én hatásvadászatnak), de még így is jó volt!
offtopic
Tenebra Mors 2010 nov. 08. - 00:00:16
OFF
Bár abszolút egyetértek a lényeget nézve, én mégis máshonnan közelítek a dologhoz.

Szóval szerintem nem kell itt messzemenõ következtetéseket levonni, vagy konspirációt látni a dolog mögött (bár bevallom õszintén, én is el tudom képzelni, hogy valakiknek érdeke a népek intelligencia- és mûveltségi szintjének béka segge alatt tartása). A dolog egyszerû: mivel túl kevesen vagyunk olyanok, akik esetleg reklámmal is végiglesnének ilyen igényesebb filmeket tévében, így azon többségnek kedveznek, akik sikítva menekülnek az igényesebb, CGI-t nem tartalmazó filmek elõl. Egyszerûen az elbutulás nemcsak ebben az országban, hanem az egész világon elért egy olyan szintet, hogy nem is igazán érné meg valóban filmnek nevezhetõ alkotásokat fõmûsoridõben leadni. Egy olyan korban, mikor a gagyi, a szutyok, a szemét (lásd: valóságshowk, CGI és 3D-centrikus satuegyszerû mozgóképi hulladékok), illetve sokszor csak szimplán a középszerûség a "menõ", nem igazán fog érvényesülni egy elgondolkodtatóbb, bonyolultabb felfogóképességet igénylõ alkotás.
Tehát szerintem sokkal inkább ez lehet az oka annak, hogy egy kereskedelmi szutyoktévé nem ad értelmes mûsort akkor, amikor sokan ülnek az agyelszívó készülék elõtt.

Bár ez olyan dolog, mint a tyúk és a tojás esete: nem tudjuk a média volt elõbb, vagy a buta, középszerû ember. Persze régen is voltak alulmûvelt, igénytelen népek, de valamilyen szinten médiáról is beszélhetünk már jó régóta :D. (Persze azt meg kell hagyni, hogy a tévé elterjedése nagyban hozzásegített a satuegyszerû, vegetatív, szórakozásnak csúfolt állapot preferálásához.)
Fecóbácsi 2010 nov. 07. - 20:58:05
Ha tehetem - olyankor, mikor hétfõn nem dolgozok - igyekszem megnézni a képírókat, már csak azért is, hogy az 'érdekcsoport' fejére hugyozzak ;-)
A sorozat nekem is tetszik, legnagyobb meglepetés benne a Resident Evil volt múltkorában, bár nekem - sokakkal ellentétben - az is tetszik...
tanhu 2010 nov. 07. - 19:00:02 Előzmény nviktore
Roppant egyszerû a válasz.A szutyok 2-n és a retek klubbon és sajnos már más csatornákon is bevett formula, hogy ami nézésre érdemes azt olyan idõpontra teszik, hogy azt ember ne nézhesse meg.Az agymosó szemetet, meg nyomják rogyásig fõmûsoridõben az se gond, hogy már mindenki látta vagy 2000000000-szor.A lényeg az, hogy a tartalmas mûsorról elmondható legyen NINCSEN RÁ IGÉNY,GYÉR A NÉZETTSÉGI INDEX.Aztán vagy leveszik a mûsorról, vagy folytatják ezt a a nézõ igényére vastagon fosó mûsorpolitikát,mert ez tetszik vagy sem bizony politika,noha a csatorna elvileg politikailag korrekten absztinens.A képírókban rendszerint olyan kitûnõ alkotásokat láthatna az ember, amik nem csupán elgondolkodtatnak, hanem a nézõ nem csupán film esztétikai ízlését és igényét formálhatnák,beleértvén a fiatalabb korosztályét is.Nem állítom, hogy mindegyik bemutatott darab a sorozatból-amit nem a téfau2-n láttam - kivétel nélkül elnyerte a tetszésemet,azt viszont igen,hogy ezen a mocsokcsövön ez le(het(n)ne az egyetlen valamirevaló mûsor, gyér kivétellel; amiért érdemes lenne leülni a készülék elé...Ismételten csak annyit mondok,és ezügyben nem apadnék majomszigeti mennyiségre szerény személyemben; hogy rohadjon meg az összes kertévé, de fõleg a két vezetõ cloaca maxima, valamint az az idegen érdekcsoport aminek medvetánci rendjét képviselik, mert egy dolog bizonyos, hogy bármit inkább mintsem a hazai nézõk érdekeit,hiszen õk úgy táncolnak ahogy más fütyül,a többire pedig fütyülnek,és tudatos mûsorszervezéssel táncoltatják azt aki még nem elég ostoba,hogy minden szart megegyen,amit elé raknak...
nviktore 2010 nov. 07. - 10:58:58 Előzmény beryll
Számomra csak az nem világos, az ilyen és ehhez hasonló minõségû filmeket miért éjfél után vetítik, én reggel dolgozom, sajnálom, de nem tudom megnézni, amíg vasárnap este fõmûsoridõben már 88-szor nyomják valamelyik rendõrakadémia részét...
ELog 2009 jún. 01. - 03:14:20
Ez egy nagyon jó film, és nagyon szép, emberközeli képek vannak benne. Most, hogy hosszú kihagyás után újra fotózom, sokkal inkább értékelem ezeket.
beryll 2009 márc. 01. - 12:37:54
Valaki nem tudja, honnan lehetne megszerezni? :(
lu 2008 márc. 07. - 14:28:27
Egyetértek. Remek film.
vi_zi 2008 márc. 07. - 00:36:52
"Minden felnõtt volt egyszer gyerek...."
/Saint-Exupéri/................Szép lezárása volt a filmnek!!!!!!!!!!
NE HAGYJÁTOK KI EZT A FILMET! EGYSZER MINDENKINEK LÁTNIA KELL!!!!!!
duleho 2008 márc. 07. - 00:23:21
Megrázó és mélyen emberi.
vi_zi 2008 márc. 07. - 00:01:06
Nagyon jó film!!! Mindenkinek ajánlom!!!!