Epizód

Isten veled, Magyarország!

magyar dokusorozat, I / 9. rész, 75 perc 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Értékelés:

29 szavazatból
Szerinted?

A műsor ismertetése: Milyen az utolsó éjszaka Magyarországon? Milyen az első reggel az új hazában? Milyen mindent újrakezdeni egy teljesen idegen társadalomban? Az RTL Klub vadonatúj, hetente jelentkező dokusorozata a külföldön munkát kereső és oda kitelepülő magyarok életét mutatja be – de nemcsak sikersztorikat! Egy-egy adásban 3-4 család vidám vagy éppen szívszaggató történetét ismerhetjük meg és követhetjük a továbbiakban: kiderül, hogy milyen hétköznapi és banális problémák várnak arra, aki itt született, de el akarja hagyni a Magyarországot. Arra is fény derül, hogy hogyan birkóznak meg a magyarok a honvággyal, a hiányos nyelvtudással, a bevándorlás bürokratikus nehézségeivel és a mindennapi élet nem várt problémáival Reykjavíkban, Londonban, vagy éppen Peruban, Chilében, Ausztráliában.

Évadok:


Vélemény:

április 18. 22:51:48
április 18. 22:51:48
Végül is eléggé korrekt műsor, az országváltás árnyoldalát is megmutatja.
De a legjobb benne (számomra!), hogy nincs műsorvezető. :-)
szavazat: 2/10 április 18. 20:28:32
április 18. 20:28:32
Azt nyilván nem fogják mutatni, ha a sorozat által fellelkesített egyének álmaik meghiúsulása esetén, netán itthon a nagy kaland miatti súlyos adósságokba keveredve vagy a lakásukat eladva mégis kénytelenek lesznek hazatérni, és ezért keresetlen szavakkal fordulnak a tv-csatornához.
április 18. 19:21:11
április 18. 19:21:11
Tényleg kamu alfredo jakibabu? xD amiel :D ffiként női névvel keménykewdik xD gipszyyyykeeee nyomoréééék:D vagy hanguktaekwonddo ati váltott nemet megint? és próbál sziporkázni? xD D:D
szavazat: 1/10 április 18. 19:15:58
április 18. 19:15:58
"A sorozat kivándorlásra próbálja sarkallni a nézőket, még ha az utóbbiak döntő részének nincsenek meg az erre való előfeltételei, első sorban a MEGFELELŐ SZAKMA és a NYELVTUDÁS." - Azonos véleményen vagyok.
szavazat: 2/10 április 18. 16:33:08
április 18. 16:33:08
A véleményemet azért megmondhatom? Kegyed pedig ostobának tekinti azt, aki nincs magával azonos véleményen? Több adás alapján fejtettem ki, kissé részletezve. Egyetlen szóval sem állítottam, hogy ellenezném a külföldre költözést - ha az illetőknek ehhez megvannak az előfeltételeik. Egyelőre nem sok olyan bemutatott egyént láttam, akikért könnyeket volna érdemes ejteni. (Orvos, mérnök, fizikus, mesterember, betegápoló stb.) Mivel elegendő elmennem bármilyen bp.-i építkezés mellett, nagyon jól tudom, hogy Mo. egyáltalán nem teljesít jól, sőt. Ugyanakkor kilóg a lóláb. A sorozat kivándorlásra próbálja sarkallni a nézőket, még ha az utóbbiak döntő részének nincsenek meg az erre való előfeltételei, első sorban a MEGFELELŐ SZAKMA és a NYELVTUDÁS.
szavazat: 1/10 április 16. 14:19:24
április 16. 14:19:24
Ezzel lehet egyetérteni! És pont.
szavazat: 1/10 április 16. 14:18:29
április 16. 14:18:29
:D :D :D :D :D
Ez szánalmas...
szavazat: 10/10 április 12. 21:41:54
április 12. 21:41:54
Nem tudom egér úrnak miért fáj, hogy vannak emberek, akik hajlandók áldozatokat hozni. Az ő életük, a mindenáron saját igazát bizonygató hosszú írásai csak a saját ostobaságát bizonyítják. Legyen boldog a csodás jól teljesítő Magyarországon.
szavazat: 2/10 április 01. 13:24:31
április 01. 13:24:31
Végignéztem a magyartanár kalandjait. Hát a ház, amelyben a tatabányai lakása van, nem valami fényes, ez igaz. Szakiskolásokat bármire tanítani szintén nem leányálom. Ugyanakkor a fickó angolul nem tudása a teljes kulturálatlanság netovábbja. Ráadásul olyan, régen elavult, 70-80 éves könyvekből próbál tanulni, amelyeket a hozzá hasonló ostobáknak adnak ki pénzre éhes zugkiadók. A Báti-Véges antikvár példányát kifejezetten hiányoltam. Ugyanakkor az Írországba kiutazott házaspár kifejezetten intelligensen viszonyul mindenhez. Ilyen lehetőséget ostobaság lett volna kihagyni.
szavazat: 2/10 március 31. 21:00:46
március 31. 21:00:46
*Jaj, megint elfelejtettem magyarázatot tenni a csillaggal jelöltek után! Ha a magyartanár 40-es, talán szó volt róla, hogy 44-45, akkor 1990 után kellett érettségiznie. Nem derengett neki akkor, az oroszoktatás sutba dobásakor (ez a fürdővízzel együtt a gyerek kiöntésének esete, Lenin igyot v Szmolnij és Kremljovszkije kuranti + egyéb baromságokat figyelmen kívül hagyva), mennyire szükséges valamely világnyelv, első sorban az angol ismerete? Továbbá az általam látottak között legfeljebb a Kesztölcről a Kanári-szigetekre települt család keltett rokonszenvet, mert az egyik fiuk asztmája miatt költöztek oda? Nos, ők tudatosan nyelvileg tréningeztek, a már meglevő angol mellé, ráadásul a papa bárhonnan tud dolgozni, ahol van internet-kapcsolat.
szavazat: 2/10 március 31. 20:51:21
március 31. 20:51:21
A lufiszobrász esetében kalandvágy volt az indító löket? Az OK, hogy meglátogatom az ott élő nővéremet, de hogy ott is maradjak a nyakán nyelvtudás nélkül? Ismétlem: Nem tudta ez az ember, hogy bizonyos szint felett angolul nem tudni a mai világban analfabetizmussal egyenlő?* Így találod el a lottószámokat is? A számomra megmagyarázhatatlan okból rendkívül ellenszenves magyartanár nem fejtette ki, miért nem érzi jól magát. Elhiszem, hogy Tatabánya nem az a kimondott földi Éden, de magyar viszonylatban is vannak nála sokkal ótvarabb helyek. Ráadásul nem becsődölt (deviza)hiteles/állást vesztett/a munkahelyi feudális viszonyok áldozata (pl. orvos, de ilyen hívatású még nem volt) stb., akinek kifejezetten hangulatos lakása volt - na jó Tatabányán, de nem hahás családok között. Az eddig látottak közül megértem a svédországi kőfaragót, aki ott szeretett szakmáját végezheti igényesen és sokkal több pénzért, noha megrögzött Wagner-rajongóként lesúJtó a véleményem hősünk "zenei ízléséről". Ha fel tudom idézni az eddig látott, messze nem mindegyik részt, számomra a negatív rekord az Amerikát és Norvégiát megjárt házastársak, akik síversenyzőt akarnak faragni a lányukból. Ez kb. olyan perspektíva, mintha arra alapoznák a jövőjüket, hogy megütik a lottón a főnyereményt. Egyelőre ennyit.
március 31. 18:00:49
március 31. 18:00:49
Kicsit javitom ha szabad. Az ausztraliai lufiszobrasz itthon volt lufiszobrasz. Ausztraliaban ha jol emlekszem, hazgondnok. Mondhatnam, inkabb hazgondnok ott mint jol kereso lufiszobrasz itt. Lehet ezt es ot nem-szeretni, maganugy ahogy a munka-, telephely- es eletmodvaltas az o (!) maganugye. Es majd en megtippelem a negativ kedvencet, a tatabanyai gimn.magyartanar lehet, aki szimplan es tobbszor kijelentette, hogy nem erzi jol magat itthon es inkabb elmegy elment arut rakodni Angliaba. Ot se kell szeretni.
szavazat: 2/10 március 31. 15:46:51
március 31. 15:46:51
A készítők célja egyértelmű: Azt akarják sugallni, milyen borzalmas hely is az a Mo. Ugyanakkor hozott anyagból kénytelenek dolgozni, mert csakis a sorozatban szereplésre jelentkezők közül válogathatnak. Az általam eddig látottak közül több zavaros alak van, így a Thaiföldre katapultált biológus, az Ausztráliában a hazai mértékkel igen magas mo.-i életszínvonalát megközelítő "lufiszobrász" (Úristen, milyen marhaságokra tudnak pénzt kiadni egyesek!), a Chile déli részén élő kóklernő. Én megértem, ha valaki a külföldön élő társa után megy, de... Szakértelem és főleg NYELVTUDÁS NÉLKÜL SENKI SE VÁGJON BELE VAKTÁBAN a nagyvilágnak. Itt van pl. a "lufiszobrász", aki nem tudott angolul, amikor Ausztráliába került. Hol élt ez az ember, de jó néhány másik is? Nem tanult angolul az iskolában? Nem érezte szükségét az angoltudásnak??? Másik kedvencem a német. Olyan egzotikus ez a nyelv magyar szempontból, mint a kínai? A film alanyai meg állnak és néznek, mint az a bizonyos Rozi a filmszínházban, mert bizony Németországban a teljes nyelv- és önfeladás ellenére is konyhanyelvi szinten szükséges az egyre jobban elkorcsosuló, hajdanában szebb napokat látott goethei idióma. Néhány bemutatott egyén meg olyan egyszerű, akár a faék. Én csak röhögni tudok azon, aki a magyarnál messze nagyobb és jobb kereskedelmi és gasztronómiai kínálatban arra panaszkodik, hogy itt Bergengóciában nem lehet rántott húst kapni., a katasztrofális kulturálatlanságról nem is szólva. Azt meg nem árulom el, hogy az általam eddig látottak közül ki a negatív "kedvencem", akinek azt kívánom, jöjjön vissza lógó orral és térden csúszva könyörögje vissza magát a gyermekmunkásokat kizsákmányoló bangladesi varrodákhoz és az elektronikus hulladékokat kibelező ghanai szeméttelepekhez képest igen jó állásába. Lehet tippelni, kire gondolok.
március 31. 14:19:46
március 31. 14:19:46
Majd akkor derül ki, hogy Isten veled-é, ha majd pár év múlva körvonalazódik a cél, amiért búcsút intettek, Magyarországot elhagyták, teljesült-e.

Ennek a legutolsó résznek is csak a végére értem ide, a többit pedig nem is láttam, de elég bizonytalannak tűntek a bemutatott emberek, családok. Leginkább az ismerkedés állapotában voltak, hazai ízeket kerestek, néhol bőséges kínálattal találkoztak, néhol meg nem.


Magyarok társaságát keresik, de nem azt találják, amit maguk mögött hagytak. Aztán meg a helyiekkel nem olyan könnyű megismerkedni, összebarátkozni meg néhol lehetetlen is.


Aki azért ment ki, hogy az odakint megkeresett pénzét összegyűjtögetve hazajön és itthon fekteti be, az számoljon azzal is, hogy, mint mutatták a mi pénztárcánknak odakint minden nagyon drága, mint pl. a szerény ír lakás bérleti díja átszámítva havi 300.000 forintos kiadást jelent. Hogy ebbe mi tartozik bele, már nem derült ki. De minden attól függ, hogy havonta mennyit tudnak megkeresni, mert a bérleti díj az egy dolog, de ezer más költség is van, ami itthon természetesnek tűnik (fodrász, manikűr, kozmetika, étkezés stb.) nem olcsó...

Szóval egészen más léptékben kell számolniuk, mint amit idehaza megszoktak... Alkalmazkodás és szorgalom kérdése...
szavazat: 1/10 március 31. 13:44:37
március 31. 13:44:37
kimennek, aztán meg visszajönnek..
rájönnek,h ott is dolgozni kell..

felesleges hisztériakeltés
tanulj, dolgozz jól, aztán itthon is jól kereshetsz
a lúzer kint is lúzer marad..
március 25. 21:36:40
március 25. 21:36:40
A hozzászólás moderálva lett.
szavazat: 1/10 március 25. 20:41:32
március 25. 20:41:32
A hozzászólás moderálva lett.
március 19. 17:39:03
március 19. 17:39:03
A sorozat beszédes és hatásos. Nincs az a parlamenti felszólalás, tévévita vagy politológusi-szociológusi elemzés, ami ennél a műsornál ütősebben üzen. Szócséplés helyett a szereplők a lábukkal szavaztak, döntöttek. Eldugják, agyonhallgatják e jeles kordokumentumot rendesen. Nem reklámozom, de akit érdekel, még megnézheti a csatorna netes felületén.
szavazat: 10/10 február 25. 21:31:50
február 25. 21:31:50
Nagyon jó!
február 18. 10:34:28
február 18. 10:34:28
Ez kell a magyarnak (napjainkban ismert helyzet alapján)....
Összes hozzászólás