Játszó nő

Bakancslistához adom
Joueuse
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-német filmdráma, 97 perc, 2009

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

Hélene egy kis korzikai faluban él a családjával, férjével és a tizenöt éves lányával. A szerény, egyszerű asszony szobalányként dolgozik az egyik szállodában. Egyhangú élete egyik napról a másikra megváltozik, amikor munkába menet találkozik egy amerikai párral, akik a szálloda erkélyén sakkoznak. Hélene érdeklődni kezd a sakk iránt. Gyorsan elsajátítja a szabályait, majd szinte megszállottként fejleszti játéktudását, melyben a rejtélyes falubéli, Kröger doktor segít neki. Mindez érzékenyen érinti a családjával és a többi falubélivel való kapcsolatát.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
fantyoyo 2015 júl. 22. - 08:04:46 10/10
nagyon szeretem ezt a filmet.
a sakk nagyon sokrétû játéklehetõség irodalomban, filmben egyaránt. Sandrine Bonneiret lánykora (Sem fedél, sem törvény) óta nagyra tartom.
gladiolus 2015 máj. 10. - 22:07:33
Elõször is, szeretem ezt a filmet, nem elõször láttam, de most bevillant, és megint meg akartam nézni, s most újra tetszett, mert jó.Mert a mûvészet lassan kibontakozó, visszafogott szépségére is tisztaságára, a színek és formák harmóniájára épül, és hiányzik belõle mindenféle giccsmáz.
Jó az is benne, hogy tele van a való élettel, nem szépíti meg és nem gyorsítja fel, és emellett ott van a bölcs gondolat, mely valóban az, hogy aki nem kockáztat, mindig veszít.

Másodszor, nagyon tetszett az, ahogyan a siker helyretette a szétesni készülõ kapcsolatot-mert ez valóban így történik, errõl szól az élet. A sikertelenség viszont egy idõ után kinyírja a párok közötti érzelmeket.Törvényszerûen. A gyenge, szerencsétlen, cselekvés és változtatni képtelen ember elveszíti a vonzerejét, ennek ellentétével viszont még elveszni látszó csatát is meg lehet nyerni.

És harmadszor, itt bizonyossággá vált az az érzésem, hogy szeretkezni nemcsak fizikailag lehet, sõt, hogy bizonyos esetekben nem kell hozzá még érintés sem, elég hozzá a szemek egybefonódása, a szavak, hangok által közvetített tökéletes összhang varázsa, ami a film végén azt hiszem, megtörtént a két ember között-és asszem jobb volt, hogy így történt meg, mint bárhogy máshogy.Ez így nem is kifogásolható, és szükségszerû is volt.

És végül-hát...Kevin Kline-al én is elsakkozgatnék így és itt....na de hol is a bili? :-)
9/10
Dozer 2014 febr. 21. - 19:59:57 9/10
már vagy egy éve láttam a filmet, de jo emlékeim vannak rola. Nem egy szokványos csöpögös valami, ajánlom megnézni, de csak azoknak, akik nem a rozsaszinü amerikai filmek hangulatát szeretnék átélni.
jooasszony 2013 szept. 26. - 09:30:32
A történet arról, hogy a reménytelenségben keresni kell a kikapaszkodás lehetõségeit, ami sokszor ott van az orrunk elõtt. Ha elég a középszerû életbõl, kitartással és elszántsággal elérhetõ a fordulat és sokszor a hazárdírozás elkerülhetetlen.Nagyon igaz, amit Helene mond : ".. ha kockáztatsz veszíthetsz, ha nem kockáztatsz, mindig veszítesz ...".

Ismerem Helene figuráját, saját környezetemben is sok hasonló jobb sorsra érdemes emberke próbálkozik nap, mint nap. A film barátságos és melegséget sugárzó, és a pozitív üzenete az, hogy küzdjél , mert mindig van egy jobb út...
7/10
Rahar 2013 máj. 11. - 23:01:33 7/10 Előzmény sanderb
Hasonló véleményem van nekem is, azzal a különbséggel, hogy a történet és a cselekményvezetés egyszerûsége miatt számomra egy közepes darab. A hangulatát nagyon átéreztem, a mindennapok taposómalma, az egyszerû tekintetû emberek pletykái, stb.
9/10
sanderb 2012 dec. 28. - 17:15:56 9/10
Nagyon kellemes kamaradarab csupa szimpatikus karakterrel. Habár a történet nem különösebben összetett, mégis jól mozog a film a maga szépséges helyszínein és szerethetõ közegében. Röviden: egy aranyos történet finom megfilmesítése; értõ kezek mûvészi munkája. 10/9
Pókerszív 2012 dec. 19. - 23:30:57
Hatalmas 1 film, szerintem nagyon jó. :)
frenkdrebin 2012 okt. 30. - 23:37:10
Érdemes megnézni, különleges helyszín (korzika), remek alakítások, szép zenei aláfestés.
A sakk csak ürügy, a film emberi érzésekrõl, kapcsolatokról szól.
Van egykét hatásvadász jelenet (pl. a sakkverseny),de összességében tetszett.
Kevin Kline is jól megöregedett...
ködszúrkáló 2012 júl. 11. - 19:26:52
Meglepetés volt számomra film,Atmoszféra teremtése,hangulata,zenéje és színész játéka lenyûgözõ volt.Az egyszerû emberek hétköznapi életének ellentmondásairól,küzdelmeirõl,az elvágyodásról rég láttam ilyen finoman fogalmazott képi világot.
csanaklára 2012 máj. 21. - 13:19:58
Nekem nagyon tetszett ez a film. Finom lélekábrázolása, no meg a fõszereplõ játéka.Utána láttam a Kirakós címû argentín francia filmet, ami nagyon hasonlított erre a filmre. Nem tudom, melyik ötlet az eredeti, mivel mindkét film 2009-ben készült.
fizsu 2012 máj. 10. - 15:22:51
Sandrine Bonnaire összes filmje jó