Járvány

Bakancslistához adom
Epidemic
16 éven aluliak számára nem ajánlott dán filmdráma, 106 perc, 1988

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

A Járvány főszereplői maguk az alkotók Lars von Trier és Niels Vorsel, akik sem nevüket, sem foglalkozásukat nem változtatták meg a filmben. A történet elején a rendezőnek és a forgatókönyvírónak A zsaru és a kurva címmel forgatókönyvet kell írnia. Miután a kézirat egy számítógép hiba miatt eltűnik, már csak öt napjuk van, hogy megírjanak egy kétszáz oldalas forgatókönyvet. Úgy döntenek, hogy rövidebbre fogják az új történetet, aminek Járvány lesz címe. Ez a "belső" film egy fiatal, idealista orvosról szól, aki megpróbálja felvenni a harcot egy egész Európát fenyegető járvánnyal. Mindeközben az alkotóknak sejtésük sincsen róla, hogy éppen körülöttük van egy járvány kialakulóban.
Bemutató dátuma: 2006. október 12. Forgalmazó: Másképp Alapítvány

Stáblista:

Szereplők

Hozzászólások

Szerinted?
verdeleth 2007 márc. 12. - 00:18:31
Iszonyatosan fáradtam néztem meg moziban, de még igy is megfogott.Rendkivûl nehéz film, de nagyon újitó
Lau1 2006 dec. 04. - 13:56:18
Spoiler
Szatíra, önmegvalósítás, sok kérdõjel… kétségkívül nem olyan érett és egységes, mint a többi Lars Von Trier film, ettõl aztán bizonyos szemszögbõl nevetségesebb, komolytalan, nehezebben értelmezhetõ vagy, ha tetszik jobb. Nekem nagyon tetszett. Remekül átjön az-az alkotói folyamat, amivel a mester (Mesmer:) eléri a kívánt célt. Megdöbbentõ hangulatfilm könnyed önreflexiókkal telitûzdelve. Az egész egy érzésre játszik, amit minden erõlködés nélkül terít szét Trier. A saját életének viszonyát jeleníti meg a világgal. Úgy tûnik, mintha improvizálnák az egész filmet, de közben egy-egy jelenetet átgondolva igen szép, keserû szimbolikája ez Trier világának. Mindenütt átjátszik a munkája az életébe. A forgatókönyv folyamatosan építkezik a tapasztalatokból, a kutatómunkából, a járvány elõtti utolsó nagy mûbõl, a Járványból, abból a nagyképûségbõl, hogy, ha ez a film nem ébreszti rá (egyébként nem tudom, vagy ráébreszti, vagy csak hatást gyakorol) az embereket bölcsességeire akkor végük (vagy akkor ér el a járvány hozzájuk is), különösen, ha a láthatólag megszeppent, egyszerûcske ,de legalább nagyon emocionális kislány ilyen hangosan kezd el sikítani (persze ez pont az után történik, hogy a producer elmeséli, mi kell a FILMnek). Trier önmagából építkezõ karaktere a vírushordozú és csak õ tudja mit is akart ezzel, (négy-öt variáció is elképzelhetõ, lehet ,hogy csak ezt) emellett szerintem túlságosan egyszerûen pedagogizál, (gondolok itt a signalos hasonlatra például) ,késõbbi munkáihoz képest biztosan ,de legalább nem olyan öncélú film volt, mint ahogyan azt elsõre vártam a kritikákat olvasgatva. A nézõkrõl is szól, amikor nézed áttételesen vagy ott, a valóság Trier és Niels világa, a Film ,amit írnak -ebbõl ránt vissza a vége ,mert a kettõ a realitásban is találkozik, addig, noha építkeztek egymásból, a véletlen mûve ,hogy ennyire egybecsengett a mû a valósággal. Az a zseniális, hogy ezt teljesen elhiszed, csak késõbb kezdesz el gondolkozni, hogy ez mennyire ki volt találva, amikor a járvány és a Járvány már bevégeztetett.. :
7/10
Newcastle United 2006 okt. 28. - 16:03:04 7/10
Ennek a filmnek se füle, se farka, de mégis valahol van értelme. Nem az a kiforrott Tier munka, de nagyon érdemes megnézni.
Redfield 2006 okt. 28. - 12:05:41
Nagyon érdekes, és különleges film ez. Ön-paródia és szatíra a világnak, a világról, olykor már-már szürreálisan bemutatva. Bizonytalanság övezi, nem tudni mi lehetett a szándéka bárkinek is ezzel kapcsolatban, de nagyon jó film. Lehet rajta nem keveset nevetni, és a vége zene is annyira tartalmatlan, és béna szövegû, viszont a dallama megragad az ember fejében. Tényleg nem szabadna keresni az összefüggéseket? Tényleg nincs? Egy mozit megér.