Iván gyermekkora

Bakancslistához adom
Ivanovo detstvo
szovjet háborús filmdráma, 100 perc, 1962

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

A II. világháborúban szüleit elvesztett s ezért felderítési feladatokat vállaló kamasz, Iván beszámolni tér vissza az őt patronáló tiszthez. Majd újra akcióba indul, s a tiszt csak a háború végén értesül arról, hogy a fiút a németek kivégezték. Iván az emlékeiből meríti az erőt ehhez a küzdelmes élethez: újra meg újra felvillannak húga, édesanyja és a békét és boldogságot sugárzó, napsütötte természet emlékképei. Ennek az elégikus hangulatú, visszafogott filmnek az alkotói remekelnek a ragyogó szépség és a halált előrevetítő komorság kontrasztjának megrajzolásában.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Sadenal 2015 jan. 05. - 15:00:29 8/10
Azért ez a képi világ eléggé kicsapott amit az operatõr véghezvitt benne, de nyilván Tarkovszkij kérésére. A története is jó, és azt hiszem talán ez az egyik legegyszerûbb Tarkovszkij-film, mint mondjuk a Tükör ami azért sokkal nehezebb. Érdekes hogy a Rubljov-on nagyon bealudtam, nem is kötött le annyira mint ez vagy a Solaris. Nah de majd lemegy a Stalker meg az Áldozathozatal is. :)


8/10
settembrini 2014 máj. 29. - 16:57:06 Előzmény perry
A 12 éves Szirtes Ági szinkronizált egy felnõtt nõt (Valentyina Maljavina)? A többi se talált az adatbázis szerint.
http://klasszikus-szinkron.hu/film/ivan_gyermekkora_1_szinkron
perry 2013 márc. 17. - 17:26:00
1965 nyarán vetítették Magyarországon, akkor olyan szinkron hangjai voltak mint Kolja Burljajev Tóth László aki az 1960 s Ranódy László által rendezett Légy jó mindhalálig film fõszereplõje volt vagy Nyikolaj Grinko (Grjaznov)Sinkovics Imre
Valentyin Zubkov (Holin) Básti Lajos és Valentyina Maljavina (Mása) Szirtes Ági .
Az Iván gyermekkora számomra koránt sem azért fontos, hogy Tarkovszkíj volt-e filmes vértezetének teljes birtokában és a késõbbi képi és gondolati szimbólumai léteztek-e vagy nem ?
Számomra ez a film a világ legszebb és egyben legtragikusabb gyermek ábrázolása.
Már maga az elbeszélés is annyira szigorúan puritán, hogy kiállt a megfilmesítésért.
Az irodalmi anyag szikár érzelemtõl mentes, ugyan akkor a fõszereplõ cselekedeteinek alakulását és viszonyát a háborúhoz minden sallangtól mentesen izzo drámaisággal bontja ki.
Tarkovszkij sem tesz többet mint képekbe fogalmazza mind azt amit Iván átél, szinte egyé válik a kamera és Iván szeme, rajta keresztül ismerünk meg feladatokat élethelyzeteket és egyben az õ gondolatait is.
A hruscsovi nyitás miatt kitárultak a filmes lehetõségek, és hirtelen három olyan fim is születik mint a Szállnak a darvak, Egy katona balladája és természetesen az Iván gyermekkora.
Ezek a filmek túl a sematizmuson azokat az egyszerû drámákat hordozták mint a háború ami a személyiség torzulását okozza, a személyes sorstragédiákat, vagy az egyén sorsát abban a világban ahol Radnóti szavaival élve "Oly korban éltem én e földön, mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra, s míg balhitekben hitt s tajtékzott ..."
Iván a filmes "irodalom" talán legintenzívebb és katartikus mélységeket felmutató alakja.
Adva van egy fiú akit az élet korától fogottan játékra, pecázásra teremtett, de a kor és a háború mindent elvett tõle a szüleit és egyben a gyermekkorát is.
Kapunk egy másik Ivánt akit a bosszú hajt és ehhez ügyet is talál a kém feladatokat és üzenetek eljuttatását az övéinek.
Háborút nem is látunk de a "rém" mindeütt ott van minden képkockán üzen, hogy az " én pokoltáncomat járjátok".
Széttört, meggyalázott sorsokat látunk, emberi krédókat jelesül pedig Iván golgotáját a beteljesedésig.
Tarkovszkíj mindenkinél jobban fogalmaz egy interjúban:
"Azokat a mély változásokat akartam bemutatni, amelyek a háború hatására egy ember életében, ez esetben egy nagyon fiatal ember életében végbemennek. Hitelesen akartam láttatni lelki megkeményedését és ellenállását, küzdelmét a tömeges halál tébolyával szemben”
Már csak ezért is érdemes a film megtekintésre.
9/10
ChrisAdam 2013 márc. 17. - 14:44:28 9/10
Készült szinkron, de pocsék. Mindenképp felirattal érdemes nézni!
critixx 2008 nov. 08. - 10:50:28 Előzmény Redfield
A Mester elsõ filmje, egyben az egyetlen "megrendelésre" készült alkotása, ami érzõdik is a naiv és patetikus, már-már viccesen túlzó történetben. Mégis érdekes, hogy szándékosan kerestem benne az Andrej Rubljov (és a késõbbi Tarkovszkij-mûvek) fontos motívumait, szimbólumait és kivétel nélkül mind megtalálható volt benne! Stilisztikailag és képi világában zseniális mû - nem véletlen, hogy Tarkovszkij!
Redfield 2008 szept. 02. - 20:52:50
Csodás képiek. Tarkovszkij Isten és örök.
mirlo 2008 aug. 01. - 10:47:24
valamit félreértettél, ez nem "rendelettel", hanem a vetítési joggal van összefüggésben. A filmek vetítési jogát sokféle konstrukcióban lehet megvásárolni, olykor csak néhány alkalomra, olykor hosszabb idõszakra, és bizony elõfordul, hogy lejár. Megoldás a dvd, de ha moziban szeretnétek látni, érdemes esetleg tényleg az Örökmozgónál lobbizni, hogy tûzzék mûsorra; régen még egy kívánságládájuk is volt hasonló célokra, most nem tudom hogy van ez, de a fórumon kesergésnél meg fenyegetõzésnél biztos hatékonyabb ;)

(Egyébként a lejáró vetítési jogot sokszor hirdetik is a mozik, hogy akit érdekel, esetleg észrevegye, az utolsó néhány lehetõséget)
bluebird 2008 jún. 22. - 20:46:15 Előzmény Gonda
A film orosz címe nem (Gyetsztvo Ivana), ahogy a recenzióban szerepel, hanem (Иваново детство), vagyis (Ivanovo detstvo). Még jó, hogy nem az amerikai címet fordították vissza, s lett volna a My Name Is Ivan- ból Nevem: Iván, vagy a The Youngest Spy – ból A legfiatalabb kém, hogy sose találjunk rá erre a gyöngyszemre az adatbázisban! Amit írsz a Solaris kapcsán felfoghatatlan és felháborító!!!! Mi történt azóta ez ügyben?
Gonda 2008 febr. 12. - 07:07:19 Előzmény pozsizsuzsi
Nem tudom, hogy vicc-e, de én is szeretnék rá választ kapni. A Cirko-Gejzírben mondta az egyik mozis úr.
pozsizsuzsi 2008 febr. 11. - 17:51:54 Előzmény Gonda
Remélem ez csak egy vicc...
Redfield 2008 febr. 11. - 17:39:14 Előzmény Gonda
Ki hoz ilyen rendeletet, és miért? Úgy p*csánrúgom, hogy elszáll. Ez már több a soknál, pofátlanság.
10/10
Bartuc 2008 febr. 11. - 17:36:53 10/10 Előzmény Gonda
Igen szomorú vagyok, hogyha ez igaz. Nem tudom, kinek állhat ez érdekében. :(
Gonda 2008 febr. 07. - 12:27:31
Kb. 1 éve bementem a Cirko-Gejzírbe, hogy megnézzem a Solarist. Mondta a mozis úr, hogy most játszunk utoljára szovjet filmet, mert valamilyen rendelet szerint már többet nem lehet ezeket nyilvános helyen vetíteni, esetleg csak az Örökmozgóban fordulhat már elõ. Tud valaki valamit?
Kinek az érdeke, hogy eltûnjenek az igazi értékek? Kinek jó az, ha Tarkovszkij eltûnik az emberek tudatából? Kinek lesz az jó, ha már nem emlékszik rá senki?
Megnéztem a Nanukot is a Tabánban és szerintem nem játszották le azt sem végig. Nem láttam azt a részt, amikor a gyerekek ruhátlanul állnak kinn a jégmezõn.
Suksintól sem láttam még filmet, pedig kiválló író, egyik legjobbja az oroszoknak. Jöttem, hogy szabadságot hozzak!
10/10
Bartuc 2008 jan. 19. - 21:21:55 10/10
Gyönyörû képek, nagyszerû megvalósítás, remek összhang, Tarkovszkij. Mindenkinek kötelezõ.
kocamama 2007 dec. 10. - 18:33:35
Jó film, és valóban nem annyira mély és érett mint a többi Tarkovszkij film. Lehet, hogy pont ezért olyan jó.
verdeleth 2007 máj. 08. - 00:24:00
Tarkovszkij egyik korai mestermûve.Nem olyan érett és bonyolult mint a kései filmjei, de nagyon mély érzelmeket tud elõhozni az emberbõl.Egy gyerek szemén keresztül mutatja be a háború borzalmait és értelmetlenségét.Rengeteg furcsa fény és képi hatás van, a zene sokszor borzongató A képek pedig (számomra) gyönyörûek: mocsaras vidék, csupasz fák, köd, félhomály, robbanás Egyszerûen tökéletes Aki nem pusztán háborús filmet akar nézni és komoly mélységû filmre kiváncsi, az tekintse meg 100/100
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu