Jelmezbál

Bakancslistához adom
magyar krimi, 85 perc, 1942

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Agáth doktor és felesége életét megzavarja Széky festőművész rámenős viselkedése, aki Agáthné visszautasítása ellenére fölkeresi az asszonyt, férje távollétében. Erőszakosan behatol a lakásba és szerelmével ostromolja. A hazatérő férjben a gyanús jelek bizonyossággá válnak, amikor kollégájától megtudja, hogy a festő nem a menyasszonyába szerelmes. Az orvos a jelmezbálon akarja leleplezni a művészt: az jelmezesen Agáthnéhoz rohan, mert úgy tudja, hogy nem jön el a bálba. Pedig Agáthné is - férjét követve - készül a jelmezbálba és rálő a lakásba behatoló, álarcos figurára.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
Rojita 2020 febr. 22. - 20:03:35 4/10
Nem láttam még a filmet, a színésznévsor miatt is megnéztem. Ajtay Andor, Bilicsi, Greguss Zoltán,...Érdekes, mindegyikük a tőlük megszokott karakterű szerepet kapták. Ajtay, a sármos öregúr, Bilicsi, az ügyefogyott, Greguss, a sötét jellem,...
Kriminek írta a filmet a port.hu, újkorában biztos szerelmi drámának reklámozták. A forgatókönyv mai szemmel erősen problémás és avítt. A női főhős alakját jobban körbe lehetett volna járni. Miért járt orvosi egyetemre? Miért nem folytatta aztán? Mivel töltötte életét? A férje és az Ő kapcsolata...(Szitnyai Zsolt író neve nekem ismeretlen, nem is találtam róla adatot, csak annyit, h az antikváriumok több könyvét árulják.)
Ráadásul, sok a sötét, alig látszódó éjszakai felvétel.
napraforgó 2013 nov. 11. - 09:20:34
Érdekes film volt, sajnos igen rossz hangminõségben.

spoiler:

A történet szerint egy orvosprofesszor lefesteti a feleségét. A festõ eközben beleszeret az orvos feleségébe, és szerelmével ostromolja. A nõnek - talán tetszik a rajongás -, de visszautasítja a festõ próbálkozásait. Valami jelmezbált szerveznek, erre a doki meghívja a festõt is és rábeszéli, hogy apacs-jelmezben jelenjen meg.

Aztán a féltékeny doki elintézi, hogy a festõt a felesége lelõje, mint betörtõt.
A nejének annyit mond, hogy még be kell néznie a klinikára, de visszajön és együtt mennek a jelmezbálba. De ehelyett elmegy a jelmezbálba, ahol az apacsjelmezbe öltözött festõnek azt mondja, hogy a felesége meggondolta magát, mégsem jön el a bálba. A festõ erre elrohan az orvos villájába, ahol az asszony betörõnek nézi és lelövi.

A festõ nem hal meg, és épp az orvos operálja. A vallomása alapján kiderül, hogy az asszony ártatlan. Így az orvos és neje újra egymásra talál.

Csak hát.... a film nem adott sok mindenre választ. pl. arra, hogy a sebész szándékosan készítette az asszony keze ügyébe a fegyvert, ami nem szokott ott lenni, ahol épp akkor volt...
hogy féltékenységében vele akarta megöletni a képzelt vetélytársat.
hogy ez a férfi - aki sebészként élet-halál ura - nem is gondolt arra, hogy a felesége így egy ártatlan emeber gyilkosa lehet, és hogy ezt az asszony akár élete végéig nem tudná kiheverni...


És mivel a film az orvos felelõsségére nem is próbált választ adni, nálam a történet 0/10
olahmiki1959 2013 nov. 11. - 06:31:20
Kifejezetten jó film volt, - nem a megszokott vígjáték, hanem annál komolyabb, néhány vígjátéki elemmel fûszerezve, - értelmes, fordulatos sztori, remek jellemek, jó színészi játék, és még a kópia minõsége is meglepõen jó volt, kevés volt benne a szakadás, a karc, bár a sok sötétben játszódó jelenet kissé levont a film élvezeti értékébõl.
De megérte megnézni, jó kikapcsolódás volt.
Ajtay Andor sármja pedig utánozhatatlan...