Jason Bourne

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai akcióthriller, 124 perc, 2016

Értékelés:

128 szavazatból
Szerinted?

Matt Damon visszatér legikonikusabb szerepében, mint Jason Bourne. A Bourne csapda és A Bourne ultimátum rendezője, Paul Greengrass áll ismét a kamerák mögé a nagysikerű akció sorozat újabb izgalmas, látványos fejezetéhez, melyben a CIA leghalálosabb ügynöke előjön az árnyékból.
Bemutató dátuma: 2016. július 28.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
dr.66 2017 nov. 20. - 18:57:05
Talán szûk egy órát bírtam utána végigpörgettem itt ott megállítva , fontos jelenetnél.Nagy csalódás.
zora 2017 aug. 31. - 15:28:42 Előzmény beubhd
Azt írod:
"Két dolog viszont zavart: az egyik, hogy lefordították magyarra a "Tombstone"-t. Ennek nem értem a miértjét, másrészt rosszul lett lefordítva."

A mûvelet neve Treadstone volt. Utánanéztem a jelentéseknek, még a "Kõlépcsõ" a leginkább elfogadható. Te minek fordítottad volna? (Amúgy engem is zavart, hogy lefordították. A 2002-es filmben angolul mondták.)
peter.r 2017 jún. 13. - 14:15:06
Sajnos nem olyan jó mint az elsõ három rész - szerintem
4/10
Findzs 2017 febr. 12. - 12:31:26 4/10
Nagyon gyenge lett.
Nem volt egy értelmes verekedõs jelenet, sem egy valamire való akciójelenet.
Felesleges rohangálások a -ból b -be.
Abban a pár jelenetben ami volt abban meg úgy rángatták a kamerát másodpercenként más kameraszögbõl, hogy ihaj.

spoiler
A swat kocsis üldözõs jelenet meg egyszerûen nevetséges volt
Mégis mit akart kezdeni vele ha utoléri? Nem is értettem.
A swat autó meg úgy lökte félre egymás után a kocsikat 10 méter magasra mintha papírból lettek volna.
spoiler off

8/10
Gollam247 2016 dec. 22. - 14:52:03 8/10
Kivételesen nem értek egyet a nyafogókkal, szerintem nem lett rossz a film. OK, nincs annyira jó, mint az 1-2 rész, nem annyira csavaros és sejtelmes, de a 3-at és 4-et (ami ugye egy spin-off volt) símán veri nálam.
Néhányan kifogásolták, hogy megint nem tudtunk meg sokat Bourne múltjából, én gyanítom nem is nagyon fogunk, hiszen az egész koncepció pont erre épül, hogy egy picit megtudunk róla valamit az adott részben, aztán emiatt az info miatt indulhat a tömegrajtos üldözõverseny életre-halálra és ennyi.
És láss csodát itt mûködik ez az egész, ami mondjuk más filmeknél nem, vagyis a full-action 2 órában, némi story-val azt jónapot. És itt ez a lényeg.

8/10.
k11zoltan 2016 dec. 11. - 22:37:15
A jó kis rohangálós Bourne filmek...
Rohangáltak ebben is, más viszont nem igazán történt.
Valószínû ezt is lefelejteném majd, mint az elõzõ részeket (pdig volt köztük jó), de nem igazán lesz mit elfelejteni.
2/10
bundi8 2016 dec. 06. - 10:46:12 2/10
Borzalom, nem üti meg a szintet 10/2
6/10
Atis88 2016 dec. 03. - 15:13:00 6/10
Az a bajom ezzel a résszel, hogy semmi újat nem ad az elõzõekhez képest. Ugyan az a sztori lényege: megint vannak öltönyös skacok, akik bon felbukkanása után rohangálnak a nyomában mint pók a falon, meg a fõgonosz vezér, (jelen esetben az igazgató) akit ki kell iktatni. Egy-két érdekes mellékszál van, ami az egész sztorit kicsit kiegészíti, de ennyi. Semmi többet nem képes hozzátenni ez a rész a korábbiakhoz. A színészek most is korrektek, Tommy Lee Jones jó választás volt az igazgató szerepére. Összegezve 6/10. Egyszer nézhetõ nálam.
1/10
Owl 2016 nov. 27. - 17:04:07 1/10
Ha ez ma egy akciófilm, akkor nem kérek belõle. Kezdve a fõszereplõ világfájdalmával, mikor hosszan bámulja magát a tükörben, de ha nem, akkor a padlót szuggerálja. Folytatva a folyamatos kamerarángatással és 1 másodperces vágásokkal. Szólhatna valaki a rendezõnek, hogy ez a ZS kategóriás filmek védjegye! A történet meg olyan érdekfeszítõ volt az állandó flashbackelésekkel, hogy gyakorlatilag semmi nyomot nem hagyott. Tommy Lee Jones meg menjen nyugdíjba, sajnos már rettenetesen öreg a szerephez. Sajnos ezeknek az akciófilmeknek már semmi közük a realitáshoz, minden fõszereplõnek minden technológia és kütyü egy percen belül a rendelkezésére áll. Én úgy gondolom, hogy a meseszerû történet csak a gyenge forgatókönyv leplezésére szolgál.
3/10
pihes 2016 nov. 20. - 15:07:49 3/10
Az akció jelenetek, érdekesnek mondhatók. A többi részlet, nem keltette fel, az érdeklõdésemet.
Ismertem, nagyjából, a B filmeket, de ettõl, többet vártam. Ja, aztán, már alig vártam a végét...
Hegyirabló 2016 nov. 20. - 00:27:16
Megkaptuk a választ a kérdésre, hogy mûködhet-e egy Bourne film Tony Gilroy nélkül. Nem. Ezért ne írjon forgatókönyvet egy vágó. Gondolom Tony Gilroy is nagyon szar vágó lenne. Szerencsére õ nem próbálkozik vele.
magicvoice 2016 nov. 19. - 17:14:28
Tetszett. Az eddigi Bourne-filmekkel ellentétben itt nem Bourne-ról szól a történet, csupán beletéved a nagy összeesküvésbe. A múltját keresõ Bourne nem is illeszkedik szervesen a sztoriba, ami szerintem a forgatókönyv nagy hibája. Mivel nem képes Bourne karakterét jól beépíteni, ezért képtelen megteremteni azt a feszültséget, mint mikor folyton az életéért küzdött, és ami a korábbi filmek alapja volt, ezért ebben a filmben a nézõ nem is tud úgy azonosulni a figurával. A másik negatívum, hogy az akciójelenetek számomra túl mozgalmasra sikerültek. Lehet, hogy a szemem már nem a régi, de az ilyen agyonvágott, rángatott kamerás felvételeket nem tudom élvezni. Fogalmam sincs, hogy ezzel milyen hatást akarnak elérni, de nálam nem jött be.
Ami a film nagy pozitívuma, hogy minden korábbinál nyiltabb politikai kritikát fogalmaz meg. [SPOILER] Érdekes módon pont a terrorveszélyre hivatkozva láthatnak bele a titkosszolálatok és egyéb állami szervek minden személyes adatunkba. A film nagyon jól megmutatja, hogyan környékezik és zsarolják meg az internetes közösségi oldalak tulajdonosait az adatgyûjtés érdekében, és hogy ellenõrzés alatt tartanak minden közüzemet, hivatalt, bankot, telefonhálózatot, kamerarendszert, stb. És ami a legszörnyûbb, hogy õk a terrorhálózatok megteremtõi, megrendelõi, vagy mint a filmben is, maguk álcázzák terrorrakciónak a saját "nemzetbiztonsági" politikai gyilkosságaikat, miközben az általuk irányított média azt próbálja elhitetni velünk, hogy õk azok, akik megvédenek a terrortól, amiért az egyszerû polgároknak komoly áldozatot kell hozniuk, le kell mondaniuk szabadságjogaikról és még több adót kell fizetniük az egyre terjeszkedõ ellenõrzés finanszírozására. És ugye itt kapcsolódik be Bourne a történetbe, aki megtudja, hogy a saját apját is az övéi gyilkolták meg, és a gyilkosa ma a CIA igazgatója, vagyis egyáltalán nem újkeletû az, ami most a világban zajlik. [/SPOILER]
charliewilson 2016 nov. 19. - 11:20:04
Szerintem ez nagyon gyengére sikeredett. A story még csak-csak megjárja, bár szerintem nagyon sekélyesen nyúltak hozzá egy igen kényes témához, de ez egy akciófilm, nem feltétlen elvárás a mélyen szántó filozófia.
Ellenben a karakterek végtelen sekélyessége, a gagyi párbeszédek nagyon bántóak voltak számomra, fõleg a korábbi részekhez képest. Még Julia Stiles volt benne a legjobb, pedig a többi részében nagyon semmi, nagyon mellékszereplõ.
Nagyjából addig élvezhetõ a film, amíg vásznon van.

A film kamera kezelés elképesztõen nagy nulla. Ahelyett, hogy szépen kidolgozott, komoly akciókat látnánk, a szó legszorosabb értelmében 1,5-3 másodpercenként vágnak, és a két kameraváltás között is úgy rángatják a kamerát, mintha egy részeg operatõr vette volna fel a dühöngõ bika hátáról. Ez nulla színészi teljesítményt, és nulla operatõri munkát igényel, ellenben a vágó szobában kidolgozták a srácok a belüket. Tényleg teljesen élvezhetetlenné váltak ettõl az akciójelenetek.

A bunyó (szerintem már az is kár, hogy egy ilyen filmben egyáltalán van bunyó) egy \"ZS\" kategóriás legalja filmet idéz.

És külön gratula a magyar hangmérnököknek is, akik olyan zseniális munkát végeztek, hogy a film felében nem érteni ki mit mond (lehet eredeti nyelven ez nem probléma, nem tudom, nem néztem meg angolul, és mivel a sorozat leggyengébb tagja, nem is fogom).

Spoiler!!!
A végén sajnáltam, hogy a csajt nem robbantotta fel...
7/10
beo71 2016 nov. 11. - 14:10:15 7/10
Nem igazán kedvelem a VOX-os Tóth Csaba írásait, finoman fogalmazva : másképpen látjuk a filmeket. Nem egy Szõllõskey Gábor a csávó, na !
Ezúttal viszont tökéletesen leírta a véleményemet : ez egy Best of ! Van Matt Damon, van kézi kamerás akció, öreg színészágyú ( T.L.Jones ) fiatal színész csajszi ( A. Vikander ), a szokásos bérgyilkos, autós-motoros üldözés, megfigyelés, rajtaütés, menekülés, ... stb. Minden van, csak ezt nem szájtátva nézi az ember, mint az elsõ hármat, csak bólogat : jó, jó, csak már láttam és a régi jobb, ez tök felesleges.
Önmagában nézhetõ akció-krimi lenne ez, de a Bourne franchise égisze alatt kisebb csalódás.7/10.
7/10
vászonpeti 2016 nov. 06. - 22:17:58 7/10
Aki egy Jason Bourne filmet látott,az szinte ezt is látta, de aki kedveli a Jason Bourne filmeket, az ezt is kedvelni fogja :)
domo.robi 2016 szept. 11. - 21:54:51
*** SPOILER ÜGYNÖK ***

I was Bourne to be wild, énekli a kétórás film után az ember, már ha nem égette szét az agyát az, hogy a rendezõnek verekedési mániája, meg lövöldözési mániája, meg autós üldözési mániája van. Ugye te sem hitted, hogy mindent megtudtál az elmúlt három részben? Az elsõben épphogy kiderült, hogy került a tengerbe Bourne, a másodikban már a beavatási küldetést is beflesseli az ügynök, míg csigalassúsággal eljutunk oda, hogy a harmadik részben már a beszervezésig is visszaemlékszik Jason. Vagy David.

De hol vagyunk még a F&F sok részétõl, hát valamit még kell adni enni az akcióéhes nézõknek, ezért jött a negyedik rész, ahol az ügynök beszervezése elõtti motivációjáról is tudomást szerzünk. Ne lepõdjünk meg, azt is a gonoszok fundálták ki, és apja hulláján át belemanipulálták az ártatlan fiatalt az ügynökségbe. Ez akkora "újszerû" csavar, hogy most kapásból csak a Minority Report és a MIB3 jut eszembe. Talán még annyival lehetett volna javítani a végét, hogy ha átvette volna a film a Star Wars (és a Toy Story 2) csavarját: "Megölted az apámat" - "Nem, én vagyok az apád" Tényleg, mekkora lett volna, hogy Tommy Lee Jonesról kiderül, hogy õ a fiú valódi apja, a másikat csak az ügynökség tette oda a fiú mellé, miután tinédzserként megvakuzták az agyát.

De félre a "mi lett volna ha..." gondolatokkal, koncentráljunk a filmre. Amely nem is volt annyira rossz, mint ahogyan az elsõ, lehúzós kritikák írták. A kritikus oldalak kb. 60%-ra hozzák, hat pontot szerintem is megér.

Várom az ötödik részt, amelyben Bourne gyerekkoráról esik szó, majd a hatodikat, amelyben az apjáról lesz szó, amint elkezdi megmászni a kõlépcsõt. Aztán a hetedik epizódban lehet újraforgatni az elsõ rész forgatókönyvét, mondjuk J.J. Abrams rendezésével...
5/10
Sir_Extreme 2016 szept. 04. - 22:58:49 5/10
Nekem nagyon gyenge volt, vontatott. Az elsõ 3 megvan dvd-n, de ez a rész messze áll tõle. Kevés az akció, a karakterek sem tetszettek, valahogy a sztori sem adta...
5/10
kissattila4 2016 aug. 28. - 17:16:18 5/10 Előzmény Marcipáncica_
Jár a pont. Nudli volt!
10/10
beubhd 2016 aug. 25. - 13:00:33 10/10 Előzmény Marcipáncica_
Ez egy film...nem az a lényege, hogy élethû legyen benne minden. Mert így soha nem lenne vége...gondolj bele. A végén, ha az Ügynök nem egy páncélkocsit néz ki a meneküléshez, hanem elvegyül a tömegben, majd beül egy taxiba és Bourne nem tudna a nyomába eredni, akkor még mindig a moziban ülnél a végkifejletre várva.
10/10
beubhd 2016 aug. 25. - 12:57:22 10/10
Még mindig olyan jó mint az elsõ volt. Persze voltak benne hibák, de melyik filmben nincsenek ugyebár. Külön tetszik ebben a filmben, hogy izgalmat bír bennem ébreszteni. Mondjuk ennek az az oka, hogy valahogy mindig sikerül egy olyan modorú fõgonoszt betenni, akit csak rühellni lehet. :D Két dolog viszont zavart: az egyik, hogy lefordították magyarra a "Tombstone"-t. Ennek nem értem a miértjét, másrészt rosszul lett lefordítva. A másik, hogy spoiler lehet.......... a hölgy fõszereplõ hol meg akarja öletni Bourne-t hol nem. A végén gyakorlatilag õ lesz az új fõgonosz pedig ha azt nézzük, neki semmi érdeke nem lenne kinyírni Bourne-t. A nyomorult gyakorlatilag még nemzetbiztonsági kockázatot sem jelent, hiszen a filmben ez is kiderül. A befejezés alapján várható egy újabb rész...nem tudom, hogy ennek lehet e örülni, mert ha nagyon elhúzzák, akkor már kicsit unalmas lesz nézni, hogy Bourne sorra öli az igazgatókat.
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás