James Bond: Dr. No

Bakancslistához adom
Dr. No
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol akciófilm, 110 perc, 1962

Értékelés:

100 szavazatból
Szerinted?

A brit titkosszolgálat ügynökét, James Bondot Jamaicára küldik, hogy a szervezet telepített emberének eltűnése ügyében nyomozzon. Noha érkezését követően többször is megpróbálják megölni, Bond pillanatok alatt megtalálja a nyomokat, amin elindulhat a gyilkos felkutatására. Úgy tűnik, az ügyben fontos szerepet játszik egy titokzatos tudós, Dr. No, aki egy közeli szigeten építette fel főhadiszállását. A szigetről a helybeliek rémisztő legendákat mesélnek, de ez nem tartja vissza Bondot attól, hogy odamenjen.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1964
    Legjobb első szereplés (női): Ursula Andress

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
mapk 2015 dec. 28. - 21:27:15
Sena Connery-s, az a felnõttváltozat? Nemcsoda, hogy a tetõtérben bújik el, ott nem zavarja senki gondolom. :D
Akkor még hátra van a Regina Moore-os, Piros Brosnan-es, és Daniella Craig-es.
Én miért nem kapok ilyen ajándékot?
9/10
Carola Kennicott 2015 dec. 28. - 20:58:43 9/10
Elörebocsatom, en nem vagyok James Bond rajongo. A 14 eves fiam karacsonyi ajandekanak egy resze volt a dvd-box, benne az összes - termeszetesen a legujabbat kiveve - Bond-film.
Jomagam nagyon keves epizodot lattam, inkabb a regieket, s meg kell, hogy mondjam, azokat sokkal többre becsülöm, mert joval kevesebb bennük a trükk, a technika, s inkabb a szineszi alkotasra epülnek (nyilvanvalo, hogy a korabeli, szereny technikai lehetösegeknek is köszönhetö).
Nos, harom nappal ezelött a fiam kivansagara megneztük együtt ezt a filmet, s nekem nagyon tetszett! Sena Connery szerintem messze legjobb Bond-valasztas.
Fiucska most eppen a tetöterben igyekszik a filmek egy reszet megnezni a szünidö alatt...DDD
Torolt Felhasználo 2015 dec. 27. - 19:08:56
Sõt! 1902-ben már ember járt a Holdon, 1966-ban pedig az Enterprise is elindult ötéves küldetésére!

https://www.youtube.com/watch?v=_FrdVdKlxUk
Hú dejó a habos sütemény 2015 dec. 27. - 17:15:36
ezt a filmet 1962 - ben csinálták?!?!?!!?
úristen akkor már volt élet a Földön?!?!?!?
iszonyú régen volt az
Torolt Felhasználo 2015 nov. 16. - 08:34:25
Megtudjuk, hogy anno roppant fura frizurákkal grasszáltak egyesek. Valamint hogy "az üzenet 5 mp-en belül megsemmisíti önmagát" az innen ered, nem a misõn impászibülbõl.
De hogy James Bond egy LÚZER, csak a 7. a 00-ás ügynökök rangsorában, és 24 film alatt egy hellyel sem tudta feljebb küzdeni magát... Lehangoló.

A Tom&Jerrys zenei alávágások is meglehetõsen komolytalanok - ám nagyon kell az ilyen ebbe a laposan vánszorgó filmbe, amiben Mr. Titkosügynök a saját nevén utazik, és rögtön közli mindenkivel hogy õ bizony az a titkosügynök aki a megölt titkosügynök halála után nyomoz. lol.

Az már kevésbé lol, hogy Mr. Bond megerõszakol egy nõt. Kétszer. Ami azért egy alkoholista szerencsejátékfüggõtöl nem is olyan kis teljesítmény.

Azt se feledjük, hogy kedvtelésbõl is gyilkol. Mert az "poén". Hát anyád.
Az sem bejövõs hogy Bond Csernobil/Fukusimát csinál, és miért? Valami nyavajás holdrakéta miatt? KÖSZÖNJÜK MR BOND!

De elsõ filmnek kifejezetten jó, Connery is tökéletes választás, a '60-as évekhez képest pedig kifejezetten akciódúsnak mondanám realisztikus trükkökkel. Végülis akkoriból választhattál a Robot (= Frankeinstein) vs az Azték Múmia és William Shattner Star Trekje közül.

Btw,a gonosz nagyon gonosz, de...
- mi ez a hülyeség a kezével? Aminek a szupererejét sosem használja.
- honnan a név? A "No" az olyan tipikus kínai név mint a "Chan" csak nem tudok róla? Vagy õ a valahanyadik doktor akart lenni, csak kifutottak a karakterbõl? Vagy õ a nem-doktor? Mi van?

Õszintén szólva szívesebben nézném újra a Bud Spencer Terrence Hill paródiáját ugyanennek...
AvatáR Gil Maerth 2014 szept. 21. - 11:02:47
Minden kaland-akciófilm õsapja !
mondjuk így is vannak érthetetlen részek:
(elkábítják õket feleslegesen,megkezelik Bondot feleslegesen, ha kinyirnák Bondot mindig történik valami külsõ tényezõ)
meg túl nagy a hangsúly Dr.No mûkezén.

amúgy örök/õsöreg klasszikus.Lassan már patinája lesz.
:)
10/ 8
9/10
cellasto 2014 szept. 20. - 21:54:01 9/10 Előzmény Filmx
skyfall?

na ne viccelj már azzal a raklap arcú szerencsétlennel :D
mióta õ james bond,kihagyom a filmeket :P
egyébként ez az egyik legjobb bond film
sir connery messze az egyik legjobb bond volt szerintem :)
no és ursula andress..hmmm :)
8/10
Filmx 2012 nov. 25. - 16:50:17 8/10
Ugye ezt csak viccnek szántad ..? Pierce Brosnan a legnyálasabb Bond volt. A Legjobb Bond filmek: Goldfinger, A Kém aki szeretett engem, Oroszországból szeretettel, Casino Royale, Skyfall.
10/10
JamesFakeman96 2012 ápr. 30. - 12:01:23 10/10
A Goldeneye után a legjobb James Bond film!
The Man Who Laughs 2010 júl. 17. - 23:19:40
Bond...James Bond, közben cigi a szájban a háttérben pedig a klasszikus Bond zene csendül fel. Ekkor találkozunk a film vásznon elõször õfelsége titkos ügynökével. Ez a jelenet azóta a film történet és a pop kultúra részévé vált, teljesen megérdemelten hisz ebben az aprócska jelentben benne van minden amiért az emberek még több mint 20 rész után is kíváncsiak rá.

A Dr. No-val indult el az európai mainstream (konkrétan az angol) filmgyártás egyik leghosszabb (és véleményem szerint) legjobb (persze vannak gyengébb részek, de az epizódok többsége jó és, még a rosszabbul sikerültekben is megvan az a stílus ami kiemeli az átlag kém/akció történetek soraiból) mozi film sorozata.

Maga a film ilyen szempontból ha nem is remekmû, de filmtörténetileg igenis fontos arról nem is beszélve, hogy rengetegszer utaltak vissza rá újra és újra az évtizedek során.

Nem írom le mindet, itt szépen össze vannak gyûjtve: http://www.imdb.com/title/tt0055928/movieconnections


Maga a film nem a legjobb a sorozatból, de határozottan a jobbak közé tartozik. Sean Connery elõször veszi magához a Walter PPK-t és már a kezdetektõl fogva jelen van az a sárm és stílus amiért tini lányok ezrei rajongtak érte és lehetõvé teszi, hogy a szûk két óra alatt 3 lánnyal is összefeküdjön :D (látszik, hogy még nem volt "valós" probléma az AIDS). Játékára nem lehet panasz, csak úgy ahogy színész társaira sem (Ursula Anders elbûvölõ, Joseph Wiseman Dr. No szerepében pedig az egyik legkarizmatikusabb Bond gonosztevõ, még ha, kevés ideig van képernyõn).

A film történet vezetése megalapozza a késõbbi részek jól bevált dramaturgiáját, azzal a különbséggel, hogy itt nem kapunk fõcím elõtti "kis kalandot" és a fõcím sem sikerült olyan jól mint a késõbbi darabok. A forgatókönyv tisztességesen van megírva a néhány túlzás vagy logikailag problémásabb rész felett könnyedén szemet hunyunk hála a fõszereplõk játékának és a film jó hangulatának (a karibi térség pompás környezettet nyújt).

Terrence Young biztos kézzel vezeti le a film rendezését, nem csoda, hogy több folytatásra le szerzõdtetek.

Akció jelenetbõl nincsen túl sok, kapunk egy autósüldözést és pár verekedést. Persze eljár felettük az idõ, de hát a film majdnem 50 éves. Viszont, a látvány orgia helyet van valami ami fontosabb, izgalmat még, mai szemmel sem válik unalmassá vagy lassúvá a film. Az alacsony forgatási költség nem igazán látszik meg a filmen.

Jó nõk, jó kocsi (a legjobb), sárm és kütyük azaz kütyük nélkül. Igen az elsõ részben még nem játszik Desmond Llewelyn alias Q, ez még egy reálisabb a könyvekhez hûebb feldolgozás. De, emlékezetes egy sorosokban nincs hiány.

8/10 - de csak azért mert ezután olyan remek részek készültek még, mind a From Russia With Love, a Goldfinger vagy éppen a Goldeneye.
99x 2010 febr. 28. - 16:52:02
Nagyon szeretem a JB filmeket már egy pár éve, és azt állítom, hogy Connery a legjobb bond, utána Moore és Brosnan. Az igaz, hogy kezdetleges a film, de akkor még nem voltak elõzõ filmek, amikhez lehetett volna viszonyítani.. Valahol elkell kezdeni. Van a filmnek stílusa, ezzel ellentétben a legújabb Bond filmek már annyira másak.. Jobban preferálom a régieket..
ondok 2010 jan. 03. - 20:49:46 Előzmény zsouzs
Igen az elsõ krimi egy NDK film volt valami tenisztréner volt atettes ,és kiürültek az utcák,pláne az Angyal filmek idején.Más világ volt.
zsouzs 2010 jan. 03. - 00:20:55
..no de nem sokra mehettünk vele (nekünk Horizont bebe...:-), mert ilyen filmet nem nézhettünk rajta. A'sszem néhány epizódnyi Simon Templar jutott 68 tájékán az imperialista mételybõl..:-))
ondok 2010 jan. 02. - 23:40:26
Nekünk 1964 ben lett az elsõ TVnk(Duna).
dgaboca65 2010 jan. 02. - 23:15:35
Megjegyezném, amikor a film megjelent moziban csak néhány szomszénál nézhettünk ff tévét
10/10
Milhouse 2010 jan. 02. - 20:11:45 10/10 Előzmény dotyu
Minden magára adó "Bond-rajongó" tudja ,hogy a sorrend így kezdõdik Connery ,Moore és utána tetszõlegesen lehet folytatni. Ami pedig a színészi teljesítményt illeti Dr No az elsõ fõszerepe mellesleg a negyedik film amiben szerepel és szerintem jól játszik és jó a film is.
feketevipera 2010 jan. 02. - 20:06:57
A Bond-filmekben az a jó, hogy már eleve önmaguk paródiái. A történetekben (egészen a Tróger Moore-ral készült részekkel bezárólag) túlteng a már-már abszurditásba hajló fikció. Persze ha nem vesszük komolyan a sztorikat, akkor jó szórakozást nyújtanak. De helyenként inkább valamiféle groteszk vígjátékhoz hasonlatosak, mint valódi akciófilmhez.
dotyu 2010 jan. 02. - 12:43:34
Minden Bond-film jó, csak Bong színésze szar soxor.

Connery, Lazenby, Dalton - ugyanmár.
Roger Moore, Brosnan - õk igazi Bond-ok voltak.

Nyuszifül meg háááát inkább gengszter, de mindegy.

Connery színészi teljesítménye inkább a '80as évek közepétõl fogott meg, addig - nekem - egy idegesítõ bugyuta volt.

De akkortól: Hegylakó, A Rózsa neve, Indy 3, Vadászat a Vörös Októberre, A szikla, Briliáns csapda - ezek hatalmas filmek.
10/10
Kozutas 2010 jan. 02. - 11:27:08 10/10
Szuper film. 10p.
hagrid1 2010 jan. 02. - 07:46:39
Nekem bejönnek ezek a filmek. Az öszeset szeretem. mindegy milyen sorrendbe adják le.
Összes hozzászólás