Janovics Jenő, a magyar Pathé

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 63 perc, 2011

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Az 1910-es évek eleje: a film még inkább vásári mulatság, mint művészet, mégis sokan a színház jövőjét féltik tőle. Korának legjobb színházigazgatója, Janovics Jenő azonban mindenki megrökönyödésére mozit hoz létre a kolozsvári nyári színkörben, pár évvel később pedig filmgyárat alapít. Irodalmi igényességű filmjeivel történelmet ír, és hamarosan Kolozsvár egyik leggazdagabb és legirigyeltebb polgára lesz. A világháborút követően, a nagy befolyással, és jelentős vagyonnal rendelkező Janovics olyan áldozatokat hoz színházának megmentése érdekében, amelyekhez hasonlókat akkor sem, és talán ma sem hozna senki.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
adamnagysweetmovie 2012 máj. 23. - 10:58:27 8/10
Spoiler:

"A román hatóságok is üldözték, elõlük elmegyógyintézetbe kellett menekülnie. Esténként az igazgató-fõorvossal az intézmény kertjébõl (a Házsongrádi temetõ fölött) nézték a várost: „akik ott vannak, elmebetegek, a normális emberek meg ide menekülnek elõlük”. "

Hát, ha nem zárták volna be a Lipótot, nem mondanám, hogy nem lenne analógia...
8/10
adamnagysweetmovie 2012 máj. 23. - 10:22:13 8/10
Megtöröm a nagyívû vitát.
Kiváló portréfilm, gratulálok az alkotóknak.
Janovics európai horizontú ember volt, teljesen kilógott abból a korból. Ahogy Bartók, egyszerre ápolta a nemzeti hagyományokat és tartott lépést a korával, mind technikai tekintetben, mind a politikai kényszerekhez való alkalmazkodás tekintetében. Igazi minta.

Kár, hogy az urániás ingyenvetítésre beszabadult egy fotóriporter, aki 10 percen keresztül belevakuzott a nézõk szemébe, míg össze nem jött neki az ideális felvétel... Hát, lehet túl messzemenõ következtetést mondok, de nem csoda, ha az emberek megutálják a határon túliakkal foglalkozó rendezvényeket, ha azt ideológiai-politikai lihegés veszi körül. Kár így erõlködni, mert pont az ellenkezõ hatást váltja ki a nézõkbõl...
dantonb 2011 dec. 09. - 19:42:03
Jókai az echte magyar majdnem annyira mint Wass Albert.
dantonb 2011 dec. 09. - 19:39:17
Szerintem Janovics nem magyar név ezért elég rosszul hangzik.Kár hogy nem magyarosított Jókaira ,az sokkal jobban hangzana:)
Ford Mustang 2011 dec. 09. - 19:30:53
Kíváncsi leszek erre, nem hangzik rosszul.