James Bond: Aranyszem

Bakancslistához adom
GoldenEye
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai akciófilm, 125 perc, 1995

Értékelés:

142 szavazatból
Szerinted?

Lehet, hogy James Bondot eddig szinte csupa zöldfülűvel hozta össze a sors, ám mostani ellenfelét tényleg kemény fából faragták. Ez a mindenre elszánt bandita az orosz alvilággal is összeszűri a levet, csak hogy megkaparinthasson egy hétpecsétes titokként kezelt katonai helikoptert, majd megszerezze a legféltettebb és legveszélyesebb szovjet űrfegyvert is, az Aranyszemet. Ilyen arzenállal akár az egész nyugati civilizációt le lehet söpörni a föld színéről. És a 007-es ügynök éppen ezt akarja megakadályozni.

Stáblista:

Szereplők

James Bond
Alec Treveljan
Natalja Fjodorovna Simonova
Xenia Zaragevna Onatopp
Jack Wade
Valentin Dmitrovics Zukovsky
Dmitri Mishkin védelmi miniszter
Miss Moneypenny

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    1996
    Legjobb hang jelölés
  • BAFTA-díj

    1996
    Legjobb speciális effektusok jelölés

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
tamas patkos 2019 máj. 19. - 22:09:24 9/10 Előzmény Gollam24
Mindkét hozzászólásoddal egyetértek :)
10/10
Gollam24 2016 ápr. 29. - 15:45:07 10/10
Pierce Brosnan-nek toronymagasan ez a legjobb Bond-filmje és amúgyis a legjobbak közt van az egész szériát tekintve.

Ezt a Famke Janssen-t meg éjjel-nappal, minden létezõ testnyílásán keresztül, bitang jó nõ.

10/10.
Torolt Felhasználo 2015 nov. 23. - 15:35:04
Na, Szúrós Úr elsõ szereplése.
Már a nyitányban látszik hogy visszahozták Bond mókás arculatát - ugyanakkor megmentették Dalton hideg profizmusát is az akciós részekbe (csak figyeld ahogy Brosnan szemét veszik mikor a falhoz lapul - eza beállítás sosem öregszik Lugosi Béla óta!). Ez okos.
Dea legígéretesebb mégis, hogy frissítették az eszköztárat, és itt már modern akciófilmet láthatunk. Bár az igaz hogy a repülõgépes jelenetet legfeljebb a Charlie Angyalainak hittem el. De Dalton után mégis elmegy, mert vanegy üzenete: én HÕS, vagyok, TÖKÖS gyerek, kütyükkel és mindennel - nem az a pótlék ott elõttem!

A fõcím-klip már rég volt jó. Talán eddig összesen kétszer nyújtott többet mint a hivatalos dal képernyõvédõjét (ebbõl egyik a Dr. No - btw, emlékeztek hogy az elején az eredetileg nem pisztolcsõ, hanem csatornavezeték volt?).

Amitõl viszont nehezen vonatkoztatok el, hogy túl sok a gold/arany a címekben:
- goldfinger
- golden eye
- man with the golen gun
...
Btw, Orlok-grófot még nem távolították el?

Személyes megjegyzés: Famke Jansen RONDA. Egyedül az X-men 3-ban nézett ki jól, de hát ott CGI-al pakolták rá azta nem-emberi szépséget ugyebár.

Pozitívum hogy nem Bond vállán nyugszik az összes poénkodás és kémkedés. Ez üdítõ. Viszont ha nem vagyunk teljesen elájulva már a "Bond" névtõl, akkor csakfeltûnik hogyroppant hosszúak az üresjáratok :( Kár a sok lefordíthatatlan szóviccért is.
Viszont tuti pont hogy nem egyszerûen "oroszok, oroszok" (bár inkább rendkívül aktuálisan grúz terroristák, a '90-es évek slágere), hanem szembenézés a 2VH/hidegháborús múlttal. Máris más.
Szóval a film nem "legendás", de tényleg talpra állíthatta a szériát.

PS: vicces ahogy Végsõ Állomást játszanak az orosz csajjal. Egy idõ után már azt is hittem kiírták végül mégis a filmbõl.

PPS: a retroshock akkor ér igazán, mikor az orosz csaj kér egy 500MHZ IBM-et. Majdnem mint Vágási Feri a Vindózzal.
AvatáR Gil Maerth 2015 márc. 23. - 09:27:40
örülök hogy Bond bácsit folytatják. :)
ennek a résznek a legjobb az elõzenéje.
famke janssen a topon :)
az akciók nagy része pedig teljességgel hihetetlen. :)
Még Bondtól IS ! :(

10/8 - mégis jó. Megunhatatlan :)
dzsinbu 2015 márc. 22. - 09:50:15
Mindíg dühöngök amikor õsrégi filmeket adnak 100-adszorra,de a Bond-oknak kivételesen örülök,mert nem láttam õket és jó lesz végignézni.
vistvan62 2015 márc. 22. - 08:27:41
A sok vacakot persze ismétlik másnak, ezt miért nem?
eIemes 2015 márc. 21. - 21:39:34
azért a repülõ után zuhanós rész a bevezetõben számomra kicsit erõs volt, már az indiana jones "éljük túl az atomrobbanást egy hûtõszekrényben" jelenetét idézte :)
10/10
mf5hd 2015 márc. 21. - 21:13:00 10/10
Vitán felül a Goldeneye minden idõk egyik legjobb Bond filmje, minden megvan benne, ami egy jó Bond film kelléke, látványos akció, gyönyörû nõk, humor és mindenek elõtt a stílus, ezért mûködik a sorozat 53 éve. Külön kimelehetõ szentpétervár tankkal való szétrombolása, amit azóta sem tudott senki autósüldözés terén felülmúlni, de említhetõ Bono és Tina Turner remek betétdala. Roppant nagy kár, hogy a tényleg kicsit bugyuta, de szórakoztató Halj meg máskor után Brosnan visszavonult, a soron következõ Casino Royale és a Quantum csendje pedig a kaszabolós tucatakcióflmek szintjére süllyesztette a szériát kiölve belõle a stílust, ami a lényeget jelentette, szerencsére a Skyfall már elkezdett visszafordulni a régi Bondok irányába, reméljük Sam Mendes a Spectre-rel marad is ezen az úton. 10/10
olahmiki1959 2015 márc. 21. - 17:41:14
Úgy néz ki, hogy egy kis szünet után folytatják a sorozatot.
Örülök neki, mert az eléggé antipatikus Timothy Dalton után végre jön a sármos Pierce Brosnan, - aki megint egy picit más karakter volt, mint az elõzõ Bondok, - és remélhetõleg a mostani, Daniel Craig-féle filmeket is látni fogjuk, amelyek viszont a realisztikusan kemény, hihetetlenül látványos jeleneteikkel hoztak újat a sorozat stílusába.
BMariska52 2015 márc. 21. - 11:14:54 Előzmény Lyanos
Ennek az a sima háttere, hogy sose higyj a köztévének! Beígérték hogy levetítik a Keresztapa mindhárom részét, a harmadikat azóta is várom... Jól átráztak a Hölgyek örömével, sokáig hiába vártuk a 2. évadot, erre meglepetés- szerûen vetíteni kezdték a Duna tévén, pedig akkor még nem volt hírtévé a köztévé M1 csatornája. Nem ragozom tovább...
Bercike63 2015 márc. 11. - 15:51:41 Előzmény Lyanos
kkor most velem együtt örülhetsz! imádom a zenéjét is! Tina Turner hangjára rohangál a hideg a hátamon a gyönyörtõl!
Surabaya 2015 jan. 17. - 15:56:49 Előzmény Lyanos
én is pont ideértem a "nyomozásban" :)
offtopic
cellasto 2015 jan. 11. - 19:18:44
lehet,hogy csak a "klasszikus"bond filmeket adják le?

egyébként passz
Lyanos 2015 jan. 11. - 19:05:41
Ide írok, mert a TV csatornáknak nincs külön fóruma.
A Duna TV pár hónapja elkezdte idõrendben vetíteni a Bond filmeket, gondoltam levetítik az összeset. Most viszont úgy tûnik, hogy a sorozatnak vége.
Jövõ héten, azaz január 17-én már egészen más film szerepel a programban. Az Aranyszemet a port.hu szerint nem vetítik sehol :-(

Tudja valaki ennek a furcsaságnak a hátterét?
8/10
appleuserch 2013 nov. 09. - 17:24:59 8/10
Nem vagyok egy nagy JB rajongó, de ez az egyik, ha nem a legjobb James Bond film, tehát nagyon nem értek egyet az elõttem szólókkal. Persze tartalmazza a brand gyengeségeit, a Superman-mutáns James Bond karakter mindenféle antigravitációs és antisztatikus tulajdonságát - legjobb az RTL-en nézni két mosóporreklám között.
A sztori is egyszerû, mint a faék, de legalább már kirúgták eddigre azt a szerencsétlen Greenpeace-aktivista forgatókönyvírót, akinek egyetlen ötlete a leszámolásokra a cápa-etetés volt.
Ugyanakkor PB remekül hozza a karaktert, belõle ki is nézni, hogy "valódi" MI6 ügynök, nem az a buldog képû "elõbbtüzelek mert agyamnincs"-szerû Bondminátor, mint Daniel Crage. (No persze ezt akkor vágja agyon, amikor a Monte Carloban bemutatkozik, jó, hogy nem teszi rögtön hozzá : MI6 - de az efféle csacskaságokat már megszokhattuk.) Szóval végignézhetõ, pereg, nem alszunk bele háromszor-négyszer, mint a 70-es 80-as évek JB filmjeibe. A Tiger és a LaFayette bemutatása monacói háttérrel pedig mindent megér és még némi humor is akad itt-ott. :)
5/10
petikee69 2013 jún. 12. - 08:38:58 5/10
Nem vagyok nagy James Bond rajongó, de azért párat már láttam, és ettõl mind jobb volt! Bugyuta története van, túlzottan kiszámítható, túl sok nõ, pornófilmnek jobb, mint akciónak. Az elején pedig, amikor beleugrik a repülõbe, na az nagyon sok, pedig én általában nem szoktam kifogásolni, ha van egy-két valóságban nehezen kivitelezhetõ rész a filmben, de ez nekem is sok. Egyedüli szereplõ, akit bírtam, az Boris, de õ meg tán 10 percet sincs benne.
Egyébiránt sok helyen azt láttam, hogy ez a legjobb JB film, hát szerintem rendesen mellényúltak. A pont is túlzottan magas, 6-7 közötti reálisabb lenne.
Superalonso 2013 ápr. 12. - 16:26:13
Ez volt az egyik leggyengébb, legbugyutább Bond-film amit eddig láttam.....katasztrófa a story.....
Ha már Pierce Brosnan-féle Bond-ok, akkor nekem a Világ nem elég és a Holnap markában tetszett a legjobban (abban a 2 részben voltak a legjobb nõk és a story is valósághûbb volt), de még a Halj meg máskor is jobb volt ennél, aminek hasonló volt a story-ja csak ott nem bankot rabolni akartak a mûholdas fegyverrel a gonoszok, mint a Goldeneye-ban, hanem Észak- és Dél-Korea-t erõszakkal egyesíteni északi írányítással.....
gladiolus 2013 ápr. 11. - 11:59:17
Ez a kalandfilm helyenként vígjáték. Például amikor a végén smaciznak a fûben, és kiderül, hogy még "ötszázan" rejtõztek el ott rajtuk kívül, fûcsomónak álcázva.
A másik a vége felé, a kétszemélyes, létrán függeszkedõs, csihi-puhi és rugdosós, leszámolós jelenet, hát az annyira béna, hogy már kínomban csak röhögni tudtam rajta. De nem rossz film, habár igencsak korlátozott számú James Bondot néztem meg, mert nemigen köt le. És igen, Brosnan jó Bond volt, ha össze kell hasonlítani a többiekkel.
Snooker_ 2012 okt. 24. - 20:36:02
Na, ki lincsel meg elõször, amiért ezt gondolom? http://snookerson.blogspot.hu/2012/10/james-bond-goldeneye-1995-kritika.html
Összes hozzászólás