James Bond: Polipka

Bakancslistához adom
Octopussy
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol akciófilm, 126 perc, 1983

Értékelés:

83 szavazatból
Szerinted?

A Brit Titkosszolgálat egyik ügynöke lélekszakadva menekül Kelet-Berlinen át az Angol Nagykövetség felé. Nyomában egy utazó cirkusz késdobáló testvérpárja - profi gyilkosok. Az ügynök nem éli túl az akciót, de zsákmányát, amiért életével fizetett, még sikerül eljuttatnia a követségre. A cári Oroszország egy ritka kincséről, egy gyémánttal ékesített Faberge tojásról van szó - pontosabban a megfizethetetlen műkincs egy tökéletes hamisítványáról. Bond feladata kideríteni, milyen nyomot talált meggyilkolt kollégája és kinek állt érdekében eltenni őt láb alól. Amikor egy aukción egy utazó cirkusz helyettes igazgatója, Kamal hihetetlen áron megvásárolja a Faberge gyűjtemény egy további darabját, a 007-es gyanút fog.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
cinemad ápr. 05. 19:11:45 7/10
Velem Brosnan ismertette meg Bond karakterét, ezért sokáig nehéz volt más szereplőket értelmezni. A Craig érát elsőre nem is tudtam befogadni. Aztán visszanézve a régi filmeket már szélesedett a világképem. De bárhogy is Roger Moore számomra továbbra is "mélypont". Nem feltétlen a színész miatt, hanem azért mert a vele készült filmek olyanok mintha Bond paródiákat néznék. Picit sem lehet komolyan venni. Persze a humor mindig fontos részét képezte ennek a szériának, de nekem személy szerint ez túl sok. Ettől függetlenül ez egy klasszikus Bond film. India szuper helyszín. Az akciójelenetek kapcsán ez az első amelyikben az akciójelentek technikai része (legyen az repülő, vonat, autó) már mai szemmel sem kínosak. De nehezen tudom elképzelni, hogy 35 éves kor alatt ezt valaki 10 percnél tovább bírja nézni, akik viszont rajongók vagy pláne ezen nőttek fel annak akárhányszor nézős kategória. A Tarzan jelenet után pedig tényleg percekig nehéz megszólalni (vagy a röhögéstől, vagy a kezedtől, amibe az arcod temetted kínodban, kinek melyik verzió).
8/10
cellasto 2017 dec. 03. - 16:59:53 8/10
epic a csajhadsereg a végén :)
nem húznék ujjat velük :)))
breeder 2016 márc. 28. - 15:01:43
Szerintem a Polipka nagyon szórakoztató történet a 007-es James Bond filmek között.

A díszlet pedig kifogástalan volt benne (és ez alatt természetesen nem csak a csini csajokat értem).

Egyébként India (mint fõ helyszín) nekem nagyon bejött.
Nem csak az építészetével nyûgözi le az embert, hanem a színkavalkádjaival is, ami hol giccses, hol pedig nagyon varászlatos erõvel hat a konzervatívabb megoldásokhoz szokott nézõre.
Gollam24 2016 márc. 28. - 11:26:15
Az alapötlet nem rossz, de a cselekményvezetés vontatott, sok üresjáratot tartalmaz, a film indokolatlanul hosszú, logikai hibák is fellelhetõek benne, nincs a TOP 5 Bond-filmben nálam, igaz ettõl vannak sokkal gyengébbek is (pl. Quantum csendje, vagy Live and Let Die stb.).
csabaga 2016 febr. 11. - 17:24:39 Előzmény Torolt Felhasználo
Sajnos ezt a címet a Bond könyvek szerzõje találta ki...:)

Tényleg hosszú,de az újabb filmek már két és fél óránál járnak.KIcsit komikus,ha egy ügynök menekül,akkor itt rendre bohócnak öltözik.
offtopic
Denver140 2016 febr. 11. - 07:32:41
És még benne volt néhány magyar sztár is többek között Sandra a híres Richter család ázsiai elefántja aki a mai napig is él és a Richter Flórián cirkusz egyik sztárja.
Torolt Felhasználo 2015 nov. 21. - 15:31:43
Ennek a filmnek legnagyobb problémája a címe. Ilyen címmel ha fizetnének se ülnék be rá, pedig úgy még az Ébredõ Törperõsre is.

Kiphotoshopolták a csaj mellbimbóját: -10 pont. Emlékszem amikor még a punciszõr is legit volt...

A fill a szüürealizmus trope-ját hordozza a lufival menekülõ bohóccal, vagy Orlok gróffal (itt tábornok). De ettõl nem lesz rossz, legfeljebb kissé röhelyes. De attól függetlenül ez a jobb bond-filmek közül való.
Nálam kb. 3 kategória kezd kibontakozni a bond-széria kapcsán: vannak az elrontott filmek valami fájdalmasan kretén hibával ellátva. Vannak a se hal-se hús filmek, amikben semmi említésre méltó nincsen - lennének inkább legalább rosszak. Meglepõen sok ilyen van,az átlag efelé tendál. Ezért is nem értem miért szeretik Bondot a népek.
És végül van egy réteg amire rá lehet fogni hogy "jó" film. Nem túl látványosak, és keményen öregszenek, de úgy-ahgy elfogadhatóak. Bár inkább néznék helyettük is mást.

PS: a fim lehetetlenül hosszú. 130 percével még a korábbi 2 órákat is messze túllépi. Szvsz ideálisan valahol 110 perc környékén kéne lennie egy bond-filmnek.
goodboy 2014 dec. 22. - 18:30:01
Sokak szerint az egyik legjobb, míg mások szerint az egyik legrosszabb Bond rész. Az igazság szerintem a kettõ között van.Talán annyit tennék hozzá, hogy a Szigorúan Bizalmasnál kicsit gyengébb, de ennek ellenére nem rossz.
8/10
cellasto 2014 dec. 21. - 18:43:12 8/10
jó film volt!
a végén a váras jelenet aranyos volt,ahogy az artisták volt maga a "hadsereg"
volt pár nagyon jó aranyköpése is szokás szerint 007-nek
bár egy kicsit túlcsavarták a végét azzal a repülõs akcióval
különben simán hozza,amit kell egy bond filmnek :)
AvatáR Gil Maerth 2014 dec. 21. - 18:17:43
ez a rész is az, amiért érdemes Bond filmeket kedvelni:
szex, erõszak, egzotikus helyszínek, egzotikus kultúrák, üldözés, cuccok, titkos bázis, epic csata a végén....
és végre Bond bácsi nemcsak pisztolyt használ !

egyvalami lehetett volna jobb: a fõ-gonosz. Blofeld óta valahogy nem igazán találnak :(


10/=- Jó, akár a többi.
talec 2012 aug. 26. - 11:41:31
Érdekességek, szösszenetek a filmrõl és egy kis plusz:

http://filmbook.blog.hu/2012/04/14/polipka

Vijay a filmben poénkodik a tenisszel, valójában is teniszezõ volt
. Vijay Amritraj

Van egy enhye kreatív-írói vénám. Olyasmit hallottam, hogy ebbõl a filmbõl Gobinda adta az ötletet egy tavalyi reklámhoz, itt Magyarországon. A Dalbir gyerek kérdezett egy bank reklámjában.

Gobinda (Sandokan), Kamal Khan indiai testõre volt. Vigyázott rá, vagy kinyitotta neki a kocsiajtót elõre. Ha tényleg ez adta az alapot, akkor azt akarták elérni, hogy egy közép-európai úgyis odafigyel arra, amit egy indiai ember mond, mert érdekesnek találja. Ha jónak tartja, ha nem. Érdekes egy európai számára az indiai közeg. Miután kinõttünk a Dzsungel könyvébõl, akkor is.

Ha már reklámok, most is fut egy: "Jó dolgok az égbõl jönnek". Kábel tv. Erõs a gyanúm, hogy a Sky News, Sky Sports televízió miatt jött létre ez a reklám, talán tavaly.

Inkább a Sky, mint fogalom miatt. Azt tudni kellett volna a reklám alkotójának, ennek az egésznek van egy alapja, történelmi háttere. És nem a név a lényeg, lehetett volna Ground tv is. Én pl. azért tekintek kedvesebben erre az adóra, mint pár másikra, mert a 80-as évek végén, akkor éreztük, hogy rendszerváltás közeledik, amikor

Megjelent a Sky Channel, Super Channel, "Felejtcsenel" és a nyugati sport adók. Pankráció, motorverseny meg minden. A magyar 1 és a Szlovák 1 után, amit fogni lehetett, vagy, hogy hétfõnként nem volt adás, jött valami nagyon új nekünk. Amit lehetett életérzésnek tekinteni, jó érzésnek tekinteni. Hogy itt a Nyugat a tv-ben, mi is elindulunk arra (más kérdés, hogy azóta sem értünk oda). Hogy vége lesz hamarosan a Vasfüggönynek, véget ér az a rendszer, hogy az elvtárs gazdag, mert kiszolgálja a kommunista eszmét, és vannak azok is, mint mi is, akiknek tökre tette a családját a kommunizmus. Akiknek mindenüket elvették.

Nekem, rokonaimnak és a hozzánk hasonlóknak azzal, hogy megjelent itthon a Sky tv is a 80-as években, akkor zárult le az a régi korszak. Más kérdés, hogy a valóságban túl sok változás nem történt az elmúlt 22 évben sem. Már ami a magyar politikát illeti.

http://hamster.blog.hu/2009/12/12/amikor_gazdagret_csatlakozott_a_nyugathoz_sky_channel
talec 2012 júl. 28. - 08:10:18
A színészek fel vannak cserélve a leírásban. Louis Jordan nem Magda, õ Kamal Khan. Magda egy kicsit csinosabb színésznõ: Kristina Wayborn. Maud Adams pedig nem Kamal, õ maga Polipka.

Egy kis érdekesség még ide, egyik hazai neves mûvészünk :) Döglégy Zolee beleírta Kamal-t az egyik számába: "ami kell az enyém megszerzem, mint az afgán Kamal".
talec 2012 júl. 28. - 07:59:46
Szerintem ez a legjobb Bond film.

Nemcsak azért, mert Roger Moore volt talán a legjobb 007-es. A mellékszereplõk is király arcok benne. Kamal Khan, Gobinda, Vijay. Európai szemnek az indiai helyszín is mindig érdekes, változatos. Természetesen nem marad el a pezsgõ itt sem és a vonzó és csinos nõk sem.

Spoiler: A kockaparti nagyon jó jelenet, megtudhatjuk, hogyan kell csuklóból kockázni, :) de bezzeg a mindig okos, ravasz Bond nem veszti el a nyugalmát, és felismeri a trükköket. Higgadt marad akkor is amikor Gobinda az arca elõtt szétmorzsolja a kockát, de talán ezért Bond, hogy mindig higgadt maradjon.
kybuck 2012 márc. 09. - 06:26:34
Ez az egyik kedvenc részem, szerintem nagyon jó tempója van, és tele van ötletekkel.
Amúgy a stáblistát itt csúnyán elírták: "Maud Adams (Kamal), Louis Jourdan (Magda)", mi van??! Az IMDb korában ez szimpla trehányság, de pont ezért bosszantó! Szóval helyesen: Maud Adams (Polipka), Louis Jourdan (Kamal), Kristina Wayborn (Magda). Világos?!
The Man Who Laughs 2011 jan. 20. - 13:43:38
007 - Polipka (Octopussy 1983 - r.: John Glen)


Simon Templar utolsó elõtti Bond kalandja, elég felemás érzéseket hagyott bennem. A történet az alapjaiban egy komoly, klasszikus hidegháborús kémsztori (ezen a filmen érzõdik legjobban a szovjet fergetegesség hisz most nem egy szuper gonosz, vagy titkos szervezett az ellenfél, hanem egy önhatalmú, megalomán orosz tábornok aki Európa lerohanását tervezi) és amúgy elég jó Bond film kerekedhetne belõle, de a ritmust teljesen elrontották. Túl lassan kerülnek elõ a sztori hiányzó darabjai, és ez nem rejtélyesé, izgalmassá tette hanem kissé zavarossá ráadásul az elsõ felében a filmben van néhány üresjárat. A második felére azonban összekapja magát a film és egymást követik az izgalmas, lendületes akciók. A szokásos Bond kellékekkel teljesen elégedett voltam, India gyönyörû, érdekes helyszín a lányok pedig szépek. A fõgonoszok ambiciózusak, de nem a legemlékezetesebb karakterek (kivéve talán a csendes "Sandokan" henchman-t) Ennyi alapján egy teljesen szokványos, de nem a legjobb filmek közé tartozó fejezete lenne a szériának.

A dolog ami felett nem tudok napirendre térni, az a 80-as évek Moore filmjeire jellemzõ humor (megj.: a színész már itt is elég öreg volt, ezt már nem is akarta elvállalni csak a producerek nem akartak egy új fiút küldeni a nem hivatalos Bond filmmel visszatérõ Connery ellen) eddig nem látott méreteket ölt (a két legdurvább: Tarzan üvöltés, Bohóc jelmez és rengeteg slapstick) és ha ezt a humort társítjuk az indiai környezettel az eredmény inkább hasonlít egy Indiana Jones filmre (az köztudott, hogy Jones nem más mint Spielberg saját Bond-ja, de itt olyan mint, ha 007-es merített volna a professzor kalandjaiból). Azért néhány poén tényleg vicces, de sajna sok fárasztó. Õsszegésében egy 6/10-re értékelem és egy toplistán valahol közép tájt helyezném el, mert élveztem és vannak ennél gyengébb Bond-ok, de azért nem az igazi.
zee944 2010 febr. 22. - 21:03:38
Ez harmatgyenge? És akkor melyik Moore-Bond jó? A Kém, aki...-n túl nincs élet?
Gyenge karakterek? Orlov tábornok gyenge? OK, a cirkuszosok nem jók, azt aláírom.
De szánalmas akciók? Pl. a Mercedeses? Vagy a vonatos? Vagy a repülõs Sandokannal?
Lagymatag sziporkák? Pl. amikor a majomjelmez megnézi az óráját? Vagy amikor Bond a kardnyelõtõl "kölcsönzi" a kardot a bunyó közben? Ne viccelj már.
10/10
FelixBond 2010 febr. 22. - 17:29:56 10/10
Érdekes vélemény... Ha ennyire gyengének tartod az a szíved joga, mindenkinek más az ízlése... Neked melyik Bond film a kedvenced? Melyiket tartod jónak? Láttad az összeset? Tv-ben vagy DVD-n? Ez ugyanis nem mindegy ha Bondról van szó.
ondok 2010 febr. 22. - 00:17:48
Szerintem nem rí ki a Bond filmek közül ,nem a legjobb ,de nem is okoz csalódást.
10/10
FelixBond 2010 febr. 21. - 17:42:35 10/10
Hoppá
*10/10 természetesen : )
10/10
FelixBond 2010 febr. 21. - 17:41:47 10/10
A legjobb film! Minden alkotó eleme jó, a zene nagyszerû, remek hangulatot ad az egész kalandnak, az akciók látványosak, izgalmasak, elegánsak, jó a ritmus, a humor. Roger Moore túl az 50-en is nagyszerû Bond volt, lehet nem õ volt a legjobb, de ebben a filmben ez nem oszt nem szoroz, nagyon is jó volt! Maud Adams méltó párja Moore-nak, korban és karakterben egyaránt. Kristina Wayborn az összes Bond lány közül a kedvencem, õ is üde színfoltja ennek a szuper filmnek. Indai magával ragadó, lenyûgözõ, jól kihasználták a "terepet". A végjáték meg pont az "amazonkommandó" miatt zseniális! Nekem személy szerint baromi unalmas lett volna egy lövöldözõs férfi hadsereges vár-robbantós kõ-kövön nem maradó akció orgia, ez sokkal jobban illik a film romantikus hangulatához, ahogy a gyönyörû nõk a testüket, a bájukat, a rugalmasságukat használják a gonoszok elveréséhez. (egy ilyen kommandó ellen chuck norrisnak sincs esélye : ) ).
Szóval egy könnyed kaland film romantikus és vígjáték elemekkel vegyítve.
Tökéletes! 10/1
Összes hozzászólás