Iszony

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 102 perc, 1965

Értékelés:

44 szavazatból
Szerinted?

Kárász Nelli apja halála után hozzámegy Takaró Sanyihoz, a falu legmódosabb gazdájának fiához. Nelli nem szereti Sanyit, aki imádja őt, de reméli, hogy majd megszereti és a házasságtól támaszt vár. Az évek múltával azonban egyre inkább iszonyodik férjétől, közeledéseit egyre nehezebben viseli el. Olyan tarthatatlanná válik kapcsolatuk, hogy Nelli egy ízben el is hagyja férjét és kislányát. Anyósa betegségekor azonban Sanyi visszaviszi. Anyagi helyzetük is egyre romlik, és Nelli látja, hogy nagyhangú férje valóban semmit sem tesz életük rendbehozatala érdekében. Sanyi tüdőgyulladást kap, szíve legyengül. Amikor ismét közeledik feleségéhez, Nelli dulakodás közben véletlenül megfojtja.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
dave555 2020 ápr. 25. - 01:01:49
Azért ezen a nőn nagyon látszik, hogy nem vidéki környezetben nőtt fel. Jó persze így még undorítóbb lett, értem én, csak közben hiteltelen. Egyébként a sztori és a film is remek, de ez a színésznő túlságosan polgári egy ilyen környezethez, tényleg az ember azt kérdezi, hogy "ez mit keres ott?" Lehetett volna egy - már bocsánat, de - parasztosabb külsejű hölgyet is választani, van bőven a színésznők között.
trudy 2016 jan. 02. - 14:26:02
Néhány éve olvastam a könyvet és jó volt filmen is látni, mert így kicsit könnyebb a történet mondanivalóját kutatni. Igazából szerintem nincsen egy konkrét mondanivalója, hanem olyan tényeket és sztereotípiákat sûrít egybe, amelyekbõl eléggé nehéz egy-két kristálytiszta tanulságot levonni. A vidéki élet korlátai, a lány megérzései szembe a tapasztalatlanságával, a párok között mûködõ vagy nem mûködõ kémia, a választás lehetetlensége, a kiszolgáltatottság, a fiú jelleme, amit a jómódú, "uras" élet tett olyanná, amilyen, a generációk közti szakadék, a megszokás hatalma, a társadalmi elvárások... és a végén, amikor kinyílna elõtte egy lehetõség, hogy a doktorral új életet kezdjen, már nem mer belevágni, mert bizalmatlan, pedig az élet nem mindig ismétli önmagát. Mindenesetre ezekkel a dilemmákkal és helyzetekkel évtizedekkel a történet ideje után is tud az ember azonosulni. A mû talán azt is erõsíti, hogy eredendõen senki nem rosszabb a másiknál, a körülmények teszik az embert olyanná, amilyen és az élet sokszor nem harmonikusan állítja össze az embereket, amitõl mindegyik fél szenved.
10/10
swoon 2012 júl. 16. - 08:31:01 10/10
Zseniálisan vitte vászonra Németh László regényét Hintsch György. Az egész film atmoszférája magával ragadó, lendülete egy percre sem veszít erejébõl. Nem lehet megunni,mint ahogy a könyvet olvasva nem lehet letenni. A szereplõk választása is telitalálat. Drahota Andrea hangja simogat, az arca, tekintete mindent eljátszik. Kállai Ferenc olyan természetességgel alakítja szerepét, hogy fel sem merül, hogy ez egy színészi játék. Latinovits alakja egyszerûen varázslatos abban a pár jelenetben. Páger Antal remek az édesapa szerepében, akár a Pacsirtában. Psota és Halász J. alakítása nekem sok, olyan mesterkélt.
10 és egy csillag.
F.Kristóf 2011 febr. 04. - 23:23:53
Nem a gyilkosság ( ez esetben akkor is inkább baleset ) az erõszak és bûn, hanem az, ahogyan zsarolásokkal, fenyítésekkel visznek húsvásárra egy leányt. - Vagy inkább vágóhídra? És egy finom teremtést belekényszerítenek az undorító sírva-vigadó dzsentri életbe, a sivár szellemi világba, a lelkileg mûveletlen közegbe. Kiváló az ábrázolása az elmúlt kétezer év férfi-dominanciájának, a nõk sok évszázados kiszolgáltatottságának, s egyfajta üzenet is egyben: szülessen meg a férfiban az az érzékenység, hogy ezt a bensõ szépséget soha ne roncsolja össze, s érezze meg, hogy egy virág kinek õrzi illatát, s ha végül megtalálta saját mását,ott a "két igásló" húzhassa a szekeret, más szavakkal Saint Exupery-tõl: "...nem az a szeretet, ha két ember egymás szemébe néz, hanem az, amikor mindketten ugyanabba az irányba néznek."
aiolosz 2011 febr. 04. - 18:31:17
Szomorú, már mint az, hogy a film szereplõinek többsége már nincs közöttünk....nekem szerencsém volt, mindegyik színészt volt szerencsém látni színpadon....
Azok a vesztesek, akik ebbõl kimaradtak...részvétem ;)
bürgönye 2011 jan. 12. - 20:54:42
Hmm, tudja valaki, hogyan lehet megnézni a filmet? Kölcsönzõben meg szokott lenni?
lipjud 2010 aug. 16. - 23:52:03
Miután a filmet megnéztem, az elsõ gondolatom az volt: hát így is lehet magyarul beszélni? A színészek annyira szépen ejtették ki a szavakat, hogy az zene volt füleimnek. Még ha gyorsan, indulatból beszéltek is, íze, zamata volt a szavaknak. Együtt akartam volna mondani velük a szöveget - ami nem volt híján az elmés fordulatoknak és a szép képeknek - hogy én is beleharaphassak ebbe a gyömörû gyümölcsbe, ami a magyar nyelv.
Bizony felüdülés ez a manapság pöszén, sejpítõn, affektálón beszélõ mûsorvezetõk idejében.
Én még úgy érzem fiatal vagyok, de át tudom érezni Kárász Nelli helyzetét. És a többi kommentelõnek üzenem, hogy ne hamarkodják el dolgot, mert könnyû olyan helyzetrõl véleményt mondani, amiben még nem volt az ember - és a legkönnyebb elítélni ezért a másikat.
10/10
matuschkapista 2010 júl. 14. - 22:46:46
Erotomán férjek vigyázat!
Ha az aszonykának fáj a feje vagy fáradt, jobb lesz békén hagyni, mert igen rossz vége lehet a dolognak.
Drahota Andrea tökéletes választás Nelli szerepére, csak úgy árad belõle a hidegség.
Csak a miheztartás végett: Perry véleményére nem vagyok kíváncsi!
10/10
Mannings 2010 júl. 14. - 21:43:00 10/10
Mestermû ez a film, és a könyv is.
homoksarkany 2010 júl. 12. - 22:38:02
igen, én is gondoltam rá most, hogy újra el kéne olvasni a könyvet, érettebb fejjel. 4-4,5 év után nem árt néha újra olvasni egy-két könyvet. teljesen másképp lehet rájuk tekinteni.
Recluse 2010 júl. 12. - 22:05:45
Nagyon-nagyon jó a könyv - elõbb el kell olvasni, utána kellene megnézni a filmet. A film is nagyszerû, de nagyobb az élmény, ha elõbb elolvassuk. Ajánlom még az Irgalom c. Németh László-regényt, és ha még jut rá idõ, az Égetõ Esztert.
Egyik sem könnyû olvasmány, de megéri!
Magamnak is írom: újra kell olvasni!
homoksarkany 2010 júl. 12. - 20:54:35
no, én olvastam a könyvet. kötelezõ volt. de a könyv nem tetszett, nagyon sokáig is tartott, mire kiolvastam - fél év. de azért megnézem a filmet, próbálom. ha már elolvastam, érdekel :D
10/10
alex4427 2010 júl. 12. - 20:48:58 10/10
Mindjárt a Duna tévén!
Seraphin 2010 márc. 27. - 08:35:56
Én azért vettem fel ezt a filmet, és néztem meg, mert az irodalmi alap kimaradt. Nem tervezem elolvasni, de a filmmel pótolni igyekeztem a mûveltségemben ezt a hézagot.

Németh László Iszonyát némelyik könyvtárban a kötelezõkhöz sorolják, gondoltam tuskó vagyok, ha nem nézem meg.

Ezért el se olvastam a portos tartalmat. Némi sznobságot azért magaménak tudok, mivel azért néztem meg, mert az a kép élt bennem, hogy ez kötelezõ dolog.
De nem bánom, hogy nem olvastam utána. Kritikákat is jobb a film megnézése után olvasni, akkor már könnyebb mások véleményével vitatkozni.
offtopic
kagylóhéj 2010 márc. 09. - 22:03:32
Azt utálom az efféle történetekben, hogy a fõszereplõ "sokkal különb" a környezeténél, õ "sokkal többet érdemelne", éppen ezért jogos és érthetõ részérõl az erkölcs felrúgása, hiszen úgyis csak nála "alsóbbrendû", "primitívebb" lényeken gázol át.

Különben úgyis egy kaptafára megy az összes ilyen történet: mindegyik halállal végzõdik, mert az írók imádják a sztorikat halállal lezárni, az olyan frankón végleges. Úgyhogy valaki meghal, ez tuti, legfeljebb azon lehetett volna izgulni, hogy kettejük közül ki nyírja ki a másikat. Még az a szerencsésebb lezárás, hogy a nõ ölt, így legalább a szentté avatása elmaradt.
offtopic
Anditos 2010 márc. 08. - 17:42:55
Köszönöm, hogy "helyretettél". :-)

(Sajnos nem ez az egyetlen film, ahol túl sokat írnak le a történetbõl.)
10/10
alex4427 2010 márc. 08. - 17:00:19 10/10
Én NEM a te beírásodra reagáltam, hanem általánosságban, a romló magyar mûveltségrõl írtam. Ne vedd magadra! (Filmismertetõknek pedig, valóban, nem illik leírni az egész történetet.)
Panni19 2010 márc. 08. - 15:29:16
A könyvet olvastam, a filmet sajnos nem láttam, de elég morbid módon engem a könyv megfogott. Habár nehéz megmondanom, miért..talán az ok abban keresendõ, hogy Németh László hihetetlenül jól visszaadta a nõi lélek rezdüléseit.
offtopic
Anditos 2010 márc. 08. - 15:08:17
Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki, ha nem tudom egy film történetét, (mint mindjuk én az Iszonyét, mert történetesen nem olvastam) akkor is szeretnék a film minden percében "meglepõdni". De nem válik érdektelenné az a film sem, aminek ismerem a történetét vagy a végkifejletét, ám sokkal érdekesebb úgy végignézni egy alkotást, amit nem olvastam, hogy egyáltalán nem tudom, mi fog következni. Ezért haragudtam a spoiler-es tartalom leírásra.
offtopic
Anditos 2010 márc. 08. - 13:16:44
:-)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu