Isten kegyelméből

Bakancslistához adom
Grâce à Dieu / By the Grace of God
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia-belga dráma, 137 perc, 2018

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

A sikeres bankár, Alexandre Lyonban él feleségével és öt gyerekével. Egy napon véletlenül rájön, hogy a pap, aki gyerekkorában szexuálisan zaklatta, még mindig gyerekekkel foglalkozik. A vallásos férfi, aki gyerekeit is a Biblia szerint neveli, s a közösség egyik pedáns tagja, úgy dönt, hogy a lelki nyugalma érdekében feljelenti a papot. Hamarosan találkozik két másik férfival, akik hozzá hasonlóan jártak. Az áldozatok összefognak, hogy hangjukat meghallja a nyilvánosság.

A film egy, a közelmúltban Franciaországban kirobbant botrányt dolgoz fel: egy lyoni papot közel hetven gyerek szexuális zaklatásával, felettesét, Lyon érsekét, pedig az ügy eltussolásával vádolták meg. Közülük három, immár felnőtt férfi történetét ismerjük meg. Alexandre, François és Emmanuel egészen másképp hordozzák életre szóló traumájukat, amelynek felszínre kerülése a környezetükben élőket is próbára teszi.

A film írója és rendezője, François Ozon (A házban, 8 nő, Swimming Pool, Menedék, Fiatal és gyönyörű, Frantz, Dupla szerető), aki titokban dolgozott a filmen, s rendkívül komoly anyaggyűjtés előzte meg az Isten kegyelméből elkészültét. A dráma a kultrendező Ozon egyik legtávolságtartóbb alkotása. Az Isten kegyelméből világpremierje az ’A’ kategóriás Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, s a film a zsűri nagydíját nyerte el. A film főszerepeit Melvil Poupaud (Utolsó napjaim, Így is, úgy is Laurence), Denis Ménochet (Becstelen brigantyk, Hannibal ébredése, Assassin’s Creed, Párizs császára, 7 vérfagyasztó nap) és Swann Arlaud (A lázadás kora: Michael Kohlhaas legendája, Adéle és a múmiák rejtélye) alakítják.
Bemutató dátuma: 2019. szeptember 26. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Szereplők

Alexandre Guérin
François Debord
Emmanuel Thomassin
Gilles Perret
Cardinal Barbarin
Bernard Preynat
Régine Maire
Odile Debord

Hozzászólások

Szerinted?
Edmond Dantes 2021 jan. 30. - 12:27:44 Előzmény hanguktaekwondoo
Attól tartok, hogy itt valaki valóban nincs tisztában alapvető dolgokkal. Segítek:
https://www.libri.hu/konyv/frederic_martel.a-vatikan-kinos-titkai.html
Az ügy azaz a valós történet, amit a film inkább visszafogottan mutat be, részletesebben itt olvasható:
https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Affaire_Bernard_Preynat
bundi8 2020 márc. 06. - 19:34:37
Nagyon kíváncsi vagyok rá, tudnátok segíteni, hol lehet hozzájutni?
hanguktaekwondoo 2020 márc. 03. - 23:37:49 Előzmény Ildchen
Teljesen értelmetlen volt közzétenned, hogy alapvető dolgokkal nem vagy tisztában.
7/10
funfun 2019 nov. 10. - 17:20:39 7/10
Lehet, maga a mozi is hozzátett, hogy gyenge kép- és hangminőségben láttam, így nem tudtam átadni magam a filmnek, de talán a külső hatás nélkül sem ragadt volna teljesen magával.

7 pont.
Ildchen 2019 okt. 17. - 06:41:07 Előzmény hanguktaekwondoo
Hát azért körülnézhetnél a kínálatban! Még ha zavar is, hogy valami olyasmiről készítenek filmet, amiről te hallani sem szeretnél!
hanguktaekwondoo 2019 okt. 01. - 17:09:39
Most már akkor a franciák elhatározták hogy csak propagandafilmeket csinálnak? Szánalom és ásító unalom.. legalább mesterfokon manipulálnának. de olyannyira kilóg a lóláb :-)))