Jób lázadása

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 96 perc, 1983

Értékelés:

102 szavazatból
Szerinted?

Jób és felesége, Róza egy Tisza menti faluban él, tehetős parasztgazdaként. Az idősödő zsidó házaspár, miután már hét gyermekét eltemette, a közeli városka árvaházából örökbe fogad egy szőke, keresztény kisfiút. Lackóra szeretnék hagyni majd mindazt, amit hitben, emberségben és anyagi javakban egész életükön át gyűjtöttek, és ő a reménység, aki az eljövendő megváltás fejében kivárhatja a Messiást. 1943-at írunk, és Jób már sejti a szomorú véget. Egy évük van még, hogy mindenre megtanítsák Lackót, ami számukra fontos, és biztosítsák a jövőjét...
Zenthe Ferenc Jób megformálásáért megkapta a Magyar Filmkritikusok Díját, Gyöngyössy Imre és Kabay Barna megrendítő, lírai filmjét pedig Oscar-díjra jelölték, San Remóban nagydíjjal jutalmazták, s Cannesban elnyerte az Ökumenikus Zsűri Díját.
Bemutató dátuma: 2020. január 27. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    1984
    Legjobb idegennyelvű film jelölés: Kabay Barna

Játszási időpontok

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
Edmond Dantes jan. 22. 09:08:04
Sok évvel ezelőtt és/de sok évvel a bemutatása után láttam ezt a filmet és ma is azt mondom, Oscar-díjat kellett volna kapnia. Megelőzte korát: 10-20, de akár 30 évvel később jó eséllyel megkapta volna. Értékei, egyetemes üzenetei mit sem fakultak ... ahogyan az emlékezetnek sem szabad(na) fakulnia.
10/10
bluebird jan. 22. 07:27:31 10/10 Előzmény cinemafan
Köszönöm! Így igaz! Zseniális film minden ízében... Sajnos nem csak a restaurálás következtében, de nem fog rajta az idő
8/10
Nooji 2019 nov. 11. - 11:40:25 8/10 Előzmény amadeus3
Nem hibázott a port.hu: a képen Rudolf Péter és Léticia Cano jelenetéből látható egy kép.

A film egyébként azt adta,amit vártam: nem egy nagyon pörgős eseményű,kicsit elhúzott,de mindez kell a film hangulatához. A színészi játékok zseniálisak.
LajtaJ 2019 ápr. 18. - 01:29:03 Előzmény TitusLivius
Próbáld meg az elkövetkező néhány hét alatt a

https://c402-node62-cdn.connectmedia.hu/4501/vod/_definst_/r/mtva/2019/04/14/2006-101207-M0001-04/index.smil/playlist.m3u8

link és egy arra alkalmas szoftver (pl. streamlink) segítségével letölteni a filmet...
10/10
TitusLivius 2018 aug. 18. - 12:00:00 10/10
Keresem dvd-n, ha valaki tud közvetlen vagy közvetett forrást, kérem írjon. Köszönöm.
vino-et-veritas 2017 jan. 13. - 09:26:49 Előzmény solicitor
Figyelemreméltó film.

OFF

A csendõrség szerepérõl pro és kontra rengeteget írtak.
Persze, "csak" parancsot teljesítettek és ezzel sokan fel is mentik õket minden atrocitás alól.
Fõleg úgy, hogy a csendõrség, mint szervezet, nem lehet bûnös, hanem csak egyes tagjai. (Ez formailag tulajdonképpen igaz, csakhogy maga a rendszer és annak mûködése "termelte ki" a tagjait...)
Na, azért nehogy már a mennybe menjenek azokért, amiket tettek (nemcsak deportáltakkal szemben)...

Hadbíróság, stb. ezekért a dolgokért abban a helyzetben? Ugye ez nem komoly?
Talán csak a "hideg napokért" volt eljárás, de gyakorlati eredmények nélkül...
amadeus3 2017 jan. 13. - 08:17:40
Ki látta a Port.hu által a filmismertetõhöz beszerkesztett szex-jelenetet a filmben? Feltehetõen senki. A Port.hu egyre pocsékabban dolgozik, felületes és pontatlan.
10/10
kollarics.g 2016 márc. 25. - 03:40:26 10/10
A Saul fia kapcsán érdemes megemlíteni, hogy amikor Nemes Jeles Lászlót zsidó identitásáról faggatták, akkor utalt rá, hogy õ egy olyan kultúrához tartozna, amit elpusztítottak Európában. Nos ezt a kultúrát próbálta bemutatni Gyöngyössy Imre (dokumentumfilmben is, ami a DVD extrájában nézhetõ). Nekem nagyon tetszik, hogy Lackó szívében ott lakik, és élteti õt ez az "örökség". Futva keresem én is, ami a szívemben lakik.
solicitor 2015 máj. 16. - 13:30:49 Előzmény alain
Tényleg. Ott még aránylag jól is nézett ki.
A filmben nekem csak az eleje és a vége (utolsó 10 perc) tetszett (pörgõsebb volt, több kameraállás), a többi rész pár jelenettõl eltekintve dögunalom. A kissrác gyermeki lelkére és gondolatvilágára hajaz amúgy a film (pl. nem érti, mi történik), meg az akkori falusi közösségre (tejet visz a csaj, vagy a pap is el akar köszönni). Nem tudom, hogy a valóságban is így történt e anno illetve a csendõrök tényleg ennyire bunkók lettek volna. Oké, kiadták a parancsot, hogy befelé és takarodó (=kijárási tilalom? --- kérdés, hogy a csóka valóban jogosult volt erre s olyan tiszti rangja lett volna? vagy csak egy szimpla közcsendõr volt aki csak ordít és így játssza meg a nagymenõt. Mert ha elõbbi, akkor oké a felháborodás hisz háborús helyzet. Utóbbi viszont hatalommal való visszaélés és hadbíróság), de ha én lettem volna ott, biztos, hogy nem lököm fel a csajt a tejjel.
10/10
cinemafan 2011 jún. 25. - 21:14:05 10/10
Az egyik legszebb és legjobb magyar film, szerintem sokkal jobb mint a Mephistó. Sajnos a film maga és alkotói is méltatlanul mellõzött és elfeledett. Még tizenévesként láttam a nyolcvanas évek közepén az MTV2-n késõ este olyan dobozba tett filmek társaságában, mint a Tanú, Tegnapelõtt, Defekt. Azonnal megfogott, ma is az egyik kedvenc filmem, tökéletes. A mendemondák szerint csak azért nem kapta meg az Oscart, mert elõzõ évben nyert a Mephistó és nem akartak két egymást követõ évben magyar filmet díjazni. Ettõl függetlenül mélységesen emberséges és zseniális film.
9/10
kgyuri0 2009 dec. 03. - 00:18:57 9/10 Előzmény kovek
Én megtettem, egyszer elolvastam. Azóta vélhetõen kijavították. Esetleg éppen a kritika hatására.
kovek 2009 dec. 02. - 09:18:50 Előzmény kgyuri0
Aki ilyen "kemény" kritikát fogalmaz meg, az elõszõr OLVASSA el azt, amit kritizál.
Ugyanis osa az van irva, hogy "Rózával" és nem Rozzal.
10/10
ReignMan 2009 aug. 09. - 19:49:38 10/10 Előzmény kgyuri0
Egyetértek, minden idõk 3 legjobb magyar filmje között a helye, iskolában kötelezõ mozivá tenném. Mintha nem is színészek játszanának benne, hanem dokumentumfilm lenne egy vidéki családról.
1/10
alain 2009 aug. 09. - 18:56:33 1/10 Előzmény babalujza
A nagyecsedi Bódi Margó énekel és táncol a vízparton.
9/10
kgyuri0 2009 júl. 04. - 21:50:24 9/10
Döbbenetes a bunkóság!

A port munkatársa a film "fölvezetésében":
"A zsidó Jób, feleségével, Rózzal,..."
Hogy lehet ekkora tapló, ainek valahol mégis csak ez lenne a foglalkozása?!
Nyilvánvalóan meg se nézte a filmet!
(Ez egy parádés magyar film, és az az ember tényleg ezért kapja a fizetését!)
Föl se tûnik neki, hogy nem "Róz", hanem "Róza", ezek ugyanis magyarul beszélõ magyar zsidók, vajon az ismertetést író milyen nemzetiségûnek tartja magát?

Mint ha egy angol nyelvû ismertetésbõl nyerte volna az információt!!
Elképesztõ és fölháborító!
9/10
kgyuri0 2009 júl. 03. - 21:40:52 9/10
Mostanában láttam a GyöngyössyImre emlékezetére készült remek darabot, fölelevenítette ezt is, amit KabayBarnával ketten rendeztek.
Csak annyit, hogy bár igen régen láttam, arra emlékszem, hogy nagy és megrázó élmény volt, nagy mesterslégbeli tudással.
bbohun 2009 febr. 13. - 15:48:28
én is nagyon szeretném már dvd-n a gyûjteményben tudni...
babalujza 2008 dec. 27. - 09:00:21
Taníthatnák az iskolában: így kell filmet rendezni!
Semmi kisérletezés, újat mutatni akarás mindenáron...csak a hiteles valóság!
perry 2008 dec. 11. - 08:12:56
Ehh, és eljöve az enter nyomásának napja.:)

Akárcsak egy mesében vagy balladában, szeretetüket a felnõtt hõsöknek három próbán keresztül kell bizonyítaniuk. Ezek a próbatételek nemcsak egyre nagyobb horderejûek (elõször csak kisebb, hétköznapi riadalmat okoz Lackó eltûnése, majd a gyerek egészsége komolyan veszélybe kerül, mikor megbetegszik, a harmadik, legvégsõ próbánál pedig valóban az életérõl döntenek), hanem úgy változnak, hogy Jóbnak és Rózának látszólag egyre inkább a szeretet szavának ellentmondva kell viselkednie, ha jót akar az imádott gyermeknek. Felületesen szemlélve a férfinak egyenesen bántania kell Lackót, hogy megmentse a torokgyíktól, és abban az adott pillanatban, a gyermek helyzetébe belehelyezkedve kegyetlenségnek tûnik, amikor elzavarják a háztól („Takarodj! Ne is lássalak!”), majd nem vállalják a zsidókat elhurcoló csendõrök elõtt; pedig a legjobbat teszik vele, amit csak tehetnek.
A filmet át és át szövi a bibliai utalások szálai.
Lackó eltünése a lápban Mózes kitétele a kosárban. A torokgyík Ábrahám és fia története, a lábadozó fiúhoz jövõ három zsidó szomszéd, a háromkirályok Jézus imádása.
Róza Lackót úgy tartja mint sok szakrális festményen Madonna vagy anya gyermekével, a képi kompozíciók pedig Szabó Gábor mesterségbeli tudását dicsérik.

Jézus-analógiánál maradva mindez azt sugallja, hogy a kisfiú – aki egyébként a filmben egész végig Istent keresi – kis túlzással maga a Megváltó az öreg pár számára, akit legvégül a Krisztust megtagadó Péterhez hasonlóan meg kell tagadniuk („Ki ez a kölök? Ismeri? / Nem ismerem.”).
Habár a film végig váltogatja a nézõpontokat, egyik jellemzõje a kisfiúhoz tartozó tekintet. Az õ naivitásán, gyermeki ártatlanságán keresztül kapunk képet az adott korról.
Ezek a képek elkülönülnek sárgásbarna tónusaival a film többi részétõl , ezzel is kiemelve a gyermek világát.
Ennek köszönhetõen a nézõ tudása is sokáig a gyermekével egyenlõ, sok mindenbe nem vagyunk beavatva (ám amikor látjuk a házaspár pakolását, készülõdését, mi sajnos – az ártatlan gyerekkel ellentétben – tudjuk, mirõl van szó, és mi következik elkerülhetetlenül – hiába a csodavárás és a kérõcédula a csodatevõ rabbinál).
A magyar csendõr által történõ elhurcolás pedig túl mutat a bûn és bûnösség kérdéskörén, a film állásfoglalás
minden olyan emberi gonoszság ellen erõszak és terror, embertelenség miatt, melyek bár a zsidó témán keresztül mutatódnak fel, de bármilyen népcsoport és vallási közösség ellen irányult és irányul mélyen elítélendõ.
perry 2008 dec. 11. - 07:35:58 Előzmény vitkovits
Azt nem hinném , hogy az Oscar misztifikálva lenne. Egy bizonyos, ez egy díj aminek marketing értéke van, birtokolása hozzá segíthet jó rendezõket filmjeik megvalósításához, a saját ízlésünket meg másokon számon kérni elég rossz omen.
Persze, a két Szabó film közül melyik a jobb megint csak ízlés kérdése. Mindkettõ más történelmi eseményhez kapcsolódik , így aztán kinek melyik kedves.
Természetesen mindenben benne van ezeknek a "filoszemita"
filmkritikusoknak a keze, sokaknak még a lába is.
Sajnálatos , hogy a porton is rengeteg "filoszemita" hozzászóló van, ennek az lesz a következménye, hogy a magyarok élettere ohh irgalom atyja beszûkül. Velük nem is érdemes vitatkozni mert minden témát "filoszemita" oldalról közelítenek meg. :)
Az ószövetségbeli Jób „feddhetetlen, igaz, istenfélõ és bûngyûlölõ vala”, ám az Úr próbára tette, és egy nap alatt mindenét (hét fiát, összes szolgálóját és állatát) elvesztette. Az (eleinte) az õt ért csapásokat zokszó nélkül tûrõ hõs az Isten akaratába való belenyugvás szimbóluma.
Összes hozzászólás