Johanna nőpápa

Bakancslistához adom
Pope Joan
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol filmdráma, 132 perc, 1972

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

A középkorból fennmaradt egy írásos legenda, hogy a viharos IX. században egy nő lépett Szent Péter trónjára. A barbárság és romlottság korszaka volt ez, amikor az egyház gyakran inkább oltalmat, mintsem elhivatottságot jelentett. És ennek az erőszakkal teli kornak valamennyi históriája és legendája közül a legmaradandóbb Johanna nőpápa története volt, melyet világhírű könyvében Emmanuel Rodisz is megörökített, és amely most olyan világsztárok részvételével elevenedik meg mint Liv Ullmann, Trevor Howard, Olivia de Havilland, Maximilian Schell és Franco Nero.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Jim Hacker 2014 nov. 22. - 13:39:55
Érdekes téma, egy nem túl gyakran bemutatott korban. Liv Ullmann nagyon izgalmas és hiteles színészi játéka a legmagasabb elvárásoknak is megfelel. A történet maga egy kihívás a széles körben elfogadott nézetekkel szemben. Figyelemre méltó, hogy a film készítõi az írott bevezetõ szövegben közlik a nézõvel miszerint a papi cölibátus azokban az idõkben (IX. század) egyáltalán nem volt elterjedt és ennek megfelelõen nem is tartották meg. Nyilvánvaló, hogy ez az egyház szolgálatába álló nõkre is hasonlóképpen érvényes lehetett. Tehát, az egyház, a vallás és a szexualitás kérdését, egymáshoz való viszonyát igen hangsúlyosan, és több jelenetben vizuálisan is tálalják. Tetszett, hogy ebben sem tettek túl nagy engedményt a kényesebb ízlésû és álszemérmes nézõknek.
Azok akik elutasítják a történet valószínûségét, biztosan nem szeretnék elfogadni, hogy ez egy fikció, vagyis mûvészi alkotásként a fõ kritériumnak megfelel. Sõt, mondanivalója is van, méghozzá nem is kevés.
A film végén a forgatás helyszíneként Ciprus (az athéni jelentekben) és Brassó van feltüntetve. Nekem egyik sem volt ismerõs, de talán másnak ez is felkeltheti az érdeklõdését.
offtopic
Zalubel 2014 júl. 22. - 17:33:23
Szerbusztok! Keresem az alábbi filmeket magyar szinkronnal vagy feliratozva.
Michael Anderson: Johanna nõpápa. 1972

Köszi! Zalubel István
06/30/9205783
zalubel@invitel.hu
www.zalubel.atw.hu
Gertev 2007 ápr. 11. - 23:54:30
Liv Ulmann zseniális benne! Nagyon jó legenda-történet.
Szép megvalósítással.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu