Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford

Bakancslistához adom
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-kanadai-angol krimi, 153 perc, 2007

Értékelés:

291 szavazatból
Szerinted?

Az 1870-es évek Jesse James nevétől volt hangos. Az egykori konföderációs katona, akinek életét tönkretette a polgárháború, a maga sajátos módján vágott vissza a déliek vereségéért az uniónak. Bandájával végigportyázta a vadnyugatot, bankokat, vonatokat rabolt ki. Az egyszerű ember számára amolyan Robin Hood volt, aki szembeszállt a farmereket kizsákmányoló vasúttársaságokkal és bankokkal, és amit elvett a gazdagoktól, azt a szegényeknek adta. Sokak számára pedig ő volt az utolsó vadnyugati hős, a szabadság és az amerikai szellem szimbóluma.
Bemutató dátuma: 2008. február 28. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

  2007
  Legjobb férfi alakítás: Brad Pitt
 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Casey Affleck
 • Oscar-díj

  2008
  Legjobb operatőr jelölés: Roger Deakins
 • Oscar-díj

  2008
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Casey Affleck
 • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

  2007
  Arany Oroszlán jelölés: Andrew Dominik

Hozzászólások

Szerinted?
Clutter1959 2019 márc. 31. - 16:36:31
Ez a kis Affleck besárgított fogakkal meg zsíros hajnal is szép! No meg jó színész is!!
Tamas Kugyela 2018 aug. 29. - 14:40:34
Szerintem jó film. A műfaj western és krimi ha pontosítunk mint a Breakheart szorosnál. Régóta keresem Jees James történetének feldolgozását western filmben, és másik színésszesszel láttam nem volt olyan sikeres film. Remélem beszerezhető, egyetlen western ami hiányzik a listámról, amiket kedvelek.
10/10
Billy Walsh 2017 aug. 06. - 20:28:44 10/10
Iszonyat jó dráma, pontos, realista-western háttérsztorival. Kép, színészek, zene hatalmas. Itt-ott kicsit lassú, de a jó alakítások kitöltik ezeket a perceket is. 10/9
9/10
nick név 2017 jún. 15. - 22:55:39 9/10
Nagyszerû film, a modern western - reális western - csúcsa.
9/10
xdm 2016 jan. 10. - 12:50:56
Nekem annyira nem tetszett ez a film, viszont a zenéje az egyenesen fenomenális.
https://www.youtube.com/watch?v=NxtDMj8NeEo
8/10
Kolókapitány 2015 jan. 03. - 01:16:43 8/10
Most nézem ,hogy Javier Bardem kapta a legjobb férfi mellékszereplõ Oscart, Golden-t és Baftát is 2008-ban.... hát én Caseynek adtam volna azért az egyiket legalább.(nálam mondjuk õ lett volna az egyértelmû nyerõ)
8/10
Kolókapitány 2015 jan. 03. - 01:08:56 8/10
Nagyon jó, hangulatos film. A színészi alakítások nagyon erõsek, én eddig nem is tudtam , hogy Casey Affleck ilyet is tud. Brad Pitt is hibátlan választás volt. A narrálás, a zene(!!!) , a párbeszédek, mind mind a film erõsségei. Imádom az ilyen alkotásokat, amik kicsit olyanok mintha könyvet olvasna az ember.

Erõs 8-as. Sokszor megnézem még.
joruba 2014 dec. 08. - 22:52:58
Méltatlanul alulértékelt film. Igazi remekmû, egyfajta vizuális költemény! Meditatív lassúságát szokták kiemelni, de pont ez húzza alá a hangulatát (a vadnyugat korántsem volt annyira akciódús, amennyire ezt a western filmek sugallják). Ehhez jön az aprólékosan, mûvészi igénnyel kidolgozott fényképezés és a hibátlan színészi játék. Csak remélni tudom, hogy idõvel elnyeri a film a méltó helyét a filmtörténelemben. Tényleg megérdemli. 10/10
Pimpalini 2014 nov. 21. - 00:03:44
Te valamit nagyon elnéztél. Vagy nem láttál egyetlen Leone filmet sem (ez a valószínûbb).
Hol találsz te Leonénál jót és rosszat? Pont, hogy egyetlen karaktere sem jó a szó hagyományos értelmében.

A Volt egyszer egy vadnyugatban mindenki zsivány a maga módján, s Harmonica sem hõs, sem jó, õt a bosszú élteti,
semmi más.
A jó, a rossz, és a csúfban sincs jó, hacsak nem te egy fejvadásszal azonosulnál "jóként", aki abból él, hogy másokra vadászik a fejpénzért.:) Leone szereplõi mind zseniális karakterek, akik a saját törvényeik szerint élnek, s szakítanak a klasszikus és elcsépelt jó-rossz, fehér-fekete hagyománnyal, ami nevetségessé tette, s kihalásra ítélte a western amerikai változatát.

S akkor errõl a filmrõl is. Hosszú, de érdemes végignézni. Nekem nagyon tetszett. A zene és a képek harmóniája miatt már megéri
(egyszer mindenképp). Brad Pitt alakítása pedig nagyon jó.
7/10
Deniss 2014 nov. 13. - 13:09:23 7/10
*SPOILER*
Csak most néztem utána hogy ez a film nem kitalált ,igaz történet minden egyes részlete!
Hogy õszinte legyek nagyon örülök neki hogy meggyilkoltak késõbb Robert Fordot !
Csak amiért ilyen gyáva kis patkány volt ezt érdemelte volna sokkal elõbb !
7/10
Deniss 2014 nov. 13. - 12:46:18 7/10
Néhány résznél jól össze vissza kuszáltak a szálakat , mar a végén én is elveszítettem a fonalat !
Túl hosszú volt de azért nem mindig untam magam rajta ,nem lehet azt mondani hogy rossz a film 7/10
6/10
-NOMAD- 2014 júl. 04. - 02:58:05 6/10
Nem kimondottan tetszett a film, ezért részemrõl túlértékelt.
Rengeteg a túlnyújtott, rosszul megjátszott és unalmas jelenet. Ez az ami rengeteget levon az élménybõl, ami nagyon jó lenne ... de így kvázi élvezhetetlen volt számomra. Kvázi 90 percet csak ültem és néztem, de "nem láttam" annyira érdektelen és vontatott volt.

Viszont a színészi játékok nagyon jók (kiemelkedõen Casey Afleck és Brad Pitt) és a zene is tökéletes.

Számomra maga a történet és a megvalósítás abszurd és idegen. Hogy tüntetheti fel egy rablógyilkos személyét kvázi hõsként? Ez a befejezésben, az apa-család viszonyban és a "mártírhalál" momentumban valósul meg leginkább.
Véleményem szerint egy mocskos gyilkos nem érdemel együttérzést, fõleg nem ilyen piedesztálra emelést ... A film ugyan jól bemutatja az ügy akkori hatását, de egy valamennyire együttérzõ és lelkiismeretes ember nem úgy rendezi meg a filmet, hogy annak ilyen mondanivalója legyen. Számomra ez az, ami rengeteget levon a film értékébõl: Jessie James klasszikus (fõ)hõsként való feltüntetése. Ezért TÕLEM (igen ... ezért nem kell egyetérteni és a: "nem tetszik a véleményed" HSZ-eket is lesz@rom) 6/10 pontot kap ... 4 pont levonás azért, mert emberszerûen ábrázoltak egy embertelen lényt.
offtopic
Texas Bill 2014 febr. 15. - 06:02:52 Előzmény Zoli9898
Paroláztok egymással.
10/10
Zoli9898 2014 febr. 14. - 21:25:10 10/10
Megkérhetnélek, hogy ezt fejtsd ki bõvebben?
offtopic
Texas Bill 2014 febr. 14. - 20:35:56
Micsoda parolázás!
10/10
Zoli9898 2014 febr. 14. - 19:48:39 10/10 Előzmény olahmiki1959
Végre van idõm, így szeretnék reflektálni, arra amit legutóbb nekem írt.

Elõször is szeretnék elnézést kérni, hogy ilyen késõn válaszolok, de valóban rengeteg tennivalóm volt. De szerencsére találtam egy kis idõt.

Amit nekem írt, az mind nagyon elgondolkodtató. Valóban felmerült bennem az érzés, ahogy mondta: "A hibát - szerintem, - ott követed el, hogy mindazokat az erényeket, amiket egy már-már mûvészi színvonalú westernfilm kritériumaiként meghatározol, és elénk társz, rávetíted erre a filmre, és így próbálod meggyõzni az olvasókat arról, hogy a film valóban rendelkezik ezekkel a jó tulajdonságokkal.
Sajnos, ez nem így van."

Sokat gondolkodtam rajta, hogy vajon tényleg így lehet-e. Vajon valamit rosszul érzékeltem-e, sõt még a filmet is megnéztem újra. Ezek után arra jutottam, hogy itt nem errõl, vagy nem csak errõl lehet szó. Sokkal inkább arról, hogy én ki voltam éhezve egy ilyen filmre, amely a western-amúgy kedvenc mûfajom-összes kliséjét lerombolja-persze tisztelettudóan-és egy olyan világot mutat be nekünk, amilyen valóban lehetett az akkori nyugat. Éppen ezért számomra nem voltak zavaróak az ön által felhozott érvek a film hosszúságát és monotonitását tekintve. Ugyanis számomra pont ettõl lett olyan a film, mint a való élet. Rengeteg (számunkra) fölösleges információ (unalmasabb pillanatainkban) lassan csordogáló idõ, szinte jelentéktelen események és ha történik is valami a világunkban, az sem valami epikus. Szinte már dokumentarista. Ez az oka annak, hogy a cselekmény számomra teljesen kielégítõ volt, amúgy megjegyezném, hogy nekem is a vége volt a kedvencem az utolsó 30 perc.

Az operatõri munkában és a látványvilágban egyetértettünk.

A zenérõl ön azt írta, hogy elég jellegtelen, de ahogy említette is ez pont a film hangulatához készült. Talán Morricone sem tudott volna jobbat írni hozzá. Mert számomra a zene annyira beleolvadt a filmbe, hogy szinte észre sem vettem, hogy szól, csak rezegtette az ingereket bennem. Amiket összehasonlításként írt a spagetti-westernek zenéjével kapcsolatban teljesen igaz és én is sokkal jobban szeretem például a "Volt egyszer egy Vadnyugat" szívszaggató zenéjét. Ezzel csak az a gondom, hogy ugye annyira különbözõ a két film és a zenéjük is annyira más célt szolgál, hogy kár összehasonlítani. Míg a régieké önmagában is megállja a helyét, filmmel együtt pedig lenyûgözõ, addig ennek a filmnek a zenéje csakis és kizárólag a film hangulatának alátámasztására szolgál, önmagában érdektelen, de jelen esetbe szerintem ez nem hiba.

A színészi játékról: Brad Pitt-rõl egyezõ véleményünk van. Casey Affleck alakításával kapcsolatban nem tagadom, hogy valóban nem rendkívüli, bár ezt nem is állítottam. Sokkal inkább az általa generált morális válságot elemezgettem, ugyanis szerintem Robert karakterében alapból benne van az az üresség, amit Casey megformált és amibe érthetõ okokból túl sok színt vinni nem tudott. Számomra inkább az arcfelépítése volt ami meggyõzõ volt. Hát "ízlések és pofonok". Ami az arcokat és magukat a színészeket illeti, teljesen igaz, hogy a mai színészeknek koránt sincs olyan markáns arcuk-tisztelet a kivételnek, bár nem igen ismerek ilyeneket-mint Bronzonnak, Fondának és a régieknek. Szerencsére ebben a filmben nem is igazán volt szükség ilyen arcokra, legalábbis nekem. De ez is teljesen szubjektív.

Végeredményben elmondhatom, hogy egyikünk sem értett félre semmit, csak mindegyikünknek mást jelentett. Ahogy nagyon helyesen mondta "csak szubjektíven". Az én számomra azért volt megnyerõ, mert egy szerintem meglehetõsen hiteles kor és jellemrajzot adott és szerintem teljese reális módon tette. Megmutatta, hogy nem minden arany ami fénylik (értve: Azért a régi klasszikusok sem hibátlanok, legalábbis ha a valósághûségüket vizsgáljuk). Nekem tehát teli találta volt, mondom ezt annak ellenére, hogy a spagetti-westernek sokkal jobban szeretem és úgy, hogy a kedvenc filmem a "Volt egyszer egy Vadnyugat".

Összegezve elmondható, hogy mindketten jól közelítettük meg a dolgot, csak más-más valóban teljese szubjektív aspektusokból. Ebbõl levonva a következtetést arra jöttem rá, hogy ez egy igazi vegytiszta rétegfilm, ami egy nagyon szûk rétegnek szól csak és valószínûleg ezen réteg tagjait csak valamiféle véletlenszerû ízléstalálkozás köt össze.

Ebbõl a szempontból a film nem vizsgázik jelesre, ugyanis egyáltalán nem közönségfilm, legalábbis szerintem, de talán nem is kell annak lennie.

Mindenesetre nagyon örülök, hogy összetalálkozhattam Önnel itt a fórumon és remélem még más filmekkel kapcsolatban is lesz alkalmunk eszmecserét folytatni.

Tisztelettel: Bek Zoltán (Zoli9898)


Utóirat: Köszönöm a dicséreteket ("Ugyanis olyan magas színvonalú, minden fontos részletre kiterjedõ elemzést adtál a film hátteréül szolgáló történelmi, társadalmi korszakról, a filmben szereplõk jellem-fejlõdésérõl, viselkedésüknek pszichológiai magyarázatáról, hogy az beillene egy kisebbfajta doktori disszertációnak is, ráadásul mindezt nyomdakészen fogalmazva, helyesírási hibák nélkül, gördülékeny, és élvezetes stílusban tetted, olyan háttérismeretekrõl téve tanúbizonyságot, hogy az olvasó csak kapkodhatta a levegõt.")
6/10
kritiza 2014 febr. 09. - 17:42:36 6/10
Nézhetõ film volt, nekem közepes, néhol logikailag, máskor a megvalósítás minõségében bukdácsolt számomra, de nem volt egyik sem megbocsáthatatlan. Casey Afleck mennyivel tehetségesebb színész, mint a bátyja!
6/10
7/10
homeboy 2014 febr. 05. - 21:51:17 7/10
Nézhetõ film volt, bár valóban elvett tõle a cím, hisz emiatt tudjuk elõre hogyan és ki által fog kimúlni.Van kulturális vetülete a témának.... látjuk hogy lesz legendává egy gyilkos outlaw... A késõbbi dalokban (amit az egyik kocsmában játszanak, s amit nem fordítottak le magyarra!) - egyfajta Robin Hood-ként tüntetik fel, aki a gazdagok pénzét osztogatta a szegényeknek.... a valóságban erre szó sem volt....
Hát, Ma Baker-rõl is van dal...
7/10
10/10
offtopic
Zoli9898 2014 febr. 05. - 16:55:54 10/10 Előzmény olahmiki1959
Tisztelt "olahmiki1959" !

(Ha jól láttam Ön jóval idõsebb nálam, ezért inkább magázódnék, ha nem gond.)

Nagyon örülök, hogy végül mégis reflektált az írásomra. Két okból is.

Egyrészt régen találkoztam ilyen kulturált, a saját véleményét illedelmesen és finoman megfogalmazva leíró hozzászólóval a PORT.hu-n és amúgy más fórumokon is. Sok kommentemre válaszoltak már, de legtöbbször nagyon arrogáns válaszokat kaptam, mintha megsértettem volna másokat. Ezzel szemben Ön valóban nagyon tisztelettudóan válaszolt.
Ennek nagyon örültem, ugyanis visszaadta a reményemet abban, hogy mégis csak lehet kulturáltan argumentálni egy filmmel kapcsolatban.


Másrészt, mert mindig örülök, ha olyan dolgokat olvashatok, amik ellenkeznek a véleményemmel, mert talán rávilágítanak a hibáimra. Illetve mások ízlését is megismerhetem.
Sajnos jelenleg nagyon kevés idõm van, így most nem tudok válaszolni az Ön által felvetett gondolatokra.
Azonban semmiképpen sem szeretnék egy ilyen alkalmat elmulasztani. Talán a hétvégén, vagy a rákövetkezõ hét végén már több idõm lesz, ugyanis nagyon szeretnék válaszolni.

Még egyszer köszönöm, hogy írt nekem, nagyon örülök neki és igyekszem minél hamarabb érdemi választ adni.

Zoli9898
olahmiki1959 2014 febr. 04. - 14:37:07
Bocsánat, ez nekem szól?
Mert nem egyértelmû, hogy kire kattintottál. (Azt hiszem egyébként, hogy rám...)
Szóval...
Az írásom végét nem amolyan "bezzeg az én idõmben"-féle megnyilvánulásnak szántam, egyszerûen, megpróbáltam kiindulni a western filmek történetébõl, a 60-as, korai 70-es évek fémjelezte, egyértelmû felívelésbõl, amely éveket talán még "aranykornak" is nevezhetjük, és a napjainkig tartó, érzékelhetõ hanyatlásból, amelyre sokféle magyarázat lehet, társadalmi változásokra való érzékenység, a mítoszok, a hõsök más korszakokba való áthelyezése, más figurák által történõ megformálása, a filmezési, és videózási szokások kialakulása, stb.
És a filmszínészek külsejének, arcberendezésének érezhetõ változása is közrejátszhat az általuk megformált szereplõk átalakulásában is, ami lassan, évtizedek alatt ment végbe.
A folyamat oda-vissza mûködik. (Majd rátérek, hogy mire gondoltam).
Én leírtam neked egy - nem csak neked természetesen - egy sok névbõl álló lista-féleséget, arra acélozva, hogy ezek a meglett férfiszínészek milyen hitelesen tudták alakítani a magányos, marcona, kemény revolverhõsöket, és hogy a mai fiatal színészek mennyire nem alkalmasak erre a szerepkörre.
A véleményemet továbbra is fenntartom.
Ugyanakkor, el kell ismernem, hogy ezek a színészek, - pl. Charles Bronson, Anthony Quinn, John Wayne, vagy Henry Fonda - tökéletesen alkalmatlanok lettek volna mondjuk egy mai, látványos, akciódús sci-fi filmben való szereplésre.
Pontosan ezért, nem is emlékszem, hogy bármelyiküket láttam volna sci-fiben szerepelni, a rendezõknek meg sem fordult a fejükben ilyen feladatot adni nekik.
(Az egyetlen kivétel Yul Brinner, aki a Westworld címû filmben egy emberkülsejû robotot játszik, amit úgy oldottak meg, hogy "A hét mesterlövész"-bõl kölcsönözve a cowboy figuráját, gyakorlatilag saját magát játssza, egyébként hátborzongatóan...)
A fiatalokból álló közönség egyszerûen nem hitt volna ezeknek a régi filmes világból ittmaradt, kitûnõ színészeknek, tehát új arcokra, új karakterekre volt szükség.
Az õ kihalásukkal, kiöregedésükkel a western is, - mint mûfaj, - szépen lassan kimúlt.
Egy-egy film idõnként még persze készül, próbálkozások vannak, de - személyes véleményem, - ezekre a filmekre már régen nem fogunk emlékezni, amikor a "régiekre" még igen.
...Nekem Henry Fonda a Volt egyszer egy Vadnyugatban abszolút hitelesnek tûnt, mégpedig azért, mert alkatából kifolyólag nem egy bunkó, káromkodó, verekedõ rosszfiút alakított, hanem egy hideg fejjel, érzelem nélkül, pénzért, racionális okokból gyilkoló, éppen ezért roppant veszélyes bûnözõt, aki sokkal ijesztõbb volt a filmben, mint egy átlagos revolverhõs, akinek nagy a pofája, akibõl dõl a trágárság, és aki teátrálisan "megjátssza", hogy õ milyen kemény fiú.
Henry Fonda nem játszotta meg, hanem úgy tudott szó nélkül ránézni bárkire, hogy az illetõben megfagyott a vér.
Ezt hívják színészi tehetségnek...
Összes hozzászólás